postanowiłam wykorzystać do pierogów . Pomyślałam żeby zrobić coś nowego, ciekawego i smacznego. Tak oto powstały moje knedelki z ciasta „kopytkowego” z nadzieniem z mięsa z rosołu. Rewelacja... Składniki na ciasto „kopytkowe”: 10 szt. ziemniaków (sypkie, mączyste). Po ugotowaniu około 900 g 250 g mąki pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko sól Farsz: 350 g ugotowanego
Kuchnia u Krysiuszkami, inni z pierogami, ktoś inny robi paszteciki z grzybami a jeszcze inny kulebiaka. Ile domów tyle pomysłów, smaków i tradycji. Dlatego chciałam wam podsunąć pomysł na jeszcze jeden dodatek do barszczu, a właściwie na ciekawe podanie kulebiaka z kapustą i grzybami. Co powiecie na zrobienie ryby z kruchego ciasta w środku, której schowacie kapuściany farsz? Polecam, to danie
Bernika - moj kulinarny pamietnikczas robienia farszu. Szpinak usmażyć na maśle, dodać starty czosnek i przyprawić. Wystudzić i dodać pokruszoną bryndzę (trochę odłożyć). Ciasto rozwałkować, wykrawać koła lub inny kształt. Nakładać po łyżce nadzienia, boki smarować białkiem i sklejać. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 8-10 minut. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulką. Gorące pierogi podawać okraszone boczkiem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: Ciasto do ravioli: 250 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru Sos z białej czekolady: 100 g białej
Smakowity Blog Kulinarnyzwykłe pierogi. Trzeba tylko dobrze zlepić brzegi bo w trakcie pieczenia pierożki mogą się otworzyć, najlepiej brzegi ciasta docisnąć widelcem. Pierożki smakują idealnie z czerwonym barszczykiem ale można też zajadać same. składniki: ciasto 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 3 jajka 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju farsz 450 g pieczarek
Monia miesza i gotujePo raz pierwszy wykorzystałam mąkę gryczaną i wędzone tofu. Wszystko spisało się idealnie! Nie spodziewałam się takiego wynalazku, a jednak trzeba ryzykować i poznawać nowe smaki
Truskawkowa Fiestasuper. Podałam w wersji smażonej, z podsmażoną na masełku cebulką i wyszło przepysznie, zapraszam! Scroll down for recipe in English Pierogi z kaczką i figami (około 20-25 pierogów) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki Puszysta Poznańska Lubelli 1 szklanka wrzątku 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 1 pierś z kaczki, pokrojona na kawałki 2 łyżki pietruszki, posiekanej(...)Dodaj kiełbasę, figę, podsmaż przez chwilę mieszając i dodaj skórkę pomarańczową i porto. Gdy wino prawie odparuje dopraw całość solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia. Gdy farsz lekko ostygnie, dodaj jajko i chleb i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Rozwałkuj pierwszą część na placek o grubości ok. 3 mm, wytnij kółka np. szklanką
karmelowyRuskie paluszki z pieczarkami , pyszny obiad Ruskie paluszki to pyszny obiad , na dodatek bezmięsny . Nie ważne czy jesteście wegetarianami , czy lubicie mięso , jeśli lubicie ruskie pierogi
Ogrodnik w podróżypierożki, napełniamy farszem, zalepiamy i układamy na wyłożonej papierem formie do pieczenia. Przykrywamy lekką ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Bezpośrednio przed pieczeniem smarujemy pierożki roztrzepanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200-220 °C. * Ja rozwałkowałam ciasto i wykrawałam koła o średnicy nieco większej, niż na tradycyjne pierogi. Smacznego! :) Dziś
DominikaDolciFarszem nadziewaj ravioli. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia przez 3 do 5 minut na małym ogniu. Ponadto: - 4 łyżki masła - parmezan wedle uznania - młody koperek Masło stop na patelni i "spal" powinno zrobić się złote, dodaj do niego gałązki kopru i zdejmij z ognia odczekaj 2 minuty, aromat kopru przejdzie do masła. Pierogi ułóż na talerzu
SMYKWKUCHNIpowstała:… pierogi bym zjadła sobie, ale z czym, ja je zrobię! I tak na bób ugotowany popatrzyłam i takie oto pierożki wymyśliłam. Przepis jest prosty, banalny, ale efekt dla tych co lubią bób genialny. Pierożki fajnie wyglądały i ciekawy smak miały. Składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500, 100 ml wody, 1 jajko, szczypta soli, farsz
Moniki SmakołykiDrożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu... Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego. Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych. Oprószone aromatycznym kminkiem. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 szklanek mąki pszennej; 6 łyżek oleju; 3/4 szklanki letniego mleka; 3/4 szklanki letniej wody; 100 g świeżych drożdży; 1 czubata łyżeczka soli. Farsz
Gospodyni Miejskaoleju pierogi z ciasta drożdżowego, wypełnione soczewicą, regionalnie zwane także „soczewiakami”. Brzmiało to interesująco, jednak bardzo się rozczarowałem. Były zbyt suche i praktycznie bez smaku. Nie mogłem uwierzyć, że Litwini jedzą coś tak niedobrego:) Postanowiłem więc sam spróbować przyrządzić soczewiaki. Znalazłem kilka różnych przepisów w Internecie i trochę poeksperymentowałem. Zdecydowałem się na wersję pieczoną, a do farszu dodałem marchewkę
Gotuj z Misiemdziś o ruskich. Składniki na 50 szt. użyłam szkl. poj. 500 ml. 2 szkl. mąki poznańskiej czyli około 700 g 1 szklanka wrzątku szczypta soli 1 łyżka miękkiego masła Farsz: 1,5 kg ziemniaków 3 kostki sera białego półtłusty każdy po 200 gram 4 cebule 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia pieprz sól Makę przesiewamy dodajemy, wrzątek, sól oraz(...)dodatkiem soli, cebulę, czosnek kroimy w kostkę i smażymy na zloty kolor. Ugotowane ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy cebulkę i doprawiamy do smaku. Wrzucamy przygotowane pierogi do wrzatku i gotujemy chwile od momentu wypłynięcia. Jeśli chcemy pierogi zamrozić, układamy na lnianej ściereczce do całkowitego ostygnięcia, przekładamy do woreczków
NaKońcuJęzykapierogi zrobimy, w zasadzie wszystko mamy…ser, ziemniaki (zostały z poprzedniego obiadu), cebula, śmietana, słonina, masło i !!!! Po przyjeździe z zakupów patrzymy do szafek a tam NULL! Nie ma mąki, jest tylko gryczana, krupczatka i pszenna razowa. Plan był, więc losowanie padło na razową :D No i fajnie wyszło ;) Tylko trzeba troszkę grubsze ciasto zrobić ;) Składniki Farsz
R'n'G Kitchen