pierniczki z - 2328 przepisów (strona:19/156)

Pierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową 189

Pyszne i mięciutkie pierniczki. Ich zrobienie wymaga trochę pracy w związku z nadziewaniem, ale warte są poświęconego im czasu. Z podanych proporcji wyszło mi 50 pierniczków. Składniki: Pierniczki: 250 g miodu 100 g masła 5 łyżek cukru 6 łyżek mleka 2 łyżeczki sody 500 g mąki 1 jajko 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 1/2 łyżki(...)masłem oraz sodę wymieszaną z mlekiem. Zagniatamy ciasto ręcznie lub robotem na najniższych obrotach. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. 2. Następnego dnia przygotowujemy pierniczki. Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka większą szklanką. Na połowę kółek nakładamy pół łyżeczki marmolady oraz trochę skórki pomarańczowej

Na Ciasteczkowych Papierach
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI 172

Coraz bliżej Świat,coraz piękniej pachnie w domu...skórka pomarańczowa,pierniczki..zapach roznosi się po całym domu i sprawia,że robię się niecierpliwa ....już się nie mogę doczekać Świąt.   Polecam tymczasem przepis na pierniczki,który z pewnością przypadnie Wam do gustu.Co najważniejsze...pierniczki nie zmieniają kształtu w trakcie pieczenia więc są doskonałe gdy chcemy zrobić z nich choinki,świeczniki(...)cukrem i masłem.Przesianą mąkę,sodę,jajko oraz przestudzony miód wymieszać na jednolitą masę.Odstawić na ok 2 godz w chłodne miejsce.Po tym czasie zabieramy się za robienie pierniczków.Piec je ułożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok 10 min w 180stC.Nie należy ich zbytnio rumienić,po wyjęciu z piekarnika są mięciutkie i puszyste.Zdejmować je z blachy ostrożnie

Niespełnione zdolności kulinarne
Migdałowe kule z amaretto 158

Pierniczki upieczone, udekorowane, pewnie do Świąt nie doczekają. Bez awantury się nie obeszło. Wróciła Hania z warsztatów tanecznych w sobotę i od progu: a pierniczki już są? ja jak to są: przecież mamy razem piec. Eeeeej, ale ja nie chcę piec, ja chcę dekorować! I Franioł _Gumowe_Ucho już stoi i klepie: ja chcę piec pierniczki, ja chcę! Mówię(...)bawić się! Nie ma lepszej zabawy niż stolnica w kuchni, na niej wulkan mąki, a z niego płynąca lawa z miodu i jajek! Kiedy już udało się upiec pierniczki, od razu musieli je dekorować. Stół przykryłam folią malarską, powyciągałam wszystkie posypki, zrobiłam polewę czekoladową, lukier i zostawiłam ich na polu bitwy. Po kilku minutach zreflektowałam się, że może pora zobaczyć

bistro mama
pierniczki (przepis III) 143

Kolejny przepis na pierniczki :) Co ja poradzę... Takich małych pyszności nigdy za wiele :) Mam dla Was i pełnowymiarowy piernik, ale wszystko w swoim czasie. Ciasteczka z tego przepisu są proste i szybkie do wykonania. Należą raczej do miękkich pierniczków, lecz z czasem twardnieją, więc trzeba zjeść je w ciągu max. 4-5 dni. Polecam też: ~ Pierniczki drożdżowe ~ Pierniczki z przepisu(...)mojej Babci PIERNICZKI przepis autorski // ok. 30-40 pierniczków (w zależności od użytych foremek) ~2 szklanki mąki pszennej ~3/4 szklanki cukru trzcinowego (można dać 1/2 szklanki) ~50g miodu (ja dodałam do miodu łyżkę melasy, aby były ciemniejsze i bardziej aromatyczne) ~jajko ~łyżeczka sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (lub opakowanie sklepowej) ~czubata łyżka

chili & sugar
Szybki deser z pierniczkiem 272

mojej kuchni, przeglądam kuchenne półki, szuflady, pojemniczki, słoiczki i inne zakamarki, a w głowie maluje mi się już prosty przepis na deser. Dziś zapraszam na mój szybki deser z pierniczkiem. Skąd ta nazwa? Jeśli spojrzycie na składniki oraz czas wykonania słodkości, wówczas wszystko będzie jasne. Spróbujcie. Prosto, szybko i co najważniejsze smacznie. A prezentacja, też cieszy oczy. Składniki: 3 duże(...)pierniczki precle w czekoladzie (lub inne tych rozmiarów, niekoniecznie oblane czekoladą) * 1/2 szklanki mleka 4 kostki czekolady mlecznej 1 łyżeczka kawy zbożowej 6 łyżek płatków kukurydzianych 3/4 szklanki jogurtu naturalnego typ grecki Przygotowanie: Pierniczki precelki kroimy na paski, następnie na mniejsze kawałki (kostka). Zostawiamy 4 paski do dekoracji. Mleko podgrzewamy na niedużym ogniu w garnku z grubym dnem. Dorzucamy pokrojoną

Słodkie okruszki
Najlepsze zimowe lody: cynamonowe z pierniczkami 200

materiały na przyszły tydzień i mam nadzieję, że będzie dobrze. Dzisiaj mam dla Was coś jeszcze w odrobinę świątecznym klimacie. Na półce pod stolikiem do kawy stoi puszka pełna pierniczków, a już nikt po nie łapczywie nie sięga. Jakoś tak się dzieje, że w styczniu magiczna moc przyprawy korzennej lekko zanika, i zapachy, które jeszcze niedawno przyprawiały nas o zawrót(...)głowy, teraz stają się już lekko nudne. Nie mam już poczucia, że muszę dodawać cynamon do wszystkiego, niemniej, nie mam ochoty rzeczonych pierniczków wyrzucać. Zamiast tego staram się dla nich znaleźć jakieś ciekawe zastosowania, dać im drugie życie. Lody okazały się strzałem w dziesiątkę. Nie raz widziałam, czasem nawet jadłam, lody z kawałkami ciasteczek czy batoników, pomyślałam więc, że takie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki imbirowe – ulubione 168

Pierniczki imbirowe to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są to pierniki imbirowe), pierniczki(...)również ostre czy piekące (chociaż takie również lubię). Są tak pyszne, że nie trzeba do nich robić polewy. Polecam, jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami do pieczenia, następnie wycinamy kształty i znów

Moja Delicja
Pierniczki imbirowe – ulubione 219

Pierniczki imbirowe to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są to pierniki imbirowe), pierniczki(...)również ostre czy piekące (chociaż takie również lubię). Są tak pyszne, że nie trzeba do nich robić polewy. Polecam, jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami do pieczenia, następnie wycinamy kształty i znów

Moja Delicja
Świąteczne lukrowane pierniczki. 188

Uwielbiam ten świąteczny czas, pełen cudownych zapachów i wyjątkowej atmosfery. Zawsze tydzień przed Bożym Narodzeniem odbywa się u mnie wielkie pieczenie i dekorowanie pierniczków. Później te pierniczki zjadamy dzień po dniu. A jak jest u Was? Upiekliście już pierniczki? Jeśli nie to polecam Wam mój sprawdzony przepis. Po upieczeniu są chrupiące, ale miękną z każdym kolejnym dniem. Pachnące miodem(...)wystudzone składniki, następnie zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny. 3. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy, wykrawamy foremkami pierniczki i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone pierniczki studzimy. 4. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy

Izabelawkuchni
Pierniczki z okienkiem. Przepis krok po kroku. 159

Pierniczki z okienkiem. Nie wiecie jak je zrobić? Chętnie Wam pokażę i powiem na wstępie, że przygotowanie jest banalnie proste, więc polecam je również przyrządzać z dziećmi. Nasze pierniczki wykorzystamy jako dodatek do prezentów świątecznych. Fajnie sprawdzają się jeszcze jako choinkowa ozdoba tylko przed upieczeniem trzeba zrobić dziurkę na sznureczek(...)musisz dzielić landrynek kolorami możesz pokruszyć wszystkie razem. U mnie zadecydowały dziewczynki.   Do każdego otworu wsyp pokruszone landrynki, tak aby nie obsypać całych pierniczków, a jedynie środek.   Pierniczki z okienkiem piecz w 180°C przez 15 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia. Uwaga! Nie podnoś gorących pierniczków

kuron.com.pl
Pierniczki z melasą - idealne do foremek z wzorkiem 202

Przepis znalazłam tutaj . Te pierniczki są fenomenalne! Smakują obłędnie! A wyglądają conajmniej tak dobrze, jak smakują :) Jeśli macie w szufladach foremki "stemple" albo drewniane foremki z wzorkiem np. takie , to czym prędzej je wyciągnijcie! Te pierniczki po prostu muszą pojawić się na świątecznym stole! SKŁADNIKI 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do pierników(...)dodajmy suche składniki i miksujemy do całkowitego połączenia. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość/ głębokość foremek. Wycinamy pierniczki i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia (drewniane foremki, które miały skomplikowane wzory delikatnie smarowałam olejem, dzięki czemu pierniczki łatwo wyskakiwały z foremek). Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez

DefinicjaSmaku
Pierniczki wg Łukasza 173

Moje pierwsze pierniczki w tym roku..mam zapisanych kilka przepisów do wypróbowania i nie wiedziałam , który wybrać najpierw...no i wybrałam nowy przepis znaleziony na blogu Łukasza ..Pierniczki najlepiej przygotować 2-3 tygodnie wcześniej przed świętami, aby zamknięte w puszce zdążyły zmięknąć i nabrać prawdziwego smaku pierniczków,.Moje schowane już do puszki...a przed świętami polukruję i jakoś ozdobię(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 450 g mąki (ok. 2,5 szklanki) + do podsypania stolnicy 1 jajko 2,5 łyżeczki kakao (opcjonalnie, jeżeli chcemy bardziej ciemne pierniczki)  Masło roztopić, dodać cukier puder, miód, dokładnie wymieszać do połączenia się składników.Zdjąć z ognia.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao (jeżeli dodajemy) i solą

Moje domowe kucharzenie
Pierniczki "prawie jak alpejskie" z lukrem królewskim 120

Blondynka Gotuje utworzyła świetne wydarzenie na fb dotyczące pieczenia pierniczków. Świetna zabawa, świąteczny klimat to dlaczego nie? Wstępnie skorzystałam z przepisu, który znajdziecie na jej blogu - pierniczki prawie jak alpejskie - ale dostosowałam go do swojego poglądu na pieczenie pierników. Nie uznaję pierników bez mąki żytniej :) Pierniczki są miękkie w środku i naprawdę pyszne. Na bazie poniższego przepisu stworzyłam kilka wersji(...)smakowych, ale o nich w osobnych postach. Składniki na pierniczki: 300g mąki pszennej 100g mąki żytniej typ 720 100g mąki żytniej typ 2000 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 100ml jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier królewski 100g białek

Gotowanie i blogowanie
Pierniczki "prawie jak alpejskie" studenckie 143

nadziane słodycze. Zawsze gdy jesteśmy w Czechach lub na Słowacji wpadamy do lokalnego marketu (najczęściej Tesco) i kupujemy mnóstwo tej czekolady. Bakalie kochamy, co tu dużo opowiadać :) Mocno bakaliowe pierniczki nie mogły nazywać się inaczej niż "pierniczki studenckie". Składniki na pierniczki: 300g mąki pszennej, 100g mąki żytniej typ 720, 100g mąki żytniej typ 2000 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki(...)pomarańczy sok z 3 pomarańczy mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy mieszanka studencka Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową, sok z pomarańczy, skórkę oraz masło. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników

Gotowanie i blogowanie
Wegański przepis na pierniczki 148

domowej fabryki tych korzennych pyszności wydaje się być miłym odpoczynkiem, a nawet powiedziałabym niezłą zabawą; to jedna z najprzyjemniejszych form przedświątecznych przygotowań. Zwłaszcza, kiedy po wypieczeniu przybierające różne formy pierniczki planujemy pięknie przyozdobić kolorowym lukrem, błyszczącym brokatem i perełkami oraz bakaliami. Tworzą wówczas małe kulinarne dzieła sztuki. W tym roku postawiłam na prostotę i minimalizm ograniczając się do zaledwie kilku(...)kształtów foremek, a swoje pierniczki dekorując cienką warstwą pomarańczowego lukru i blanszowanymi migdałami. Ten przepis jest równie prosty, a jego efektem są poniższe piękności.  Składniki: 0,5 kg mąki orkiszowej typ 700 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego 4 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do pierników 1 ½ szklanki kremowego mleka kokosowego plus odrobina do posmarowania

Roślinna - blog wegański