niech mi ktoś powie, że zdrowsze wersje tradycyjnych wypieków są niesmaczne 😂 Tak przygotowane pierniczki są przepyszne! Smakują wszystkim, nawet tym którzy stronią od wszelkich zdrowych słodkości. Pierniczki początkowo są bardzo kruche, a następnie z czasem przyjemnie miękną, są idealnie słodkie i pięknie pachną korzennym przyprawami. Coś wspaniałego. Składniki (2 blaszki pierniczków): 350 g płatków owsianych 20 g siemienia lnianego(...)olej, miód, aromat waniliowy oraz masło orzechowe. Teraz połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie ugnieć powstałe ciasto. Ciasto rozwałkuj na preferowaną grubość. Z ciasta wycinaj foremkami pierniczki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto może się przyklejać do blatu, więc pomóż sobie cienką szpachelką lub szerokim i cienkim nożem przekładając pierniczki na blaszkę
Zdrowie na języku :PLebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Szlachetne, mocno korzenne o cytrusowej nucie, która nadaje im rzeźkości, można powiedzieć pierniczki wybitne. Świetny przepis na najlepsze pierniki na świecie pochodzi stąd . Skoro autorka przepisu tak twierdzi, ja mogę się tylko przyłączyć do tej opnii, nie jestem bowiem piernikowym fanem. To moje pierwsze pierniki jakie w życiu upiekłam i bardzo nam posmakowały(...)święta upiekę następną porcję. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach, zupełnie inne od polskich pierniczków. Nie wymagaja leżakowania, sa miękkie od razu po upieczeniu. Swoje pierniczki zamiast lukrem ozdobiłam polewą czekoladową, bo takie czekoladowe lubimy najbardziej. Bardzo proste do przygotowania, polecam! Składniki na około 30 sztuk: 250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 85 g zmielonych migdałów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sami możemy mieć niezłą radochę z takich domków, to piernikowe ozdoby to świetny pomysł na prezent. Mini domki z piernika nie przysparzają więcej problemów w przygotowaniu niż klasyczne pierniczki, a mogą rozgrzać serduszko osoby obdarowanej nie mniej niż kubek gorącej czekolady pełnej pianek marshmallow s (pssstt... przepis na taki kubek szczęścia znajdziecie tutaj !). Do przepisu na domki z piernika idealnie(...)nadaje się ciasto na szwedzkie pierniczki pepparkakor . Są dosyć twarde, ale dzięki temu ładnie zachowują formę i nie rozlatują się od razu przy kontakcie z ciepłym napojem. Sprawdźcie radość swoim bliskim i przyjaciołom, wręczając im taki sympatyczny własnoręcznie upieczony i lukrowany domek z piernika. * SKŁADNIKI na ok. 10 mini domków z piernika Ciasto na pierniczki: 50 g melasy
Food SquarePierniczki z mąki żytniej Adwent już w progu, więc i u mnie coraz bardziej czuć zapach Świąt, tym razem za sprawą pierniczków w odrobinie innej odsłonie, bo z mąką żytnią. Pierniczki od razu po upieczeniu są mięciutkie i nawet z czasem nie twardnieją. A to, że są lekko popękane, dodaje im uroku. Składniki: 150 g mąki żytniej(...)Zagnieść ciasto i słodzić min. 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość około 0,5 cm i wykrawać foremkami dowolne kształty. Pierniczki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 min w temperaturze 180 st. (Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości pierniczków, małe pierniczki piec krócej). Dowolnie
My sweet a lifeZbliża się koniec listopada. A to znaczy, że pora pomyśleć o pierwszych pierniczkach. Ja swoje upiekłam w zeszłym tygodniu i odkąd opublikowałam zdjęcie na Instagramie to wiele osób się mnie pyta, kiedy dodam przepis. Wprawdzie chciałam jeszcze chwilę poczekać i dodać post z pierniczkami później i tym samym rozpocząć publikację świątecznych przepisów, jednak idąc na wprost Waszym oczekiwaniom zostawiam(...)dzisiaj z tymi pysznymi pierniczkami :) P.S. A nie zapomnieliście wstawić ciasto na piernik staropolski? :) Najlepsze pierniczki jakie jadłam. Wyprzedziły nawet do niedawna moje ulubione Lebkuchen ( klik ). Wprawdzie na święta pojawią się i jedne i drugie, to ten przepis polecam Wam bardzo bardzo gorąco. Są po pierwsze - pyszne. Nawet mój tato chciał przepis (który za pierniczkami nie przepada). Po drugie
My simple kitchenGruszki w sosie piernikowo-czekoladowym 4 gruszki woda 1/2 szkl cukru laska wanilii Sos piernikowo-czekoladowy 150 ml śmietanki 30% 150 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 2 pierniczki katarzynki 5 pierniczków nadziewanych w deserowej czekoladzie Gruszki obrać zostawiając ogonki i wstawić je do wysokiego rondelka. Zalać wodą tak aby owoce były zakryte, dodać cukier, laskę wanilii przekrojoną(...)będą się rozpadać. Rondelek zdjąć z ognia i odstawić do schłodzenia. Delikatnie wyciągnąć zimne gruszki do odsączenia. W drugim garnuszku zagrzać śmietankę, dodać posiekane czekolady i pokruszone, nadziewane pierniczki. Odstawić na kilka minut a następnie dokładnie wszystko wymieszać do połączenia się składników w sos. Na talerzyku wyłożyć porcję sosu piernikowo-czekoladowego, ustawić na nim gruszkę i polać odrobiną sosu. Pierniczki
Pieguskowa KuchniaGruszki w sosie piernikowo-czekoladowym 4 gruszki woda 1/2 szkl cukru laska wanilii Sos piernikowo-czekoladowy 150 ml śmietanki 30% 150 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 2 pierniczki katarzynki 5 pierniczków nadziewanych w deserowej czekoladzie Gruszki obrać zostawiając ogonki i wstawić je do wysokiego rondelka. Zalać wodą tak aby owoce były zakryte, dodać cukier, laskę wanilii przekrojoną(...)będą się rozpadać. Rondelek zdjąć z ognia i odstawić do schłodzenia. Delikatnie wyciągnąć zimne gruszki do odsączenia. W drugim garnuszku zagrzać śmietankę, dodać posiekane czekolady i pokruszone, nadziewane pierniczki. Odstawić na kilka minut a następnie dokładnie wszystko wymieszać do połączenia się składników w sos. Na talerzyku wyłożyć porcję sosu piernikowo-czekoladowego, ustawić na nim gruszkę i polać odrobiną sosu. Pierniczki
Pieguskowa KuchniaPołączenie sernika pieczonego i gotowanego, do tego mus śliwkowo-czekoladowy z wyczuwalnym smakiem trufli. Całości dopełniają lukrowane pierniczki, które skrywają się w pieczonym serniku oraz w niewielkiej pokruszonej ilości na górze deseru. Ten podwójny sernik przygotowałam specjalnie na konkurs "Przepis na Kopernika" . Życzcie mi i jemu powodzenia! ;). A Was zachęcam do wypróbowania tego nietypowego wypieku! Składniki: (na tortownicę o średnicy(...)Spód: 1 op. (170 g) pierniczków lukrowanych Uszatki Kopernik Sernik pieczony: 50 g miękkiego masła 100 g cukru 2 jajka klasa L 500 g serka waniliowego słodzonego (najlepiej z pokruszoną laską wanilii) 50 g śmietanki kremówki 30% 50 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej Sernik gotowany: 100 g masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka
Nastoletnie Wypiekanietroszkę. Poza tym w tygodniu nie mam czasu ich zrobić, bo idę do pracy, a w niedzielę wolę sobie poczytać książkę niż kręcić krem migdałowy. Zwykle robię je bez pierniczków, ale pierniczki to dobry dodatek dla osób, które lubią słodkie śniadania – poza tym można sobie nimi przytrzymywać płatki migdałów, żeby nie spadały nam na spódnice przy jedzeniu. Składniki(...)esencji waniliowej kupne masło migdałowe – jak nie mamy i nie chce nam się iść do sklepu rano to ewentualnie masło orzechowe, ale migdałowe lepsze garść płatków migdałów kilka pierniczków – u mnie pierniczki nadziewane Kopernik o smaku śliwkowym Przepis na migdałowe grzanki bostock Chałkę pokroić na grube kromki. Sok pomarańczowy wymieszać i wanilią w miseczce, w której będziemy potem
Ugotowane pozamiataneKrem dyniowy z dodatkiem startych pierniczków jest rewelacyjny na chłodne, deszczowe dni. Poniższa zupa-krem lekko rozgrzewa i mocno syci. Przed podaniem należy ją udekorować płatkami migdałowymi, które dodadzą do niej chrupkości. Poniższy przepis na zupę dyniową (danie wytrawne) wymyśliłam i przygotowałam na konkurs " Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny " (link do strony konkursowej: konkurs.kopernik.com.pl ) , którego głównym(...)zadaniem jest stworzenie dania z wykorzystaniem Pierników z Kopernika. Pod tym hashtagiem → #przepisnakopernika znajdziecie inne pomysły na przepisy z dodatkiem toruńskich pierniczków. Składniki na 4 porcje: 1 dynia hokkaido (waga po upieczeniu i obraniu 0,8 kg) 2 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości cebule 4 pierniczki Katarzynki 1 l wody 0,5 szklanki mleczka kokosowego sól, pieprz ostra
Ugotowaćpiernik dojrzewający. Ciasto po przygotowaniu musi leżakować w chłodnym miejscu minimum 4 tygodnie. Więc jeśli przygotujecie je teraz, to w święta będziecie cieszyć się smakiem przepysznych pierników lub pierniczków. Ciasto po przygotowaniu jest luźne, ale w lodówce nabiera konsystencji odpowiedniej do wałkowania. Przepis jak zwykle ze strony Moje Wypieki. A jeśli chcielibyście upiec i piernik i pierniczki to warto przygotować(...)przyprawą korzenną. Gotowe ciasto przekładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 4-6 tygodni. Po upływie minimum 4 tygodni możemy upiec piernik lub pierniczki. By upiec piernik ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na wielkość foremki (duża keksówka) i grubość około 0,5 cm (ciasto dużo urośnie). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia
Smak mojej kuchniTakie pierniczki to zdrowsza alternatywa do tradycyjnych pierniczków. Zawierają duże ilości błonnika, gdyż zamiast zwykłej mąki użyłam pół na pół mąki pełnoziarnistej oraz otrębów pszennych. Dzięki temu na dłużej zapewniają uczucie sytości co może pomóc jeżeli chcemy ustrzec się przed podjadaniem. Składniki na 40 pierniczków: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki otrębów pszennych 150ml miodu 50g przyprawy do piernika(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki stewii 150ml mleka 2 łyżki oleju rzepakowego czekolada gorzka i biała do ozdabiania pierniczków Sposób przygotowania: Mleko oraz miód podgrzej. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Zagnieć ciasto, powinno być dosyć twarde. Rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra. Wytnij pierniczki za pomocą ulubionej foremki. Piecz w temperaturze 180 º C przez
wysmienitynich. Pierniczkowy deser warstwowy, jak przystało na taką słodkość przygotowuje się szybko i prosto. A potem równie szybko zjada. Odrobina słodkiej rozpusty w ciągu dnia Spróbujcie. Składniki: około 8 pierniczków (bez czekolady i lukru)* około 5 łyżeczek dżemu pomarańczowego korzennego Stovit (ilość zależy od wielkości szklanki) bita śmietana kostka czekolady ulubiona kolorowa posypka *u mnie resztki domowych (połamane) z tego(...)przepisu Przygotowanie: Pierniczki przekładamy do blendera i dokładnie rozdrabniamy. W wysokiej szklance układamy warstwy – rozdrobnione pierniczki (u mnie około 2-3 łyżki), warstwa dżemu pomarańczowego korzennego (nie za gruba), warstwa bitej śmietany, znów warstwa pierniczków, dżem, bita śmietana, i znów pierniczki (mniejsza ilość). Na wierzch wykładamy małą porcję dżemu, a całość ozdabiamy ulubioną posypką (u mnie mieszanka) i wbijamy
Słodkie okruszkiPierniczki już upieczone? Polukrowane? Jeśli nie, mam bardzo dobry przepis na przepyszne pierniczki, które z radością zajadały wczoraj dwie dziewczynki - Iga i Hania, chodzące do przedszkola. Najpierw dekorowały, a później przybiegały do kuchni i pytały, czy mogą jeszcze ciasteczko. Jeśli smakują dzieciom, posmakują wszystkim! Jeśli dekorowanie pierniczków, to tylko lukrem królewskim, jest gęsty, szybko zastyga i pięknie wygląda na tych(...)korzennych ciasteczkach! Pierniczki z lukrem królewskim Składniki: pierniczki, upieczone według przepisu, który znajdziesz tutaj lukier królewski 3 białka 450 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny do dekoracji kolorowa posypka Przygotowanie: Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Całość miksujemy na jednolitą, gęstą masę. Upieczone i ostudzone pierniczki dekorujemy lukrem królewskim i posypujemy kolorowymi ozdobami. Odstawiamy
Moja smaczna kuchniawszystkie suche składniki, wymieszaj i dodaj resztę składników na ciasto, dobrze wymieszaj, nie dosypuj mąki. Ciasto rozwałkuj podsypując minimalną ilością mąki, aby zapobiec przywieraniu ciasta do stolnicy. Wykrawaj swoje pierniczki różnymi dowolnymi ozdobnymi wzorami, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając niewielki odstęp – pierniczki nieco urosną w trakcie pieczenia. Pierniczki piecz w temperaturze 180C z termoobiegiem(...)funkcja góra-dół) przez około 10 minut. Przygotuj lukier: w miseczce wymieszaj cukier puder z 3 łyżkami wody lub mleka, udekoruj nim pierniczki, posyp mixem maku i siemienia. Możesz ich niczym nie posypywać lub użyć także posiekanych orzechów, migdałów lub kandyzowanych skórek pomarańczy. Jeżeli pierniki po wystygnięciu są twarde to przełóż je do szczelnie zamkniętego pojemnika razem
Zasmakuj KuchniWprost uwielbiam przepisy na pierniczki, w których nie trzeba czekać, żeby były mięciutkie. Ten przepis właśnie taki jest. Pierniczki po upieczeniu są przepyszne, miękkie i aromatyczne. Dodatkowo wzbogaca je słodko-kwaśne nadzienie z powideł i delikatna polewa czekoladowa. Oczywiście można je pokryć również inną polewą, np. lukrem - i tak będą smakowite :) W stosunku do oryginalnego przepisu zmieniłam jedynie sposób nadziewania(...)wycinania pierniczków. Tak mi było łatwiej :) Składniki na około 60 szt.: 200 g miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 125 g masła 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki sody 500 g mąki 1,5 łyżki kakao 1 białko 0,5 szklanki cukru 4 żółtka 200 g powideł śliwkowych Miód zagotować z przyprawą do piernika. Zdjąć
Świat CiastaSernik intensywnie piernikowy to tradycyjny wypiek w nowoczesnej odsłonie! Zarówno spód jak i wierzch sernika to pokruszone pierniczki w czekoladzie. Mazisty, kremowy, bardzo aromatyczny. Przepis podaję na małą tortownicę, bo zaledwie 18 cm. Można upiec z podwojonej ilości składników w tortownicy o średnicy 25-26 cm. Polecam! Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) Piernikowy spód(...)pierniczków w czekoladzie 50 g masła, stopionego i przestudzonego Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego, zmielonego 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 duże lub 3 małe jajka 1/2 szkl cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 10 g przyprawy do piernika 2 łyżki oleju rzepakowego Posypka: 110 g pierniczków w czekoladzie, drobno pokruszonych
Nastoletnie WypiekaniePierniczki po polsku to pomysł na szybkie do przygotowania i bardzo smaczne pierniczki. Nie wymagają leżakowania, ponieważ po upieczeniu są miękkie i puszyste. Ciasto idealnie do wykrajania. Pierniczki obowiązkowo należy udekorować lukrem, ponieważ w ich składzie jest bardzo mała ilość miodu. Składniki: ciasto na pierniczki 0,4 kg mąki pszennej 130 g roztopionego miodu 50 ml silnej(...)sobą wymieszać. Jeśli ciasto klei się zbyt mocno do rąk to podsypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na obmączonym blacie i za pomocą foremek wykroić pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierniczki. Odstawić je na 15-30 minut do lekkiego podrośnięcia. Piec około 15 minut w 180ºC. Ostudzić. Na sam koniec udekorować lukrem (białko ubić
UgotowaćTradycji pieczenia pierniczków (ani pierników) u mnie w domu nie było... Dopiero ja się tym zajęłam jako już dorosła osoba. W tym zestawieniu przedstawiam moje przepisy i pomysły na jadalne udekorowanie domu - domek z piernika, pierniczki na choinkę, oraz piernik na ostatnią chwilę, pierniczki bez leżakowania i nadziewane marmoladą! Wszystko pyyyszneeee! :) A ten zapach roznoszący się po całym domu... Nastraja(...)pomysłem/inspiracją na preze nt ! Piernikowa chatka W pełni jadalna dekoracja domu, można przygotować szablon nie tylko zwykłej chatki/domu, ale też bożonarodzeniowej szopki ze zwierzętami. Miliony możliwości :) Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie!) Pulchne, od razu miękkie, a po oblaniu czekoladą wprost obłędne w smaku! Pierniczki najlepsze (bez leżakowania) Pierniczki, które można jeść od razu i można przygotować
Kolorowy Przepisownikpierniczki mogą być fit i w dodatku paleo? Pewnie, że mogą! Wystarczy tylko odrobina wyobraźni aby stworzyć wegańskie bezglutenowe pierniczki bez ani krzty cukru! Ciasteczka te upiekłem na mące kokosowej w połączeniu z mielonymi migdałami. Zamiast miodu i cukru wykorzystałem daktyle, zaś masło zastąpił olej kokosowy. Oczywiście w smaku różnią się od tych tradycyjnych — są orzechowe w smaku i chrupkie(...)się zagniata i fajnie się z nim pracuje jak na brak glutenu. Mają również jeszcze jedną zaletę — można je upiec nawet na dzień przed Wigilią i nie połamać zębów. Pierniczki te możecie również zrobić w wersji raw — wystarczy po wycinaniu kształtów ich nie piec. ;) * SKŁADNIKI na 2 blaszki bezglutenowych pierniczków 300 g daktyli 200 g mielonych migdałów 150 g mąki
Food Squaretygodnie święta. A myślałam, że zostało mi więcej czasu :) Pierwsze pierniczki już dawno zjedzone. Dzisiaj była tura ciasteczek i się zastanawiam, jak długo one wytrzymają. Coraz częściej mam wrażenie, że nocą po naszej kuchni chodzą krasnoludki i wyjadają wszystkie słodkości z pudełek i puszek :P Dzisiaj przed Wami przepis na moje ulubione pierniczki świąteczne. Nadziane marmoladą i polane czekoladą (choć(...)rozwałkować i za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać na nie po porcji marmolady i przykryć drugim krążkiem. Docisnąć, aby brzegi się zlepiły. Za pomocą foremki w kształcie serca wykrawać pierniczki. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec pierniczki przez 15-20 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ozdobić pierniczki według uznania
My simple kitchencelebrowanie każdej chwili razem. Natomiast przed Świętami uwielbiam zamykać się w kuchni i do późna przygotowywać potrawy, którymi później będę rozpieszczać najbliższych :) Wczoraj przygotowałam pierwszą porcję pierniczków, takich tradycyjnych, które swoje muszą odleżeć w pojemniku, aby nabrały miękkości. Dziś została raptem połowa :) Miały być dla Mikołaja, ale coś czuję, że konieczne będzie upieczenie nowej porcji(...)Pierniczki przygotowane według tego przepisu najlepsze są po tygodniu, a nawet dwóch, więc dekoruję je dopiero na dzień przed podaniem, choć są tak puszyste i słodziutkie, że czasami pomijam dekorowanie, delektując się ich naturalnym smakiem. Składniki na pierniczki tradycyjne: 325 g mąki pszennej 200 g miodu 50 g masła 90 g cukru 1 jajko 6 g proszku do pieczenia
Rozpustne gotowaniesię czujecie w Nowym 2014 roku? Szampańsko? To dobrze, bo taki będzie cały rok, czego Wam życzymy z całego serca! A jeśli zostały Wam świąteczne pierniczki, to proponuję pyszny deser tiramisu. Mnie zostały, bo schowałam! Składniki na 5 porcji: • ok. 25 pierniczków świątecznych lub ze sklepu • 250 g sera mascarpone • 500 ml śmietanki(...)łyżek cukru pudru • 1 łyżeczka kakao • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżeczka kawy mielonej • 80 ml mocnego espresso • kakao do posypania Wykonanie: • Na dno pucharków wsypać pokruszone pierniczki. Część odłożyć do dekoracji. • Polać pierniczki kawą espresso. • Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. • Ser mascarpone przemieszać w mikserze i połączyć z połową bitej
To co kochamdodatek do prezentu ręcznie wykonany, wiadomo takie prezenty są najcenniejsze, bo zawierają wiele cennych składników-serce,czas,miłość :-) Często zastanawiamy się co by to mogło być-podpowiadam- pierniczki dekorowane, pyszne, pachnące, z napisem, własną dekoracją. Bardzo łatwy sposób, efektowny i smaczny :-) Wiem, że pierniczki kojarzą się z zimą, świętami, ale nigdzie nie jest napisane, że nie można ich piec(...)mojej kuzynki Eli sporego piernikowego misia :-) Ciasta zostało mi jeszcze na trochę pierników, także pobawiłam się trochę, zrobiłam parę piernikowych sów,kotki, misie :-) Na prezent najlepiej robić duże pierniczki, ja szukam w internecie interesującego mnie wzoru, powiększam go i odrysowuję na kartce, wycinam, a potem kładę na rozwałkowanym cieście i wycinam nożykiem. Wychodzą wielkie pierniki :-) Pokażę Wam jak przygotowywałam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam kochani jako,że święta coraz bliżej nadszedł czas na pierwsze pierniczki :-) Uwielbiam piec pierniczki, kocham ich zapach i uwielbiam je dekorować. Sprawia mi to ogromną radość :-) W tym roku pierwsze pierniczki upiekłam na Mikołajki. Wyszły super. Przepis z którego korzystam znajduje się tutaj :-) http://smaki-katriny.blogspot.com/2015/04/pierniczki-wielkanocne-przepyszne.html Ciasto jest świetne, elastyczne, łatwo się na nim pracuje(...)pierniczki zachowują swój kształt, nie wyrastają zbyt mocno :-) Zawsze korzystam z tego przepisu i jestem bardzo zadowolona. Dziś pokażę moje pierniczki :-) Także będzie trochę zdjęć :-) Zachęcam do pierniczenia-wspaniała zabawa :-) Ponownie będę piekła pierniczki jeszcze na święta, ponieważ te powędrowały do koleżanek mojej mamy z pracy :-) I mam jeszcze jedną misję- chatkę z piernika, ale to niebawem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunudzić, przecież zawsze przebywają w interesującym towarzystwie, swoim własnym, jednak dzieciom organizowanie dnia jest potrzebne. Wiadomo nie od dziś, że jednym z przyjemniejszych zajęć rodzinnych jest zdobienie świątecznych pierniczków. No tak, ale żeby było co zdobić najpierw należy ciasteczka upiec. Od kilku lat do pieczenia bożonarodzeniowych pierniczków wykorzystujemy przepis na szwajcarskie ciasteczka leckerli, pochodzą z Bazyleii(...)przesadnie dużo. Jeszcze tylko smaruję je pędzelkiem zamoczonym w mleku. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i piekę ok. 10 minut. Trzeba pilnować, żeby nie spalić pierniczków, jest w nich dużo słodyczy, a ta łatwo się przypala. Zdejmuję gorące ciastka delikatnie na papier, dość szybko stygną i robią się twarde jak kamyki. Skosztować można tylko cieplutkie. Mniam
I tu będę miała takie tewyobrażam sobie świąt bez pierników. A przede wszystkim ich niesamowitego korzennego zapachu. Poza tym, to niesamowita frajda zrobić samemu pierniczki, ozdobić je, udekorować świąteczny stół, zawiesić na choince, a nawet ofiarować w prezencie... Dziś dwa przepisy na pierniczki. Jeden stary, który od lat mi służy, a drugi nowy, tegoroczny:) (Moje pierniki są z proszkiem do pieczenia, sody od zawsze(...)lubię - soda dla mnie służy tylko jako środek czyszczący, do jedzenia się nie nadaje) Mój stary, wysłużony przepis na pyszne pierniczki : Składniki: 3 szklanki mąki 75 g margaryny (1/3 kostki) 250 g miodu (zawsze używam naturalnego) 10 łyżek cukru 1 jajko opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Roztapiamy w rondelku margarynę, dodajemy cukier i miód. Cukier
dobra gospodyni dom wesołym czynirazem polecam Wam gotowany sernik, na biszkopcie, z zatopionymi w serze piernikami. Pyszności, moja rodzinka go uwielbia, polecam od święta i bez okazji :) Sernik z pierniczkami na biszkopt: 8 jajek budyń czekoladowy 5 łyżek mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru na masę serową: twaróg mielony we wiaderku 1 kg 3 budynie śmietankowe(...)wierzch robimy polewę, lub tak jak w moim przypadku, smarujemy gotową masą z puszki:) Po całkowitym wystudzeniu placka, wsadzamy go lodówki. Najlepszy na drugi dzień. Smacznego:) Sernik z pierniczkami Sernik z pierniczkami Sernik z pierniczkami Sernik z pierniczkami
Takie tam pichcenieodpoczynku. Jutro już normalnie maszerujemy do pracy, Ci co właśnie wykorzystują dni urlopowe to prawdziwi szczęściarze i im naprawdę zazdroszczę. Nawiązując jeszcze do świąt przedstawiam przepis na pierniczki - rozpływające się w ustach, przepięknie udekorowane są prawdziwym smakołykiem oraz ozdobą świątecznego stołu. W tym roku nasze pierniczki zostały przygotowane jakiś tydzień przed świętami - i były idealnie miękkie. Przepis jest w naszym(...)łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Miód rozpuszczamy z masłem, dodajemy do reszty składników, mieszamy i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wałkujemy i delikatnie posypując mąką wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach. Należy uważać, aby nie piec zbyt długo, bo pierniczki będą miały posmak goryczy. Po wystudzeniu pierniczków
psgotujemyzmodyfikowany przepis ze strony moje wypieki zarówno ja, jak i moi pomocnicy serdecznie polecamy przepis. A sam jako wykonawca dodam, że jest to jeden z najprostszych przepisów na świąteczne pierniczki! Do przygotowania pierniczków potrzeba nam: 3-4 szklanki mąki 3 jajka 2 łyżki przyprawy do pierników 3 łyżeczki kakao 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki miodu 1/3 kostki miękkiego(...)masła 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie pierniczków nie wymaga od nas większej filozofii, jajka ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno mąkę z sodą, kakao, miód, masło i przyprawę do pierniczków. Wszystko wyrabiamy ręcznie na plastyczne i miękkie ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 4 milimetrów. Wycinamy dowolne kształty, układamy na blaszce zachowując odstępy między pierniczkami. Pieczemy
Kuba Gotujewięta to czas dzielenia się i obdarowywania najbliższych. Jednak prezenty nie zawsze muszą być drogie i zakupione w sklepie. Samodzielnie przygotowane i udekorowane przez dzieci pierniczki mogą apetycznie ozdobić świąteczne drzewko lub rodzinny stół. Małe korzenne ciasteczka, aromatyczne, kolorowe i ręcznie zdobione naturalnymi posypkami będą idealnym, autorskim upominkiem. Czas przygotowania(...)godziny Porcje: ok. 100 średnich pierniczków Składniki: Pierniczki 500 g mąki pszennej, 250 g brązowego cukru, 150 g melasy z winogron, 170 g masła, 2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta, 2 duże jajka, 2 płaskie łyżeczki kakao, szczypta soli. Przyprawa do pierników 1 łyżeczka imbiru w proszku, 3/4 łyżeczki cynamonu
SzczyptaSmaQZostałam zaproszona przez Warszawski Uniwersytet Dzieci na warsztaty z dekorowania pierniczków w roli Eksperta. Choć do Eksperta mi wiele brakuje i sama muszę się jeszcze dużo nauczyć. Przede wszystkim muszę się nauczyć jak ładnie dekorować lukrem, bo choć idzie mi coraz lepiej to te pierniczki nie są jeszcze takie jak powinny być. Było(...)kilka grup dzieci, które dekorowały pierniczki i było wspaniale. Pokazywałam dzieciakom tylko nieco młodszym niż ja jak dekorować pierniczki masą, a na masie jak stworzyć ładny wzorek z lukru i dzięki temu stworzyć swoje piękne pierniczki. Dzieciaki dekorowały swoje pierniczki lukrami i posypkami. Nie tylko dzieci chciały spróbować swoich sił w dekoracji. :) Na koniec
Lili w kuchniobiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca(...)rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze troszkę mąki. 3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną. 4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 14-15 minut
Mała Cukierenkastylu, wychodzić Wam naprzeciw i trafiać do jeszcze większego grona czytelników. Tego sobie życzymy na kolejny rok blogowania. Trzymajcie za nas kciuki! Pierwszym opublikowanym przepisem był przepis na świąteczne pierniczki. Jego jakość, z perspektywy czasu, pozostawia wiele do życzenia. Jednak z sentymentu, na rocznicę dodajemy znowu przepis na pierniczki. Tym razem jeszcze smaczniejsze i ładniejsze, w dwóch wariantach - jasne(...)ciemne. Cudownie pachną, smakują i znikają w mgnieniu oka! Czego potrzebujemy? WERSJA I - jasne, mięciutkie pierniczki (około 80 sztuk) - 0,5 kg mąki tortowej, - 200 g masła lub margaryny (u nas margaryna), - 200 ml miodu, - 1 jajko, - dwie łyżki przyprawy do piernika, - 200 g cukru pudru, - szczypta soli. WERSJA II - ciemne, twardsze pierniczki (około 80 sztuk
two broke sistersobiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca(...)rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze troszkę mąki. 3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną. 4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 14-15 minut
Mała Cukierenkasię kwadratowa forma o boku 24 cm czy tortownica o średnicy 23 cm, wówczas ciasto wyjdzie nieco niższe) seromak_mojprzepisna.pl listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='300 gr pierniczków bez lukru mleka żeby spryskać/namoczyć pierniczki 250 gr suchego maku 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dam 1/3 szklanki) najlepiej drobnego lub pudru 50 gr rodzynek(...)masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dodam 1/3) najlepiej drobnego lub pudru 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżką maki ziemniaczanej'; document.write(" "); Składniki na spód: 300 gr pierniczków bez lukru mleka żeby spryskać/namoczyć pierniczki Spód z pierniczków można zastąpić zwykłym ciastem kruchym, które należy przygotować z połowy składników z przepisu na tartę z czerwoną porzeczką. Pierniczki
moj przepis nabędą doskonałym prezentem bożonarodzeniowym. Jeśli choinki miałyby Wam posłużyć tylko jako dekoracja, to polecam podwoić składniki na lukier. Ładnie wyglądają, gdy lukru jest dużo i gdy wypływa on spomiędzy pierniczków :) Składniki: (na około 10 piernikowych choinek) Ciasto: 200 g płynnego miodu 125 g masła 150 g cukru 500 g maki pszennej 2 łyżki kakao 20 g przyprawy do piernika(...)Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc). Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Za pomocą różnej wielkości foremek o takim samym kształcie wykrawać pierniczki. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 10 minut (czas pieczenia zależy od wielkości naszych pierniczków!) Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić. Lukier
Nastoletnie Wypiekanierównież o wiele łatwiejsze w dekorowaniu nich iż mniejsi przyjaciele. Taki piernik wystarczy pięknie zapakować i mamy prezent jedyny w swoim rodzaju :) Czasem ciężko dostać tak duże foremki do pierniczków, ale i na to jest sposób wystarczy z papieru technicznego wyciąć szablon i następnie obrysować go np. nożem do pizzy. Efekt jest taki sam, jak przy metalowych/ plastikowych foremkac. Zatem(...)być luźne i lepkie. Wstawiamy ciasto do lodówki w tym czasie zrobi się bardziej zwarte. Rozwałkowujemy ciasto na grubosć 3-4 mm, w razie potrzeby podsupujemy mąką. Wycinamy pierniczki według fantazji i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do pierkarnika nagrzanego do 170/ 180 stopni i pieczemy ok. 8-10 min. Polecam wstawić pierniczki na górne półki
DefinicjaSmakudziało się u mnie w kuchni, działo. A raczej pierniczyło :) Ciasto dojrzewające na pierniczki przygotowałam w połowie listopada, wczoraj stwierdziłam, że dobrze by było coś z tym ciastem zrobić, poniżej efekty :) Takich smacznych pierników jeszcze nie jadłam, przez co wiele z nich nie doczekało się dekoracji :) Składniki (wyszło ich baaardzo dużo, po piątej blasze straciłam rachubę:)) : 500 g miodu naturalnego(...)wodą i wtedy ciasto znowu nabierze elastyczności. Ciasto podczas leżakowania zmieni konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą. Po ok. 4-6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto wałkować, lekko podsypując mąką, na ok. 0,5 cm, wykrawać pierniczki. Piec w 160-170 stopniach przez ok. 9-11 minut, w zależności od wielkości i piekarnika. Ja piekłam
Domowa Cookierenka AgiSkoro mamy już przepis na domową przyprawę do piernika , przyszedł czas na przepisy z jej wykorzystaniem :) Zacznę od pierniczków. Dzisiaj podaję Wam niezwykle cenny przepis na te ciastka. Dlaczego "cenny"? Ponieważ pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej Babci. Można powiedzieć, że ten zeszyt dostałam w spadku, chociaż tak na prawdę sama się o niego upomniałam, bo z pewnością zostałby(...)wyrzucony...A tyle tam cudownych receptur! Pierniczki wyszły przepyszne, mocno korzenne i mięciutkie, tak więc możecie zrobić je nawet dzień przed samymi Świętami. Długo utrzymują świeżość, można trzymać je w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do tygodnia (ale czy wytrzymają aż tyle czasu? :)). Jedyne czego żałuje to to...że nie mogę dać Babci pierniczka do spróbowania... PIERNICZKI Z PRZEPISU BABCI przepis
chili & sugardzisiaj wspominając tamto wydarzenie mam naprawdę szerokiego banana na ustach :) Małymi kroczkami zbliżają się święta, zatem na blogu także zrobi się nieco świątecznie. A na dobry początek startuję z pierniczkami, które można zawiesić na choinkę :) Piernik to dla mnie ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. A jeśli piecze się pierniczki w tak doborowym towarzystwie, to tym bardziej(...)Justyna www.mamaipomocnicy.blogspo t.com Magda www.z-milosci-do-slodkosci .blogspot.com Ewa www.ewakuchennie.blogspot. com Ania www.razadobrze.blogspot.co m Judyta www.escapeintokitchen.blox .pl Ja postanowiłam nie szukać zbyt daleko i upiekłam najzwyklejsze pierniczki, które później przyozdobiłam wedle uznania :) Przepis na nie zaczerpnęłam z książki "Ciastka, ciasteczka i babeczki" autorstwa Hilaire Walden. Porcja na 2 blachy pierniczków Składniki: 18 dag mąki 1 łyżeczka proszku
My simple kitchenblogu wprawdzie są już przepisy na pierniczki, ale dzisiaj zostawiam Wam przepis na moje ulubione :) Piekę je co święta od kilku lat i zawsze jestem z nich zadowolona. Dlaczego pierniczki szczęścia? Przyznam się, że nie wiem dlaczego się tak nazywają - pod taką nazwą znalazłam je kilkanaście lat temu w jakieś gazecie i jakoś tak się utrzymało :) Zresztą, nie mam zamiaru(...)zmieniać ich nazwy, bo - czyż nie przyznacie sami - nie brzmi ona uroczo?;) Pierniczki zaraz po upieczeniu są mięciutkie, później oczywiście twardnieją. Ale gdy tylko zostaną polukrowane, na następny dzień znacznie miękną, dlatego polecam nie rezygnować z ich lukrowania :) Zatem, aby szczęście Wam dopisywało, łapcie pierniczki szczęścia :) Składniki: 20 dag masła lub margaryny 3 jajka 20 dag cukru 1/2 szklanki miodu
My simple kitchenciasteczek, mogę sobie tylko wyobrazić, jak wspaniały i pachnący jest moment otwarcia pudełka. Gdy część tej magii powraca i nie pozwala zapomnieć. I ja nie zapomniałam o przepisie na pierniczki spisanym ręką Karolki i ukrytym gdzieś między pożółkłymi kartkami KUCHARZA (klik). Skoro nie pomogły moje poszukiwania, pomóc mogła tylko magia odwróconej filiżanki. Wystarczyło ponownie sięgnąć po książkę, otworzyć i odkryć(...)przepis na pierniczki czekał na mnie między 245 i 246 stroną. Kłopot w tym, że ja nie przepadam za piernikami. Uwielbiam ich zapach, wygląd, lukrowanie, ale nie lubię jeść. Tym lepiej - bo większość z nich ponownie ozdobi nasze choinki, stoły lub trafi do pudełek z prezentami dla przyjaciół. I tak otacza nas magia babcinych pierniczków, wspólnego pieczenia, radości
KUCHARNIACoraz bliżej święta. Przedświąteczna krzątanina w kuchni pachnącej cynamonem, goździkami i mandarynkami to dla mnie prawdziwa frajda. Uwielbiam unoszący się w mieszkaniu zapach pieczonych ciastek korzennych. Pierniki i pierniczki zawsze były częścią świąt w moim rodzinnym domu. Dekorowanie ich za dziecka sprawiało mi ogromną frajdę. Teraz również lubię to robić, choć jest to czasochłonna robota. Pierniczki z mojego przepisu(...)powieszenia na choince. Z powodzeniem zastąpią plastikowe ozdoby sprzedawane w sklepach. Po upieczeniu i ostygnięciu są dość twarde i chrupiące - takie lubię najbardziej. Jednak po przełożeniu do pudełka, pierniczki zmiękną i będą idealne do kawy czy herbaty. Idealne pierniczki na choinkę Składniki: Ciasto na pierniczki ok. 600 g mąki pszennej np typ 550, 250 g masła, 100 g brązowego cukru
Pełna Lodówkajedną z naszych ulubionych tradycji. Otóż, po zjedzeniu wszystkich dań "głównych"- niektórych jeszcze w tamtym czasie niekoniecznie ulubionych, można było się zabrać do słodyczy, a tym samym najlepszych babcinych pierniczków, z sercem ozdabianych przez nasze dziecięce rączki. Babcia zawsze na kilka tygodni przed Świętami przygotowywała ciasto na staropolski piernik i z anielską cierpliwością czekała, aż dojrzeje. Przyznaję, pierniczki(...)takiego ciasta są wyśmienite, nie mogą równać się z niczym.Ja jednak wspominając świąteczne historie i przepyszne pierniczki, zapragnęłam przedsmaku tak bardzo, że zrobiłam swoje, nie wymagające tak długiego czekania. Wyszły pyszne, chrupiące, takie, jak lubię. Posmarowane czekoladowym frostingiem i ozdobione cukierkowymi dekoracjami, swym zapachem i smakiem pozwoliły mi marzyć o ciepłych Świętach. Bo naprawdę nie ma nic lepszego
Gotowanie to kochanieMoje pierwsze pierniczki! :))Świąteczny nastrój panuje już u mnie od tygodnia ;) W mieszkaniu pachnie piernikiem, wszędzie pełno brokatu, gwiazdek i innych świątecznych ozdób.Piernikowe choinki są wspaniałe, przesłodkie i idealnie nadają się na prezent.Polecam! :) Choineczki nie są za duże- mają około 10cm.Do ich wykonania potrzebne są foremki w kształcie gwiazdek, o różnych średnicach. Składniki: (na około 7 choinek(...)kilka dni do zmięknięciaLukier królewski:2 białka2 szklanki cukru pudruBiałka ubijamy na sztywną pianę. Następnie porcjami dodajemy cukier puder i ciągle miksujemy.Teraz możemy formować choinki. Będziemy układać od największego pierniczka do najmniejszego.Na dolny pierniczek nakładamy łyżkę lukru i rozprowadzamy, przykrywamy drugim pierniczkiem.Z ostatniego pierniczka robimy gwiazdkę na szczycie. Odstawiamy do zastygnięcia.Gotowe! :)Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
Czerwona PorzeczkaSzybkie pierniczki , to przepis doskonały dla tych z Was, którzy albo zapomnieli wcześniej albo nie mieli czasu czy ochoty na przygotowanie ich wcześniej.Doskonałe już odrazu po upieczeniu … ale oczywiście można śmiało je zapuszkować i czekać aż zawisną na świątecznej choince!Niesamowicie pachnące … kruche … Idealne na te święta!Spróbujcie!SKŁADNIKI:PIERNICZKI:(ok. 30 szt )* mąka pszenna(...)łyżeczka* kakao – 1 łyżeczka* soda oczyszczona – 0,5 łyżeczkiLUKIER KRÓLEWSKI:* duże białko – 1 szt* sok z cytryny – 1 łyżeczka* cukier puder – 150 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:PIERNICZKI:W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem.Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao.Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę.Wyrabiamy gładkie
Ostra na SłodkoMiękkie pierniczki z powidłami śliwkowymi, które nie tylko wypełniają wnętrze pierniczków, ale są też składnikiem ciasta. Oblane miękką czekoladą są przepyszne i trudno się im oprzeć. 1/2 szklanki miodu prawdziwego płynnego 1/2 szklanki cukru brązowego 100 g masła 1/4 szklanki powideł śliwkowych 1/4 szklanki śmietany 18% 1 jajko 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika(...)przykryć drugim serduszkiem doklejając równo brzegi. Piec w temperaturze 180*C przez 8-10 minut, w zależności od wielkości serduszek. Pieczemy dość krótko, gdyż zbyt długie pieczenie sprawi, że pierniczki będą twarde. Wystudzone pierniki oblać polewą czekoladową. W tym celu czekoladę razem z kremówką rozpuszczamy w naczyniu nad gotującą się wodą. Do czekolady można przykleić dodatkowo cukrowe dekoracje. Pierniczki
https:KKuchniaMniamzapewne hurtowo przed świętami. Obdaruję bliskich i rodzinę, będziemy się cieszyć świąteczną atmosferą otaczając się domowymi smakołykami. Zobacz moje inne przepisy na świąteczne pierniki: pierniki z lukrem , proste pierniczki świąteczne oraz pierniki kakaowe z lukrem pomarańczowym Pierniczki na miodzie smakują wspaniale, są kruche, cynamonowe, jak można się przed nimi bronić?! nie można Przy okazji pierniczków na miodzie życzę Wam słodkich(...)spokojnych Świąt! Gotujcie, próbujcie, dzielcie się smakiem z najbliższymi, uśmiechajcie się! ♥♥♥ Pierniczki na miodzie – Wesołych Świąt dla każdego! :))) Składniki: 500 g mąki pszennej typ 450 krupczatki, tortowej 200 g dowolnego prawdziwego miodu, płynnego, użyłam gryczanego 1 jajko 150 g cukru pudru 120 g masła w temp. pokojowej 10 g sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do pierników lub przyprawy
Zasmakuj KuchniŚwiąteczny nastrój powoli zaczyna udzielać się i mi. Pierwszym na to dowodem są przygotowane kruche pierniczki, z lukrem. W domu zapachniało aromatycznym ciastem, a zapach pieczonych pierników jest wręcz obłędny. Do przygotowania pierniczków używam zamiennie przyprawy do piernika lub przyprawy do grzańca. Pierniczki z lukrem przygotowuję co roku, lukruję do woli, ozdabiam, obdarowuję rodzinę. Przygotowuję je na kilka sposobów, także(...)dodatkiem kakao, zobacz moje proste pierniczki świąteczne oraz pierniki kakaowe z lukrem pomarańczowym Zapraszam na świąteczne pierniczki z lukrem, mega chrupiące i pyszne! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej typ 450 krupczatki lub dowolnej pszennej 1 jajko 0,5 szklanki cukru, może być trzcinowy 4 łyżki miodu, użyłam gryczanego, może być dowolny 1 łyżeczka sody oczyszczonej płaska łyżka przyprawy do piernika
Zasmakuj KuchniŚwięta coraz bliżej, więc najwyższy czas przygotować pierniczki. W tym roku postanowiłam zrobić miodowe pierniczki, które są bardzo pyszne i słodkie. Przepis jest bardzo prosty, z przepisu powinno Wam wyjść ok 50 pierniczków. Składniki: – 300g mąki pszennej – 50g mąki pełnoziarnistej – 250g płynnego miodu – 1,5 łyżki przyprawy do pierników – 1/2 łyżeczki Czytaj więcej → Artykuł MIODOWE(...)PIERNICZKI pochodzi z serwisu green goodies
greengoodiesZachęcona wcześniejszymi udanymi przepisami z wykorzystaniem pierniczków spróbowałam zrobić pankejki na ich bazie – wyszyły przepyszne! Miękkie, puszyste, z wyczuwalnym smakiem piernika. Przygotowanie jest bardzo proste, zapraszam Przepis bierze udział w konkursie #przepisnakopernika – czy jest godzien publikacji w książce kucharskiej? Przygotuj pankejki na najbliższe śniadanie i sprawdź to! // Składniki: 1 szklanka mąki 10 pierniczków (uszatki firmy Kopernik) 3 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 1 i 1/4 szklanki mleka 3 łyżki roztopionego masła 1 jajko tłuszcz do smażenia sos – 4 pierniczki Uszatki i 5 łyżek mleczka kokosowego Sposób przygotowania: Do miski daj mąkę oraz starte na tarce pierniczki. Dodaj też proszek do pieczenia oraz sól. Całość wymieszaj. Następnie do całości wlej mleko oraz roztopione masło. Ciasto wymieszaj
Via Gustoobiecuję, że w nadchodzącym roku również nie dam mu powodów do zmarszczenia czoła. Tymczasem, ciągle jeszcze otulona zapachem korzennych przypraw, mam dla Was jeszcze jeden przepis na pierniczki. Znalazłam go na blogu Z cukrem pudrem , a skusił mnie obietnicą karmelowego posmaku. Musze przyznać, że pierniczki wyszły pyszne - pulchne, mięciutkie, choć nieco zbyt mało korzenne w smaku, jak na mój(...)trochę za dużo zachodu... Niemniej, jeśli ktoś ma ochotę poświęcić im nieco więcej czasu, wprawiając się w świąteczny nastrój, warto po przepis sięgnąć. Jeszcze jedna uwaga: autorce przepisu wyszło pierniczków ponad dwieście, mi - raptem osiemdziesiąt. Nie wiem, czym jest spowodowana ta różnica, bo foremek użyłam standardowych, niezbyt dużych. Miejcie jednak na uwadze, że ilość ciastek jest w tym przypadku bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzezestawieniem pysznych, słodkich świątecznych przepisów. W zestawieniu znajdziecie ponad 50 słodkich inspiracji na Boże Narodzenie. W zestawieniu znajdziecie typowe przepisy na świąteczny stół jak makowce, pierniki, serniki, ciasta orzechowe, pierniczki, ciasteczka, ale także i te mniej oczywiste, ale pojawiające się na stołach w wielu domach – jak np. najróżniejsze proste ciasta cytrusowe czy babki. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś(...)czekoladową polewą Ciasto piegusek z jabłkami. Ciasto z makiem. Szybki piernik z jabłkami Pyszna babka w łaty. Najłatwiejsza babka dwukolorowa. Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. Ciasteczka / pierniczki: Miękkie pierniczki domowe. Przepis na pierniki. Kruche ciasteczka (z maszynki) Świąteczne kruche ciasteczka z cynamonową nutą Ekspresowe ciasteczka cynamonowe Drożdżowe pierniczki (miękkie) Nakrapiane makowe ciasteczka. Ciasteczka z makiem. Kruche ciasteczka
Słodkie okruszkijuż trzeci przepis, i zapewniam Was nie ostatni, na pierniczki w tym roku. Jeden z najlepszych, najbardziej aromatycznych przepisów. Z pewnością skradnie Wasze serca. Moja rodzina pokochała te pierniczki! Świetnie smakują zarówno zaraz po upieczeniu, jak i w ciągu kilku kolejnych dni. Następne dwa tygodnie pokażą czy pierniczki zmiękną, czy nadal pozostaną idealnie kruche. Polecam, najlepszy przepis na blogu(...)pierniczki! Składniki (na 50-60 pierniczków): 900 gram mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody szczypta proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 250 gram masła 250 gram miodu 2 opakowania przyprawy do piernika (5 łyżek) po 1 łyżeczce mielonego cynamonu i imbiru szczypta soli 1 szklanka cukru pudru Masło i miód należy rozpuścić. Ostudzić
Mango Papajasobie tą przyjemność jak tylko mogę i już od weekendu stoi u mnie choineczka, a co tam! Jak szaleć, to szaleć ;) Przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na zwykłe pierniczki i takie z witrażykiem. Jestem bardzo zadowolona, bo na choince prezentują się cudnie, także polecam z czystym sumieniem ;) Składniki: Pierniczki: 300g mąki pszennej żółtko 125g masła 130g płynnego miodu(...)miodem. Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość 3-4mm i wykrawamy różne kształty. Jeśli chcecie upiec pierniczki z witrażykiem do środka należy włożyć pokruszonego landrynka. Za pomocą słomki wycinamy też dziurki na nitkę, w końcu nasze pierniczki mają zawisnąć na drzewku! :) Pieczemy w 180 stopniach
Czerwona PorzeczkaCieniutkie pierniczki imbirowe prosto ze Szwecji. Po upieczeniu chrupiące, a po kilku dniach spędzonych w zamkniętym pojemniku miękną. U mnie już następnego dnia były pysznie mięciutkie. Spokojnie możecie je przygotować na kilka dni przed świętami i przechowywać w puszce. Można je również udekorować według własnych upodobań, np. lukrem królewskim . Składniki: 150 g melasy (zastąpiłam miodem) 110 g masła(...)pomocy miksera (ciasto będzie klejące). Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 2 godziny. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałeczki, rozwałkowywać je cienko i wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach (u mnie gwiazdki i choinki). Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 8-10 minut
Nastoletnie Wypiekaniesiebie. Ja wybrałam miód z ogórecznika… i nie tylko, z polskiej pasieki, który kupiłam od Pana Rafała z Galway ( RawHoney4You ). Z dobrym miodem zawsze wyjdą wspaniałe… domowe pierniczki jak alpejskie. Składniki: - 1 kg mąki tortowej - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 3 łyżki kakao - 200ml gęstej kwaśniej śmietany 18% w temperaturze pokojowej (dałam(...)odstawiamy na 24 godziny do lodówki (lub w jakieś chłodne miejsce). Na drugi dzień ciasto wykładamy na stolnicę lekko posypaną mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wykrawamy pierniczki. Aby zrobić nadziewane wykrawamy kółka, na środek nakładamy marmoladę, przykrywamy drugim takim samym kółkiem i mniejszą foremką (w kształcie serca) wykrawamy pierniki (powstałe skrawki ciasta też zużywamy). Układamy na blaszce
mojewypiekiinietylkoPierniczki świąteczne z lukrem – to niezastąpiony element podczas świątecznych przygotowań. Warto zacząć je piec nawet już w połowie listopada, dzięki czemu do samych Świąt Bożego Narodzenia zdążą nam zmięknąć. Dekorację świątecznych pierniczków powinno się zostawić na kilka dni przed świętami. Do tego czasu, po upieczeniu, należy je przechowywać w szczelnych pojemnikach. Pierniczki świąteczne z […] The post Pierniczki świąteczne
Kulinarne PrzebojeWersja pierniczków miękkich w środku z subtelnym posmakiem pomarańczy. Ozdobione na bogato i dużą ilością kandyzowanej skórki na długo zapadną Wam w pamięć. Składniki na pierniczki: 300g mąki pszennej 100g mąki żytniej typ 720 100g mąki żytniej typ 2000 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 100ml jogurtu naturalnego bez laktozy 1,5 łyżeczki sody(...)pomarańczy mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy kandyzowana skórka z pomarańczy Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową, sok z pomarańczy, skórkę oraz masło. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników - mieszając
Gotowanie i blogowaniePierniczki o cytrusowym posmaku są fantastyczne. Lekko kwaśne i słodkie za jednym razem. Takiego połączenia naprawdę warto spróbować :) Składniki na pierniczki: 300g mąki pszennej, 100g mąki żytniej typ 720, 100g mąki żytniej typ 2000 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 100ml jogurtu naturalnego bez laktozy 1,5 łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g(...)cytryny 100g kandyzowanego pomelo mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny kandyzowane pomelo Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową, sok z pomarańczy i cytryny, obie skórki oraz masło. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia
Gotowanie i blogowaniegęsta czekolada... Jeszcze z dzieciństwa pamiętam karmelowe cukierki z mocnym czekoladowym środkiem, do dziś je uwielbiam, choć ciężko je kupić. Za to krem czekoladowy dostępny jest od ręki :) A pierniczki drożdżowe? Super mięciutkie jak puszek, po prostu rozpływają się w ustach. Składniki: 300g mąki pszennej , 100g mąki żytniej typ 720, 100g mąki żytniej typ 2000 4 żółtka 4 białka(...)szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 50ml letniego mleka 7g drożdży 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu krem czekoladowy Cadbury ze sklepu Kuchnie Świata Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową oraz masło. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników - mieszając co chwilę. Odstawiamy
Gotowanie i blogowaniePierniczki, które widzicie na zdjęciu zrobiła.... 7-letnia Emilka, córka naszych przyjaciół. Pomoc ze strony mamy Emilki ograniczała się do roztopienia masła i włożenia ciastek do piekarnika. Wniosek z tego jeden - dla chcącego nic trudnego, nawet jeśli się ma tylko 7 lat :) Składniki - ilość na około 40 pierniczków 0,5 kg mąki pszennej 0,5 szklanki miodu (każdy będzie dobry(...)Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze porcje, każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki. Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pierniczki można polukrować i ozdobić posypką lub opruszyć cukrem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadania bardziej i mniej wymyślne. Takie, które już znacie i totalne nowości. Dziś jednak zabieram Was w podróż do korzeni, do tego co dla nas znane, lubiane. Najlepsze pierniczki cioci to przepis oparty na ciasteczkach jakie do tej pory przygotowuje moja ulubiona ciocia. Bo co to za ulubione Święta bez ulubionych pierniczków ukochanej cioci. Dziś dzielę się z Wami(...)tajemniczą recepturą. Jeśli chcecie pierniczki przygotować już dziś lub jutro nie zapomnijcie włożyć do pojemnika kawałka jabłka, ponieważ ciasteczka muszą zmięknąć! :) Uwaga! Pierniczki najlepiej wychodzą kiedy pieczemy je w towarzystwie przyjaciół z lampką wina! Składniki (na prawie 200 pierniczków): 2 kg mąki + trochę do podsypania ciasta (użyłam pszennej, żytniej i orkiszowej) 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mocnej
Mango Papajaumiem (wcale zresztą nie próbuję...) się powstrzymać przed wyszukiwaniem nowych przepisów na pierniczki, a później ich wypróbowywaniem. Te maleńkie, korzenne ciasteczka mają niesamowitą właściwość - znikają z puszek szybciutko, w bliżej niewyjaśnionych okolicznościach, a Rodzina i znajomi ciągle domagają się kolejnych porcji. Naprawdę ciężko jest uchować jakieś do Świąt... Trzeba je chować głęboko, gdzie nikt nie spodziewałby się ich znaleźć. Albo(...)przygotowywać te, na których można sobie zęby połamać zaraz po upieczeniu. Wtedy jest szansa, że konsumenci, zrażeni i nieusatysfakcjonowani, dadzą im poleżeć i w spokoju doczekać Wigilii... Cóż, pierniczki, które chcę Wam dzisiaj zaproponować, mają być chrupkie, więc zbyt długie leżakowanie im nie grozi. Przepis znalazłam w książce Scandilicious baking Signe Johansen i muszę uczciwie przyznać, że marzyłam o nich
Pożeraczka, czyli raz adobrzePulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez kilka tygodni nabierając pięknego korzennego aromatu. Im dłużej leżakuje tym bardziej aromatyczne pierniczki ale już tydzień wystarczy by były naprawdę pyszne ;) Składniki: 500g mąki tortowej 250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników(...)Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na przynajmniej tydzień, a najlepiej 2-3 tygodnie. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy pierniczki. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Układając pierniczki na blasze należy zostawić dość duże przerwy gdyż mocno rosną. Wystudzone pierniczki lukrujemy
Pyry na GazPrzepis na fińskie pierniczki korzenne zasięgnęłam z książeczki "101 przepisów. Słodkości na święta" ze Świata Kobiety. W ogóle bardzo dużo tam fajnych przepisów znalazłam, które w przyszłości wypróbuję :-). W składzie jest syrop korzenny albo ciemny miód. Z racji tego, że nie posiadałam tych dwóch składników, użyłam mojego miodu z mniszka lekarskiego. Miałam jedną porcję bardziej gęstą i ciemniejszą. Powiem(...)miodem smakują cudownie. Zmieniłam też proces przygotowania pierniczków. Zamiast wałkować ciasto, wykrawać foremkami kształty, to zrobiłam kulki i spłaszczyłam je mokrą łyżką. Pierniczki są bardzo korzenne z wyczuwalną nutą kardamonu, cynamonu i imbiru. Można je jeść od razu po upieczeniu, bo są mięciutkie i takie pozostają przez długi czas. Przechowywać je należy w blaszanej puszce. Kto jeszcze nie ma pomysłu
Zakątek rozkoszy kulinarnychPierniczki z witrażykiem, urocze małe łakocie. Śliczne i smaczne pierniczki z „okienkami” ozdabiają stół i smakują nie tylko milusińskim. Można je wieszać na choince. Dzieciaki są nimi zachwycone, warto sprawić im radość, i wspólnie bawić się w pierniczkowanie ;) 300 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej ( można dać tylko pszenną) 2 duże jajka 10 dag cukru(...)przyprawę do pieczenia , kakao i sodę , mieszam , wbijam jajka , dodaję ostudzone masło i miód, wyrabiam ciasto. Odrywam po kawałku , wałkuję, można podsypać troszkę mąk, jeśli jest potrzeba . Wykrawam foremkami pierniczki z dziurkami . Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Landrynki rozgniatam ( tłuczkiem w worku) i wsypuję na środek wyciętych pierniczków. Piekę w nagrzanym do 180 st C piekarniku
Takie tam pichcenieDzisiaj zapraszam na wyjątkowo smaczny jabłecznik. Dużo osób pisało na Facebooku , że w najbliższym czasie będzie piekło ciasta z jabłkami, dlatego postanowiłam wypróbować jabłecznik na biszkopcie z pierniczkami w czekoladzie, mniam. Jest przepyszny, wygląda apetycznie, jest aromatyczny i wspaniale łączy w sobie korzenne pierniczki z jabłkami oraz bitą śmietaną. Z ciastem jest troszkę zachodu, ale naprawdę warto, bardzo polecam(...)śmietanowy: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: 500g nadziewanych pierniczków w czekoladzie płatki migdałowe do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając
Mała CukierenkaDzisiaj zapraszam na wyjątkowo smaczny jabłecznik. Dużo osób pisało na Facebooku , że w najbliższym czasie będzie piekło ciasta z jabłkami, dlatego postanowiłam wypróbować jabłecznik na biszkopcie z pierniczkami w czekoladzie, mniam. Jest przepyszny, wygląda apetycznie, jest aromatyczny i wspaniale łączy w sobie korzenne pierniczki z jabłkami oraz bitą śmietaną. Z ciastem jest troszkę zachodu, ale naprawdę warto, bardzo polecam(...)śmietanowy: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: 500g nadziewanych pierniczków w czekoladzie płatki migdałowe do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając
Mała CukierenkaPyszne, miękkie pierniczki nadziewane musem śliwkowym z ciasta na piernik dojrzewający staropolski. Pierwsza porcja została zjedzona w mgnieniu oka, nikt nie mógł uwierzyć, że zrobiłam je sama, gdyż wyglądały jak kupne. Polecam przygotować nieco więcej ciasta na piernik dojrzewający by móc upiec kilka dodatkowych, smacznych pierniczków. Składniki (na 50-60 sztuk): Ciasto: 500 gram mąki (u mnie(...)szczelnie folią spożywczą i umieszczamy w lodówce (lub na chłodnym balonie) na 4-6 tygodni. Na 4-5 dni przed Wigilią wyciągamy z lodówki ciasto (kilkadziesiąt minut przed przygotowaniem pierniczków). Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na grubość około 3mm - 4 mm. Jeśli jest taka konieczność to podsypujemy niewielką ilością mąki. Wykrawamy z ciasta serduszka i na połowę serduszek
Mango Papajagrudniu na blogu znajdziecie sporo przepisów na świąteczne pierniczki i pierniki - nadziewane, puchate, kruche, zdobione kolorowymi wzorami, oblane lukrem i maczane w czekoladzie. Do wyboru do koloru :) Będzie prawdziwy pierniczkowy festiwal! Na początek mięciutkie, pełne cytrusów Lebkuchen :) Lebkuchen to tradycyjnie niemieckie pierniczki niezwykle aromatyczne i pachnące cytrusami. Miękkie, lekko ciągnące kryjące wewnątrz kandyzowaną skórke pomarańczową. Aby jeszcze bardziej podkreślić(...)całkowitego wystudzenia. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko zwilżoznymi dłońmi formować z ciasta kuleczki wielkośći orzecha włoskiego. Układać na blaszce w kilku centymetrowych odstępach ponieważ pierniczki urosną. Na koniec kuleczki należy delikatnie spłaszczyć. Wstawiamy do pierkanika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy do 15 minut. Uważać aby nie spalić spodów od ciasteczek, aby tego uniknąć najlepiej
DefinicjaSmakuNieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia w moim domu są zawsze przeróżne pierniczki :-) Sprawdzony, niezawodny przepis to podstawa sukcesu. Ten, który prezentuję poniżej funkcjonuje u nas od bardzo dawna. Pierniczki są bardzo aromatyczne, nie za słodkie ale i nie za wytrawne, doskonałe same oraz pięknie przyozdobione lukrem. Bardzo proste do wykonania, nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu, choć według(...)mnie najpyszniejsze są po dwóch - trzech dniach. Polecam zrobić teraz i dobrze schować ;-) Składniki na 4 blachy pierniczków: 500 g mąki 150 g cukru pudru 200 g gryczanego miodu 120 g masła 1 jajko 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej Mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika oraz sodę wsypać do miski i wymieszać. Na środku zrobić
maniapieczenia