pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:145/198)

Mini tarty z kapustą i jabłkiem 170

Magda Kapusta, najlepiej w różnych formach, koniecznie musi pojawić się na naszym świątecznym stole. W tym roku oprócz pierogów z kapustą i grzybami, kapusty z grochem i bigosu, pojawi się ona jako nadzienie do kruchych babeczek. W mojej rodzinie jest wielu miłośników kapusty, na pewno posmakują im także te tarty – soczysta słodko-kwaśna kapusta i chrupiące ciasto, czego(...)zimno, solo lub jako dodatek do barszczu. Składniki (na 12 mini tart): 2 szklanki mąki 100g zimnego masła 1 małe jajko 3 łyżki zimnej wody szczypta soli Na farsz: 250g kiszonej kapusty 1 duża cebula 1 średnia marchewka 2 twarde, kwaśne jabłka sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki oleju   Przygotowujemy

Smaczna Strona
Drożdżowe pierożki z pikantnym farszem 366

Takie pierożki doskonale sprawdzają się na różnych imprezach, często przyrządzam je na sylwestrową zabawę. Doskonale smakują na ciepło jak i na zimno, polecam. Składniki: Ciasto: 4

Bajeczna Kuchnia
Ravioli z dynią i masłem szałwiowym 120

Ravioli chciałam zrobić już dawno temu, ale jakoś nie mogłam się zebrać. Korzystając z tego, że miałam mus dyniowy, w końcu postanowiłam zgromadzić resztę składników i

Mama Gotuje
Drożdżowe pierogi z pieczarkami 203

łyżka cukru * pół kg mąki pszennej * białko jajka * olej rzepakowy * szczypta soli * kilogram pieczarek * duża cebula * 3 łyżki oleju rzepakowego * sól , pieprz , mielona czerwona papryka * żółtko jajka do smarowania pierogów        Przygotowanie : Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżka cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę z solą, wlewamy rozczyn oraz dodajemy białki i olej(...)łyżkach oleju zeszklić pokrojoną w piórka cebulę , dodać poszatkowane pieczarki i usmażyć. Przyprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować , gdyby się kleiło - podsypać mąką. Wycinać koła od szklanki. Nadziewać zimnym farszem. Zlepić brzegi. Ułożyć na blaszce do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem i piec na z złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym

Magiczne Życie Marty
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 187

Dopiero początek listopada, a ja już czynię przedświąteczne treningi kulinarne. Czekają mnie święta z dala od rodzinnego domu, więc na mamusine pierogi, krokiety, makowce, itp. nie mogę liczyć. Całe przygotowania spoczywają na moich barkach, co tak naprawdę sprawia mi wielką przyjemność. Już zaplanowałam, że "gwiazdą" wigilijnego stołu będą krokiety. Gdy tylko plan pojawił się w głowie, po kilku godzinach(...)trudności, nie zajęło wiele czasu, więc na 100 % moja rodzina i goście podczas świąt będą się zajadać wegańskimi, bezglutenowymi krokietami. Polecam! Składniki:   Naleśniki z  TEGO  przepisu. Farsz na 5 krokietów: 1/2 główki małej kapusty, 5 sztuk pieczarek, 1 cebula, 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, 3-4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chiński rosół z sakiewkami 795

SKŁADNIKI: ROSÓŁ: porcja rosołowa 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera cebula liść laurowy biała część pora lubczyk suszony szczypta chilli lub chilli suszone sól pieprz czarny

Gotowanie jest łatwe
domowe kremowe pierożki a la tortellini 168

składniki na ciasto: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 jajka 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajka, żółtko oaz sól

Domowy Smak Jedzenia
ŁAZANKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI 363

Łazanki z kapustą i grzybami czy pierogi z kapustą i grzybami? Powiem tak-łazanki są łatwiejsze w wykonaniu a smakują pysznie. Siekam kiszoną kapustę i gotuję ją około pół godziny. Suszone grzyby zalewam wrzątkiem na około 30 minut. Kroję je drobno i dodaję do kapusty wraz z wodą w której się moczyły. Gotuję wszystko jeszcze około 30 minut(...)pieprz   i  olej lniany. Zamiast grzybów można użyć pieczarek. Pokroiłam je w cienkie plasterki i podsmażyłam na oleju lnianym na patelni. Ja podsmażyłam i dodałam do farszu jeszcze cebulkę. Cebulę i pieczarki połączyłam z kapustą i gotowałam około 15 minut.   Niestety łazanek sama nie robiłam. Tak więc kupione i ugotowane małe, kwadratowe makaroniki do łazanek połączyłam

potrawyregionalne
Jagodzianki czyli drożdżówki z borówkami 138

mikserem z końcówką z hakami przez ok. 5 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (dopóki ciasto nie podwoi swojej objętości). Wykonanie farszu: Borówki opłukać na sicie i odstawić do odcieknięcia wody. Po odcieknięciu wody wymieszać w  misce z dwiema łyżkami cukru pudru. Jeśli byłyby bardzo mokre należy je odsączyć dociskając(...)grubości i wykrajać z niego krążki o średnicy 9-10cm. Ja otrzymałam 15 takich krążków.Na środek każdego krążka położyć łyżkę jagód i zlepiać jak pierogi chowając zlepienie na spód (by się nie rozklejało). W razie gdyby brzeg ciasta nie chciał się skleić należy go posmarować mlekiem lub białkiem  - najlepiej za pomocą pędzelka). Dwie blachy wyłożyć papierem

Mania Wypiekania
KUDŁACZE 245

cudo :-) Żeby aż tak mocno się nimi zachwycić, to nie koniecznie ale przyznałam mu rację, że z mlekiem smakują wyśmienicie, tylko nie wiem czy moje mogą konkurować z pierogami jego babci... ☺☺☺☺ Składniki:  I - ciasto mąka gorąca woda łyżka oleju sól  II - nadzienie  2 kg żółtych ziemniaków  sól, pieprz  cebula  Sposób przyrządzenia:  Ziemniaki(...)Opcjonalnie można dodać jajko i łyżkę mąki , ja nie dodawałam. Z mąki, gorącej wody, oleju i szczypty soli zagnieść ciasto. Rozwałkować, wykrawać krążki szklanką. Na środek nakładać po łyżeczce farszu. Skleić i uformować pierożka. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok. 8 min od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać podsmażone na rumiano ze szklanką mleka

pieprzny smaczek
Pierożki vonton w aromatycznym rosole 279

Bardzo dobre danie, które powstało głównie w celu zagospodarowania pieczonych resztek ptasich. Miałam  trochę mięsa z perliczki i resztki przepiórki. Idealna

Stare Gary
Pierogi z kapustą i grzybami 131

Pierogi ugotowane, polane zeszkloną cebulką - pycha . U mnie tradycyjnie nadzienie to grzyby z kiszoną kapustą ale tu oczywiście można wszystko zrobić wg własnego uznania. 2 szkl.mąki około 1 szkl. ciepłej wody 1 łyżka  oleju lub rozpuszczonego masła szczypta  soli dowolne nadzienie Mąkę przesiać do miski, wsypać sól  wlać olej i stopniowo wlewać wodę. Wyrobić(...)miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 10 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie rozwałkować na ulubioną grubość, szklanką wycinać krążki. Na środek każdego ułożyć po sporej łyżeczce farszu i zalepić. Gotować w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.Podawać polane zeszkloną cebulką

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z botwinką w sosie koperkowym 196

Wiosenna wersja pierożków. Co roku goszczą na naszym stole:) Pierogi z botwinką w sosie koperkowym SKŁADNIKI: botwinka ser biały ( lub ricotta) koperek jogurt grecki 1 ząbek czosnku sól, pieprz ciasto: 350 g mąki tortowej 1 łyżka oleju ciepła woda Botwinkę dokładnie umyć, posiekać. Podgotować w osolonej wodzie do miękkości. Wymieszać z rozgniecionym widelcem serek i posiekanym koperkiem (połowa porcji(...)roznieconym jednym ząbkiem czosnku. Ciastko ja zawsze zrobić według sprawdzonego przepisu: Ciasto pierogowe   Rozwałkować je cieniutko na posypanej mąka stolnicy i powycinać szklanką kółka. Na każdym ułożyć porcję farszu, skleić brzegi. Ugotuj w osolonej wodzie dwie minuty od wypłynięcia. Sosik: Pozostały koperek posiekać i wymieszać z jogurtem, doprawić sola i pieprzem. Całość smakuje wyśmienicie

MarciochaKucharzy
Czas na gęsinę - dania z gęsi 142

jest trudne. Pamiętajmy, że gęś spokojnie można kupować mrożoną. Poniżej kilka pomysłów na przygotowanie gęsi, jej elementów i podrobów. gęsia szyja nadziewana – gęsi pipek gęsie pipki - szyje gęsie nadziewane farszem ziemniaczanym Gęsi pipek – gulasz z gęsich żołądków gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęsie nogi konfitowane w przyprawach korzennych gęsie nogi w winie, w kadarce gęsie nogi w czerwonej kapuście(...)ziemniakami Gęś z kaszą gryczaną i śliwkami wędzonym gołąbki z gęsi ze śliwkami Okrasa Pasztet z gęsi z gruszką Pasztet z gęsi z żurawiną pasztet z wątróbki gęsiej pierogi z gęsi z nutą pomarańczy pierś z gęsi Pierś z gęsi (podwędzana, „dojrzewająca”) Pierś gęsi duszona w cydrze Pierś gęsi konfitowana piersi gęsie smażone, w sosie jabłkowym Pierś gęsi

królestwo garów
Tortellini 246

Elą robiłyśmy tortellini, na które od dawna miałam ochotę, ale nie do końca wiedziałam, jak się je robi. Wydawało mi się, że to prawie to samo, co nasze pierogi, ale jakżeż się myliłam! :) A jeśli ktoś już robił tradycyjne, włoskie tortellini, będzie wiedział co mam na myśli... Powiem tylko tyle, że wałkowanie polskiego, pierogowego ciasta to bułka z masłem(...)szybko znikają po tym długim trudzie...:) Składniki: 350 g mąki 2 jajka 2 żółtka szczypta soli 3 łyżki oliwy odrobina wody, jeśli będzie trzeba do wyrabiania ciasta MÓJ FARSZ: 100 g szpinaku 100 g bryndzy 100 g wędzonego łososia 1 łyżka masła  2 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku 2 łyżki soku z cytryny

Kuchnia Prezydentowej

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję