przypadku również tego, co zostało w lodówce. Calzone we włoskim dialekcie znaczy… nogawka. Nie wiem jak Wam, ale nam się nie kojarzy:-) Jak zwał tak zwał, ale pieczony pieróg z drożdżowego ciasta, identycznego jak na pizzę to nasze ulubione danie. Jeśli chodzi o nadzienie to trzymamy się zasady, że do calzone można wsadzić wszytko (co kłóci się z tradycyjnym(...)utocz kulę i podziel na cztery części, z których zrobisz cztery mniejsze kulki. Każdą kulkę rozwałkuj, starając się nadać plackowi okrągły kształt. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym i nadziej je farszem. Posmaruj brzegi rozbełtanym jajkiem (w wersji wege – wegańskim mlekiem) i sklej mocno, dociskając widelcem lub robiąc warkocz, czyli sklejając na zakładkę. Generalnie stosujemy technikę, która sprawi, że ciasto
Niedzielny kucharzPrzepis poniżej to dość mocne, choć na pewno nie ortodoksyjne nawiązanie do kuchni meksykańskiej. Oprócz tradycyjnych meksykańskich placków będą również charakterystyczne dla tej kuchni pomidory, papryka
Kulinarna PokusaPieczone ravioli, które dziś chciałam Wam zaprezentować, z pewnością przypadną do gustu wielbicielom tradycyjnych pierogów i drożdżowych, słonych wypieków. Pierożki wypełnione s ą wołowym ragù, niezwykle aromatycznym sosem mi ę sno-pomidorowym, który nadaje daniu wyjątkowego charakteru. Ravioli doskonale smakują na ciepło i zimno z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Polecam serdecznie(...)Pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem, następnie oprószamy startym parmezanem. Pierożki pieczemy ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Upieczone ravioli podajemy na ciepło z pozostałym farszem. **** Riscaldate il forno a 200 °C. Spennellate infine la superficie dei ravioli con dell'uovo sbattuto e spolverizzate con 2-3 cucchiai di parmigiano grattugiato. Cuocete i ravioli per circa 15-20 minuti
La grande e la piccola cuocaMusimy Wam zdradzić małą tajemnicę... lubimy wyzwania ;). Chcieliśmy stworzyć obiad, który w większości będzie robił się sam. Taki, w którym urządzenia zastąpią nas i będziemy mogli
Plate of Joynadzień najpopularniejsze są serowe (feta i szpinak, feta i zioła), oraz mięsne. Börek może przybierać przeróżne formy, od ciast przypominających tartę lub ślimaka, po małe wypieki w kształcie trójkątów, pieroga (półksiężyca), czy właśnie cygar. Danie podobno zostało wymyślone wieki temu w Imperium Osmańskim (dzisiejsza Turcja) i popularne jest w krajach, które dawniej należały do jego terytorium - w krajach północnej(...)arkusze, które kupiłam w Almie miały większe wymiary ok. 40 x 27 cm., dlatego każdy z nich rozdzielałam wzdłuż na 3 części).5. Nałóż po 1 łyżeczce farszu na podstawę każdego z uzyskanych 2-3 płatów ciasta, w odległości ok. 1 cm. od krawędzi. Zawiń do środka boki długiego płata, a następnie zakryj farsz brzegiem ciasta. Zroluj ciasto uzyskując kształt
Chilli Czosnek i Oliwa