świąt. Ale czym on właściwie jest? Dla każdego zapewne czymś innym. U mnie to przyprawa do piernika. Nawet pomarańcze z goździkami się przy tym chowają. W tym roku wszystkie pierniczki zostały przygotowane, by zawisnąć na świątecznym drzewku i pięknie pachnieć dopóki nie zniknął, gdy zgaśnie światło. Zupełnie nie wiadomo jak to się dzieje. Ale wracając do pierniczków. To nie dość(...)kształty nie były zbyt skomplikowane. Landrynki rozdzielam kolorami i kruszę przy pomocy moździerza (można też je wrzucić do grubego worka zamykanego strunowego i próbować rozkruszyć wałkiem do ciasta). Wykrojone pierniczki z większą i mniejszą dziurką układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i do większych "okienek" wsypuję rozkruszone landrynki. Nie za dużo, by rozpuszczając się nie wylały poza ciastko. Piekę
Karczma HonoriettyPierniczki z ziemniakami Jeśli szukacie przepisu na pierniczki, które nie potrzebują leżakowania, są mięciutkie i od razu do schrupania - to ten przepis jest idealny. Często zdarza się tak, że jesteśmy przed świętami zabiegani, zapomnimy nastawić ciasto na piernik długoleżakujący, albo brak nam czasu na upieczenie pierniczków odpowiednio wcześniej. Te pierniczki są wybawieniem. Zawierają "tajemny" składnik - ziemniaki, które zdecydowanie(...)przestudzenia. Następnie dodać jajko, mąkę, sodę oczyszczoną i zagnieść ciasto.* Rozwałkować na stolnicy na grubość 0,5 cm i wykrawać foremkami dowolne kształty. W razie konieczności delikatnie podsypać mąką. Pierniczki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 min, w temp 180 st. Po wystudzeniu dowolnie dekorować. *Ciasto można zagnieść dzień wcześniej i przechowywać
My sweet a lifeczekoladowy z awokado podany w małych słoiczkach, przełożony pokruszonymi pierniczkami, a dla urozmaicenia z niewielkim dodatkiem kwaśnej konfitury żurawinowej (oczywiście domowej roboty - ze świeżej żurawinki). Pokusa dla małych i wielkim! Wypróbujcie :). Składniki: (na 4 małe porcje) Mus z awokado: 100 ml śmietanki kremówki 30% 3 czekoladki Kinder 1 łyżeczka żelatyny 50 ml zimnego mleka 1/2 awokado 1 duże jajko (koniecznie(...)wyparzone we wrzątku) 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 kopiasta łyżka naturalnego kakao Dodatkowo: 120 g konfitury żurawinowej z tego przepisu 70 g pierniczków korzennych świeża żurawina do dekoracji Przygotowanie: Mus z awokado: Śmietankę kremówkę podgrzać, aż będzie gorąca (nie doprowadzić do wrzenia). Zdjąć z ognia, dodać połamane czekoladki Kinder, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Awokado zmiksować
Nastoletnie WypiekaniePrzyszedł czas na pierniczenie! ;-))) Postanowiłam zebrać dla Was w jednym miejscu, wszystkie przepisy na pierniki, pierniczki i na lukier w jednym poście. Teraz to już tylko wybrać przepis i piec! Smacznego! PIERNICZKI KORZENNE NA ZIMĘ <- klik Piernik staropolski z marcepanem <-klik Pierniczki z białym lukrem Piernikowe ludziki Piernik Młodej Gospodyni Pierniczki z lukrem królewskim PIERNICZKI KORZENNE
SMYKWKUCHNIKażdy o nim zapewne słyszał, wszak lukier królewski do dekoracji świątecznych pierniczków i innych wypieków sprawdza się rewelacyjnie! Również i ja zaczęłam z nim przygodę, nie mam niestety zdolności do rysowania pięknych równiutkich wzorków na pierniczkach, ale liczy się fajna zabawa :) W dekorowaniu standardowo pomagała mi córka. Składniki: 1 białko 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny barwniki spożywcze (najlepiej(...)lukier był kolorowy, do miseczek przekładamy porcje lukru, dodajemy barwnik i mieszamy. Barwnik żelowy fajnie się sprawdzi, bo łatwo go wymieszać z lukrem i go nie rozrzedza. 4. Dekorujemy pierniczki / ciasteczka / wypieki. Lukier królewski ładnie i dość szybko zastyga. 5. Lukier można przechowywać nie dłużej niż 48 godzin. Wystarczy miskę z lukrem przykryć wilgotną ściereczką i trzymać w chłodnym miejscu
Kuchnia domowa AniCzas świąt to czas pierniczków i kto powiedział, że nie da się bezglutenowo ? Da się. Przedstawiam przepis na bardzo kruche, delikatne i bezglutenowe pierniczki świąteczne . Warunkiem przepisu są przyprawy korzenne . Osoby będące na diecie bezglutenowej z przyczyn nie medycznych mogą zastosować zwykłą przyprawę do pierników dostępną w sklepach. Osoby chore na celiakię muszą zastosować przyprawę certyfikowaną znakiem przekreślonego kłosa, albo(...)chwilę schować do lodówki, by się schłodziło. 4. Następnie odkrawamy 1/3 ciasta, pozostałość zawijamy w folię, i wałkujemy na grubość około 3 mm. Podsypujemy mąką ryżową i wykrawamy pierniczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ja zwykle piekę dwie blachy jednocześnie, na najniższym i najwyższym poziomie
Kawa z mlekiemmąki dodać łyżeczkę przyprawy do piernika, masło, żółtka oraz przestudzony miód. Zagnieść ciasto dokładnie wyrabiając. Na stolnicy oprószoną mąką rozwałkować ciasto o grubości 5 cm,wykrawać za pomocą foremek pierniczki układając na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 C około 15 minut. Upieczone pierniczki układamy na dużej tacy lub desce jeden obok drugiego. Białko(...)ubić razem z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać sok z cytryny. Tak przygotowanym lukrem smarujemy za pomocą pędzelka pierniczki, posypując kolorowymi cukierkami (można posypać posiekanymi drobniutko orzechami).Udekorowane pierniczki odstawiamy w chłodne miejsce. Pierniczki można przechowywać w zamkniętym pudełku do 4 tygodni. Smacznego
kgwjanczewoŚwięta bez pierniczków to nie święta!- tak uważają moje dzieci ,a ja w 100% podzielam ich zdanie :) Zbliżają się Mikołajki więc już dziś musieliśmy zabrać się za pieczenie pierniczków bo "Mikołaj tylko u nas dostanie zdrowe pierniczki". Ja się tylko obawiam czy Mikołaj zdąży zanim wszystkie znikną ;) Używam gotowej mieszanki do pierniczków firmy Delecta bo to jedyna jaką(...)woreczka i chowamy w lodówce na 30 min. 2. Ciasto wałkujemy ( polecam wałkowanie przez folię) na grubość ok. 3-5mm i wycinamy świąteczne kształty. Bardzo ostrożnie przenosimy pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Pieczemy w 180°C ok. 17min
Keto PrzepisyJeżeli chcecie spróbować zdrowszej wersji pierników - bez glutenu i bez cukru to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Poniższe pierniczki przygotowałam na bazie trzech mąk: gryczanej, jaglanej i ryżowej. Nie wymagają leżakowania. Mają nieco inny smak niż te tradycyjne . Najlepiej ciasta na pierniki nie rozwałkowywać zbyt mocno, ponieważ pierniczki po upieczeniu są bardzo kruche. Jeżeli lubicie nieco słodsze wypieki(...)przygotowane pierniczki możecie udekorować domową polewą czekoladową (wystarczy rozpuścić 1 łyżkę masła i wymieszać wraz z dodatkiem 2 łyżek ksylitolu oraz łyżki gorzkiego kakao). Składniki na 2 blaszki pierników: 3/4 szklanki mąki gryczanej (150 g) 1/2 szklanki mąki ryżowej (100 g) 1/2 szklanki mąki jaglanej (70 g) 2 jajka 4-5 łyżek miodu, np. rzepakowego (100 g) 5 łyżek masła
UgotowaćPolecam je z całego serca bo nie tylko są przepyszne ale nie twardnieją i co najważniejsze, upieczone nieco wcześniej, wprowadzają nas powoli w świąteczny nastrój. Przygotowując pierniczki należy pamiętać aby nie przekroczyć czasu pieczenia gdyż zrobią się twarde i będą gorzkawe. Zanim nagrzejecie piekarnik watro wyciąć ze trzy blaszki ciasteczek gdyż pieką się bardzo szybko ;) Moje pierniczki już gotowe, czekają(...)czasie podzielić na kilka części i każdą rozwałkowywać na placek grubości ok 2-3 mm podsypując delikatnie mąką. Wykrojone ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy krótko, ok. 5-6 minut w 180 stopniach. Wyciągamy i studzimy na kratce. Pamiętajcie, że gorące pierniczki się odkształcają więc nie warto ich rzucać byle jak. Niech stygną na czymś płaskim
Smakołyki AsiPierniczki na smalcu Pierniczki z ciasta długo leżakującego, aczkolwiek w nieco innym wydaniu. Pierniczki po upieczeniu szybko miękną i są znacznie bardziej aromatyczne. A dodatek czekolady sprawia, że ciężko oprzeć się pokusie ich podjadania. Dobre na co dzień i od święta. Składniki: Na ciasto: 125 g miodu 90 g cukru 50 g smalcu 5 łyżek mleka 250 g mąki(...)naczynia kamionkowego, szklanego, bądź emaliowanego, przykryć folią spożywczą i przykryć ściereczką, odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tyg. W dniu pieczenia: Ciasto rozwałkować na grubość 5 - 10 mm (pierniczki szybciej miękną, jeżeli są grubsze). Wykrawać foremkami dowolne kształty. Piec ok. 10 min w temperaturze 180 st. Zamknąć w szczelnym pojemniku na 2-3 dni z ćwiartkami jabłek. (Jabłko wymieniać
My sweet a lifePrzepisów na pierniczki jest całe mnóstwo. Jedni preferują pysznie chrupiące, na których można stracić zęby. Inni wolą mięciutkie rozpływające się w ustach. A wszyscy lubią mocno korzenne w smaku Zatem pewnie jesteście ciekawi do jakiej kategorii można zaliczyć pierniczki według tego przepisu… Wyobraźcie sobie, że do obu! Ale nie jednocześnie Gdy po wyjęciu z piekarnika już ostygną, to stają się(...)takich proporcjach, żeby utworzyły gęstą, ale jednocześnie “miękką” masę. Upieczone ciasteczka można chrupać od razu albo zachować na później Ja przechowuję je w metalowych pudełkach. Gdy chcę mieć miękkie pierniczki, to umieszczam w nich kilka kawałków jabłka. Pierniczki wspaniale smakują maczane w herbatce np. imbirowej . Smacznego! Artykuł Korzenne ciastka pierniczki pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plKolejny przepis na szybkie świąteczne wypieki. Brakuje Wam czasu? A może chcecie teraz już upiec pierniczki, aby skruszały na święta? Koniecznie upieczcie brukowce. Pyszne są, zaraz po upieczeniu twardawe i aromatyczne ( z kubkiem czarnej kawy idealne.) Świetnie się przechowują, kruszeją i rozpływają się w ustach. Możecie nadziać je marmoladą jeśli lubicie. Przepis na dwie blachy małych(...)okrągłych pierniczków. 500 g mąki uniwersalnej 200 g cukru 1/3 szklanki wody 100 g miodu 1 jajko 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy piernikowej W niewielkim płaskim garnku skarmelizować 2 łyżki cukru. W tym celu w niewielkim garnku rozpuścić cukier nie mieszając ani razu. Kiedy zacznie zmieniać kolor na bursztynowo złoty wlać
Piekarz-Kucharz-Garkotłuknożem. Zrobić dołek i wlać miód oraz jajko. Wszystko razem wyrobić do połączenia składników. Gotowe ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Wykrojone dowolne kształty pierniczków , układać na blasze, wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, pierniczki podczas pieczenia urosną. Nagrzać piekarnik do 180 st. C i pieczemy pierniczki około 10-15 minut (w zależności od piekarnika(...)złoty kolor. Przygotować lukier: w makutrze utrzeć białko z cukrem pudrem. Do smaku dodać kilka kropel soku z cytryny - opcjonalnie Ciepłe pierniczki posmarować lukrem, możesz dodać rodzynki ,orzechy do dekoracji. Ostudzone pierniczki przełożyć do słoików ,lub metalowych puszek ,szczelnie zamknąć i pozostawić ,aby zmiękły do Bożego Narodzenia.:)) przepis dostałam od Basi z Legnicy
w mojej kuchniPiernikowa pianka, nieprzesłodzona, bo zrobiona z ricotty, z mandarynkami i pierniczkami. Lekki deser, który mimo piernikowego smaku można by podać nawet latem. *keksówka 10* 30 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na piankę piernikową: 300 g sera ricotta 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki(...)żelatyny 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 puszki mandarynek dodatkowo: opakowanie pierniczków nadziewanych w glazurze wiórki czekoladowe kilka łyżek mleka 2-3 łyżki bitej śmietany (opcjonalnie) Przygotować biszkopt: białka ubić, następnie po trochę dodawać cukier a później żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać i wylać do foremki wycielonej papierem do pieczenia. Piec
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzasami chcemy zaserwować gościom nie tylko kruche, zwykłe ciastka, ale coś czym będą mogli dłużej się po rozkoszować i powiedzieć: " U Iwony to pyszne pierniczki jadłam, pierniczki mleczne kanapki i takich w sklepie nie ma.." Takie słowa zawsze leją miód na serce i powodują, że chce nam się robić więcej, wymyślać więcej, nie iść na łatwiznę: "...a kupie w sklepie(...)ciastka i je podam" Dlatego tak właśnie postanowiłam przerobić jakże pyszne pierniczki Katarzynki na pierniczki z nadzieniem ;) Składniki na 2 opakowania Katarzynek: 2 opakowania pierników toruńskich - Katarzynki ( dwa opakowania 100 gramowe ) 8 łyżek mleka 3 czubate łyżki cukru 20 g masła 11 czubatych łyżek mleka w proszku Polewa: 50 g białej czekolady 3-4 łyżeczki śmietanki 30 % Dekoracja: złote
Gotowanie...to proste !moje pierwsze pierniczki na blogu i już wiem, że nie ostatnie. Zawsze brakowało mi czasu i wydawało mi się, że lukrowanie to robota nie dla mnie. Okazało się jednak, że może to być doskonała okazja do wspaniale spędzonego czasu razem z rodziną. Dzisiejsze pierniczki zostały przygotowane z przeznaczeniem na kiermasz szkolny ale w lodówce już mam gotową kolejną porcję(...)razem dla rodziny. Jeżeli jeszcze nie piekliście to koniecznie się skuście, bo to ostatni dzwonek, aby pierniczki zdążyły skruszeć do Świąt. Pierniczki 50 dkg mąki 20 dkg miodu 10 dkg cukru 5 dkg masła 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1-2 łyżeczki kakao Lukier białko cukier puder sok z cytryny Rozpuścić miód, dodać przyprawę
Pieguskowa KuchniaSerniki uwielbiam i stąd następna moja propozycja świąteczna tym razem z pierniczkami. Mogą być pierniczki nadziewane , ja użyłam pierniczków w polewie czekoladowej. Sernik ma ciekawy smak, wanilia z piernikową nutą i skórką pomarańczową daje nam niepowtarzalne wrażenia zapachowe i smakowe. Podczas pieczenia po domu roznosi się śliczny i niezapomniany zapach. Zatem zachęcam do spróbowania tego ciasta. Dobry humor podczas Świąt(...)zmielonego sera 3/4 szkl. cukru 130 g masła 5 jaj 2 białka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 budyń waniliowy aromat waniliowy skórka pomarańczowa pierniczki nadziewane w czekoladzie Sposób przygotowania: Ciasto: Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykleić nim dno foremki i włożyć do lodówki. Masa serowa : Żółtka utrzeć z cukrem . Gdy się
Różne smaki w kuchniMamy dla Was,najlepszy naszym zdaniem przepis na ciasto piernikowe. Od kilku lat pieczemy pierniczki jasne i ciemne. Te pierwsze pachną aromatem skórki z cytryny i jasnej melasy (syropu ryżowego). Drugie powalają aromatem pomarańczy i ciemnej melasy. Do tego duże ilości mielonego imbiru, mielonych goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej. Żadnych gotowych, kupnych przypraw do piernika!! Poznajcie zapach naszych(...)Świąt!! :) Świąteczne pierniczki (najlepszy przepis na ciasto piernikowe od Mimy Sinclair) Jasne ciasto piernikowe Składniki: 140 g jasnej melasy lub miodu (u mnie syrop ryżowy) 200 g brązowego cukru 200 g masła starta skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Moja Mama Gotujeroku mieliśmy nie robić pierniczków, a tak na prawdę to ja miałam taki zamysł, ale po warsztatach ciasteczkowych syn poprosił, żebyśmy sami zrobili pierniczki jak rok temu no a wiadomo czego się nie robi dla dzieci. Przepis na pierniczki wzięłam z fanpage firmy Kamis https://www.facebook.com/KamisZycieZeSmakiem/videos/10153615722076117 Składniki: 100 g miodu, 100 g brązowego cukru, 100 g białego cukru(...)miski wsypać mąkę, sodę, przyprawę piernikową i wymieszać. Następnie wlać w to przygotowaną masę i wymieszać łyżką. Wyjąć na stolnicę podsypaną mąką, zagnieść delikatnie ciasto, rozwałkować i wykraiwać pierniczki. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia w 180 stopniach przez 8 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę, aby przestygły, a następnie dekorujemy. Lukier na zdjęciach pochodzi częściowo
Państwo Wojtczuk gotująJadłam ostatnio coś obłędnie pysznego, cudownego w smaku, słodkie ale nie za słodkie i idealnie mokre w środku. A mowa o pierniczkach norymberskich. Postanowiłam poszukać w sieci przepisu i spróbować zrobić podobną kopię. Prawie wyszła 😃 Przepis na pierniki znalazłam na stronie Domowe Wypieki . Pani Joanna pisze, że są to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych pierniczków na Bawarii. Składniki(...)zmielonymi orzechami, kandyzowaną skórką, wiórkami kokosowymi. Dodajemy stopniowo do ubitej masy jajecznej. Na końcu dodajemy mleko. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę łyżką tak żeby wyszło 9 pierniczków w dość dużych odstępach. Wychodzą 4 blachy pierniczków. Pieczemy pierniczki 15 minut w 160 stopniach
Życie zaczyna się w kuchniPieczenie i ozdabianie pierniczków to nasz domowy wieloletni zwyczaj, a naszą rodzinną mistrzynią jest Monika. Ozdabia pierniczki z ogromną precyzją, co roku w inny sposób i co roku coraz piękniej. Ma dużo cierpliwości i dużo radości przy tym dekorowaniu. Takie małe arcydzieła są potem pięknym upominkiem świątecznym dla znajomych, przyjaciół i rodziny(...)ozdobne pudełeczka lub małe woreczki foliowe. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Po rozwałkowaniu wycinam różnymi foremkami pierniczki i piekę w temp 180st.C przez 7-9 minut w zależności od wielkości. Polecam upiec w połowie grudnia, a tydzień przed świętami zrobić dekorację
To co kochamsmaczne - lekko słodkie, aromatyczne. Dania na ciepło: 1. Karp w sosie piwnym (po królewsku na szaro) z dodatkiem włoszczyzny, rodzynek i startych pierniczków 2. Pierogi z kapustą i grzybami lub na słodko z twarogiem 3. Groch z kapustą 4. Smażony karp(...)Śledzie z cebulką 5. Śledzie pod pierzynką z burakami Karp w klarowanej galarecie Wigilii nie wyobrażam sobie bez makowca przygotowanego na domowej, pełnej bakalii - masie makowej oraz domowych pierniczków. Słodkości: 1. Domowe pierniczki 2. Sernik na zimno przygotowany na bazie serków waniliowych 3. Makowiec przygotowany na cieście
Ugotowaćpomocą ;) Dzisiaj wpis zbiorczy z pomysłami na ciasteczka, jak zwykle w zdrowszych wersjach i myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie :) Razowe ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem Pełnoziarniste pierniczki orkiszowe z cukrem kokosowym Piernikowe ciasteczka owsiane bez cukru Orkiszowo - migdałowe ciasteczka z domową konfiturą (bez cukru) Pierniczki jaglane Pierniczki bezglutenowe Pierniczki z batatów Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek
FitKotSławne pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe zawitały w końcu i do mnie ! Do tej pory zachwycałam się tylko tymi kupionymi w pewnym szwedzkim sklepie 😎. Niestety od dziś stracili klienta, sam będę je sobie piekła. Co tam dużo gadać, są boskie, zróbcie je sobie na święta ! Ja delikatnie je przyozdobiłam, ale równie pyszne są same. Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Czas przygotowania(...)gładkiej masy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałki ciasta i cienko wałkujemy na blacie oprószonym mąką. Z ciasta wykrawamy pierniczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 10 minut, aż ciasteczka się lekko przyrumienią. Po upieczeniu pierniczki studzimy na kratce
Kulinarne przygody GatityŚwięta tuż, tuż a Wy nadal nie macie kilku prezentów dla swoich bliskich? Chcielibyście przygotować coś własnoręcznie a podarowanie pierniczków wydaje Wam się zbyt oklepane? Granola świąteczna, korzenna z pierniczkami to pomysł idealny! W ubiegłym roku podarowałam moim najbliższym domowe nalewki, po kilka rodzajów pierniczków oraz świąteczną herbatę. W tym roku postanowiłam przygotować świąteczną mieszankę płatków dla moich przyjaciół. Myślę(...)łyżeczce cynamonu, goździków i przyprawy do piernika szczypta anyżu 1 łyżka kakao 1 szklanka orzechów włoskich 1 szklanka nasion słonecznika 1/2 szklanki nasion chia 500 gram pokruszonych, kruchych pierniczków Rozpuszczam masło i miód. Mieszam płatki, siemię lniane, przyprawy, kakao, orzechy i słonecznik. Dodaję rozpuszczone składniki i całość ponownie mieszam. Przekładam składniki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę
Mango Papajaświęta oczywiście nie może zabraknąć też pierniczków :) Te korzenne ciasteczka o zniewalającym zapachu są nieodłącznym atrybutem Bożego Narodzenia. Najbardziej na ich pieczenie cieszą się dzieci, które mogą wykazać się kreatywnością wycinając z piernikowego ciasta najróżniejsze kształty, a potem pieczołowicie ozdabiać je lukrem i różnokolorowymi posypkami. Ja w tym roku poszłam troszkę na łatwiznę i do zrobienia pierniczków użyłam specjalnej foremki(...)wymiennymi wkładami-stempelkami. Wyszły tak śliczne i urocze, że uznałam, że nie trzeba im już dodatkowych zdobień ;) Z przepisu uzyskałam 42 pierniczki, ale ich liczba zależy od wielkości i kształtu foremek. Po upieczeniu pierniki są dość twarde, ale przyjemnie chrupiące. Po około 4-5 dniach miękną, ale muszą mieć dostęp powietrza. Lukrowane zmiękną szybciej. Można je bardzo długo przechowywać
MyCookBook.plPieczenie ciastek rozpoczęte. Na pierwszy rzut poszły pierniczki. Przepis bardzo dobry, gdzieś tam odgrzebany ze starego zeszytu. Po upieczeniu twarde, ale po włożeniu do szczelnego pudełeczka już na drugi dzień mięciutkie, pyszne , korzenne. Można dekorować lukrem i powiesić na choinkę lub zostawić bez dekoracji i zajadać. SKŁADNIKI 1/2 kg mąki tortowej typ 450 4 duże łyżki(...)będzie miękkie. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wycinamy różne kształty pierniczków. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układjąc pierniczki zachowujemy odstęp, by się nie skleiły. Pieczemy nie dłużej niż 15 minut w temperaturze170 stopni. Pierniczki nie mogą być
W kuchennym oknie EwyWitam Kochani Ostatnio na blogu pojawiało się troszkę mniej postów niż zawsze ale "pierniczę" :) czyli piekę pierniczki. W tym roku na dużą skalę . Oprócz pierniczków rozprowadzam też małe chatki :-) I to one cieszą się największym zainteresowaniem :-) Oprócz tego będę jeszcze piekła dużą chatkę dla siebie na stół :-) Do wypieku pierniczków korzystam z mojego niezawodnego przepisu,który dopracowałam dokładnie(...)Dodajemy sodę i studzimy. Dodajemy do reszty składników,wyrabiamy ciasto,schładzamy w lodówce. Wałkujemy,wycinamy kształty i pieczemy około 7-9 minut w temp 180 stopni. Na początku gorące pierniczki są miękkie,ale jak wystygną stają się twarde :-) Testowałam wiele przepisów,z tego korzystam kilka lat,jest idealny,pierniczki są pyszne i nadają się na choinkę czy na chatki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWiele razy piekłam pierniczki, ale po upieczeniu były miękkie, a gdy ostygły twardniały, teraz znalazłam na internecie, przepis idealny, żródło Pierniczki po upieczeniu były miękkie, a im dłużej leżą, tym bardziej smakują. Udekorowałam pierniki dzięki firmie http://www.cukieteria.pl/ , od której otrzymałam barwniki spożywcze i konfetti gwiazdki kolorowe. Kilka pierniczków, zapakowałam w śliczne pudełko od Opakowania cukiernicze.pl(...)Świąteczne miękkie pierniczki Składniki : Ciasto kakao - 5 łyżeczek miód prawdziwy - 1/2 szkl mąka 4 szkl cukier - 0,5 szkl soda - 2 łyżeczki przyprawa do piernika - 1 opak śmietana kwaśna - 4 pełne łyżki mąka - 4 szkl + trochę do podsypki żółtka jaj - 2 szt jajko całe - 1 szt masło - 200 g sól - szczypta powidła śliwkowe - 3 łyżki Dekoracja konfetti gwiazdki
Kuchnia DanusiZabawę ze świątecznymi pierniczkami najwyższy czas zacząć ;) U mnie na pierwszy ogień poszły zupełnie nowe, bo przepis wypatrzyłam zupełnie przypadkiem. Już jakiś czas temu na próbę kupiłam cukier kokosowy i sobie o nim zapomniałam. Do tych pierniczków wykorzystujemy podgrzaną masę z cukru, syropu klonowego, masła i oleju kokosowego, a upieczone ciasteczka smakują naprawdę wyjątkowo. Zdecydowanie warto było wypróbować :) Polecam jedynie(...)pamiętać o zachowaniu odstępów między pierniczkami przed pieczeniem, bo rosną i u mnie część trochę się posklejała. Ciasto jest świetne w obróbce, więc nikt nie powinien się denerwować przy wycinaniu kształtów ;) Pełnoziarniste pierniczki orkiszowe z cukrem kokosowym 60 g cukru kokosowego 30 g syropu klonowego 25 g masła 25 g oleju kokosowego 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody
FitKotszerokości naszej foremki. Na jednym pasku lekko odbijamy foremkę. W środek każdego ciasteczka nałożyć troszkę dżemu, położyć drugi pasek ciasta, lekko docisnąć ciasto pomiędzy dżemem i foremką wycinać pierniczki.(musimy uważać, aby nie przeciąć foremką, gdyż powidła śliwkowe podczas pieczenia wypłynie nam z pierniczka). Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w Piec(...)minut w temperaturze 180 - 200° C Pierniczki są puszyste i delikatne zaraz po upieczeniu. Od razu nadają się do jedzenia. Z przepisu wychodzi około 60 sztuk. Można je przechowywać w hermetycznym pudełku lub w puszce. Pierniczki można oblać czekoladą lub lukrem
Ciastka - domowe słodkościLukier na pierniczki robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie(...)dekoracji pierniczków bo dzięki temu, że jest tak mocno biały, daje ładny kontrast z ciemnymi piernikami, ale też bardzo dobrze się rozprowadza. LUKIER NR 1 NA BIAŁKU - LUKIER KRÓLEWSKI - 1 białko - niepełna szklanka cukru pudru (bardzo dobrze zmielonego, ja używam tylko kupnego) Białko wybijamy do miski i dodajemy partaimi cukier puder, i ucieramy rózgą-trzepaczka, cukier dodajemy do momentu
SMYKWKUCHNIUwielbiam smak tych pierniczków. Pieczę je bardzo wcześnie i zazwyczaj zdążę zjeść z rodziną przez samymi Świętami :-) Ale to nic nie szkodzi, bo nie wymagają one leżakowania i można ich jeszcze napiec. Robi się je na prawdę prosto. Dodatkowo pierniczki dekoruję według rodzinnej tradycji bakaliami i orzechami. Koniecznie musicie spróbować! Wpisem tym walczę o fantastyczny aparat OLYMPUS E-PL8. Dlaczego(...)lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać po kawałku zimnego ciasta, wałkować na podsypanym mąką blacie i wykrawać foremkami pierniczki. Układać w dużych odstępach na blaszce. Piec około 7-9 minut. Upieczone pierniczki od razu zdejmować z gorącej blaszki. Upieczone i ostudzone pierniczki polać polewą czekoladową i udekorować bakaliami i orzechami
Passions hobbies lifeŚwięta już za pasem, więc najwyższa pora pomyśleć o pierniczkach. Dziś polecam takie nadziewane. Są wyjątkowo smaczne. Mięciutkie za sprawą nadzienia, po prostu rozpływają się w ustach. Składniki; 30 dag mąki pszennej 10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 10 dag masła, roztopionego i lekko przestudzonego 10 dag miodu 1 łyżka przyprawy do piernika(...)podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Z ciasta wycinać większe koła. Na środku każdego koła położyć łyżeczkę dżemu. Każdego pierniczka przykryć kolejnym wykrojonym kawałkiem ciasta. Przyłożyć dowolny kształt foremki (mniejszej od koła) i wykrawać pierniczki. Boki pierniczków delikatnie docisnąć, by się skleiły. Nie trzeba smarować brzegów roztrzepanym białkiem, lekkie dociśnięcie
Radość kipiąca uśmiechem.Świąt pozostały już tylko dwa tygodnie, czas leci jak szalony. W związku z tym proponuję wykorzystać rozpoczynający się dziś weekend na rodzinne pieczenie i dekorowanie pierniczków. Myślę, że dzieci będą zachwycone możliwością wykazania się w strojeniu i upiększaniu ciasteczek (można na przykład zorganizować konkurs na najładniejszą dekorację :)). Jest tylko jeden mały haczyk, te pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu(...)warto je upiec i już teraz rozkoszować się aromatem przypraw korzennych przy kubku ciepłego kakao ;) Składniki (ilość zależy od tego jaką grubość ciasteczek chcemy uzyskać, u mnie pierniczki były cieńsze, więc wyszło ok. 45 sztuk, jeśli ciasto będzie grubsze ich ilość się zmniejszy): (Inspiracja: " Przyślij Przepis ") 40 g masła 1 czubata łyżka miodu 25 g świeżych drożdży
Simply FoodSkładniki: (na około 50 pierniczków) - 2 i ¼ szklanki mąki Graham (ok. 300 g) + do mąka do podsypania, - 1 jajko (ok. 60 g), - 8 łyżek miodu (ok. 200 g), - ½ kostki masła (ok. 100 g), - 1 łyżeczka sody oczyszczonej, - 2 łyżeczki mielonych goździków, - 2 łyżeczki cynamonu, - ½ łyżeczki imbiru, - szczypta soli, - mleko do posmarowania pierników. Sposób przygotowania: 1. Przesiewamy mąkę(...)szczyptę soli. 3. Topimy w garnku masło razem z miodem. 4. Wystudzone masło z miodem dodajemy do mąki. 5. Dodajemy jajko. 6. Wyrabiamy ciasto. 7. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy pierniczki. 8. Pierniczki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy mlekiem. 9. Pierniczki pieczemy w 160 ⁰C ok. 7-10 min (gdy zaczną się rumienić od spodu). Pierniczki są bogate
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmojprzepisna.pl | Jeżynowy sernik na pierniczkowym spodzie Kto nie lubi pierniczków, no właśnie :). Jak się okazuje, można je jeść nie tylko w zimie na Boże Narodzenie, ale również w lecie. Serniczek na zimno na spodzie z pierniczków smakuje ciekawie i bardzo smakowicie, smak pierniczków nie jest dominujący, ale „stawia kropkę nad i”, oczywiście można użyć innych ciastek. Deser(...)pieczenia. Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: Spód: 350 g pierniczków 120-150 g rozpuszczonego masła Pierniczki umieścić w malakserze, zmielić na okruchy, dodać masło, wymieszać, masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Ciasteczkami wyłożyć spód i boki tortownicy do wysokości ok 4 cm. Wstawić do lodówki. Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (ja użyłam Vitello z Biedronki
moj przepis naMusiałam upiec pierniczki. Znowu! Na pewien cel. A, że te robią się błyskawicznie, i są bezbłędne i co najważniejsze w kwestii – bardzo długo poleżą- to w kilka godzin udało się zrobić dzieciakom pierniczki. Ten pierniczek rozpływa się w ustach. Można je przygotować niezależnie od pory roku! Składniki batat -czyli słodki ziemniak, minimum 450 g 120 g mąki ryżowej(...)proste, bo ciasto jest idealne i idealnie odchodzi od ręki. Nie lepi się i nie trzeba dosypywać mąki. Wałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków. Piecz około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne. Po wystudzeniu przygotuj lukier. Posmaruj każdy pierniczek i dekoruj według uznania. U mnie z rodzynkami
Z Kuchni Do Kuchnizwiązku z tym, że niedługo święta szaleje z pierniczkami. Lubie mieć zawsze coś do kawy w pudełku, a że ciasteczka te mogą długo leżeć więc zabrałam się do pracy. Robiłam je już kilka razy i myśle, że są naprawdę godne polecenia, są takie prawdziwie pierniczkowe. Minus jest taki, że nie mogą długo leżeć na talerzyku bo szybko twardnieją(...)chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie. Piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 12 minut. Pierniczki polukrować. Smacznego
Kubki smakuPrzepis na blogu na pierniczki jest już od dawna, jednak za każdym razem robię inne kształty i inne dekoracje :) Dlatego pozwolę sobie pokazać Wam moje reniferki, które powstały w tym roku :) Składniki: 3 szklanki mąki 100 g masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu Miody Wileńskich , 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, lukier, posypki(...)barwniki w żelu. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Podgrzewamy na małym ogniu. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy ok. 30 minut. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki
Aga w kuchniLukier do pierniczków Lukrowane pierniczki, to bez wątpienia cudowna i pachnąca dekoracja świąteczna. Jest to także dobry pomysł na prezent. Pięknie zapakowane cieszą najpierw oko, a później podniebienie. Jednak zanim się za to zabierzecie warto wiedzieć, że jest to czasochłonne i "ciężkie" zajęcie. I jeszcze uzależniające i bardzo przyjemne. Właśnie dlatego, pomimo bardzo przeciętnych zdolności manualnych, spędzam po kilka godzin(...)wyciskaniu kropeczek, kreseczek lub innych zawijasów. Chociaż przyznam się też, że co roku pierwsze osiem pierniczków zupełnie mi nie wychodzi. Nie siedem, nie dziewięć, tylko właśnie osiem. Traktuję to jako rozgrzewkę dla palców i nadgarstka. Potem już jest lepiej do momentu aż linie, kropki i wszelkie inne ozdobniki zaczynają zlewać się w całość. Wtedy trzeba zrobić sobie przerwę. ;) Do ozdabiania
Pełny talerzPierniczki Odkąd moja córka potrafiła złapać w swoje małe rączki wałek do ciasta, wspólnie co roku przed świętami zabieramy się za pieczenie pierniczków. Im Ona jest większa, tym większą radość nam obydwu sprawia to radość. Dopiero teraz mogę powiedzieć, że robienie pierniczków jest naszą małą tradycją :) Najpierw wałkujemy, wykrawamy, układamy na blaszce i podglądamy przez szybkę w piekarniku, jak pięknie(...)rosną. Wspólnie spędzony czas jest bezcenny. Jednak największą przyjemność i mi i mojej córce sprawia dekoracja pierniczków. Kupuję zawsze całą masę kolorowych pisaków z masy cukrowej, posypki o różnych kształtach i kolorach i dopiero wtedy zaczyna się prawdziwa zabawa. Pierniczki z tego przepisu wychodzą miękkie, pachnące, takie jakie powinny być. Szkoda tylko, że tak szybko znikają z pudełka :) Składniki
na moim stole...Właśnie takie pierniczki kojarzę z dzieciństwa. Miękkie, słodkie, nadziane marmoladą i oblane rozpuszczoną czekoladą. Kiedyś kupowałam je w sklepie, teraz przygotowuję je sama i muszę przyznać, że są o niebo lepsze! Z przepisu wychodzi ich sporo, bo aż 50 sztuk, ale nie martwcie się, znikają w mgnieniu oka :) Polecam! Składniki: (na ok. 50 sztuk) Ciasto: 170 g miodu(...)potrzeby można podsypać odrobiną mąki. Ja rozwałkowywałam pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i właśnie ten sposób Wam polecam ;) . Szklanką wykrawać koła o średnicy większej niż foremki, którymi będziemy wykrawać pierniczki. Na połowie ilości kół nałożyć łyżeczkę marmolady i przykryć kołami bez nadzienia. Brzegi skleić i za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Nastoletnie Wypiekaniedrodzy, Święta zbliżają się wielkimi krokami. Zostało już zaledwie parę dni do wspaniałego, magicznego czasu... Dlatego chciałabym zebrać w jednym miejscu przepisy na świąteczne wypieki. Znajdziecie tu ciasta, ciasteczka, pierniczki i inne słodkości, które możecie przyrządzić dla swoich bliskich i znajomych. Zapraszam. Listę świątecznych wypieków znajdziecie również w bocznym panelu bloga, po prawej stronie. Będzie ona aktualizowana o pojawiające(...)się nowości. Pierniczki: Miękkie pierniczki domowe. Przepis na świąteczne pierniczki Miękkie pierniczki serduszka. Szybkie i od razu do podania Ciasta (tradycyjne i proste): Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie Świąteczny daktylowiec. Delikatne ciasto o wspaniałym aromacie Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie Śmietankowy piegusek najeżony jabłkami Piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego
Słodkie okruszkiWczoraj piekliśmy i dekorowaliśmy pierniczki. Sześciosobowa grupa nie podołała w jeden wieczór półtorakilogramowi pierników. Zjedliśmy ich masę, a i tak każdy dostał swoją porcję, obdarowaliśmy nimi także jeszcze kilkoro znajomych i naszych rodziców. I jeszcze zostało sporo na naszą choinkę i do podjadania przed świętami. Starczy ich chyba aż do Wielkiej Nocy ;). Dekorowanie kończyliśmy dziś od rana, przynajmniej obiadu(...)trzeba było gotować, bo lukier jakimś dziwnym cudem ubywał odwrotnie proporcjonalnie do ilości udekorowanych pierniczków ;). A przepis idealny na pierniki dostałam od Ady (jeszcze raz wielkie dzięki!) Jeżeli jeszcze nie zrobiliście pierników, te będą idealne, robione nawet 1-2 dni przed świętami zdążą zmięknąć! Składniki 550 g mąki 300 g miodu 100 g cukru pudru 120 g masła 1 jajko
Kuchnia w szuwarachTradycyjnie przed świętami Bożego Narodzenia w każdym domu unosi się zapach pierniczków. Dzisiaj przygotowałam niezwykle proste i smaczne pierniczki . Są miękkie i lekko kruche. Najwięcej radości sprawia ozdabianie ich lukrem. Zawsze staram się, aby każdy pierniczek miał inny wzór. Ozdabianie to świetna zabawa. Składniki: Przepis na ok. 100 pierniczków. 80 dag mąki pszennej 4 duże jajka(...)kakao 2 łyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszkę i pieczemy ok. 6-7 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu możemy je ozdobić lukrem. Ja lukier robię z jednego białka i półtorej szklanki cukru
Salonik smakówKażdy ma swój ulubiony przepis na pierniczki. Dziś dzielę się z Wami moim, niezawodnym przepisem. Pierniczki robi się błyskawicznie, nie wymagają leżakowania w puszce, ponieważ od razu po upieczeniu są miękkie i takie już pozostają. Można je dowolnie udekorować lukrem, posypkami itp. Gorąco polecam! Składniki: (na ok. 60 sztuk) 100 g masła 4 łyżki miodu 2 jajka 400 g mąki(...)jajka i ostudzone masło z miodem. Wszystko dobrze zagnieść rękami do uzyskania zbitej kuli ciasta. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i za pomocą foremek wykrawać dowolne kształty. Pierniczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez ok. 8-10 minut (czas pieczenia zależy od wielkości waszych pierniczków!) Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić chwilkę
Nastoletnie WypiekanieJeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta to proponuję Wam te pyszne pierniczki z syropem trzcinowym. Możecie upiec je w formie witrażyków na choinkę lub zrobić małe słodkie choineczki. I koniecznie poproście o pomoc dzieci! Moja córeczka zawsze pomaga mi w wykrawaniu a potem w dekorowaniu tych pysznych ciasteczek. Gwarantuję, że będą pięknie zdobiły Wasz świąteczny stół i choinkę. Ciasto(...)pierniczki: 100g margaryny 1/2 szkl miodu 1/2 szkl syropu trzcinowego Diamant 1/2 szkl cukru 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 4 szkl mąki jajko Lukier: białko dużego jajka 1,5-2 szkl cukru pudru Na witrażyki: rozkruszone landrynki W rondelku rozpuścić margarynę, miód, syrop trzcinowy, cukier i przyprawę do piernika. Przestudzić. Dodać sodę i wymieszać. Do dużej miski
Smakołyki AsiZaryzykowałam i wypróbowałam przepis na bezglutenowe pierniczki. Przy okazji przetestowałam mąkę ryżową, której wcześniej nie używałam(chociaż stanowi jedynie niewielką część składników). Efekt przeszedł moje oczekiwania - ciasteczka wyszły kruche i pierniczkowe :D Przechowywane w puszcze, nie tracą świeżości i do tej pory są chrupiące. Ciasto nie należy do łatwych w 'obróbce', ale nie jest najgorzej - myślę, że warto :) Kruche bezglutenowe(...)pierniczki bez jajek 170g mąki gryczanej 100g mąki kukurydzianej 40g mąki ryżowej 100g masła(u mnie 50g masła i 50g oleju kokosowego) 6 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki BG proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego W rondelku roztapiamy masło i olej kokosowy z miodem. Do miski dodajemy mąkę, proszek
FitKotJeśli w natłoku spraw i obowiązków zapomnieliście o pierniczkach...a świąteczny stół bez tych małych pyszności to już nie to samo, prawda? ;) Więc, jeśli zapomnieliście o nich - wiadomo, nie ma czasu, żeby robić pierniki, które leżakują. No chyba, że macie zęby z kamienia ;) Polecam Wam te pierniczki. Aromatyczne i co najważniejsze - szybkie. Po upieczeniu nie twardnieją, cały czas(...)miękkie. A to za sprawą...drożdży :) Nie są absolutnie wyczuwalne w ciasteczkach, więc spokojnie :) MIĘKKIE PIERNICZKI, BEZ LEŻAKOWANIA źródło przepisu: klik // 40-50 pierniczków, w zależności od użytych foremek ~2 szklanki mąki pszennej ~2 jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania pierniczków) ~1/3 szklanki cukru trzcinowego ~3 lekko czubate łyżki miodu (użyłam klonowego od Anielskich Przysmaków
chili & sugardobra, udało mi się jeszcze coś przed świętami zamieścić. I to nie byle co tylko świąteczne pierniczki! Mało już czasu zostało na ich zrobienie, ale jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam :) Przyznam się bez bicia, że to niestety nie ja te pierniczki zrobiłem, przepis i zdjęcia dostałem od Małgosi, kumpeli z pracy. Otóż u niej jest jakiś taki kiermasz przedświąteczny(...)świąteczny i można kupić/sprzedać wszelakie rękodzieła. I Małgosia wymyśliła, że swoje pierniczki na kiermasz zaniesie. Pomysł podwójnie doskonały :) Bo i Gosia ma radochę i ja mam radochę, bo mi przepis udostępniła :) Niestety nie jadłem tych pierników, ale na zdjęciach wyglądają niesamowicie! Boooosz, cudeńko! Jak ktoś jeszcze ma czas przed świętami to koniecznie zróbcie, już po wyglądzie widać
Marder&Marder ManufactureOstatnio podawałam przepis na miękkie i pyszne pierniczki . Tym razem przepis na pierniczki równie dobre ale trochę twardsze i dodatkowo ozdobione słodkim witrażykiem. Pierniczki takie robiłam już rok temu. Wyglądają bardzo ładnie a jeśli zrobić by w nich dziurki przed pieczeniem, mogą być równie wspaniałą ozdobą choinkową. Z tego przepisu można zrobić bardzo dużo pierniczków. Składniki: 2 kg mąki(...)otworami w środku. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, do środka włożyć całe lub pokruszone landrynki. Piec w temperaturze 170 o C przez około 9 minut. Gotowe pierniczki ściągać z blachy gdy ostygną
Mama Gotujezrobione w tak krótkim czasie? Na pewno nie będą przypominać w smaku, tych leżakujących i nabierających mocy. Myliłam się...i dobrze, bo znalazłam kolejny przepis, tym razem na expresowe pierniczki. Przygotowanie ciasta zajmuje jakieś 3-5 minut. Formowanie - kolejne tyle. Najdłużej z tego wszystkiego zajmuje ich pieczenie. Są wyjątkowe. Sama nie wiem przez co. Może przez ich kształt i rozmiar(...)środku? Sama nie wiem. Musicie wypróbować. Niestety pierniki lubią twardnieć. Ale można sobie z tym poradzić - trzymając je w szczelnej puszce lub szczelnym słoiku. O ile u Was pierniczki będą tak długo leżeć ;) 'kruidnoten - najszybsze pierniczki' Składniki (na ok.40 pierniczków): - 115g mąki pszennej tortowej - 50g miękkiego masła - 1 łyżeczka miodu - 2 łyżki mleka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
CookYourselfserniki to w zasadzie moje ulubione ciasta, chyba jedne z niewielu, które jadam, więc z tym wiekszą przyjemnością zabrałam się do jego robienia. Składniki: Spód: około 15-20 pierniczków 70 g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu Masa serowa: 1 kg sera tłustego trzykrotnie mielonego 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 śmietany 30% 4 jajka(...)kostki miękkiego masła 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 5-6 pokruszonych pierniczków Posypka: 2 pierniczki pokruszone na pył 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru pudru Wszystkie składniki na posypkę wkładamy do słoiczka i dokładnie mieszamy. Zakręcamy i odstawiamy - przeprawy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Coś pysznego, coś szybkiego i coś zdrowego. Pyszny deser z mango, banana, jogurtu przekładany pokruszonym pierniczkiem domowej roboty. Jeśli nie macie, możecie użyć dowolnego innego ciastka. Polecam wielozbożowe. Świetny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek. Deser pięknie się prezentuję, więc mile zaskoczy waszych gości. Składniki: (2 duże porcje lub 4 mniejsze) 1 mango 1 dojrzały banan 1 gęsty jogurt naturalny(...)300ml) 2 pierniczki domowej roboty (lub inne ciasteczka – polecam wielozbożowe, digestive) Przygotowanie: Pierniczki pokruszyć. Mango zmiksować z bananem na gładki mus. Do kieliszka wkładać na przemian: pokruszony pierniczek, jogurt, mus. Można udekorować listkiem mięty. The post Zdrowy i szybki deser z mango, banana i jogurtu przekładany pierniczkiem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Święta za pasem, więc postanowiłam upiec pierniczki. Przepis już wcześniej wypatrzyłam na tej stronie. Z podanego przepisu wyszło mi 5 blaszek pierniczków. Składniki: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru ½ szklanki kakao 1 płaska(...)ręką). Początkowo ciasto będzie klejące, dlatego należy je wstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na części i każdą rozwałkować na placek a następnie wykrawać foremkami pierniczki. Gotowe pierniczki wykładać na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Pierniczki piec 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić i włożyć do pudełka żeby zmiękły. Smacznego
Na słodko lub wytrawniepołączenie, jednak w czasie Świąt w swojej herbacie wyczuwam również nutę cynamonu wraz z anyżem. Zapach ten roznosi się też po wszystkich zakątkach domu, bo zapomniałam dodać,że korzenne pierniczki właśnie są w piekarniku." ~Konkurs SmakSwiat na blogu www.relishforlife.com~Ostatni weekend przed Świętami dla wielu z nas oznacza wielkie sprzątanie całego domu oraz duże zakupy, kończące się w ogromnych(...)też z ubiorem choinki(jeśli w tym przypadku nie przestrzega się tradycji,aby poczekać na Wigilię!) i oczywiście zajmujemy się przygotowaniem smacznych świątecznych dań i słodkości. Ja zrobiłam już pierniczki z przepisu, który znalazłam u Pauliny na www.cynamonowypyl.blox.pl.Składniki : 50g masła200g miodu200g cukru450g mąki pszennej1 jajko2 łyżeczki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia30g przyprawy korzennej do piernikówJak to przygotować
Chocolate Stop Temptingmailach lub prywatnych wiadomościach od Was. Teraz kiedy w okresie przedświątecznym zaobserwowałam piernikowe szaleństwo, odpowiadam na pytanie tym wpisem. Jak zrobić zwykły lukier opisałam w tym wpisie na świąteczne pierniczki. Teraz odpowiem na pytanie Jak to zrobić lukier królewski? Lukier królewski to lukier z białek, cukru pudru i soku z cytryny. Taki lukier jest śnieżnobiały, szybko zastyga i jest bardzo(...)wytrzymały. Nadaje się idealnie do sklejania np. świątecznej szopki, czy też do precyzyjnego zdobienia pierniczków. Ja na Wielkanoc zawsze lukrem królewskim dekoruję babki. Potrzebujemy do przygotowania lukru: 2 białka jaja kurzego 400 g cukru pudru, czyli ok. 2 i 1/3 szklanki cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do szklanego naczynia. Cukier wsypujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPierniczki świąteczne, zawsze czekają na stole. Po Wigilii znikają dość szybko, czemu się nie dziwię…;) Są takie chrupiące, pięknie pachną, kuszą jak nie wiem co Święta to piękny okres! rodzinny i baaardzo smaczny! ♥ Pierniczki świąteczne w cytrynowym lukrze oraz skórką pomarańczową. Wspaniałe, domowe, mocno świąteczne! Składniki: 1,5 szklanki miodu 3/4 szklanki cukru 150 g masła 550 g mąki(...)Wymieszaj wszystko dokładnie. 5. Odstaw ciasto na 45 minut, aby zgęstniało. Jeśli nadal będzie zbyt rzadkie, dosyp trochę mąki 6. Rozwałkuj ciasto i foremkami wycinaj różne kształty. 7. Pierniczki piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut. 8. Przygotuj lukier – w szklance cukru pudru wymieszaj sok z cytryny. 9. Ozdabiaj upieczone pierniczki wg uznania – lukrem, bakaliami lub polewami
Zasmakuj Kuchnidodaję przepis do Piernikowego Konkursu – szczegóły znajdziecie na stronie http://konkurs.kopernik.com.pl/ Pierogi z serem lubię bardzo. Ale od dziś zdecydowanie bardziej lubię pierogi z serem z dodatkiem pokruszonych pierniczków:) Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście pierogów w takim wydaniu, gorąco Was do tego zachęcam. #przepisnakopernika Ciasto na pierogi: około 500 g mąki pszennej 1 jajko 2/3 szkl. letniej wody(...)szkl. gorącego mleka szczypta cynamonu sól Dodatkowo: 350-400 g twarogu sernikowego (ja wykorzystałam gęsty z wiaderka) 1/3 szkl. kremówki 1-2 łyżki cukru pudru pierniczki Katarzynki – 4 sztuki około 150 g jogurtu greckiego cukier puder lub cukier wanilinowy do smaku szczypta cynamonu Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy szczyptę cynamonu oraz około 1/2 łyżeczki soli. Na środku
Smaki Na Talerzuwyobrażam sobie Świąt bez domowych pierniczków…prawie tak samo bardzo jak bez „Kevina samego w domu” czy innych bożonarodzeniowych hitów. Dziś te niepozorne ciasteczka przybrały niezwykle efektowną formę. Piernikowe choinki mogą być ozdobą wigilijnego stołu, jednak nie jestem w stanie powiedzieć jak długo, ponieważ często znikają w tajemniczych okolicznościach. Nic dziwnego, w końcu to magiczna noc. Idealne(...)również na słodki upominek dla bliskich. Z pewnością ucieszą oko i podniebienie obdarowanych. Niezwykle urocze i aromatyczne z lekko kakaowym posmakiem bez problemu znajdą swoich zwolenników. Składniki (6 choinek): Pierniczki: 0,6 kostki (120 g) masła 4 łyżki (48 g) cukru pudru 3 łyżki (75 g) miodu 1 małe jajko 1 łyżka (10 g) przyprawy do piernika 2,25 szklanki
Fitsweet.meCześć I znowu kolejne tygodnie mi uciekły bez notki na blogu. Ale działo się trochę w kuchni, ale o tym następnym razem. Dziś będzie przepis na pierniczki. Czekają w słoju na Wigilię i miękną. Ciekawa jestem czy do świąt dotrwają, bo tata je systematycznie podjada. Żeby szybciej zmiękły dziś włożyłam do słoika skórkę jabłka. Poniższy przepis pochodzi z NAJ poleca(...)Święta pełne magii nr 14/2008 s. 23. Zmieniłam jego nazwę z Piernikowych misiów na zwykłe pierniczki, ponieważ pośród swoich foremek do wykrawania ciastek misiów nie posiadam. Zamiast misiów powstały gwiazdki, gwiazdy betlejemskie, księżyce, kwiatki, serduszka itd. Pierniczki Przygotuj garnek lub patelnię, miski, łyżkę i łyżeczkę, wałek do ciasta, płaską blachę, papier do pieczenia, folię spożywczą, foremki do wykrajania ciastek, płaski
blog.moje-pasje.infoprzyznaję, że jak zawsze jestem „w proszku”! Uszka nie zrobione, barszcz się nie kisi, karp jeszcze w wannie nie pływa, ciasta dopiero się planują w głowie, a pierniczki nie wiszą na choince, tylko pieką. Tak tak – tak właśnie wygląda życie zakręconej blogerki kulinarnej! W tym roku pieczenie będzie wyjątkowe, a pomaga mi w nim marka AMICA(...)wnętrzu! O szczegółach nie będę się rozpisywać, bo wszystkie możecie poznać tutaj . Ja przejdę do tego, co kocham najbardziej – pichcenie czas START! Dziś pokażę Wam błyskawiczny sposób na pierniczki – takie, które absolutnie nie wymagają leżakowania i nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu. Smakują fenomenalnie, a zapach unosi się w całym domu! Czyli przepis dla tych zabieganych, zakręconych
Ostra na SłodkoPierwsze pierniczki gotowe! Pierniki to moje ulubione ciastka, ale muszą być bardzo aromatyczne. Te pierniczki właściwie można przygotować na ostatnią chwilę, ponieważ są miękkie już po upieczeniu :) Podaję przepis w wersji bez cukru, ale oczywiście ksylitol można zamienić na cukier w tej samej proporcji. Z przeoczenia nie rozpuściłam ksylitolu i prawdopodobnie dlatego na ciasteczkach pojawiły dziurki, jeśli go rozpuścicie powierzchnia(...)pierników powinna być gładka (wypróbowane przy podobnym przepisie ;) Składniki na około 2 blachy pierniczków: 400 g mąki orkiszowej typ 700 2 jajka L/XL 100 g ksylitolu (lub ksylitolu w pudrze/cukru/cukru pudru) 100 g masła ok 80 g miodu 1 płaska łyżka kakao 1,5 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody Przygotowanie: Masło roztopić w garnuszku, dodać ksylitol
Ze smakiem i z pasjąPrzepis na te pierniczki dostałam od koleżanki w 2000 roku, wypróbowałam, udoskonaliłam i piekę świąteczne ciasteczka według tej receptury co roku, niezmiennie od szesnastu lat. Czasem lukrowane, hojnie dekorowane bakaliami, czasem z kolorową posypką albo polane czekoladą, nieraz zwykłe, bez dodatków, bo takie najbardziej smakują moim chłopcom. Zawsze pyszne, miękkie i kruche. Polecam :-) składniki: 1 1/2 kg mąki 4 łyżeczki(...)odstawiłam, by lekko ostygł. Jeszcze ciepły wlałam do mąki, wymieszałam, dodałam cukier i całe jajka. Wszystko razem dokładnie wyrobiłam starając się uzyskać w miarę gładką masę. Ciasto na te pierniczki nie musi leżakować więc od razu zabrałam się za wałkowanie i wykrawanie ciasteczek. Ciasto wałkowałam niezbyt cienko (na około 1/2 cm) i foremkami wycinałam pierniczki. Układałam je na blaszce wyłożonej
babka w formieMiękkie, rozpływające się w ustach pierniczki z dodatkiem miodu, masła i jogurtu naturalnego. Dobre od razu po upieczeniu, nie twardnieją na kamień i nie wymagają leżakowania. Najlepiej upiec je 1-2 dni przed świętami lub wcześniej i do czasu podania przechowywać w metalowej puszce, szklanym słoiku lub plastikowym pudełku. Są szybkie i bardzo proste do zrobienia(...)się nie kruszy. Można dodać do niego posiekanych orzechów i/lub pominąć dodatek kakao, a jogurt zastąpić kwaśną śmietaną. Ważne, aby nie rozwałkowywać ciasta zbyt cienko i nie trzymać pierniczków zbyt długo w piekarniku. SKŁADNIKI PIERNIKI 250 g mąki pszennej tortowej 100 g miodu/ 1/4 szklanki / 3 łyżki 75 g masła / pokrojonego w kosteczkę 75 g cukru 1 łyżeczka
cool and mintyChoć aura za oknem jest mało świąteczna, to jednak czuję już tą magiczną, wyjątkową atmosferę :) I jak co roku, tak i w tegoroczne Święta będę podjadać pierniczki z choinki. I choć zwykłych ciastek mi nie wolno, tak postanowiłam poeksperymentować z ksylitolem i różnymi rodzajami mąki i upiekłam pierniczki według przepisu mojej mamy - ze składników bardziej przyjaznych insulinooporności :) 100 g takich(...)pierniczków w gorzkiej czekoladzie (u mnie 70% zawartości kakao) dostarcza około 409 kalorii, 6,5 g białka, 22,5 g tłuszczu, 53,5 g węglowodanów oraz 4 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: 200 g mąki orkiszowej 200 g mąki jaglanej 200 g ksylitolu 200 g miękkiego masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika ½ łyżeczki
W kuchni Katiewypływał, ale jednak na tyle dużo, żeby wypełnił ciasteczka. Ja doszłam do wprawy po jakichś dziesięciu sztukach. Lukier kawowy jest pyszny i świetnie tutaj pasuje, ale oczywiście możecie polać pierniczki zwykłym, białym lukrem bądź czekoladą. Nie nadają się jednak do misternych dekoracji lukrem królewskim. Nam bardzo zasmakowały. Te z nadzieniem były już miękkie następnego dnia, ale w Danii jest dość(...)wilgotny klimat. Jeśli chcecie się nimi cieszyć w Święta, proponuję zagnieść ciasto już dziś! Pierniczki brukowce Składniki: (na 35 sztuk) 500 g mąki pszennej 85 ml wody 200 g cukru 100 g miodu 1 jajko 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika nadzienie: 125 g gęstych powideł śliwkowych lukier: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapach pierniczków w domu, powoduje, że czujemy święta. Uwielbiam to. Do garnuszka dodać masło, cukier, miód, przyprawy, zagotować i dokładnie wymieszać. Odstawić, żeby ostygło, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do miski i lekko zagnieść, formując kulę. Przykryć ręcznikiem i zostawić na co najmniej dwie godziny. Kulę ciasta podzielić na mniejsze części(...)arkuszu papieru do pieczenia i przykryć drugim, rozwałkować na grubość 5 mm. Wycinać ciastka za pomocą foremek. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez 12-15 minut. Ostudzić pierniczki i udekorować według uznania. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku. Wesołych Świąt. Dekorowała te pierniczki moja synowa Sylwia, ja jestem beztalęcie w dekorowaniu
Kuchnia PokoleńPepparkakor to pierniczki, które pochodzą ze Szwecji. U nas natomiast są ogólnodostępne w sieci sklepów IKEA, którymi to niejednokrotnie objadałam się bez umiaru. Jedne z moich ulubionych- mocno korzenne i chrupiące. Chyba nie ma lepszych. Składniki (na 60-70 pierniczków): 80 gram syropu (użyłam z orzechów, może być klonowy, z agawy itd...) 50 gram miodu 100g masła(...)wyłożonej papierem do pieczenia lub macie silikonowej. Ciasto powinno mieć grubość 1-2 mm. Tak cienkie ciasteczka trudno przenieść na blaszkę dlatego wygodniej wycinać ciastka bezpośrednio na niej. Gotowe pierniczki piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 8-10 minut, jedynie do zarumienienia brzegów. Upieczone pierniczki przechowuję w puszce. Smacznego, Klaudia
Mango Papajapieczemy przez ok. 10 min. w 180 st. C. Po upieczeniu przekładamy na kratę i odstawiamy do wystudzenia. Możemy je dowolnie udekorować np. lukrem. Przechowujemy w zamkniętym słoju. Gdyby pierniczki stwardniały to np. do słoja z pierniczkami wkładamy obranych jabłek (które należy co kontrolować, aby nie pleśniały), z których pierniczki pochłoną wilgoć i będą miękkie
Domowy Smak JedzeniaŚwięta już za pasem, więc powoli na blogu będą pojawiać się moje świąteczne propozycje. Dzisiaj, specjalnie na Waszą prośbę, zamieszczam przepis na szybkie pierniczki świąteczne , które możecie przygotować nawet w Wigilię. Są bowiem miękkie, ale lekko kruche i nie wymagają leżakowania. Można je dekorować od razu po upieczeniu. Trzymane w szczelnej puszce dość długo zachowują świeżość. Piekę je co roku(...)Pierniczki świąteczne wykorzystałam również do deseru, który bardzo Wam przypadł do gustu – „ Zdrowy i szybki deser z mango, banana i jogurtu przekładany pierniczkiem „. Polecam! Składniki: (na około 50 sztuk) 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jaja (L) 130 g cukru pudru
Moja Delicjaktóra miała zająć kilka godzin znacznie się wydłużyła... Najważniejsze jednak, że udało się ożywić sprzęt i mogę w końcu tu wrócić. Brakowało mi tego miejsca. Dzisiaj zapraszam Was na pierniczki, których chyba specjalnie przedstawiać nie trzeba. Bo katarzynki znacie, prawda? Jednak przed przepisem jeszcze szczypta starych opowieści. Według jednej z legend pierniki powstały dzięki Bogumiłowi - ubogiemu czeladnikowi bogatego piekarza Bartłomieja(...)więcej prawdy, ale fakt, że katarzynki są znane i pyszne jest niezaprzeczalny. A co roku w Toruniu odbywa się Jarmark Katarzyński. Ja wybrałabym zdecydowanie drugą wersję, bez ckliwych szczegółów... ;) Pierniczki Katarzynki Przepis własny, ale jako imienniczka katarzynek czuję się usprawiedliwiona. ;) Inspiracją były instrukcje prosto z Torunia, jakie dostałam razem z foremkami oraz lista składników z opakowania katarzynek toruńskich. Dacie wiarę
Pełny talerzzewnątrz, mięciutkie w środku, podane z bitą śmietaną i karmelizowanymi figami... Niebo, mówię Wam! Przepis niebawem.Póki co jednak, zostaniemy jeszcze w świątecznych klimatach - mam kilka zaległych przepisów na pierniczki i inne takie... Wiem, że teraz już nikomu się nie przydadzą, ale może za rok ktoś z nich skorzysta...? Tak więc mam dla Was zupełnie wyjątkowe, pierniczkowe choinki. Wyglądają(...)cudnie, a ich przygotowanie jest zdecydowanie prostsze niż na przykład piernikowej chatki. Wystarczy upiec pierniczki w kształcie gwiazdek w kilku rozmiarach (u mnie pięć), posklejać lukrem królewskim, i gotowe. Nawt pięcioletni bratanek C. sobie poradził z tym zadaniem. Później zostaje już tylko dekoracja - mi najbardziej podobają się białe, jakby obsypane śniegiem. Choć puściłam też wodze fantazji, skorzystałam z zielonego lukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzektóre niosą ze sobą przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje, zapach i smak korzenno - miodowych pierników, oraz chwile radości z otwierania prezentów. Zwyczajem przedświątecznym w Bullerbyn było właśnie pieczenie pierniczków. Dzieci miały do dyspozycji tylko jedną, jedyną foremkę w kształcie małego prosiaczka. Każde dziecko dostawało po dużym kawałku ciasta i mogło do woli wykrawać pierniczki, aż do wyczerpania(...)liczby ,,trzysta dwadzieścia dwa,, wygrywał nagrodę główną czyli ,, Piernikowego Zlepiucha,, !. W dzień Wigilii pachniało w domu lasem, bo w pokoju stanął dumnie świerk ozdobiony czerwonymi jabłkami, Aniołkami z waty, pierniczkami - prosiaczkami oraz mnóstwem cukierków. Dom był odświętnie przybrany kolorową bibułką i nowymi dywanikami z gałganka. Jedną z piękniejszych tradycji jaka dzieci pielęgnowały co roku był cud ,,dzielenia się
Apetyczna babeczka