Pierniczki z mąki żytniej Adwent już w progu, więc i u mnie coraz bardziej czuć zapach Świąt, tym razem za sprawą pierniczków w odrobinie innej odsłonie, bo z mąką żytnią. Pierniczki od razu po upieczeniu są mięciutkie i nawet z czasem nie twardnieją. A to, że są lekko popękane, dodaje im uroku. Składniki: 150 g mąki żytniej(...)Zagnieść ciasto i słodzić min. 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość około 0,5 cm i wykrawać foremkami dowolne kształty. Pierniczki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 min w temperaturze 180 st. (Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości pierniczków, małe pierniczki piec krócej). Dowolnie
My sweet a lifeZbliża się koniec listopada. A to znaczy, że pora pomyśleć o pierwszych pierniczkach. Ja swoje upiekłam w zeszłym tygodniu i odkąd opublikowałam zdjęcie na Instagramie to wiele osób się mnie pyta, kiedy dodam przepis. Wprawdzie chciałam jeszcze chwilę poczekać i dodać post z pierniczkami później i tym samym rozpocząć publikację świątecznych przepisów, jednak idąc na wprost Waszym oczekiwaniom zostawiam(...)dzisiaj z tymi pysznymi pierniczkami :) P.S. A nie zapomnieliście wstawić ciasto na piernik staropolski? :) Najlepsze pierniczki jakie jadłam. Wyprzedziły nawet do niedawna moje ulubione Lebkuchen ( klik ). Wprawdzie na święta pojawią się i jedne i drugie, to ten przepis polecam Wam bardzo bardzo gorąco. Są po pierwsze - pyszne. Nawet mój tato chciał przepis (który za pierniczkami nie przepada). Po drugie
My simple kitchenGruszki w sosie piernikowo-czekoladowym 4 gruszki woda 1/2 szkl cukru laska wanilii Sos piernikowo-czekoladowy 150 ml śmietanki 30% 150 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 2 pierniczki katarzynki 5 pierniczków nadziewanych w deserowej czekoladzie Gruszki obrać zostawiając ogonki i wstawić je do wysokiego rondelka. Zalać wodą tak aby owoce były zakryte, dodać cukier, laskę wanilii przekrojoną(...)będą się rozpadać. Rondelek zdjąć z ognia i odstawić do schłodzenia. Delikatnie wyciągnąć zimne gruszki do odsączenia. W drugim garnuszku zagrzać śmietankę, dodać posiekane czekolady i pokruszone, nadziewane pierniczki. Odstawić na kilka minut a następnie dokładnie wszystko wymieszać do połączenia się składników w sos. Na talerzyku wyłożyć porcję sosu piernikowo-czekoladowego, ustawić na nim gruszkę i polać odrobiną sosu. Pierniczki
Pieguskowa KuchniaGruszki w sosie piernikowo-czekoladowym 4 gruszki woda 1/2 szkl cukru laska wanilii Sos piernikowo-czekoladowy 150 ml śmietanki 30% 150 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 2 pierniczki katarzynki 5 pierniczków nadziewanych w deserowej czekoladzie Gruszki obrać zostawiając ogonki i wstawić je do wysokiego rondelka. Zalać wodą tak aby owoce były zakryte, dodać cukier, laskę wanilii przekrojoną(...)będą się rozpadać. Rondelek zdjąć z ognia i odstawić do schłodzenia. Delikatnie wyciągnąć zimne gruszki do odsączenia. W drugim garnuszku zagrzać śmietankę, dodać posiekane czekolady i pokruszone, nadziewane pierniczki. Odstawić na kilka minut a następnie dokładnie wszystko wymieszać do połączenia się składników w sos. Na talerzyku wyłożyć porcję sosu piernikowo-czekoladowego, ustawić na nim gruszkę i polać odrobiną sosu. Pierniczki
Pieguskowa KuchniaPołączenie sernika pieczonego i gotowanego, do tego mus śliwkowo-czekoladowy z wyczuwalnym smakiem trufli. Całości dopełniają lukrowane pierniczki, które skrywają się w pieczonym serniku oraz w niewielkiej pokruszonej ilości na górze deseru. Ten podwójny sernik przygotowałam specjalnie na konkurs "Przepis na Kopernika" . Życzcie mi i jemu powodzenia! ;). A Was zachęcam do wypróbowania tego nietypowego wypieku! Składniki: (na tortownicę o średnicy(...)Spód: 1 op. (170 g) pierniczków lukrowanych Uszatki Kopernik Sernik pieczony: 50 g miękkiego masła 100 g cukru 2 jajka klasa L 500 g serka waniliowego słodzonego (najlepiej z pokruszoną laską wanilii) 50 g śmietanki kremówki 30% 50 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej Sernik gotowany: 100 g masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka
Nastoletnie Wypiekanietroszkę. Poza tym w tygodniu nie mam czasu ich zrobić, bo idę do pracy, a w niedzielę wolę sobie poczytać książkę niż kręcić krem migdałowy. Zwykle robię je bez pierniczków, ale pierniczki to dobry dodatek dla osób, które lubią słodkie śniadania – poza tym można sobie nimi przytrzymywać płatki migdałów, żeby nie spadały nam na spódnice przy jedzeniu. Składniki(...)esencji waniliowej kupne masło migdałowe – jak nie mamy i nie chce nam się iść do sklepu rano to ewentualnie masło orzechowe, ale migdałowe lepsze garść płatków migdałów kilka pierniczków – u mnie pierniczki nadziewane Kopernik o smaku śliwkowym Przepis na migdałowe grzanki bostock Chałkę pokroić na grube kromki. Sok pomarańczowy wymieszać i wanilią w miseczce, w której będziemy potem
Ugotowane pozamiataneKrem dyniowy z dodatkiem startych pierniczków jest rewelacyjny na chłodne, deszczowe dni. Poniższa zupa-krem lekko rozgrzewa i mocno syci. Przed podaniem należy ją udekorować płatkami migdałowymi, które dodadzą do niej chrupkości. Poniższy przepis na zupę dyniową (danie wytrawne) wymyśliłam i przygotowałam na konkurs " Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny " (link do strony konkursowej: konkurs.kopernik.com.pl ) , którego głównym(...)zadaniem jest stworzenie dania z wykorzystaniem Pierników z Kopernika. Pod tym hashtagiem → #przepisnakopernika znajdziecie inne pomysły na przepisy z dodatkiem toruńskich pierniczków. Składniki na 4 porcje: 1 dynia hokkaido (waga po upieczeniu i obraniu 0,8 kg) 2 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości cebule 4 pierniczki Katarzynki 1 l wody 0,5 szklanki mleczka kokosowego sól, pieprz ostra
Ugotowaćpiernik dojrzewający. Ciasto po przygotowaniu musi leżakować w chłodnym miejscu minimum 4 tygodnie. Więc jeśli przygotujecie je teraz, to w święta będziecie cieszyć się smakiem przepysznych pierników lub pierniczków. Ciasto po przygotowaniu jest luźne, ale w lodówce nabiera konsystencji odpowiedniej do wałkowania. Przepis jak zwykle ze strony Moje Wypieki. A jeśli chcielibyście upiec i piernik i pierniczki to warto przygotować(...)przyprawą korzenną. Gotowe ciasto przekładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 4-6 tygodni. Po upływie minimum 4 tygodni możemy upiec piernik lub pierniczki. By upiec piernik ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na wielkość foremki (duża keksówka) i grubość około 0,5 cm (ciasto dużo urośnie). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia
Smak mojej kuchniTakie pierniczki to zdrowsza alternatywa do tradycyjnych pierniczków. Zawierają duże ilości błonnika, gdyż zamiast zwykłej mąki użyłam pół na pół mąki pełnoziarnistej oraz otrębów pszennych. Dzięki temu na dłużej zapewniają uczucie sytości co może pomóc jeżeli chcemy ustrzec się przed podjadaniem. Składniki na 40 pierniczków: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki otrębów pszennych 150ml miodu 50g przyprawy do piernika(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki stewii 150ml mleka 2 łyżki oleju rzepakowego czekolada gorzka i biała do ozdabiania pierniczków Sposób przygotowania: Mleko oraz miód podgrzej. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Zagnieć ciasto, powinno być dosyć twarde. Rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra. Wytnij pierniczki za pomocą ulubionej foremki. Piecz w temperaturze 180 º C przez
wysmienitynich. Pierniczkowy deser warstwowy, jak przystało na taką słodkość przygotowuje się szybko i prosto. A potem równie szybko zjada. Odrobina słodkiej rozpusty w ciągu dnia Spróbujcie. Składniki: około 8 pierniczków (bez czekolady i lukru)* około 5 łyżeczek dżemu pomarańczowego korzennego Stovit (ilość zależy od wielkości szklanki) bita śmietana kostka czekolady ulubiona kolorowa posypka *u mnie resztki domowych (połamane) z tego(...)przepisu Przygotowanie: Pierniczki przekładamy do blendera i dokładnie rozdrabniamy. W wysokiej szklance układamy warstwy – rozdrobnione pierniczki (u mnie około 2-3 łyżki), warstwa dżemu pomarańczowego korzennego (nie za gruba), warstwa bitej śmietany, znów warstwa pierniczków, dżem, bita śmietana, i znów pierniczki (mniejsza ilość). Na wierzch wykładamy małą porcję dżemu, a całość ozdabiamy ulubioną posypką (u mnie mieszanka) i wbijamy
Słodkie okruszkiPierniczki już upieczone? Polukrowane? Jeśli nie, mam bardzo dobry przepis na przepyszne pierniczki, które z radością zajadały wczoraj dwie dziewczynki - Iga i Hania, chodzące do przedszkola. Najpierw dekorowały, a później przybiegały do kuchni i pytały, czy mogą jeszcze ciasteczko. Jeśli smakują dzieciom, posmakują wszystkim! Jeśli dekorowanie pierniczków, to tylko lukrem królewskim, jest gęsty, szybko zastyga i pięknie wygląda na tych(...)korzennych ciasteczkach! Pierniczki z lukrem królewskim Składniki: pierniczki, upieczone według przepisu, który znajdziesz tutaj lukier królewski 3 białka 450 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny do dekoracji kolorowa posypka Przygotowanie: Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Całość miksujemy na jednolitą, gęstą masę. Upieczone i ostudzone pierniczki dekorujemy lukrem królewskim i posypujemy kolorowymi ozdobami. Odstawiamy
Moja smaczna kuchniawszystkie suche składniki, wymieszaj i dodaj resztę składników na ciasto, dobrze wymieszaj, nie dosypuj mąki. Ciasto rozwałkuj podsypując minimalną ilością mąki, aby zapobiec przywieraniu ciasta do stolnicy. Wykrawaj swoje pierniczki różnymi dowolnymi ozdobnymi wzorami, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając niewielki odstęp – pierniczki nieco urosną w trakcie pieczenia. Pierniczki piecz w temperaturze 180C z termoobiegiem(...)funkcja góra-dół) przez około 10 minut. Przygotuj lukier: w miseczce wymieszaj cukier puder z 3 łyżkami wody lub mleka, udekoruj nim pierniczki, posyp mixem maku i siemienia. Możesz ich niczym nie posypywać lub użyć także posiekanych orzechów, migdałów lub kandyzowanych skórek pomarańczy. Jeżeli pierniki po wystygnięciu są twarde to przełóż je do szczelnie zamkniętego pojemnika razem
Zasmakuj KuchniWprost uwielbiam przepisy na pierniczki, w których nie trzeba czekać, żeby były mięciutkie. Ten przepis właśnie taki jest. Pierniczki po upieczeniu są przepyszne, miękkie i aromatyczne. Dodatkowo wzbogaca je słodko-kwaśne nadzienie z powideł i delikatna polewa czekoladowa. Oczywiście można je pokryć również inną polewą, np. lukrem - i tak będą smakowite :) W stosunku do oryginalnego przepisu zmieniłam jedynie sposób nadziewania(...)wycinania pierniczków. Tak mi było łatwiej :) Składniki na około 60 szt.: 200 g miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 125 g masła 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki sody 500 g mąki 1,5 łyżki kakao 1 białko 0,5 szklanki cukru 4 żółtka 200 g powideł śliwkowych Miód zagotować z przyprawą do piernika. Zdjąć
Świat CiastaSernik intensywnie piernikowy to tradycyjny wypiek w nowoczesnej odsłonie! Zarówno spód jak i wierzch sernika to pokruszone pierniczki w czekoladzie. Mazisty, kremowy, bardzo aromatyczny. Przepis podaję na małą tortownicę, bo zaledwie 18 cm. Można upiec z podwojonej ilości składników w tortownicy o średnicy 25-26 cm. Polecam! Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) Piernikowy spód(...)pierniczków w czekoladzie 50 g masła, stopionego i przestudzonego Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego, zmielonego 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 duże lub 3 małe jajka 1/2 szkl cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 10 g przyprawy do piernika 2 łyżki oleju rzepakowego Posypka: 110 g pierniczków w czekoladzie, drobno pokruszonych
Nastoletnie WypiekaniePierniczki po polsku to pomysł na szybkie do przygotowania i bardzo smaczne pierniczki. Nie wymagają leżakowania, ponieważ po upieczeniu są miękkie i puszyste. Ciasto idealnie do wykrajania. Pierniczki obowiązkowo należy udekorować lukrem, ponieważ w ich składzie jest bardzo mała ilość miodu. Składniki: ciasto na pierniczki 0,4 kg mąki pszennej 130 g roztopionego miodu 50 ml silnej(...)sobą wymieszać. Jeśli ciasto klei się zbyt mocno do rąk to podsypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na obmączonym blacie i za pomocą foremek wykroić pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierniczki. Odstawić je na 15-30 minut do lekkiego podrośnięcia. Piec około 15 minut w 180ºC. Ostudzić. Na sam koniec udekorować lukrem (białko ubić
Ugotować