Pierniczki świąteczne Nieubłaganie święta już coraz bardziej się zbliżają. W tym roku postanowiłam trochę poeksperymentować z pierniczkami. Jak się okazało czasami takie eksperymenty wcale nie są złe. A wręcz przeciwnie, są mięciutkie i rozpływają się w ustach, i to od razu po upieczeniu. Niestety nie jestem w stanie określić ilości pierniczków, które powstały, były zbyt dobre i za szybko(...)miejsce. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką, rozwałkować ciasto (zależnie od preferencji), wykrawać kształty i układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (Pierniczki podczas pieczenia lekko urosną). Piec około 12 min w temperaturze 180 st. Smacznego
My sweet a lifePierniczki tradycyjne Przepis na nie wyprosiłam od mojej koleżanki, która co roku częstuje nas tymi pierniczkami, pięknie ozdobionymi. Przepis jednak zmodyfikowałam lekko, gdyż z 1,5 kg mąki, zdecydowanie za dużo wyszłoby ich strasznie dużo. Ale jeśli wasza rodzina ma wielkie potrzeby, myślę, że można spokojnie przygotować ciasto z dwóch, bądź z trzech porcji. Pierniczki są nieco bardziej zbite(...)dodać mąkę oraz amoniak i sodę rozpuszczone w mleku. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Rozwałkować na stolnicy na grubość 0,5 - 1 cm i wykrawać foremkami dowolne kształty, Pierniczki poukładać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 -12 min, w temp 180 st. Po wystudzeniu dowolnie dekorować. Smacznego
My sweet a lifePepparkakor Szukając świątecznych inspiracji na pierniczki, trafiłam na te oto pochodzące ze Szwecji cieniutkie, kruche i mocno imbirowe pepparkakor. Różnią się zdecydowanie od naszych puszystych i mięciutkich (przynajmniej z założenia) pierniczków, dlatego też postanowiłam, je wypróbować. I muszę przyznać, że wciągają tak bardzo, że nie można skończyć na jednym, czy dwóch. Składniki: 160 g miodu 100 g cukru(...)pomocą miksera. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum dwie godziny. Ze schłodzonego ciasta odrywać małe porcje i rozwałkować, można lekko podsypać mąką (pierniczki muszą być cieniutkie - dzięki temu są kruche). Foremkami wycinać dowolne kształty. Przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. przez około 8 min, do czasu zarumienienia brzegów
My sweet a lifePierniczki staropolskie Wszystkim chyba jest znany piernik staropolski z ciasta długo leżakującego, polecam jednak przy okazji robienia ciasta na piernik, zrobić też cisto na te pierniczki. Są przepyszne i czuć w nich smak tradycji. Składniki: Na ciasto: 140 g miodu 115 g cukru 84 g masła 335 g mąki 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)naczynia kamionkowego, szklanego, bądź emaliowanego, przykryć folią spożywczą i przykryć ściereczką, odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tyg. W dniu pieczenia: Ciasto rozwałkować na grubość 5 - 10 mm (pierniczki szybciej miękną, jeżeli są grubsze). Wykrawać foremkami dowolne kształty. Piec ok. 10 min w temperaturze 180 st. Dowolnie dekorować. Pierniczki po upieczeniu są dość twarde. Dlatego najlepiej przechowywać je przez
My sweet a lifemuszkatołowej, kardamonu 120g miękkiego masła 120g jasnego brązowego cukru 2 jajka 2 łyżki powideł śliwkowych garść suszonej żurawiny lub rodzynek Polewa: 100g białej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego Dodatkowo: pierniczki do ozdoby (przepis na pierniczki tutaj: „ Pierniczki Świąteczne ” klik ) złoty prawnik spożywczy w proszku Ciasto: 1. Do rondelka wlać mleko i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać miód, wymieszać. Dodać sodę(...)Ostygnięty piernik ostrożnie wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia. Czekoladę z olejem kokosowym roztopić w mikrofalówce lub na parze i polać nią wierzch piernika ( patrz FILM ). Drobne pierniczki oprószyć złotym barwnikiem spożywczym w proszku ( patrz FILM ) i poukładać je na polewie. Piernik odstawić na około godzinę, aby polewa stężała. Udanych wypieków
Mała CukierenkaPieczenie tych pierniczków to sama przyjemność! Podczas podgrzewania miodu w całej kuchni unosi się wspaniały aromat przypraw i przez chwilę można zapomnieć o całym bałaganie, który czeka na ogarnięcie przed świętami ;). Dzięki tym pierniczkom przekonałam się również, że nie ma nic lepszego od naturalnych przypraw. Od dziś koniec(...)sklepowymi przyprawami do pierników! P.S. Pierniczki miękną już po dwóch dniach. Mój roczny syn, Więcej... Artykuł Pierniczki pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki Pomysłmacie, że chodzi za Wami pewien smak ? Za mną chodził stek .. no tak już raz na jakiś czas mam :) Do steka dodatek pysznego szpinaku i sos na piwie z pierniczkami. Stek z rostbefu z sosem piernikowo – piwnym czy to nie brzmi pysznie ? Zapraszam do przeczytania przepisu. Stek z rostbefu, oj pyszny to kawałek wołowiny. Ten przepis powstał w ostatniej(...)łyżkami masła klarowanego, na rozgrzany tłuszcz przekładamy stek i smażymy po dwie minuty z każdej strony. Wyłączamy gaz pod patelnią i zostawiamy stek na chwilę. Przygotowujemy sos. Drobno kroimy pierniczki. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i podsmażamy pierniczki, po chwili dodajemy miód oraz piwo, doprawiamy delikatnie pieprzem i całość mieszamy, aby piwo lekko odparowało, a sos stał się
Kuchnia na wzgórzuPrzepis na te pierniczki to już ostatni z serii korzennych, które upiekłam na te święta. Pojawią się jeszcze jedne ciasteczka, ale już nieco inne i mam nadzieję, że będą małym zaskoczeniem ;) Ale wracając do dzisiejszego wpisu, pierniczki wyszły aromatyczne, niezbyt twarde i bardzo smaczne. Dla osób, które unikają glutenu będą ciekawą propozycją świąteczną i nie tylko :) Aromatyczne pierniczki bezglutenowe(...)Osobno wymieszać suche składniki. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Połączyć wszystko i wyrobić ciasto, zawinąć w folię i włożyć na kilka minut do lodówki. Potem cienko rozwałkować i wyciąć pierniczki. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i piec 15-20 minut w 180 stopniach, uważając, by się nie przypaliły. inspiracja
FitKotRobiłam tę pierniczki z myślą o ich ozdobieniu i powieszeniu na choinkę ale za szybko znikają i będę musiała zrobić kolejną partię. Te pierniczki stają się miękkie szybciej niż te z poprzedniego przepisu ale trzeba je przechowywać w wilgotnych warunkach. Można dorzucić do pojemnika kawałek jabłka. Są dobrym pomysłem na mały symboliczny świąteczny podarunek. składniki pół kostki miękkiej margaryny(...)najmniej 2 godziny, choć ja przechowuję je kilka dni i piekę w wolnej chwili. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość około pól centymetra i wycinaj ciasteczka. Piecz pierniczki w 180 stopniach 6-10 minut n blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smacznego
cukrem pudrem posypanebidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 2 lata temu, kiedy przeszłam na dietę bezglutenową nie miałam żadnej bazy sprawdzonych przepisów. Znalazłam w internecie przepisy na pierniczki gryczano-jaglane i ryżowo-kukurydziane. Ani jednych ani drugich nie dało się jeść bez solidnej polewy czekoladowej. I to dosłownie. Pierniki po prostu łamały się w rękach! Były bardzo kruche(...)jajko 1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody 2,5 dag drożdży 2 duże łyżki miękkiego masła kakao (opcjonalnie jeśli ktoś woli ciemniejsze pierniczki) odrobina mielonego siemienia lnianego Z podanych ilości wychodzą ok. 2 blachy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
Mama z MotylemPierniczki goszczą w większości polskich domów w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnie powinno się je przygotować na około miesiąc przed świętami ale jeśli o tym zapomnieliśmy to mam dla Was dobrą wiadomość. Istnieją też przepisy na tzw „ostatnia chwilę” i taki właśnie chciałam dzisiaj zaprezentować. Wystarczą 2-3 dni i pierniczki są miękkie i smaczne. Składniki: 30g przyprawy(...)garnku do uzyskania jednolitej konsystencji. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 12-14 minut (w zależności od wielkości i grubości pierniczków) w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami. Zamykamy w szczelnych puszkach. Po około 2 dniach są już
Pyry na GazDzisiaj dzielę się z Wami przepisem na przepyszne pierniczki. Można je udekorować, a później zjeść lub np. powiesić na choince. W każdej wersji będą się świetnie prezentować i smakują cudownie. Moje upiekłam dzisiaj, jutro planuję lukrowanie! Zachęcam do skorzystania z tego przepisu, to świetna zabawa dla całej rodziny! Pierniczki Składniki: 600 g mąki pszennej 250 g masła 1 jajko(...)miski przesiewamy mąkę razem z sodą, dodajemy kakao oraz masę miodowo-jajeczną. Całość zagniatamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy pierniczki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na blasze pierniczki. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 15 minut. Jeśli chcemy lukrować ciasteczka, po upieczeniu czekamy, aż całkowicie wystygną
Moja smaczna kuchniaprzetrzymać w piekarniku, i by nie robić ich zbyt cieniutkich. Jeżeli będziemy o tym pamiętać, to nie ma szans by zepsuć ten przepis :-) Składniki na około 80 pierniczków (w zależności od wielkości foremek): 850 g mąki pszennej tortowej 1 szklanka drobnego cukru słoik - 400 g miodu (można użyć też sztucznego) 3 jaja 125 g masła 2 łyżeczki amoniaku(...)wałkujemy na grubość około 6 mm. Nie musi być zbyt cienkie, a nawet nie powinno. Jeżeli się klei, podsypujemy mąką. I wycinamy ulubione kształty :-) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pierniczki pieczemy na papierze do pieczenia przez 6-8 minut. Trzeba wyczuć swój czas. Moim wystarczyło 6 minut, jednak mam piekarnik elektryczny, z gazowym może ten czas się wydłużyć. Pierniczki
Poezja Smaków - blog kulinarnydodajemy cukru, bo pozostałe warstwy (kajmak i karpatka) są wystarczająco słodkie. Ubitą śmietankę nakładamy na herbatniki. Posypujemy wiórkami, tartą czekoladą lub kolorową posypką cukrową. Całość chłodzimy. I gotowe! 12. Pierniczki Pierniczki - trochę oszukane, bo robimy duuuużo wcześniej. Ale za to w Wigilię czas przygotowania jest szybszy niż barszczu instant, bo wystarczy wyłożyć pierniczki z puszki na talerz i gotowe(...)przepis na pierniczki jest TUTAJ I to wszystko. Mój pomysł na szybkie święta. Nie, nie na szybkie święta. Na to, co zrobić, by mieć jak najwięcej czasu dla rodziny, dla osób, z którymi chcemy spędzić ten czas, a nie stojąc w kuchni, gdy pozostała część rodziny świętuje. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia
dobra gospodyni dom wesołym czynimandarynek. Z zamkniętymi oczami, mając gdzieś w mojej głowie utrwalone takie wspomnienia, mogę stwierdzić, że zbliżają się święta. Wokół je już zwyczajnie czuć. Uwielbiam przygotowywać świąteczne wypieki, zarówno pierniczki, makowce, keksy, jak i serniki, ze względu na to, że zapach jaki wówczas unosi się w domu wprowadza w nim świąteczny klimat i tworzy tą wyjątkową atmosferę. Jestem największą fanką Świąt(...)najlepszy serniczek świąteczny jaki do tej pory udało mi się przygotować. Pyszna masa serowa z masłem orzechowym o aromacie skórki pomarańczowej na spodzie z karmelizowanych orzechów włoskich i zmiksowanych pierniczków czekoladowych. Całość uwieńczona najlepszą polewą z masła orzechowego, karmelizowanymi migdałami oraz orzechami włoskimi i pyszną posypką karmelową oraz czekoladową marki Delecta. Przepis możecie wykonać zarówno w czterech obręczach cukierniczych
Mango Papaja