Uwielbiam ten świąteczny czas, pełen cudownych zapachów i wyjątkowej atmosfery. Zawsze tydzień przed Bożym Narodzeniem odbywa się u mnie wielkie pieczenie i dekorowanie pierniczków. Później te pierniczki zjadamy dzień po dniu. A jak jest u Was? Upiekliście już pierniczki? Jeśli nie to polecam Wam mój sprawdzony przepis. Po upieczeniu są chrupiące, ale miękną z każdym kolejnym dniem. Pachnące miodem(...)wystudzone składniki, następnie zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny. 3. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy, wykrawamy foremkami pierniczki i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone pierniczki studzimy. 4. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy
IzabelawkuchniPierniczki z okienkiem. Nie wiecie jak je zrobić? Chętnie Wam pokażę i powiem na wstępie, że przygotowanie jest banalnie proste, więc polecam je również przyrządzać z dziećmi. Nasze pierniczki wykorzystamy jako dodatek do prezentów świątecznych. Fajnie sprawdzają się jeszcze jako choinkowa ozdoba tylko przed upieczeniem trzeba zrobić dziurkę na sznureczek(...)musisz dzielić landrynek kolorami możesz pokruszyć wszystkie razem. U mnie zadecydowały dziewczynki. Do każdego otworu wsyp pokruszone landrynki, tak aby nie obsypać całych pierniczków, a jedynie środek. Pierniczki z okienkiem piecz w 180°C przez 15 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia. Uwaga! Nie podnoś gorących pierniczków
kuron.com.plPrzepis znalazłam tutaj . Te pierniczki są fenomenalne! Smakują obłędnie! A wyglądają conajmniej tak dobrze, jak smakują :) Jeśli macie w szufladach foremki "stemple" albo drewniane foremki z wzorkiem np. takie , to czym prędzej je wyciągnijcie! Te pierniczki po prostu muszą pojawić się na świątecznym stole! SKŁADNIKI 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do pierników(...)dodajmy suche składniki i miksujemy do całkowitego połączenia. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość/ głębokość foremek. Wycinamy pierniczki i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia (drewniane foremki, które miały skomplikowane wzory delikatnie smarowałam olejem, dzięki czemu pierniczki łatwo wyskakiwały z foremek). Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez
DefinicjaSmakuroku, czy poczekać do następnych świąt. Po namysłach doszłam do wniosku, że taki przepis nie może czekać tyle czasu! Tym, co dobre i sprawdzone trzeba się dzielić ;). Pierniczki z tego przepisu wypiekaliśmy w szkole (robiliśmy z połowy porcji). Z ciastem dobrze się pracuje, po upieczeniu ciasteczka twardnieją i wymagają kilku dni leżakowania w puszce z kawałkiem jabłka. M.in(...)ciasta. Gdyby ciasto było zbyt suche dodać jeszcze jedno żółtko. Tak przygotowane ciasto podzielić na kilka części. Każdą rozwałkowywać na cienki placek o grubości 3-4 mm. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i umieszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej odrobiną smalcu. Zachowajcie minimalne odstępy pomiędzy pierniczkami- troszkę urosną. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym
Nastoletnie WypiekanieMoje pierwsze pierniczki w tym roku..mam zapisanych kilka przepisów do wypróbowania i nie wiedziałam , który wybrać najpierw...no i wybrałam nowy przepis znaleziony na blogu Łukasza ..Pierniczki najlepiej przygotować 2-3 tygodnie wcześniej przed świętami, aby zamknięte w puszce zdążyły zmięknąć i nabrać prawdziwego smaku pierniczków,.Moje schowane już do puszki...a przed świętami polukruję i jakoś ozdobię(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 450 g mąki (ok. 2,5 szklanki) + do podsypania stolnicy 1 jajko 2,5 łyżeczki kakao (opcjonalnie, jeżeli chcemy bardziej ciemne pierniczki) Masło roztopić, dodać cukier puder, miód, dokładnie wymieszać do połączenia się składników.Zdjąć z ognia.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao (jeżeli dodajemy) i solą
Moje domowe kucharzenieBlondynka Gotuje utworzyła świetne wydarzenie na fb dotyczące pieczenia pierniczków. Świetna zabawa, świąteczny klimat to dlaczego nie? Wstępnie skorzystałam z przepisu, który znajdziecie na jej blogu - pierniczki prawie jak alpejskie - ale dostosowałam go do swojego poglądu na pieczenie pierników. Nie uznaję pierników bez mąki żytniej :) Pierniczki są miękkie w środku i naprawdę pyszne. Na bazie poniższego przepisu stworzyłam kilka wersji(...)smakowych, ale o nich w osobnych postach. Składniki na pierniczki: 300g mąki pszennej 100g mąki żytniej typ 720 100g mąki żytniej typ 2000 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 100ml jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier królewski 100g białek
Gotowanie i blogowanienadziane słodycze. Zawsze gdy jesteśmy w Czechach lub na Słowacji wpadamy do lokalnego marketu (najczęściej Tesco) i kupujemy mnóstwo tej czekolady. Bakalie kochamy, co tu dużo opowiadać :) Mocno bakaliowe pierniczki nie mogły nazywać się inaczej niż "pierniczki studenckie". Składniki na pierniczki: 300g mąki pszennej, 100g mąki żytniej typ 720, 100g mąki żytniej typ 2000 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki(...)pomarańczy sok z 3 pomarańczy mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy mieszanka studencka Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową, sok z pomarańczy, skórkę oraz masło. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników
Gotowanie i blogowaniedomowej fabryki tych korzennych pyszności wydaje się być miłym odpoczynkiem, a nawet powiedziałabym niezłą zabawą; to jedna z najprzyjemniejszych form przedświątecznych przygotowań. Zwłaszcza, kiedy po wypieczeniu przybierające różne formy pierniczki planujemy pięknie przyozdobić kolorowym lukrem, błyszczącym brokatem i perełkami oraz bakaliami. Tworzą wówczas małe kulinarne dzieła sztuki. W tym roku postawiłam na prostotę i minimalizm ograniczając się do zaledwie kilku(...)kształtów foremek, a swoje pierniczki dekorując cienką warstwą pomarańczowego lukru i blanszowanymi migdałami. Ten przepis jest równie prosty, a jego efektem są poniższe piękności. Składniki: 0,5 kg mąki orkiszowej typ 700 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego 4 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do pierników 1 ½ szklanki kremowego mleka kokosowego plus odrobina do posmarowania
Roślinna - blog wegańskikartach kalendarza już coraz bliżej magiczny czas świąt. Co roku staramy się o tej porze przygotować pachnące i pyszne pierniczki, które sygnalizują że to już tuż tuż .... Pierniczki mają to do siebie, że są słodkością i dla małych i dla dużych. Idealnie sprawdzają się również jako ozdoby choinkowe. A czy Wy wieszacie pierniczki na Waszych Świątecznych drzewkach ? Dziś dzielę się(...)Wami przepisem, który jest bliski memu sercu z racji iż podochodzi od wyjątkowej osoby. To właśnie pierniczki mojej cioci stały się inspiracją do moich wypieków. Mówią, ze uczeń przerasta mistrza ... Kto wie czy kiedyś i ja dorównam wypieką piernikowym mojej cioci Nyni ? Z pewnością czas odpowie na to pytanie, a teraz zapraszam na przedsmak zbliżających się Świąt .... Domowe pierniczki cioci
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzed świętami bywa, zabiegana, ciągle jeszcze coś jest do zrobienia Bardzo serdeczne życzenia dla Was. Zdrowia i dużo siły i uśmiechu na każdy dzień… Przepis na te pierniczki ze zdjęcia z życzeniami, mojej rodzinie te pierniczki smakują i jedli je ze smakiem ale mojego serca niestety nie podbiły. Nie mniej jednak może wam posmakują! Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi(...)chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość około 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie. Piec w temperaturze 180ºC przez 12 minut (w zależności od grubości i wielkości moje były
moj przepis namojprzepisna.pl | Miękkie ciastka a’la pierniczki Wiem, wiem nie czas na pierniki, ale ja muszę Wam ten przepis dać, bo pewnie przed świętami mi z głowy wyleci. Ciastka pieczone na potrzeby szkoleniowe, miałam się na nich uczyć artystycznego zdobienia pierników. Ozdobionych ciastek jeszcze nie pokażę, bo nie ma się czym chwalić, ale przepis na ciastka chętnie Wam sprzedam. Inspiracja(...)trzeba czekać aż zmiękną, nie trzeba ich trzymać w puszce czy w zamkniętym pudełku. Są po prostu pyszne od razu po upieczeniu. Składniki na 30-40 dużych i grubych pierniczków: 300 gr miodu naturalnego lub sztucznego 120 gr masła 600 gr mąki pszennej przesianej (jeżeli robicie na święta to 50 gr mąki zastąpić 50 gr przyprawy do pierników) 1 jajko
moj przepis napierniczki z ziemniakami :) To właśnie ich dodatek sprawia, że pierniczki są mięciutkie, a to oznacza, że nie muszą "leżakować" i są gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Przepis łatwy, pierniczki pyszne. Polecam! A! Pewnie zastanawiacie się, co dodałam do swoich pierniczków, że wyszły takie nakrapiane? No właśnie nic, żadnych mielonych orzechów itp. Po prostu sama robiłam mąkę pełnoziarnistą(...)zmieliłam ziarno pszenicy, ale jak widać - niezbyt dokładnie, stąd taki wygląd pierniczków. Składniki (na 4 blachy pierniczków): 250 g miodu 3/4 szklanki cukru 100 g masła 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + ok. pół szklanki mąki pszennej do podsypywania ciasta 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 250 g ugotowanych ziemniaków (3-4 szt.) 1 jajko
Domowa Cookierenka AgiTorunia, gdy objadałam się tamtejszymi piernikami, a teraz pierwszy raz upiekłam je sama. Nie trzeba czekać aż zmiękną, nie trzeba długo czekać, żeby ciasto leżakowało. Smak jest obłędny. Pierniczki alpejskie są od razu miękkie po upieczeniu, ale również po wystudzeniu nie robią się twarde, co jest niezwykle ważne. Część pierniczków nadziałam powidłami, część polukrowałam, trochę oblałam czekoladą, a najwięcej zostało(...)chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 – 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie. Piec w temperaturze 180ºC przez 7 – 12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości
dom-agi.plOstatnio z Maggie wpadłyśmy na pomysł wspólnego pierniczenia. Zauroczyły nas pierniczki z witrażykami z bloga Moje wypieki. Żadna z nas jeszcze takich nie robiła, a wyglądają po prostu bosko! Kiedy tylko Maggie mi je pokazała wiedziałam, że też w tym roku takie cudeńka zawisną u mnie na choince. Z tym wiszeniem jeszcze może być różnie - nie wiem(...)albo nie ma ich wcale... Zbyt czasochłonne wydaje mi się kombinowanie. Dlatego uprzedzam - dziurki na wstążkę powinny być spore, inaczej czeka Was bardzo żmudna praca...Poza tymi drobnymi niedogodnościami, pierniczki są super! Nie bardzo twarde, choć leżakowanie, chociażby tygodniowe, dobrze im robi. Trochę rosną w piekarniku, więc nie należy rozwałkowywać ich zbyt grubo. Ciasto jest świetne - idealnie się wałkuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeżeli jeszcze nie masz zrobionych pierniczków to już spieszę Ci z pomocą. Poniższe pierniczki przygotujesz w mgnieniu oka i tak samo w mgnieniu oka zostaną one zjedzone 😂 Są to orkiszowe, początkowo bardzo kruche, a z czasem mięciutkie ciasteczka korzenne z masłem orzechowym. Kilka dni temu opublikowałam przepis na pierniczki owsiane , ale tak szybko zniknęły, że musiałam dorobić kolejną porcję. Jednak(...)razem zmieniłam nieco recepturę i ponownie jestem bardzo zadowolona z efektu. Można zauważyć, że w tym roku pierniczki robię na bazie masła orzechowego, a to dlatego że wychodzą bardzo smaczne, więc czemu nie? 😃 Możesz pominąć przyprawę do piernika i w ten sposób wyjdą Ci "zwyczajne", kruche ciasteczka, które możesz przygotować o każdej porze roku, nie tylko w Święta. Składniki
Zdrowie na języku :Pprzepis to jeden z najlepszych przepisów na pierniczki, jakie wypróbowałam. Pierniczki po upieczeniu są mięciutkie i rozpływające się w ustach. Dzięki użytemu karmelowi, mają bardzo ładny kolor. Nie wymagają leżakowania i po brzegi wypełnione są naszymi ulubionymi bakaliami. Wierzch pierniczków bakaliowych, warto ozdobić cienką warstwą lukru, nada to im to dodatkowej słodyczy i ciekawego wyglądu. Ze względu na dużą ilość(...)włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 5-6 mm. Za pomocą foremki metalowej lub noża wycinać wybrane kształty (fot.3) . Gotowe pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 170˚C (z termoobiegiem) przez 9-10 minut. Tuż po upieczeniu
Świat Ciastanajchętniej zaszyłabym się w małej chatce w górach, z grzańcem przy kominku… Dobrze, że za takie marzenia nie karają J W moim domu nigdy nie było tradycji robienia pierniczków na święta, mama nigdy nie miała na to czasu i chyba nawet ochoty, za to ja bardzo lubię zapach pieczonego piernika i choć dekoracja nad tymi małymi cudami zajmuje parę(...)godzin to warto! Robiłam różne pierniczki ale to ciasto na nie jest chyba najlepsze, są mega kruchutkie i pachną miodem jeszcze zdążycie je upiec, a czemu nocne ? Po zrobieniu ciasto musi „dojść „ w lodówce i wtedy takie dobrze schłodzone ładnie się wałkuje i wymaga tylko troszeczkę podsypania mąką. No to do dzieła! Składniki; 52 dag mąki tortowej 23 dag masła
Wanilia i Kardamonepparkakor z mąki kasztanowej to mój kolejny eksperyment na fit pierniczki bez cukru i glutenu. W zeszłym roku podzieliłem się z Wami przepisem na pierniczki z mąki kokosowej i migdałowej z daktylami (znajdziecie go tutaj ), a w tym przedstawiam absolutnie genialny przepis, który smakuje niczym szwedzkie imbirowe ciasteczka pepparkakor . Mąka kasztanowa sprawdziła się w piernikowym cieście wprost znakomicie. Pierniczki zyskały(...)dzięki niej orzechowego smaku, a z ciastem pracuje się równie dobrze, jak z tym z mąki pszennej. Jedyny minusem (a może plusem?) jest to, że pierniczki wychodzą bardziej miękkie niż klasyczne pepparkakor , ale są równie dobre i nie powodują, aż takich wyrzutów sumienia. ;) * SKŁADNIKI na ok. 50 pierniczków 150 ml melasy z karobu lub z morwy białej 100 ml oleju
Food SquareŚwięta tuż tuż, dlatego pora na pierniczki, tym razem zaproponuję przepis na pierniczki które nie twardnieją i można je zrobić tuż przed świętami. Pierniczki są pulchne i rozpływają się w ustach, a przepis dostałam od teściowej. Z podanej poniżej porcji wychodzi bardzo dużo pierniczków ok. 120 - 150 sztuk (oczywiście zależy to od wielkości foremek którymi wycinamy pierniczki), dlatego z powodzeniem(...)porcje składników można zmniejszyć o połowę. Gorąco polecam ten przepis, bo jest naprawdę rewelacyjny. Składniki na ok 120 - 150 pierniczków: 1 kg mąki (ja dałam typ 450) 8 żółtek 3 białka 3 łyżki kakao 200 ml kwaśnej śmietany 18 % 3 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika 400 g miodu naturalnego 250 g masła 82% tłuszczu Wykonanie: WIECZOREM: Masło
IMPRESJA SMAKUrazem z Kasia i Danielem będziemy świętować ich ślub. Ja z mężem mam zaszczyt być świadkiem w tym ważnym dla nich dniu. Z tej to też okazji powstały ślubne pierniczki które zostaną podarowane gościom w ramach podziękowania. Pierniczki są bardzo łatwe do przygotowania, podczas pieczenia nie rosną bardzo więc idealnie nadają się do dekorowania ich lukrem czy też masą(...)plastyczną. Pierniczki są pulchne, mięciutki i bardzo aromatyczne. Idealnie spiszą się na zbliżające się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia. Serdecznie polecam :) Składniki: 3 jajka 80 g masła 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika (użyłam przyprawy Kamis) łyżeczka sody oczyszczonej 140 g miodu wielokwiatowego 0, 7 kg przesianej maki pszennej 250 g cukru drobnego
Krakowskie smaki AniPierniczki upieczone, część odłożona na jutrzejsze lukrowanie. Kilka z nich postanowiłam wykorzystać do nowego przepisu, z dodatkiem kremu kakaowo-miętowego i migdałów. Cudowne, świąteczne i nietypowe połączenie, bo pierniczki zwykle lukrujemy i dekorujemy różnymi kolorowymi posypkami. Kruche, korzenne ciasteczko, krem z wyczuwalną nutką mięty i kakao, a wszystko posypane migdałami, takie są moje luksusowe pierniczki XXI wieku! Pierniczki z kremem(...)kakaowo-miętowym Sładniki: pierniczki, przepis na pierniczki znajdziesz tutaj 1 słoik kremu kakaowo-miętowego zmielone migdały bez skórki Przygotowanie: Pierniczek smarujemy kremem kakaowo-miętowym, przykrywamy drugim. Wierzch ciasteczka smarujemy ponownie kremem kakaowo-miętowym i posypujemy mielonymi migdałami
Moja smaczna kuchniaChoinki z pierniczków- to nic innego jak pierniczki zrobione w tym samym kształcie (u mnie akurat kwiatki) w 5 rozmiarach, możecie również zrobić w kształcie gwiazdek. A poszczególne rozmiary połączone lukrem :) Takie choinki stanowią piękną dekorację na każdym wigilijnym stole :) Składniki: 3 szklanki mąki, 100 g masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu, 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków, 1 jajko(...)łyżeczka proszku do pieczenia, 2 opakowania lukru klasycznego białego Dr. Oetker , cukier puder. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Podgrzewamy na małym ogniu. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy ok. 30 minut
Aga w kuchniMiękkie, puszyste, delikatne pierniczki. Najlepiej zrobić je dwa tygodnie przed świętami. Bardzo popularny przepis, który postanowiłam w końcu wypróbować i nie zawiodłam się Polecam je również w wersji nadziewanej powidłami śliwkowymi i polanej polewą czekoladową. 0,5 kg mąki pszennej tortowej 4 żółtka 2 białka 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki sody(...)chłodne miejsce. Ciasto powinno w tym czasie mocno zgęstnieć. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i wałkować na grubość ok. 3-4 mm. W razie potrzeby podsypywać mąką. Wykrawać pierniczki przy pomocy foremek. Jeśli chcemy nadziać pierniczki (najlepsze do tego będą powidła śliwkowe), to należy nieco cieniej rozwałkować ciasto. Z ciasta wyciąć kółka o średnicy większej niż średnica foremek, których
BullioOpis: Pierniczki to świąteczna tradycja. Możemy je przygotować dużo wcześniej i odłożyć na ok. 2-4 tygodnie żeby skruszały. Jak również można je zjeść od razu po upieczeniu, wtedy są miękkie. Idealnie nadają się jako ozdoby choinkowe. Pierniczki możemy wykonać w różnych ciekawych kształtach, dowolnie je zdobiąc. Można również wykorzystać je jako prezent – tak ozdobione bożonarodzeniowe pierniczki ucieszą każdego. Składniki(...)czas zagniatając ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste. Konsystencja przypomina ciasto kruche. Ciasto dokładnie wygniatamy ręką aż będzie gładkie. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Foremkami wykrajamy pierniczki. Pozostałe kawałki ponownie rozgnieść i rozwałkować. Wycięte pierniczki posmarować przed pieczeniem rozklepanym jajkiem. Gotowe ciasteczka wykładamy na wyłożonej papierem blaszce. Nie układać ich za blisko siebie, ponieważ trochę urosną. Pierniczki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneWitam Kochani tego grudniowego, mglistego i bardzo zimnego wieczora. Dziś chciałabym Wam przedstawić świetny przepis na rewelacyjne pierniczki. Święta tuż, tuż ,więc warto wypróbować. Ja postanowiłam dziś przygotować pierniczki, bo jutro mamy taki fajny dzień :p mikołajki, to taki akcent świąteczny jest mile widziany:-) Zanim zaczniemy, chcę Wam podziękować za odwiedziny, komentarze, miłe słowa:-) Życzę Wam też pięknych(...)wymarzonych prezentów pod poduszką, i słodkich oraz radosnych chwil :-) Teraz kilka słów o pierniczkach. Ogólnie próbowałam sporo przepisów, ale a to jedne wychodziły za twarde, a to niezbyt smaczne, w końcu trafiłam na dwa idealne przepisy. Jeden z nich chcę Wam dziś przedstawić. Pierniczki wychodzą mięciutkie, można je jeść od razu. Nie muszą leżakować tak jak inne. Można je przygotować
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuroku tak sobie wszystko zorganizowałam, że dzień dzisiejszy poświeciłam na pierniczenie. Bardzo lubię pierniki, dlatego nie mogło ich zabraknąć też w te święta. Tym razem jednak zrobiłam pierniczki według tego przepisu : http://www.mojewypieki.com/post/pierniczki-przepis-ii Muszę przyznać, że spełnił on moje oczekiwania, ponieważ w tym roku chciałam zrobić pierniczki twarde, takie do chrupania :-) te takie są, i są pyszne. Ciasto(...)zagniata się dość ciężko, ale w końcu przyjmuje ono pożądany kształt. Dobrze się wałkuje, i pierniczki fajnie się wykrawają. Ja korzystałam z gotowych foremek jak również z papierowych szablonów, które sobie przygotowałam wcześniej. Z szablonów wycinałam głównie duże zajączki. Jeśli lubicie twarde pierniczki to bardzo Wam polecam ten przepis, są pyszne. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: -550 g mąki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSporo czasu spędziłam wykrawając świąteczne pierniczki, bo chciałam wypróbować różne opcje. Każdy z tych przepisów jest nieco inny, ale myślę, że warto spróbować :) Mimo, że niestandardowe, to są pyszne. Jaglane i bezglutenowe to lekkie i kruche ciasteczka, a te z batatów przypominają bardziej tradycyjne pierniki i potrzebują nieco więcej czasu, aby zmięknąć. Myślę, że o aromacie nie muszę już wspominać(...)zapach rozchodzi się po całym domu podczas pieczenia, a później uwalniany jest przy każdym otwarciu puszki z pierniczkami ;) Pierniczki jaglane 50 g miodu naturalnego 40 g masła 1 łyżka cukru lub cukru palmowego 150 g mąki jaglanej 130 g mąki gryczanej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka karobu 1 jajko 1/2 łyżeczki sody Masło roztopić w niewielkim garnuszku
FitKotJeżeli wcześniej nie znaleźliście czasu - a jednak nie wyobrażacie sobie świąt bez aromatu przyprawy korzennej, polecam przepis na pyszne, nadziewane pierniczki. Są mięciutkie, aromatyczne i nie wymagają długiego leżakowania - jak tradycyjne pierniczki. Dodatkowo w środku wypełnione są smaczną marmoladą. Zamiast nadzienia owocowego, możemy zastosować marcepan lub czekoladę. Tak czy inaczej będą smakowały wyśmienicie :) Z podanych składników wychodzi około 50 sztuk(...)pierniczków. Składniki: 800-850g mąki pszennej 1 szklanka cukru 400g miodu 3 duże jajka 125g masła 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1i1/2 łyżeczki amoniaku 3 łyżki mleka 1 słoiczek twardej marmolady 5 łyżeczek przyprawy do piernika Lukier: cukier puder woda kilka kropli aromatu cytrynowego Miód zagotować z przyprawą do piernika. Dodać cukier i podgrzewać do momentu
Świat CiastaMoże to kogoś zdziwić, ale pierwszy raz w życiu piekłam pierniczki. Po prostu nie było u mnie tradycji pierniczkowej w moim rodzinnym domu, zawsze królowały ciastka kruche lub maślane natomiast pierniczki nie. Piernik musiał być, a i owszem, ale zwolenników pierniczków było mało więc ich nie piekliśmy. Często na święta z Niemiec lub od sąsiadki (która tez otrzymywała(...)wystarczało. Teraz kiedy założyłam własną rodzinę zaczęłam je piec ponieważ mąż je uwielbia i krótko mówiąc zanim zdążyłam zrobić im zdjęcia, pochłonął prawie całą puszkę w kilka dni, więc pierniczki które miały być długo dojrzewającymi stały się króciutko leżakującymi ;) Musiałam upiec drugą turę, na szczęście mamy sporą wilgotność w domu więc szybciutko zmiękną ;) Tym razem dopilnuje aby poleżały do świąt
Gotowanie...to proste !Pierniczki piekę co roku na święta, uwielbiam je jeść, a także robić ;) W tym roku upiekłam pierniczki w kształcie choinek, które nie doczekają Świąt, bo już zostały zjedzone :) Także czeka mnie jeszcze jedno ich pieczenie :) Na blogu znajdziecie również przepisy na ciasteczka rudolfy , mikołaje i czerwone serca . A tutaj możecie poczytać o dekoracji pierniczków i tutaj zobaczyć moje pierniczki(...)pieczenia. lukier: 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, żółty barwnik w żelu, różne posypki, perełki. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Podgrzewamy na małym ogniu. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy
Aga w kuchniOrzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą są idealne, kruche, rozpływające się w ustach, do tego te makaroniki przygotowuje się błyskawicznie. Można makaroniki przygotowywać tylko z dodatkiem migdałów, pomijając orzechy. Pierniczki z witrażami z landrynek – łatwe, ale pełne uroku pierniczki z witrażami z kolorowych cukierków landrynek, czy też z karmelków. Pierniczki Lebkuchen – to tradycyjne niemieckie pierniczki oblane lukrem cytrynowym(...)równoważący słodycz miodu, w środku są zmielone migdały i posiekana skórka pomarańczowa. Świąteczne pierniczki – Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Piernikowe serca z lukrem królewskim – jak ozdobić pierniczki śnieżnobiałym lukrem z białka, cukru pudru i soku z cytryny. Świąteczne greckie ciasteczka Kurabiedes- pyszne, kruche i mocno migdałowe, greckie ciasteczka Bożonarodzeniowe, które dodatkowo można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwięta się zbliżają, więc zapraszam na pierniczki. Nie te tradycyjne, a z drożdżami. Są równie smaczne, choć trzeba przyznać, że najlepsze pierniki to te prawdziwe, długodojrzewające, robione kilka tygodni przed świętami ;) Pierniczki drożdżowe są puszyste, mięciutkie, najlepsze w pierwszym i drugim dniu po upieczeniu. Dodatkowo można je przełożyć dżemem (ja pominęłam ten krok)Polecam! Składniki: (na dwie(...)blaszki pierniczków) Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru trzcinowego ½ szkl wody 1 łyżka przyprawy do piernika dżem porzeczkowy do przełożenia pierniczków (opcjonalnie) Lukier: 1 białko 1-1,5 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny
Nastoletnie WypiekanieWychodzę z założenia, a zostało mi to wpojone przez mamę i babcię, że pierniczki należy upiec w ostatni weekend listopada, a udekorować w Mikołajki. Co prawda dziś jest dopiero 4 a nie 6 grudnia, ale ze względu na to, że jutro są moje urodziny, postanowiłam przyozdobić malutkie cudeńka nieco wcześniej. Warto jest czasem iść na kompromis, żeby dłużej nacieszyć oczy(...)Dziadka do orzechów. Zwykle w tym czasie w moim domu coś się piekło albo gotowało, kapusta z grzybami, zupa grzybowa, schab ze śliwką, sernik, makowiec, piernik staropolski albo malutkie pierniczki. Odłużające zapachy, książki i drgający płomyk są więc moimi grudniowymi wspomnieniami z dzieciństwa, już na zawsze kojarzonymi z Bożym Narodzeniem. Świąteczne pierniczki 0,5 kg mąki pszennej 200g cukru pudru
Przepysznik - BLW i nie tylkoUśmiech :) Poproszę:) Od razu dużą dawkę:) A na dokładkę ciasteczko. A dokładniej pierniczki. Własnoręcznie zdobione; trochę krzywo i niezgrabnie, ale kto by się tym przejmował, kiedy takie dobre:) Malutkimi kroczkami zaczynam odliczać do świąt... :) Dziś przedstawiam Wam efekt mojego drugiego wirtualnego pichcenia. Razem z Klaudią z bloga Chochlikikuchenne postanowiłyśmy upiec wspólnie pierniczki:) Kochana, dziękuję Ci bardzo(...)nadzieję, że jeszcze poszalejemy razem;) Przepis na pierniczki pochodzi ze znanego zapewne wszystkim bloga Moje Wypieki . Skorzystałam z tej receptury ( klik ) i nie żałuję, bo pierniczki są pyszne!!! W sam raz na jutrzejsze Mikołajki:) Przepis w całości cytuję za autorką: Składniki na około 55 pierniczków: 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 13 dag cukru
My simple kitchenKruche pierniczki to najlepsze ciasteczka na świątecznym stole w sam raz dla naszych najmłodszych łasuchów, dlatego w ich przygotowaniu mogą uczestniczyć dzieci. Pierniczki przygotowuje się bardzo prosto i szybko, puszczając wodze fantazji podczas ich wycinania i ozdabiania . składniki na 20 pierniczków ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej(...)oczyszczonej 120 g margaryny lukier białko 3 łyżki cukru pudru łyżka soku z cytryny perełki cukrowe do ozdobienia pierniczków przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier , przyprawę do piernika , sodę oczyszczoną oraz żółtko , a na końcu wrzucamy pokrojona miękką margarynę. Dłonią wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy
Smakowite DaniaJednym z tradycyjnych ciast (ciasteczek) pieczonych na Boże Narodzenie jest piernik. Tradycyjny piernik zaczyna się robić wiele tygodni wcześniej, no ale dla spóźnialskich pozostaje namiastka piernika... szybkie pierniczki... i takie właśnie postanowiłam zrobić. Robiłam je 3 dni temu i dziś są idealnie mięciutkie. W sam raz do niedzielnej kawki:-) Składniki (ok. 26 małych pierniczków): 125 g maki pszennej(...)piernika 3/4 szklanki mieszanki keksowej (suszone owoce) 43 g masła 100 ml miodu Składniki (polewa) 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła (do polewy) płatki migdałów do posypania pierniczków Wykonanie: Owoce z mieszanki keksowej bardzo drobno pokroić. Następnie owoce mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami (mąką, orzechami, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika) Masło wraz z miodem rozpuszczamy
IMPRESJA SMAKUnostalgią.A teraz już przechodzimy do sedna, czyli najlepszego deseru, jaki ostatnio jadłam. Przysięgam - to tiramisu powaliło nas na kolana. Krem jest delikatny i gładki, rozpływający się na języku. Pierniczki, nasączone kawą i likierem, idealnie się z nim komponują. Smak korzennych przypraw dominuje nad kawą, ale nawet ja, największa kawomaniaczka, nie miałam nic przeciwko temu. Deser wyszedł po prostu bajeczny(...)bitej śmietany - też będzie pyszny, ale to już jednak nie to samo...To tiramisu zrobiło u nas furorę, i choć sycące, zniknęło błyskawicznie. Jeśli macie w domu jeszcze trochę pierniczków - zróbcie je koniecznie! Jeśli pierniczków brak, można je zastąpić tradycyjnymi biszkoptami do tiramisu - będzie bardziej klasycznie i równie pysznie.Tiramisu z pierniczkamiSkładniki:(na 4 porcje)500 g serka mascarpone2 jajka40
Pożeraczka, czyli raz adobrze