Pomysłów na świąteczne przepisy pełno, ale totalnie brak mi czasu... Zazdroszczę dziewczynom, które mają czas na te wszystkie wypieki świąteczne. Jednak na pierniczki czas musiał się znaleźć. Ten sprawdzony przepis moja Mama dostała od koleżanki, bardzo jej dziękujemy, bo jest świetny. Wprowadziłam swoje zmiany oczywiście, bo inaczej nie byłabym sobą ;) Pierniczki nie wyglądają idealnie, ale taki urok rzeczy własnoręcznie zrobionych(...)Składniki (ok. 100 pierniczków): - 550 g mąki ( u mnie pół na pół krupczatka z pełnoziarnistą) - 300 g płynnego miodu - 80 g cukru pudru - 120 g masła - 1 jajko - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 50 g przyprawy do piernika - 3 łyżki kakao - landrynki* Masło rozpuścić i ostudzić, dodać mąkę, miód, cukier puder, jajko, sodkę, przyprawę, kakao i wszystko wyrobić, aż ciasto będzie
Corner With RecipesPierniczki "last minute" Nie jestem w stanie powiedzieć ile w tym roku upiekłam już pierniczków, ale okazuje się, że ciągle za mało... Czasu do Świąt też już mało, więc tym razem musiałam skorzystać z przepisu na szybkie pierniczki, które nie wymagają dojrzewania i są mięciutkie po upieczeniu. Dobrze też zachowują swój kształt,przez co świetnie nadają się do dekorowania(...)wycinać foremkami dowolne kształty. Układać w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować wodą za pomocą pędzelka (głęboko wierząc, że dzięki temu zabiegowi pierniczki będą jeszcze lepsze ;) ). Piec w 170-180°C przez 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki wydają się zbyt miękkie, muszą trochę "skrzepnąć" w trakcie studzenia. Pierniczki nadają się
Pełny talerzSezon na pierniczki w pełni. U mnie są one na tyle lubiane, że muszę upiec naprawdę dużą ilość, aby zostało coś do Świąt. Większość znika kiedy są jeszcze nie udekorowane, w niewyjaśnionych okolicznościach ;-). Pierniczki, na które dziś zapraszamy są z dodatkiem mąki żytniej pełnoziarnistej i wychodzą trochę mniej słodkie w smaku niż tradycyjne. Pełnoziarniste pierniczki - choinki SKŁADNIKI: Na pierniczki(...)ostygnie dodajemy do ciasta, na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami choinki. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 12 min. w 170 stopniach. Z cukru pudru i białka robimy gęsty lukier. Lukier dzielimy na kilka części
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŚwięta zbliżają się już wielkimi krokami więc najwyższa pora na pierniczki. Dziś pierwsza partia, ale to dopiero początek... Dziś do wypróbowania idzie przepis na pierniczki z powidłami śliwkowymi, ale nie jako nadzienie, ale skład ciasta. Na tyle mnie ten przepis zaciekawił, że postanowiłam, iż te pierniczki również zagoszczą na świątecznym stole. składniki* 2,5 szklanki mąki pszennej(...)zawinąć w folię spożywczą lub woreczek i włożyć do lodówki na kilka godzin do schłodzenia, a najlepiej na całą dobę.Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm, wykrawać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przed wstawieniem do piekarnika można pierniczki posmarować roztrzepanym jajkiem.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180 stopni
Mix smakuporannej kawy nie zostało 🙈 Na szczęście, już niedługo kolejna okazja do przygotowania tortu i już w głowie mam plan, jak będzie wyglądał i smakował! Całkiem możliwe, że znowu wykorzystam pierniczki, bo ich zapas,który zrobiłam, by wziąć udział w konkursie, prędko s ię chyba nie skończy ;) Składniki na formę o śr 18cm Biszkopt orzechowy: 5 jajek ½ szklanki drobnego cukru(...)250ml śmietanki 36% 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady deserowej 150g pierników bez nadzienia 1 kieliszek likieru piernikowego Ewentualnie kilka łyżek gorącej wody Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu pomarańczowego Pierniczki z nadzieniem pomarańczowym do dekoracji Pierniczki bez nadzienia do dekoracji Polewa: ¾ szklanki zimnej wody 1 szklanka cukru kryształu 120ml słodkiej 36% śmietanki 4 łyżki kakao 3 szt. żelatyny w listkach
Kuchnia w czekoladzieniech mi ktoś powie, że zdrowsze wersje tradycyjnych wypieków są niesmaczne 😂 Tak przygotowane pierniczki są przepyszne! Smakują wszystkim, nawet tym którzy stronią od wszelkich zdrowych słodkości. Pierniczki początkowo są bardzo kruche, a następnie z czasem przyjemnie miękną, są idealnie słodkie i pięknie pachną korzennym przyprawami. Coś wspaniałego. Składniki (2 blaszki pierniczków): 350 g płatków owsianych 20 g siemienia lnianego(...)olej, miód, aromat waniliowy oraz masło orzechowe. Teraz połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie ugnieć powstałe ciasto. Ciasto rozwałkuj na preferowaną grubość. Z ciasta wycinaj foremkami pierniczki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto może się przyklejać do blatu, więc pomóż sobie cienką szpachelką lub szerokim i cienkim nożem przekładając pierniczki na blaszkę
Zdrowie na języku :PLebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Szlachetne, mocno korzenne o cytrusowej nucie, która nadaje im rzeźkości, można powiedzieć pierniczki wybitne. Świetny przepis na najlepsze pierniki na świecie pochodzi stąd . Skoro autorka przepisu tak twierdzi, ja mogę się tylko przyłączyć do tej opnii, nie jestem bowiem piernikowym fanem. To moje pierwsze pierniki jakie w życiu upiekłam i bardzo nam posmakowały(...)święta upiekę następną porcję. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach, zupełnie inne od polskich pierniczków. Nie wymagaja leżakowania, sa miękkie od razu po upieczeniu. Swoje pierniczki zamiast lukrem ozdobiłam polewą czekoladową, bo takie czekoladowe lubimy najbardziej. Bardzo proste do przygotowania, polecam! Składniki na około 30 sztuk: 250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 85 g zmielonych migdałów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sami możemy mieć niezłą radochę z takich domków, to piernikowe ozdoby to świetny pomysł na prezent. Mini domki z piernika nie przysparzają więcej problemów w przygotowaniu niż klasyczne pierniczki, a mogą rozgrzać serduszko osoby obdarowanej nie mniej niż kubek gorącej czekolady pełnej pianek marshmallow s (pssstt... przepis na taki kubek szczęścia znajdziecie tutaj !). Do przepisu na domki z piernika idealnie(...)nadaje się ciasto na szwedzkie pierniczki pepparkakor . Są dosyć twarde, ale dzięki temu ładnie zachowują formę i nie rozlatują się od razu przy kontakcie z ciepłym napojem. Sprawdźcie radość swoim bliskim i przyjaciołom, wręczając im taki sympatyczny własnoręcznie upieczony i lukrowany domek z piernika. * SKŁADNIKI na ok. 10 mini domków z piernika Ciasto na pierniczki: 50 g melasy
Food SquarePierniczki z mąki żytniej Adwent już w progu, więc i u mnie coraz bardziej czuć zapach Świąt, tym razem za sprawą pierniczków w odrobinie innej odsłonie, bo z mąką żytnią. Pierniczki od razu po upieczeniu są mięciutkie i nawet z czasem nie twardnieją. A to, że są lekko popękane, dodaje im uroku. Składniki: 150 g mąki żytniej(...)Zagnieść ciasto i słodzić min. 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość około 0,5 cm i wykrawać foremkami dowolne kształty. Pierniczki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 min w temperaturze 180 st. (Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości pierniczków, małe pierniczki piec krócej). Dowolnie
My sweet a lifeZbliża się koniec listopada. A to znaczy, że pora pomyśleć o pierwszych pierniczkach. Ja swoje upiekłam w zeszłym tygodniu i odkąd opublikowałam zdjęcie na Instagramie to wiele osób się mnie pyta, kiedy dodam przepis. Wprawdzie chciałam jeszcze chwilę poczekać i dodać post z pierniczkami później i tym samym rozpocząć publikację świątecznych przepisów, jednak idąc na wprost Waszym oczekiwaniom zostawiam(...)dzisiaj z tymi pysznymi pierniczkami :) P.S. A nie zapomnieliście wstawić ciasto na piernik staropolski? :) Najlepsze pierniczki jakie jadłam. Wyprzedziły nawet do niedawna moje ulubione Lebkuchen ( klik ). Wprawdzie na święta pojawią się i jedne i drugie, to ten przepis polecam Wam bardzo bardzo gorąco. Są po pierwsze - pyszne. Nawet mój tato chciał przepis (który za pierniczkami nie przepada). Po drugie
My simple kitchenGruszki w sosie piernikowo-czekoladowym 4 gruszki woda 1/2 szkl cukru laska wanilii Sos piernikowo-czekoladowy 150 ml śmietanki 30% 150 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 2 pierniczki katarzynki 5 pierniczków nadziewanych w deserowej czekoladzie Gruszki obrać zostawiając ogonki i wstawić je do wysokiego rondelka. Zalać wodą tak aby owoce były zakryte, dodać cukier, laskę wanilii przekrojoną(...)będą się rozpadać. Rondelek zdjąć z ognia i odstawić do schłodzenia. Delikatnie wyciągnąć zimne gruszki do odsączenia. W drugim garnuszku zagrzać śmietankę, dodać posiekane czekolady i pokruszone, nadziewane pierniczki. Odstawić na kilka minut a następnie dokładnie wszystko wymieszać do połączenia się składników w sos. Na talerzyku wyłożyć porcję sosu piernikowo-czekoladowego, ustawić na nim gruszkę i polać odrobiną sosu. Pierniczki
Pieguskowa KuchniaGruszki w sosie piernikowo-czekoladowym 4 gruszki woda 1/2 szkl cukru laska wanilii Sos piernikowo-czekoladowy 150 ml śmietanki 30% 150 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 2 pierniczki katarzynki 5 pierniczków nadziewanych w deserowej czekoladzie Gruszki obrać zostawiając ogonki i wstawić je do wysokiego rondelka. Zalać wodą tak aby owoce były zakryte, dodać cukier, laskę wanilii przekrojoną(...)będą się rozpadać. Rondelek zdjąć z ognia i odstawić do schłodzenia. Delikatnie wyciągnąć zimne gruszki do odsączenia. W drugim garnuszku zagrzać śmietankę, dodać posiekane czekolady i pokruszone, nadziewane pierniczki. Odstawić na kilka minut a następnie dokładnie wszystko wymieszać do połączenia się składników w sos. Na talerzyku wyłożyć porcję sosu piernikowo-czekoladowego, ustawić na nim gruszkę i polać odrobiną sosu. Pierniczki
Pieguskowa Kuchniatroszkę. Poza tym w tygodniu nie mam czasu ich zrobić, bo idę do pracy, a w niedzielę wolę sobie poczytać książkę niż kręcić krem migdałowy. Zwykle robię je bez pierniczków, ale pierniczki to dobry dodatek dla osób, które lubią słodkie śniadania – poza tym można sobie nimi przytrzymywać płatki migdałów, żeby nie spadały nam na spódnice przy jedzeniu. Składniki(...)esencji waniliowej kupne masło migdałowe – jak nie mamy i nie chce nam się iść do sklepu rano to ewentualnie masło orzechowe, ale migdałowe lepsze garść płatków migdałów kilka pierniczków – u mnie pierniczki nadziewane Kopernik o smaku śliwkowym Przepis na migdałowe grzanki bostock Chałkę pokroić na grube kromki. Sok pomarańczowy wymieszać i wanilią w miseczce, w której będziemy potem
Ugotowane pozamiataneKrem dyniowy z dodatkiem startych pierniczków jest rewelacyjny na chłodne, deszczowe dni. Poniższa zupa-krem lekko rozgrzewa i mocno syci. Przed podaniem należy ją udekorować płatkami migdałowymi, które dodadzą do niej chrupkości. Poniższy przepis na zupę dyniową (danie wytrawne) wymyśliłam i przygotowałam na konkurs " Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny " (link do strony konkursowej: konkurs.kopernik.com.pl ) , którego głównym(...)zadaniem jest stworzenie dania z wykorzystaniem Pierników z Kopernika. Pod tym hashtagiem → #przepisnakopernika znajdziecie inne pomysły na przepisy z dodatkiem toruńskich pierniczków. Składniki na 4 porcje: 1 dynia hokkaido (waga po upieczeniu i obraniu 0,8 kg) 2 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości cebule 4 pierniczki Katarzynki 1 l wody 0,5 szklanki mleczka kokosowego sól, pieprz ostra
Ugotowaćpiernik dojrzewający. Ciasto po przygotowaniu musi leżakować w chłodnym miejscu minimum 4 tygodnie. Więc jeśli przygotujecie je teraz, to w święta będziecie cieszyć się smakiem przepysznych pierników lub pierniczków. Ciasto po przygotowaniu jest luźne, ale w lodówce nabiera konsystencji odpowiedniej do wałkowania. Przepis jak zwykle ze strony Moje Wypieki. A jeśli chcielibyście upiec i piernik i pierniczki to warto przygotować(...)przyprawą korzenną. Gotowe ciasto przekładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 4-6 tygodni. Po upływie minimum 4 tygodni możemy upiec piernik lub pierniczki. By upiec piernik ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na wielkość foremki (duża keksówka) i grubość około 0,5 cm (ciasto dużo urośnie). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia
Smak mojej kuchni