Jeżeli jeszcze nie masz zrobionych pierniczków to już spieszę Ci z pomocą. Poniższe pierniczki przygotujesz w mgnieniu oka i tak samo w mgnieniu oka zostaną one zjedzone 😂 Są to orkiszowe, początkowo bardzo kruche, a z czasem mięciutkie ciasteczka korzenne z masłem orzechowym. Kilka dni temu opublikowałam przepis na pierniczki owsiane , ale tak szybko zniknęły, że musiałam dorobić kolejną porcję. Jednak(...)razem zmieniłam nieco recepturę i ponownie jestem bardzo zadowolona z efektu. Można zauważyć, że w tym roku pierniczki robię na bazie masła orzechowego, a to dlatego że wychodzą bardzo smaczne, więc czemu nie? 😃 Możesz pominąć przyprawę do piernika i w ten sposób wyjdą Ci "zwyczajne", kruche ciasteczka, które możesz przygotować o każdej porze roku, nie tylko w Święta. Składniki
Zdrowie na języku :Pprzepis to jeden z najlepszych przepisów na pierniczki, jakie wypróbowałam. Pierniczki po upieczeniu są mięciutkie i rozpływające się w ustach. Dzięki użytemu karmelowi, mają bardzo ładny kolor. Nie wymagają leżakowania i po brzegi wypełnione są naszymi ulubionymi bakaliami. Wierzch pierniczków bakaliowych, warto ozdobić cienką warstwą lukru, nada to im to dodatkowej słodyczy i ciekawego wyglądu. Ze względu na dużą ilość(...)włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 5-6 mm. Za pomocą foremki metalowej lub noża wycinać wybrane kształty (fot.3) . Gotowe pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 170˚C (z termoobiegiem) przez 9-10 minut. Tuż po upieczeniu
Świat Ciastanajchętniej zaszyłabym się w małej chatce w górach, z grzańcem przy kominku… Dobrze, że za takie marzenia nie karają J W moim domu nigdy nie było tradycji robienia pierniczków na święta, mama nigdy nie miała na to czasu i chyba nawet ochoty, za to ja bardzo lubię zapach pieczonego piernika i choć dekoracja nad tymi małymi cudami zajmuje parę(...)godzin to warto! Robiłam różne pierniczki ale to ciasto na nie jest chyba najlepsze, są mega kruchutkie i pachną miodem jeszcze zdążycie je upiec, a czemu nocne ? Po zrobieniu ciasto musi „dojść „ w lodówce i wtedy takie dobrze schłodzone ładnie się wałkuje i wymaga tylko troszeczkę podsypania mąką. No to do dzieła! Składniki; 52 dag mąki tortowej 23 dag masła
Wanilia i Kardamonepparkakor z mąki kasztanowej to mój kolejny eksperyment na fit pierniczki bez cukru i glutenu. W zeszłym roku podzieliłem się z Wami przepisem na pierniczki z mąki kokosowej i migdałowej z daktylami (znajdziecie go tutaj ), a w tym przedstawiam absolutnie genialny przepis, który smakuje niczym szwedzkie imbirowe ciasteczka pepparkakor . Mąka kasztanowa sprawdziła się w piernikowym cieście wprost znakomicie. Pierniczki zyskały(...)dzięki niej orzechowego smaku, a z ciastem pracuje się równie dobrze, jak z tym z mąki pszennej. Jedyny minusem (a może plusem?) jest to, że pierniczki wychodzą bardziej miękkie niż klasyczne pepparkakor , ale są równie dobre i nie powodują, aż takich wyrzutów sumienia. ;) * SKŁADNIKI na ok. 50 pierniczków 150 ml melasy z karobu lub z morwy białej 100 ml oleju
Food SquareŚwięta tuż tuż, dlatego pora na pierniczki, tym razem zaproponuję przepis na pierniczki które nie twardnieją i można je zrobić tuż przed świętami. Pierniczki są pulchne i rozpływają się w ustach, a przepis dostałam od teściowej. Z podanej poniżej porcji wychodzi bardzo dużo pierniczków ok. 120 - 150 sztuk (oczywiście zależy to od wielkości foremek którymi wycinamy pierniczki), dlatego z powodzeniem(...)porcje składników można zmniejszyć o połowę. Gorąco polecam ten przepis, bo jest naprawdę rewelacyjny. Składniki na ok 120 - 150 pierniczków: 1 kg mąki (ja dałam typ 450) 8 żółtek 3 białka 3 łyżki kakao 200 ml kwaśnej śmietany 18 % 3 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika 400 g miodu naturalnego 250 g masła 82% tłuszczu Wykonanie: WIECZOREM: Masło
IMPRESJA SMAKUrazem z Kasia i Danielem będziemy świętować ich ślub. Ja z mężem mam zaszczyt być świadkiem w tym ważnym dla nich dniu. Z tej to też okazji powstały ślubne pierniczki które zostaną podarowane gościom w ramach podziękowania. Pierniczki są bardzo łatwe do przygotowania, podczas pieczenia nie rosną bardzo więc idealnie nadają się do dekorowania ich lukrem czy też masą(...)plastyczną. Pierniczki są pulchne, mięciutki i bardzo aromatyczne. Idealnie spiszą się na zbliżające się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia. Serdecznie polecam :) Składniki: 3 jajka 80 g masła 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika (użyłam przyprawy Kamis) łyżeczka sody oczyszczonej 140 g miodu wielokwiatowego 0, 7 kg przesianej maki pszennej 250 g cukru drobnego
Krakowskie smaki AniPierniczki upieczone, część odłożona na jutrzejsze lukrowanie. Kilka z nich postanowiłam wykorzystać do nowego przepisu, z dodatkiem kremu kakaowo-miętowego i migdałów. Cudowne, świąteczne i nietypowe połączenie, bo pierniczki zwykle lukrujemy i dekorujemy różnymi kolorowymi posypkami. Kruche, korzenne ciasteczko, krem z wyczuwalną nutką mięty i kakao, a wszystko posypane migdałami, takie są moje luksusowe pierniczki XXI wieku! Pierniczki z kremem(...)kakaowo-miętowym Sładniki: pierniczki, przepis na pierniczki znajdziesz tutaj 1 słoik kremu kakaowo-miętowego zmielone migdały bez skórki Przygotowanie: Pierniczek smarujemy kremem kakaowo-miętowym, przykrywamy drugim. Wierzch ciasteczka smarujemy ponownie kremem kakaowo-miętowym i posypujemy mielonymi migdałami
Moja smaczna kuchniaChoinki z pierniczków- to nic innego jak pierniczki zrobione w tym samym kształcie (u mnie akurat kwiatki) w 5 rozmiarach, możecie również zrobić w kształcie gwiazdek. A poszczególne rozmiary połączone lukrem :) Takie choinki stanowią piękną dekorację na każdym wigilijnym stole :) Składniki: 3 szklanki mąki, 100 g masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu, 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków, 1 jajko(...)łyżeczka proszku do pieczenia, 2 opakowania lukru klasycznego białego Dr. Oetker , cukier puder. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Podgrzewamy na małym ogniu. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy ok. 30 minut
Aga w kuchniMiękkie, puszyste, delikatne pierniczki. Najlepiej zrobić je dwa tygodnie przed świętami. Bardzo popularny przepis, który postanowiłam w końcu wypróbować i nie zawiodłam się Polecam je również w wersji nadziewanej powidłami śliwkowymi i polanej polewą czekoladową. 0,5 kg mąki pszennej tortowej 4 żółtka 2 białka 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki sody(...)chłodne miejsce. Ciasto powinno w tym czasie mocno zgęstnieć. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i wałkować na grubość ok. 3-4 mm. W razie potrzeby podsypywać mąką. Wykrawać pierniczki przy pomocy foremek. Jeśli chcemy nadziać pierniczki (najlepsze do tego będą powidła śliwkowe), to należy nieco cieniej rozwałkować ciasto. Z ciasta wyciąć kółka o średnicy większej niż średnica foremek, których
BullioOpis: Pierniczki to świąteczna tradycja. Możemy je przygotować dużo wcześniej i odłożyć na ok. 2-4 tygodnie żeby skruszały. Jak również można je zjeść od razu po upieczeniu, wtedy są miękkie. Idealnie nadają się jako ozdoby choinkowe. Pierniczki możemy wykonać w różnych ciekawych kształtach, dowolnie je zdobiąc. Można również wykorzystać je jako prezent – tak ozdobione bożonarodzeniowe pierniczki ucieszą każdego. Składniki(...)czas zagniatając ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste. Konsystencja przypomina ciasto kruche. Ciasto dokładnie wygniatamy ręką aż będzie gładkie. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Foremkami wykrajamy pierniczki. Pozostałe kawałki ponownie rozgnieść i rozwałkować. Wycięte pierniczki posmarować przed pieczeniem rozklepanym jajkiem. Gotowe ciasteczka wykładamy na wyłożonej papierem blaszce. Nie układać ich za blisko siebie, ponieważ trochę urosną. Pierniczki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneWitam Kochani tego grudniowego, mglistego i bardzo zimnego wieczora. Dziś chciałabym Wam przedstawić świetny przepis na rewelacyjne pierniczki. Święta tuż, tuż ,więc warto wypróbować. Ja postanowiłam dziś przygotować pierniczki, bo jutro mamy taki fajny dzień :p mikołajki, to taki akcent świąteczny jest mile widziany:-) Zanim zaczniemy, chcę Wam podziękować za odwiedziny, komentarze, miłe słowa:-) Życzę Wam też pięknych(...)wymarzonych prezentów pod poduszką, i słodkich oraz radosnych chwil :-) Teraz kilka słów o pierniczkach. Ogólnie próbowałam sporo przepisów, ale a to jedne wychodziły za twarde, a to niezbyt smaczne, w końcu trafiłam na dwa idealne przepisy. Jeden z nich chcę Wam dziś przedstawić. Pierniczki wychodzą mięciutkie, można je jeść od razu. Nie muszą leżakować tak jak inne. Można je przygotować
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuroku tak sobie wszystko zorganizowałam, że dzień dzisiejszy poświeciłam na pierniczenie. Bardzo lubię pierniki, dlatego nie mogło ich zabraknąć też w te święta. Tym razem jednak zrobiłam pierniczki według tego przepisu : http://www.mojewypieki.com/post/pierniczki-przepis-ii Muszę przyznać, że spełnił on moje oczekiwania, ponieważ w tym roku chciałam zrobić pierniczki twarde, takie do chrupania :-) te takie są, i są pyszne. Ciasto(...)zagniata się dość ciężko, ale w końcu przyjmuje ono pożądany kształt. Dobrze się wałkuje, i pierniczki fajnie się wykrawają. Ja korzystałam z gotowych foremek jak również z papierowych szablonów, które sobie przygotowałam wcześniej. Z szablonów wycinałam głównie duże zajączki. Jeśli lubicie twarde pierniczki to bardzo Wam polecam ten przepis, są pyszne. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: -550 g mąki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSporo czasu spędziłam wykrawając świąteczne pierniczki, bo chciałam wypróbować różne opcje. Każdy z tych przepisów jest nieco inny, ale myślę, że warto spróbować :) Mimo, że niestandardowe, to są pyszne. Jaglane i bezglutenowe to lekkie i kruche ciasteczka, a te z batatów przypominają bardziej tradycyjne pierniki i potrzebują nieco więcej czasu, aby zmięknąć. Myślę, że o aromacie nie muszę już wspominać(...)zapach rozchodzi się po całym domu podczas pieczenia, a później uwalniany jest przy każdym otwarciu puszki z pierniczkami ;) Pierniczki jaglane 50 g miodu naturalnego 40 g masła 1 łyżka cukru lub cukru palmowego 150 g mąki jaglanej 130 g mąki gryczanej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka karobu 1 jajko 1/2 łyżeczki sody Masło roztopić w niewielkim garnuszku
FitKotJeżeli wcześniej nie znaleźliście czasu - a jednak nie wyobrażacie sobie świąt bez aromatu przyprawy korzennej, polecam przepis na pyszne, nadziewane pierniczki. Są mięciutkie, aromatyczne i nie wymagają długiego leżakowania - jak tradycyjne pierniczki. Dodatkowo w środku wypełnione są smaczną marmoladą. Zamiast nadzienia owocowego, możemy zastosować marcepan lub czekoladę. Tak czy inaczej będą smakowały wyśmienicie :) Z podanych składników wychodzi około 50 sztuk(...)pierniczków. Składniki: 800-850g mąki pszennej 1 szklanka cukru 400g miodu 3 duże jajka 125g masła 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1i1/2 łyżeczki amoniaku 3 łyżki mleka 1 słoiczek twardej marmolady 5 łyżeczek przyprawy do piernika Lukier: cukier puder woda kilka kropli aromatu cytrynowego Miód zagotować z przyprawą do piernika. Dodać cukier i podgrzewać do momentu
Świat CiastaMoże to kogoś zdziwić, ale pierwszy raz w życiu piekłam pierniczki. Po prostu nie było u mnie tradycji pierniczkowej w moim rodzinnym domu, zawsze królowały ciastka kruche lub maślane natomiast pierniczki nie. Piernik musiał być, a i owszem, ale zwolenników pierniczków było mało więc ich nie piekliśmy. Często na święta z Niemiec lub od sąsiadki (która tez otrzymywała(...)wystarczało. Teraz kiedy założyłam własną rodzinę zaczęłam je piec ponieważ mąż je uwielbia i krótko mówiąc zanim zdążyłam zrobić im zdjęcia, pochłonął prawie całą puszkę w kilka dni, więc pierniczki które miały być długo dojrzewającymi stały się króciutko leżakującymi ;) Musiałam upiec drugą turę, na szczęście mamy sporą wilgotność w domu więc szybciutko zmiękną ;) Tym razem dopilnuje aby poleżały do świąt
Gotowanie...to proste !Pierniczki piekę co roku na święta, uwielbiam je jeść, a także robić ;) W tym roku upiekłam pierniczki w kształcie choinek, które nie doczekają Świąt, bo już zostały zjedzone :) Także czeka mnie jeszcze jedno ich pieczenie :) Na blogu znajdziecie również przepisy na ciasteczka rudolfy , mikołaje i czerwone serca . A tutaj możecie poczytać o dekoracji pierniczków i tutaj zobaczyć moje pierniczki(...)pieczenia. lukier: 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, żółty barwnik w żelu, różne posypki, perełki. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Podgrzewamy na małym ogniu. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy
Aga w kuchniOrzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą są idealne, kruche, rozpływające się w ustach, do tego te makaroniki przygotowuje się błyskawicznie. Można makaroniki przygotowywać tylko z dodatkiem migdałów, pomijając orzechy. Pierniczki z witrażami z landrynek – łatwe, ale pełne uroku pierniczki z witrażami z kolorowych cukierków landrynek, czy też z karmelków. Pierniczki Lebkuchen – to tradycyjne niemieckie pierniczki oblane lukrem cytrynowym(...)równoważący słodycz miodu, w środku są zmielone migdały i posiekana skórka pomarańczowa. Świąteczne pierniczki – Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Piernikowe serca z lukrem królewskim – jak ozdobić pierniczki śnieżnobiałym lukrem z białka, cukru pudru i soku z cytryny. Świąteczne greckie ciasteczka Kurabiedes- pyszne, kruche i mocno migdałowe, greckie ciasteczka Bożonarodzeniowe, które dodatkowo można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwięta się zbliżają, więc zapraszam na pierniczki. Nie te tradycyjne, a z drożdżami. Są równie smaczne, choć trzeba przyznać, że najlepsze pierniki to te prawdziwe, długodojrzewające, robione kilka tygodni przed świętami ;) Pierniczki drożdżowe są puszyste, mięciutkie, najlepsze w pierwszym i drugim dniu po upieczeniu. Dodatkowo można je przełożyć dżemem (ja pominęłam ten krok)Polecam! Składniki: (na dwie(...)blaszki pierniczków) Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru trzcinowego ½ szkl wody 1 łyżka przyprawy do piernika dżem porzeczkowy do przełożenia pierniczków (opcjonalnie) Lukier: 1 białko 1-1,5 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny
Nastoletnie WypiekanieWychodzę z założenia, a zostało mi to wpojone przez mamę i babcię, że pierniczki należy upiec w ostatni weekend listopada, a udekorować w Mikołajki. Co prawda dziś jest dopiero 4 a nie 6 grudnia, ale ze względu na to, że jutro są moje urodziny, postanowiłam przyozdobić malutkie cudeńka nieco wcześniej. Warto jest czasem iść na kompromis, żeby dłużej nacieszyć oczy(...)Dziadka do orzechów. Zwykle w tym czasie w moim domu coś się piekło albo gotowało, kapusta z grzybami, zupa grzybowa, schab ze śliwką, sernik, makowiec, piernik staropolski albo malutkie pierniczki. Odłużające zapachy, książki i drgający płomyk są więc moimi grudniowymi wspomnieniami z dzieciństwa, już na zawsze kojarzonymi z Bożym Narodzeniem. Świąteczne pierniczki 0,5 kg mąki pszennej 200g cukru pudru
Przepysznik - BLW i nie tylkoUśmiech :) Poproszę:) Od razu dużą dawkę:) A na dokładkę ciasteczko. A dokładniej pierniczki. Własnoręcznie zdobione; trochę krzywo i niezgrabnie, ale kto by się tym przejmował, kiedy takie dobre:) Malutkimi kroczkami zaczynam odliczać do świąt... :) Dziś przedstawiam Wam efekt mojego drugiego wirtualnego pichcenia. Razem z Klaudią z bloga Chochlikikuchenne postanowiłyśmy upiec wspólnie pierniczki:) Kochana, dziękuję Ci bardzo(...)nadzieję, że jeszcze poszalejemy razem;) Przepis na pierniczki pochodzi ze znanego zapewne wszystkim bloga Moje Wypieki . Skorzystałam z tej receptury ( klik ) i nie żałuję, bo pierniczki są pyszne!!! W sam raz na jutrzejsze Mikołajki:) Przepis w całości cytuję za autorką: Składniki na około 55 pierniczków: 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 13 dag cukru
My simple kitchenKruche pierniczki to najlepsze ciasteczka na świątecznym stole w sam raz dla naszych najmłodszych łasuchów, dlatego w ich przygotowaniu mogą uczestniczyć dzieci. Pierniczki przygotowuje się bardzo prosto i szybko, puszczając wodze fantazji podczas ich wycinania i ozdabiania . składniki na 20 pierniczków ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej(...)oczyszczonej 120 g margaryny lukier białko 3 łyżki cukru pudru łyżka soku z cytryny perełki cukrowe do ozdobienia pierniczków przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier , przyprawę do piernika , sodę oczyszczoną oraz żółtko , a na końcu wrzucamy pokrojona miękką margarynę. Dłonią wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy
Smakowite DaniaJednym z tradycyjnych ciast (ciasteczek) pieczonych na Boże Narodzenie jest piernik. Tradycyjny piernik zaczyna się robić wiele tygodni wcześniej, no ale dla spóźnialskich pozostaje namiastka piernika... szybkie pierniczki... i takie właśnie postanowiłam zrobić. Robiłam je 3 dni temu i dziś są idealnie mięciutkie. W sam raz do niedzielnej kawki:-) Składniki (ok. 26 małych pierniczków): 125 g maki pszennej(...)piernika 3/4 szklanki mieszanki keksowej (suszone owoce) 43 g masła 100 ml miodu Składniki (polewa) 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła (do polewy) płatki migdałów do posypania pierniczków Wykonanie: Owoce z mieszanki keksowej bardzo drobno pokroić. Następnie owoce mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami (mąką, orzechami, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika) Masło wraz z miodem rozpuszczamy
IMPRESJA SMAKUnostalgią.A teraz już przechodzimy do sedna, czyli najlepszego deseru, jaki ostatnio jadłam. Przysięgam - to tiramisu powaliło nas na kolana. Krem jest delikatny i gładki, rozpływający się na języku. Pierniczki, nasączone kawą i likierem, idealnie się z nim komponują. Smak korzennych przypraw dominuje nad kawą, ale nawet ja, największa kawomaniaczka, nie miałam nic przeciwko temu. Deser wyszedł po prostu bajeczny(...)bitej śmietany - też będzie pyszny, ale to już jednak nie to samo...To tiramisu zrobiło u nas furorę, i choć sycące, zniknęło błyskawicznie. Jeśli macie w domu jeszcze trochę pierniczków - zróbcie je koniecznie! Jeśli pierniczków brak, można je zastąpić tradycyjnymi biszkoptami do tiramisu - będzie bardziej klasycznie i równie pysznie.Tiramisu z pierniczkamiSkładniki:(na 4 porcje)500 g serka mascarpone2 jajka40
Pożeraczka, czyli raz adobrzePierniczki od razu miękkie Szybkie pierniczki, które można upiec nawet w dzień wigilii, gdyż są od razu miękkie. Przepis jest prosty szybki w wykonaniu. Pierniczki są kruche, aromatyczne i bardzo smaczne. Polecam! Składniki: 400 g mąki pszennej 2 jajka 130 g cukru pudru 100 g miękkiego masła 100 g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka(...)rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując delikatnie mąką *** *** Z ciasta wykrawamy za pomocą foremek różne kształty i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w niewielkich odstępach *** *** Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180’C przez około 7-10 minut *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Pierniczki alpejskie Artykuł Pierniczki od razu miękkie pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemmoim domu nie było tradycji pieczenia pierniczków na Święta. Moja Mama i Babcia robiły ciasteczka z kleiku ryżowego, czasem szyszki, bajaderki i kruche ciasteczka z maszynki. Z chwilą, gdy po raz pierwszy – przy asyście mojego dziecka – upiekłam swoje pierwsze pierniczki, poczułam,że mnie to wciągnie… i tak też się stało. Myślę, że pieczenie, a potem dekorowanie pierniczków(...)wspólnie z Młodym ma szansę stać się naszą rodzinną, małą, świąteczną tradycją:) Mój Synek uwielbia to i jak się na te pierniczki „nakręci” to nie ma zmiłuj;) I nawet choćbym już sił na nic nie miała, to wiem, że warto się przemóc i zrobić je, by potem móc patrzeć na tą szczęśliwą, roześmianą buzię:) U mnie część pierniczków
Smaki Na Talerzunajlepiej sobie podzielić na 3 dni, chyba że zrezygnujecie z dekoracji, wtedy 1 dzień spokojnie wystarczy). Ale od początku! Co my tu mamy? Otóż: pod ozdobną warstwą lukrowanych pierniczków w kształcie kamieniczek skrywa się przepyszny mięciutki piernik nasączony Amaretto i przełożony powidłami śliwkowymi oraz kremem cynamonowym. Czy to nie brzmi jak najsłodsza Wigilijna Opowieść ze smakowitym zakończeniem(...)soli Krem cynamonowy: 400 ml śmietany kremówki 36% 100 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: 200 g powideł śliwkowych 120 ml Amaretto cynamon do pospania Pierniczki: 75 g miodu 75 g masła 50 g brązowego cukru 1 małe jajko 210 g mąki pszennej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao ¼ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli
Food SquarePierniczki alpejskie Kruche, mięciutkie i puszyste, od razu po upieczeni. Domowe pierniczki alpejskie wprost rozpływają się w ustach, w smaku bardzo przypominają te sklepowe ale uważam, że są od nich jeszcze smaczniejsze Polecam! Składniki: 1/2 kg mąki + mąka do podsypania 4 żółtka 2 białka 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki kakao 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze(...)rzadkie, jednak następnego dnia zgęstnieje *** *** Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkujemy na grubość około 0,5 cm (ważne aby nie było za cienkie) *** *** Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 7-10 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce *** *** Pierniczki możemy
Blog z Apetytemroku wyjątkowo wcześnie wpadłam w świąteczny nastrój. Zawsze oburzałam się na bożonarodzeniowe dekoracje już w październiku, ale tym razem sama na początku listopada zaczęłam piec pierniczki, a dom udekorowałam świątecznymi ozdobami. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest kilka; nie to, żebym musiała się tłumaczyć, ale odczuwam potrzebę wyjaśnienia takiej nagłej zmiany. Po pierwsze, od dwudziestego siódmego listopada aż do dwudziestego drugiego(...)ubraniu. I nie dają o sobie zapomnieć. Po powrocie do domu przygotowałam więc kakao z bitą śmietaną i zajadając się cytrynowo-marcepanowymi ciasteczkami , snułam plany na kolejne dni. Pierniczki i bułeczki z kardamonem, trzy rodzaje grzańca i medista z ziemniakami na obiad. Do tego napalić w kominku, zawinąć się w wełniany koc i... Cieszyć się chwilą. Przedświąteczne upojenie. Dziś więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiedy przychodzi czas na maliny, przychodzi i czas na desery! Może dobrą propozycją jest połączenie malin, pierniczków i bitej śmietany? Jasne, że tak! Szybko, prosto i bardzo efektownie, a co najważniejsze – przepysznie. Czas kupić pierniczki z Kopernika, zerwać maliny i do dzieła Przepis bierze udział w konkursie #przepisnakopernika – czy jest godzien publikacji w książce kucharskiej? Oceńcie to, próbując(...)tego deseru // Składniki: 1 paczka pierniczków bez nadzienia (Uszatki z firmy Kopernik – 170g) 200 g malin 200 ml śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru gorzka czekolada do dekoracji Sposób przygotowania: Wcześniej schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Maliny zblenduj. Na spód deserków pokrusz po 2 pierniczki. Następnie za pomocą szprycy nałóż warstwę
Via GustoDzięki temu przepisowi przygotujesz szybko i łatwo pierniczki świąteczne. Wystarczy Ci tylko kilka składników, aby zrobić słodkie przysmaki. Święta to idealny moment na spędzenie wspólnie czasu z przyjaciółmi, rodziną przy jednym stole. Nie ma nic lepszego, niż celebrowanie go przy aromatycznych i smacznych potrawach. Pierniczki świąteczne to oczywiście smakołyk, którego nie może zabraknąć! Wykonywane na miliony sposobów do obdarowania bliskich(...)rodziny, czy jako ozdoba na choinkę. Pięknie udekorowane cieszą oko, a jeszcze długo po świętach ich smak pozwala wracać do wspomnień . Przepis na pierniczki świąteczne: Składniki Masło – 100 g 3 szklanki mąki pszennej, typ 450 1 jajko 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Sok z jednej mandarynki 1 łyżka cukru trzcinowego
ale Pysznieozdobą są właśnie cudowne domowe wypieki. U nas w domu jest już tradycją, że co roku przed Bożym Narodzeniem pieczemy mnóstwo różnych ciasteczek. Moimi ulubionymi są jednak wszelkiego rodzaju pierniczki <3 Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na kolorowe pierniki z dżemem. Składniki na około 3 blachy pierniczków: 420 g mąki orkiszowej typ 700 2 jajka(...)oraz cynamon i wymieszać. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Będzie się kleić, ale w miarę możliwości nie dodawać więcej mąki. Zbyt dużo mąki sprawi, że pierniczki będą twarde. Przed wałkowaniem schłodzić ciasto przez min 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto nie będzie klejące i dobrze będzie się je wałkować. Ciasto rozwałkować na grubość
Ze smakiem i z pasjąCałkiem niedawno podzieliłam się z wami przepisem na domowy Golden syrup ( przepis tutaj ). Oczywiście zgodnie ze wcześniejszą informacją tenże syrop powstał na potrzeby zrobienia ciasta na pierniczki. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na wspaniałe pierniczki PIPERKAKUT rodem z odległej Finlandii. Słowem wstępu nadmienię, że jest to przepis tradycyjny i właśnie takie korzenne słodkości wypieka się w tamtejszym rejonie(...)okazji Bożego narodzenia. Przepis prosty chodź są różnice między naszymi polskimi piernikami a tymi które dzisiaj wam prezentuję. Co ciekawe o ile u nas pierniczki za zwyczaj kojarzone są ze kształtami typu serce, gwiazdka betlejemska, renifer o tyle w Finlandii zazwyczaj są to świnie i skrzaty (elfy). Jeśli chodzi o same ciasto koniecznie przed wałkowaniem musi być dobrze schłodzone. Jego
vaniliowoczekoladowaPierniczki, jakie by nie były, kruche czy miękkie, zawsze szybko znikają, bo amatorów na nie jest wielu. Dlatego, kiedy upiekę nową partię a nie zdążą przeleżeć do świąt, piekę następne i tak w kółko. Atmosfera świąteczna, jaką już w dużych marketach daje się zauważyć spowodowała, że i u mnie zaczyna pachnieć świętami. Ciasto dojrzewające(...)piernik staropolski już „leżakuje” w lodówce, ciasto na pierniczki również, więc żeby piernikowy smak poczuć przed świętami upiekłam te pyszne, mięciutki pierniczki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, które udekorowałam lukrem, polewą czekoladową i obsypałam kolorową posypką. Pierniczki są idealne do zjedzenia teraz, zaraz... w każdej chwili Składnik na około 120 sztuki: 250 g miodu prawdziwego 150 g cukru 125 g masła
Kuchnia u Krysinawet dodam- piwne pierniczki z orzechami! :-) Pierniczki dla spóźnialskich, czy też dla tych, którzy lubią robić wszystko na ostatnią chwilę! Zresztą, lubią/nie lubią, tak im po prostu wychodzi, i tyle :-) A dlaczego to pierniczki dla nich? :-) Ano dlatego, że pierniczki te nie wymagają długiego leżenia zamknięte w puszce, aby "odeszły" i stały się miękkie. Te pierniczki od razu(...)przez całą noc, a nawet przez cały kolejny dzień. Dopiero następnego wieczora zabrałam się za wycinanie foremkami różnych kształtów. Ciasto przez tak długi czas leżakowania było niezwykle plastyczne! A pierniczki wyszły rewelacyjne! Miękkie w środku, z delikatnym, orzechowym posmakiem. Polecam! :-) SMACZNEGO
WielopokoleniowoPierniczki, które nie wymagają leżakowanie i zaraz po upieczeniu nadają się do zjedzenia. Kruche, kakaowe i bardzo aromatyczne dzięki przyprawie do piernika. Pierniczki dekorowałam po raz pierwszy z dziećmi i oczywiście większość posypek trafiła do brzuszków zamiast na pierniki :) PIERNICZKI: 3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania 1/2 szklanki miodu 150g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 żółtka(...)godzinę. Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkować na grubość ok 2mm. W trakcie wałkowania podsypywałam mąką, żeby ciasto się nie kleiło. Wycinać dowolne kształty i układać na popierze do pieczenia. Pierniczki bardzo nie rosną, więc nie ma konieczności zostawiania dużych odstępów między nimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 8-10min. Wystudzić. Białko rozetrzeć z cukrem
https:KKuchniaMniamPierniczki na choinkę Przepis miałam podać wcześniej, ale wiecie jak jest - świąteczny zawrót głowy i mnóstwo spraw do załatwienia. Tak, czy inaczej gorąco polecam Wam przepis na pierniczki na choinkę. Doskonale zachowują kształt i są idealne do dekoracji. Cienkie są raczej kruche, ale żeby były miękkie można wykroić je na 5-6 mm. Są idealne do jedzenia od razu. Składniki(...)sumie nie powinno być więcej niż 400g). Ciasto stężeje jeszcze w lodówce. Przykryć, schłodzić przez godzinę (lub dłużej - do dwóch tygodni). Ciasto rozwałkować cienko na 2-3 mm. Wykroić pierniczki. W każdym zrobić słomką lub wykałaczką dziurkę. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonym mąką. Piec w 165°C z termoobiegiem (175°C bez) przez
Pełny talerznawet dodam- piwne pierniczki z orzechami! :-) Pierniczki dla spóźnialskich, czy też dla tych, którzy lubią robić wszystko na ostatnią chwilę! Zresztą, lubią/nie lubią, tak im po prostu wychodzi, i tyle :-) A dlaczego to pierniczki dla nich? :-) Ano dlatego, że pierniczki te nie wymagają długiego leżenia zamknięte w puszce, aby "odeszły" i stały się miękkie. Te pierniczki od razu(...)przez całą noc, a nawet przez cały kolejny dzień. Dopiero następnego wieczora zabrałam się za wycinanie foremkami różnych kształtów. Ciasto przez tak długi czas leżakowania było niezwykle plastyczne! A pierniczki wyszły rewelacyjne! Miękkie w środku, z delikatnym, orzechowym posmakiem. Polecam! :-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowojuż najwyższa pora na pierniczki, nie ma na co czekać! :) Pieczenie i lukrowanie pierników to zdecydowanie moje ulubione zajęcie w okresie przedświątecznym. Co roku staram się sięgnąć po nowy przepis. Tym razem padło na pierniczki cudownie pachnące pomarańczą. Świetnie nadają się do lukrowania i wieszania na choince. Najlepiej upiec je na co najmniej tydzień przed świętami, SKŁADNIKI (ok. 50 sztuk(...)małych pierniczków) 2,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej 1/2 szklanki brązowego cukru lub cukru muscovado 1/3 szklanki miodu 80g masła 1 płaska łyżeczka sody 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika sok i skórka otarta z jednej pomarańczy lukier królewski 1 białko cukier puder kilka kropli soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło, miód i cukier podgrzewamy w garnuszku
DefinicjaSmakuLebkuchen to pierniczki, które pochodzą z Niemiec. Podobno jedne z lepszych na całym świecie. Smaczne, delikatne i nie wymagające zbyt długiego ozdabiania. Piękne są już same w sobie. Uparłam się w tym roku na upieczenie ich, pierwszy przepis zmodyfikowałam do tego stopnia, że pierniczki nie udały się i nadawały się jedynie do konsumpcji przed telewizorem, z pewnością nie na bloga(...)chociaż były przepyszne! Drugi przepis udał się bez dwóch zdań, mimo iż zmodyfikowałam go do własnych potrzeb. Jeśli chcecie by pierniczki były odpowiednio miękkie oraz przeszły cudownym aromatem przyprawy do piernika upieczcie je już dziś! Składniki (na około 30-35 sztuk): 250 gram mąki pszennej 90 gram zmielonych migdałów 150 gram miodu 50 gram syropu (użyłam syropu orzechowego ale może
Mango Papajagrubości. Przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek koła kładziemy ok. 1/2 łyżeczki nadzienia, przykrywamy drugim kółkiem i przy pomocy mniejszej foremki np. w kształcie gwiazdki wycinamy pierniczki, (nie musimy sklejać boków, gdyż same się skleją), usuwamy odcięte ciasta i ponownie je zagniatamy i wałkujemy. Gotowe pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 st. C przez(...)upieczeniu studzimy je na kratce a następnie dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w puszcze lub słoiku. Gdyby zdarzyło się, że pierniczki stwardniały do pojemniczka z pierniczkami wkładamy kawałki np. jabłek, które zapewnią wilgoć pierniczkom, aby zmiękły lub umieszczamy je w wilgotnym pomieszczeniu. Polecam zrobić je z podwójnej porcji
Domowy Smak JedzeniaPomysłów na świąteczne przepisy pełno, ale totalnie brak mi czasu... Zazdroszczę dziewczynom, które mają czas na te wszystkie wypieki świąteczne. Jednak na pierniczki czas musiał się znaleźć. Ten sprawdzony przepis moja Mama dostała od koleżanki, bardzo jej dziękujemy, bo jest świetny. Wprowadziłam swoje zmiany oczywiście, bo inaczej nie byłabym sobą ;) Pierniczki nie wyglądają idealnie, ale taki urok rzeczy własnoręcznie zrobionych(...)Składniki (ok. 100 pierniczków): - 550 g mąki ( u mnie pół na pół krupczatka z pełnoziarnistą) - 300 g płynnego miodu - 80 g cukru pudru - 120 g masła - 1 jajko - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 50 g przyprawy do piernika - 3 łyżki kakao - landrynki* Masło rozpuścić i ostudzić, dodać mąkę, miód, cukier puder, jajko, sodkę, przyprawę, kakao i wszystko wyrobić, aż ciasto będzie
Corner With RecipesPierniczki "last minute" Nie jestem w stanie powiedzieć ile w tym roku upiekłam już pierniczków, ale okazuje się, że ciągle za mało... Czasu do Świąt też już mało, więc tym razem musiałam skorzystać z przepisu na szybkie pierniczki, które nie wymagają dojrzewania i są mięciutkie po upieczeniu. Dobrze też zachowują swój kształt,przez co świetnie nadają się do dekorowania(...)wycinać foremkami dowolne kształty. Układać w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować wodą za pomocą pędzelka (głęboko wierząc, że dzięki temu zabiegowi pierniczki będą jeszcze lepsze ;) ). Piec w 170-180°C przez 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki wydają się zbyt miękkie, muszą trochę "skrzepnąć" w trakcie studzenia. Pierniczki nadają się
Pełny talerzSezon na pierniczki w pełni. U mnie są one na tyle lubiane, że muszę upiec naprawdę dużą ilość, aby zostało coś do Świąt. Większość znika kiedy są jeszcze nie udekorowane, w niewyjaśnionych okolicznościach ;-). Pierniczki, na które dziś zapraszamy są z dodatkiem mąki żytniej pełnoziarnistej i wychodzą trochę mniej słodkie w smaku niż tradycyjne. Pełnoziarniste pierniczki - choinki SKŁADNIKI: Na pierniczki(...)ostygnie dodajemy do ciasta, na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami choinki. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 12 min. w 170 stopniach. Z cukru pudru i białka robimy gęsty lukier. Lukier dzielimy na kilka części
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki