Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Szlachetne, mocno korzenne o cytrusowej nucie, która nadaje im rzeźkości, można powiedzieć pierniczki wybitne. Świetny przepis na najlepsze pierniki na świecie pochodzi stąd . Skoro autorka przepisu tak twierdzi, ja mogę się tylko przyłączyć do tej opnii, nie jestem bowiem piernikowym fanem. To moje pierwsze pierniki jakie w życiu upiekłam i bardzo nam posmakowały(...)święta upiekę następną porcję. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach, zupełnie inne od polskich pierniczków. Nie wymagaja leżakowania, sa miękkie od razu po upieczeniu. Swoje pierniczki zamiast lukrem ozdobiłam polewą czekoladową, bo takie czekoladowe lubimy najbardziej. Bardzo proste do przygotowania, polecam! Składniki na około 30 sztuk: 250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 85 g zmielonych migdałów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sami możemy mieć niezłą radochę z takich domków, to piernikowe ozdoby to świetny pomysł na prezent. Mini domki z piernika nie przysparzają więcej problemów w przygotowaniu niż klasyczne pierniczki, a mogą rozgrzać serduszko osoby obdarowanej nie mniej niż kubek gorącej czekolady pełnej pianek marshmallow s (pssstt... przepis na taki kubek szczęścia znajdziecie tutaj !). Do przepisu na domki z piernika idealnie(...)nadaje się ciasto na szwedzkie pierniczki pepparkakor . Są dosyć twarde, ale dzięki temu ładnie zachowują formę i nie rozlatują się od razu przy kontakcie z ciepłym napojem. Sprawdźcie radość swoim bliskim i przyjaciołom, wręczając im taki sympatyczny własnoręcznie upieczony i lukrowany domek z piernika. * SKŁADNIKI na ok. 10 mini domków z piernika Ciasto na pierniczki: 50 g melasy
Food SquarePierniczki z mąki żytniej Adwent już w progu, więc i u mnie coraz bardziej czuć zapach Świąt, tym razem za sprawą pierniczków w odrobinie innej odsłonie, bo z mąką żytnią. Pierniczki od razu po upieczeniu są mięciutkie i nawet z czasem nie twardnieją. A to, że są lekko popękane, dodaje im uroku. Składniki: 150 g mąki żytniej(...)Zagnieść ciasto i słodzić min. 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość około 0,5 cm i wykrawać foremkami dowolne kształty. Pierniczki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 min w temperaturze 180 st. (Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości pierniczków, małe pierniczki piec krócej). Dowolnie
My sweet a lifeZbliża się koniec listopada. A to znaczy, że pora pomyśleć o pierwszych pierniczkach. Ja swoje upiekłam w zeszłym tygodniu i odkąd opublikowałam zdjęcie na Instagramie to wiele osób się mnie pyta, kiedy dodam przepis. Wprawdzie chciałam jeszcze chwilę poczekać i dodać post z pierniczkami później i tym samym rozpocząć publikację świątecznych przepisów, jednak idąc na wprost Waszym oczekiwaniom zostawiam(...)dzisiaj z tymi pysznymi pierniczkami :) P.S. A nie zapomnieliście wstawić ciasto na piernik staropolski? :) Najlepsze pierniczki jakie jadłam. Wyprzedziły nawet do niedawna moje ulubione Lebkuchen ( klik ). Wprawdzie na święta pojawią się i jedne i drugie, to ten przepis polecam Wam bardzo bardzo gorąco. Są po pierwsze - pyszne. Nawet mój tato chciał przepis (który za pierniczkami nie przepada). Po drugie
My simple kitchenGruszki w sosie piernikowo-czekoladowym 4 gruszki woda 1/2 szkl cukru laska wanilii Sos piernikowo-czekoladowy 150 ml śmietanki 30% 150 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 2 pierniczki katarzynki 5 pierniczków nadziewanych w deserowej czekoladzie Gruszki obrać zostawiając ogonki i wstawić je do wysokiego rondelka. Zalać wodą tak aby owoce były zakryte, dodać cukier, laskę wanilii przekrojoną(...)będą się rozpadać. Rondelek zdjąć z ognia i odstawić do schłodzenia. Delikatnie wyciągnąć zimne gruszki do odsączenia. W drugim garnuszku zagrzać śmietankę, dodać posiekane czekolady i pokruszone, nadziewane pierniczki. Odstawić na kilka minut a następnie dokładnie wszystko wymieszać do połączenia się składników w sos. Na talerzyku wyłożyć porcję sosu piernikowo-czekoladowego, ustawić na nim gruszkę i polać odrobiną sosu. Pierniczki
Pieguskowa KuchniaGruszki w sosie piernikowo-czekoladowym 4 gruszki woda 1/2 szkl cukru laska wanilii Sos piernikowo-czekoladowy 150 ml śmietanki 30% 150 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 2 pierniczki katarzynki 5 pierniczków nadziewanych w deserowej czekoladzie Gruszki obrać zostawiając ogonki i wstawić je do wysokiego rondelka. Zalać wodą tak aby owoce były zakryte, dodać cukier, laskę wanilii przekrojoną(...)będą się rozpadać. Rondelek zdjąć z ognia i odstawić do schłodzenia. Delikatnie wyciągnąć zimne gruszki do odsączenia. W drugim garnuszku zagrzać śmietankę, dodać posiekane czekolady i pokruszone, nadziewane pierniczki. Odstawić na kilka minut a następnie dokładnie wszystko wymieszać do połączenia się składników w sos. Na talerzyku wyłożyć porcję sosu piernikowo-czekoladowego, ustawić na nim gruszkę i polać odrobiną sosu. Pierniczki
Pieguskowa Kuchniatroszkę. Poza tym w tygodniu nie mam czasu ich zrobić, bo idę do pracy, a w niedzielę wolę sobie poczytać książkę niż kręcić krem migdałowy. Zwykle robię je bez pierniczków, ale pierniczki to dobry dodatek dla osób, które lubią słodkie śniadania – poza tym można sobie nimi przytrzymywać płatki migdałów, żeby nie spadały nam na spódnice przy jedzeniu. Składniki(...)esencji waniliowej kupne masło migdałowe – jak nie mamy i nie chce nam się iść do sklepu rano to ewentualnie masło orzechowe, ale migdałowe lepsze garść płatków migdałów kilka pierniczków – u mnie pierniczki nadziewane Kopernik o smaku śliwkowym Przepis na migdałowe grzanki bostock Chałkę pokroić na grube kromki. Sok pomarańczowy wymieszać i wanilią w miseczce, w której będziemy potem
Ugotowane pozamiataneKrem dyniowy z dodatkiem startych pierniczków jest rewelacyjny na chłodne, deszczowe dni. Poniższa zupa-krem lekko rozgrzewa i mocno syci. Przed podaniem należy ją udekorować płatkami migdałowymi, które dodadzą do niej chrupkości. Poniższy przepis na zupę dyniową (danie wytrawne) wymyśliłam i przygotowałam na konkurs " Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny " (link do strony konkursowej: konkurs.kopernik.com.pl ) , którego głównym(...)zadaniem jest stworzenie dania z wykorzystaniem Pierników z Kopernika. Pod tym hashtagiem → #przepisnakopernika znajdziecie inne pomysły na przepisy z dodatkiem toruńskich pierniczków. Składniki na 4 porcje: 1 dynia hokkaido (waga po upieczeniu i obraniu 0,8 kg) 2 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości cebule 4 pierniczki Katarzynki 1 l wody 0,5 szklanki mleczka kokosowego sól, pieprz ostra
Ugotowaćpiernik dojrzewający. Ciasto po przygotowaniu musi leżakować w chłodnym miejscu minimum 4 tygodnie. Więc jeśli przygotujecie je teraz, to w święta będziecie cieszyć się smakiem przepysznych pierników lub pierniczków. Ciasto po przygotowaniu jest luźne, ale w lodówce nabiera konsystencji odpowiedniej do wałkowania. Przepis jak zwykle ze strony Moje Wypieki. A jeśli chcielibyście upiec i piernik i pierniczki to warto przygotować(...)przyprawą korzenną. Gotowe ciasto przekładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 4-6 tygodni. Po upływie minimum 4 tygodni możemy upiec piernik lub pierniczki. By upiec piernik ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na wielkość foremki (duża keksówka) i grubość około 0,5 cm (ciasto dużo urośnie). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia
Smak mojej kuchniTakie pierniczki to zdrowsza alternatywa do tradycyjnych pierniczków. Zawierają duże ilości błonnika, gdyż zamiast zwykłej mąki użyłam pół na pół mąki pełnoziarnistej oraz otrębów pszennych. Dzięki temu na dłużej zapewniają uczucie sytości co może pomóc jeżeli chcemy ustrzec się przed podjadaniem. Składniki na 40 pierniczków: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki otrębów pszennych 150ml miodu 50g przyprawy do piernika(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki stewii 150ml mleka 2 łyżki oleju rzepakowego czekolada gorzka i biała do ozdabiania pierniczków Sposób przygotowania: Mleko oraz miód podgrzej. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Zagnieć ciasto, powinno być dosyć twarde. Rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra. Wytnij pierniczki za pomocą ulubionej foremki. Piecz w temperaturze 180 º C przez
wysmienitynich. Pierniczkowy deser warstwowy, jak przystało na taką słodkość przygotowuje się szybko i prosto. A potem równie szybko zjada. Odrobina słodkiej rozpusty w ciągu dnia Spróbujcie. Składniki: około 8 pierniczków (bez czekolady i lukru)* około 5 łyżeczek dżemu pomarańczowego korzennego Stovit (ilość zależy od wielkości szklanki) bita śmietana kostka czekolady ulubiona kolorowa posypka *u mnie resztki domowych (połamane) z tego(...)przepisu Przygotowanie: Pierniczki przekładamy do blendera i dokładnie rozdrabniamy. W wysokiej szklance układamy warstwy – rozdrobnione pierniczki (u mnie około 2-3 łyżki), warstwa dżemu pomarańczowego korzennego (nie za gruba), warstwa bitej śmietany, znów warstwa pierniczków, dżem, bita śmietana, i znów pierniczki (mniejsza ilość). Na wierzch wykładamy małą porcję dżemu, a całość ozdabiamy ulubioną posypką (u mnie mieszanka) i wbijamy
Słodkie okruszkiPierniczki już upieczone? Polukrowane? Jeśli nie, mam bardzo dobry przepis na przepyszne pierniczki, które z radością zajadały wczoraj dwie dziewczynki - Iga i Hania, chodzące do przedszkola. Najpierw dekorowały, a później przybiegały do kuchni i pytały, czy mogą jeszcze ciasteczko. Jeśli smakują dzieciom, posmakują wszystkim! Jeśli dekorowanie pierniczków, to tylko lukrem królewskim, jest gęsty, szybko zastyga i pięknie wygląda na tych(...)korzennych ciasteczkach! Pierniczki z lukrem królewskim Składniki: pierniczki, upieczone według przepisu, który znajdziesz tutaj lukier królewski 3 białka 450 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny do dekoracji kolorowa posypka Przygotowanie: Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Całość miksujemy na jednolitą, gęstą masę. Upieczone i ostudzone pierniczki dekorujemy lukrem królewskim i posypujemy kolorowymi ozdobami. Odstawiamy
Moja smaczna kuchniaWprost uwielbiam przepisy na pierniczki, w których nie trzeba czekać, żeby były mięciutkie. Ten przepis właśnie taki jest. Pierniczki po upieczeniu są przepyszne, miękkie i aromatyczne. Dodatkowo wzbogaca je słodko-kwaśne nadzienie z powideł i delikatna polewa czekoladowa. Oczywiście można je pokryć również inną polewą, np. lukrem - i tak będą smakowite :) W stosunku do oryginalnego przepisu zmieniłam jedynie sposób nadziewania(...)wycinania pierniczków. Tak mi było łatwiej :) Składniki na około 60 szt.: 200 g miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 125 g masła 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki sody 500 g mąki 1,5 łyżki kakao 1 białko 0,5 szklanki cukru 4 żółtka 200 g powideł śliwkowych Miód zagotować z przyprawą do piernika. Zdjąć
Świat CiastaPierniczki po polsku to pomysł na szybkie do przygotowania i bardzo smaczne pierniczki. Nie wymagają leżakowania, ponieważ po upieczeniu są miękkie i puszyste. Ciasto idealnie do wykrajania. Pierniczki obowiązkowo należy udekorować lukrem, ponieważ w ich składzie jest bardzo mała ilość miodu. Składniki: ciasto na pierniczki 0,4 kg mąki pszennej 130 g roztopionego miodu 50 ml silnej(...)sobą wymieszać. Jeśli ciasto klei się zbyt mocno do rąk to podsypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na obmączonym blacie i za pomocą foremek wykroić pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierniczki. Odstawić je na 15-30 minut do lekkiego podrośnięcia. Piec około 15 minut w 180ºC. Ostudzić. Na sam koniec udekorować lukrem (białko ubić
UgotowaćTradycji pieczenia pierniczków (ani pierników) u mnie w domu nie było... Dopiero ja się tym zajęłam jako już dorosła osoba. W tym zestawieniu przedstawiam moje przepisy i pomysły na jadalne udekorowanie domu - domek z piernika, pierniczki na choinkę, oraz piernik na ostatnią chwilę, pierniczki bez leżakowania i nadziewane marmoladą! Wszystko pyyyszneeee! :) A ten zapach roznoszący się po całym domu... Nastraja(...)pomysłem/inspiracją na preze nt ! Piernikowa chatka W pełni jadalna dekoracja domu, można przygotować szablon nie tylko zwykłej chatki/domu, ale też bożonarodzeniowej szopki ze zwierzętami. Miliony możliwości :) Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie!) Pulchne, od razu miękkie, a po oblaniu czekoladą wprost obłędne w smaku! Pierniczki najlepsze (bez leżakowania) Pierniczki, które można jeść od razu i można przygotować
Kolorowy Przepisownik