Jeśli mielibyście wybrać jeden typ ciasta na Boże Narodzenie, co by to było? U nas bez wątpienia piernik lub pierniczki. Pyszne pierniczki, z wyraźną miodową nutą i aromatem cynamonu, goździków. Już piekąc pierniczki nawet dużo wcześniej, poczujecie zapach Świąt w domu. Kolor i twardość pierniczków zależy od długości pieczenia ciasteczek. Jeśli preferujecie pierniczki ciemniejsze, pieczcie je ciut dłużej. Jeśli wolicie(...)nieco jaśniejsze i miększe, to pieczcie je w niższej temperaturze. Najlepiej przeprowadzić na 2-3 sztukach test, dzięki któremu zbadacie optymalny czas pieczenia pierniczków w Waszym piekarniku. Pierniczki po upieczeniu są twarde, jak to wypieki przy użyciu miodu, powinny zatem mieć czas na zmięknięcie. Upieczcie je 2-3 tygodnie przed Świętami i zamknijcie w pudełku lub słoju. Jeśli chcecie przyspieszyć
Mieszam w GarnkuŚwięta już tuż tuż. Nam już dziś udzielił się ten czarodziejski nastrój. Wraz z dziećmi upiekłam pyszne drożdżowe pierniczki (miękkie). Po powrocie z wycieczki w góry, gdzie było mnóstwo radosnej zabawy w śniegu, taki wypiek sprawdził się idealnie. Po domu unosi się świąteczny aromat, a my zajadamy się pysznymi pierniczkami. W przygotowaniu pierniczków pomagały mi moje maluchy. Każde złapało(...)rączkę swoją ulubioną foremkę i… do dzieła Jeśli macie dzieci polecam i Wam taką wspólną zabawę Pierniczki możecie też podarować rodzinie lub znajomym w formie prezentu. Ja upiekłam dwie partie i część zaniosłam w pięknym opakowaniu cukierniczym, które możecie nabyć tutaj (klik) , mojej przyjaciółce. Polecam Wam takie opakowania. Doskonale sprawdzą się na co dzień, jak i na zbliżające się
Słodkie okruszkiPierniczki idealne! Tak, nie boję użyć tego określenia, bo na prawdę spełniają one moje najśmielsze oczekiwania. Swoim smakiem, wyglądem i konsystencją bardzo przypominają znane ze sklepowych półek, pierniczki alpejskie – są niemal identyczne! Są miękkie i puszyste od razu po upieczeniu, a przechowując je w szczelnym pojemniku, będziemy mogli cieszyć się ich miękkością jeszcze długi czas Pierniczki rosną jak szalone(...)dlatego lepiej nie wałkować ich zbyt grubo, im cieniej tym lepiej Z podanego przepisu wyszło mi około 200 pierniczków Szczerze polecam, na prawdę warto. Składniki na pierniczki: 0,5kg mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 200g miodu 125g margaryny 2 łyżki przyprawy do piernika 100ml śmietany 18% 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanki cukru 4 żółtka 2 białka
NiePieprz.ploknem piękna biel, a w domu unosi się zapach pysznych pierniczków. I choć do Świąt jeszcze troszkę czasu, w moim domu pierniczki je się i piecze cały rok. Dla mnie nie ma nic piękniejszego niż małe rączki wycinające kolejne kształty, wałkujące ciasto... I ta głośna radość: "Mamo, mamo, jesce chooika... jesce serdusko...", a potem "pysneee, chce jescee...". Dlatego już dziś(...)zapraszam Was na przepis na miękkie pierniczki domowe. Idealne na Święta i co dzień. Takie pierniczki nie wymagają leżakowania, można je jeść od razu. Spróbujcie. Składniki: (na 2 blaszki pierniczków) 100 g miękkiego masła 3/4 łyżeczki kakao (do ciast) 1/4 szklanki płynnego miodu 1/3 szklanki cukru pudru 1 jajko klasy L 2 1/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania podczas wałkowania
Słodkie okruszkiNarodzenia chciałabym życzyć Wam wszystkiego co najlepsze, dużo zdrowia, radości, spokoju, wyjątkowej atmosfery przy wigilijnym i świątecznym stole i samych smakołyków! Dziś zamiast opłatkiem, dzielę się z Wami wirtualnie pierniczkami w kolorach bloga. Upiekłam je ze sprawdzonego przepisu Doroty . Pozdrawiam serdecznie. Patrycja
Czerwień i błękitPyszne, miękkie pierniczki bez glutenu i bez cukru. Ładnie pachną i są interesujące w smaku. Jeśli chcemy, aby były wegańskie proszę miód zstąpić syropem klonowym. W przygotowaniu szybkie, ale nie tak proste do zrobienia, ponieważ ciasto jest bardzo sypkie i wymaga trochę uwagi. Z przepisu uzyskamy około 20 ciasteczek. Bardzo polecam… Wszystkie produkty użyte w przepisie dostępne
Mała Cukierenkagrubość ok. 3 mm. Piec w 18 stopniach przez ok. 10 minut.Dekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.Z ciasta wychodzi ok. 4 blaszki czyli mniej więcej 80-90 pierniczków.Jeden ma ok. 65 kalorii (kaloryczność z polewą) 48 kcal (czysty)W oczekiwaniu na białą czekoladę (link)Umilały
Czarnawisienkanawet dłużej), a 1 tydzień w spokojnym, zimnym miejscu to minimum, ale... cholera, kto by chciał tyle w chłodzie oczekiwać na swój życiowy punkt kulminacyjny. Tak więc my bezglutenowe pierniczki stworzyłyśmy po tygodniu i wcale ich nie spierniczyłyśmy skracając czas dojrzewania.SKŁADNIKI:- mąka razowa Dunkel, 1 kg- miód, 0,5 litra- cukier trzcinowy, 1 szklanka- cukier biały. 1/2 szklanki,- melasa
Wypisz WymalujPiernikowe wspominki...z serii wspominek przypomnienie Bożego Narodzenia 2011. Tym razem piekłyśmy pierniczki :)Po raz pierwszy upiekłam też wtedy Mississippi-Mud-Cake czekoladowy do granic możliwości, ale jakże pyyyszny
Z butelką mleczka w tlePierniczki są od razu miękkie. Przechowywane w metalowym pudełku bardzo długo zachowają ten sam smak i miękkość. Zapachniało już świętami w domu przy okazji wypieku Składniki:1 kg mąki8 zółtek3 białka1,5 szkl cukru3 łyżki kakao200 ml gęstej śmietany3 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka zmielonego goździka1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego1 kostka masła Roślinne z Mlekovity1 słoik
Z Majeczką w kuchniPost Świąteczne pierniczki z lukrem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Świąteczne pierniczki na szybko pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojecoś z niczego ;) Mam ambitne plany z kółek (wyciętych szklankami i kieliszkami) zrobić trójwymiarowe choinki, a resztę udekorować lukrem i cukrowymi gwiazdkami :) Po raz pierwszy w życiu postanowiłam upiec pierniczki. Dziwnie to brzmi w "moim wieku", ale tak jest :) Moja mama i babcia jakoś tej tradycji nie kultywowały, może przy okazji Wigilii zapytam z czego to wynikało
Kraina Tysiąca SmakówLebkuchen - niemieckie, mięciutkie pierniczki - tak wyglądają na "surowo" bez lukru, polewy itp. Lebkuchen to pierniczkowe "last minute". Powinny być miękkie już następnego dnia po upieczeniu, czyli nie muszą długo leżeć. Można je polukrować, chociaż mi najbardziej podobają się takie "surowe", z pięknie popękanym wierzchem ;) Część przygotowałam również w blaszce ze świątecznymi wzorami...Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówpaczki przyprawy do piernikówPodgrzewamy miód z masłem i cukrem do rozpuszczenia. Łączymy mąkę z przyprawą i kakao. Dodajemy sodę. Mieszamy z jajkiem i miodem. Odstawiamy na godzinę. Następnie wykrawamy pierniczki za pomocą foremek. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C z termoobiegiem. Pierwszą blaszkę pierników pieczemy przez 10 minut, kolejne około 6 minut (tak by się nie przypaliły). Po wystygnięciu pierników
Smaczne ZdroweLebkuchen czyli niemieckie tradycyjne pierniczki. Podobno jedne z najlepszych na świecie. Historia tego wypieku sięga 13 wieku i zaczyna się u mnichów z Frankonii. Obecnie ze względu na różnice w składnikach te pierniki dzielą się na Lebkuchen czyli ciasto miodowe oraz Pfefferkuchen czyli ciasto pieprzowe. Tradycyjnie, ciasteczka są zazwyczaj dość duże i może mieć 11,5 cm w średnicy, najczęściej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzień dobry!Dzisiaj mam dla Was post o dekorowaniu pierniczków. Wielu z Was pewnie powie, że... nie umie, nie ma zdolności plastycznych, nie ma wiary w siebie i dekoracja będzie brzydka... Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćciasta foremkami wycinać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożenej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C. Piec ok 15 minut w zależności od wielkości. Pierniczki wystudzić i dowolnie udekorować. Ciastka po upieczeniu są miekkie ale po wystudzeniu twardnieją (ale daja się gryść bez połamania zębów) i jeszcze następnego dnia są twardawe ale potem zaczynają już mięknąć
Monia miesza i gotujegrudek, delikatne i elastyczne. Ciasto odłóż na 15 min, by "odpoczęło". Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Foremkami o różnych kształtach wykrawaj pierniczki. Ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20 min w temp. 180'C. Gdy gotowe pierniki wystygną można zabrać się za dekorowanie
cookplŚwięta coraz bliżej. Dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na miękkie pierniczki na syropie z agawy . Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na święta, choć i nie tylko. My uwielbiamy jeść pierniczki właściwie przez cały rok, a w szczególności w chłodne jesienne lub zimowe dni. Ale nie tylko jedzenie pierniczków, to przyjemność. Osobiście uwielbiam zapach unoszący się po całym domu(...)podczas pieczenia takich pierniczków… cudowny Składniki: (na 2 blaszki pierniczków) 100 g masła (miękkiego) 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 100 ml syropu z agawy ciemnego * do nabycia w Biogo 1 jajko klasy L 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody *lub malinowego, w Biogo znajdziecie duży wybór syropów z agawy Przygotowanie: Do miski
Słodkie okruszkiNiebawem Mikołajki więc ja co roku przygotowaliśmy pierniczki, którymi częstuje się Mikołaj zostawiając prezenty pod poduszką Pierniczki robiłam z Wikusią a do dekorowania (lukrem niskowęglowodanowym) zasiadła cała rodzinka Zgadnijcie, który pierniczek ozdobiła Wikusia? Jako, że od jakiegoś czasu staram się nie poddawać obróbce termicznej orzechów i nasion, musiałam popracować nad nowym przepisem bo poprzedni zawierał mąkę migdałową. I tak powstały(...)pierniczki z mąką kokosową – idealne dla osób na LCHF oraz tych, które unikają glutenu i laktozy Można je jeść zaraz po upieczeniu, kiedy są kruche lub przechowywać przez 7-10 dni w puszce, gdzie nieco zmiękną. Składniki na 40 małych pierniczków: 90 g mąki kokosowej 80 g rozpuszczonego oleju kokosowego 30 g zmielonego na cukier puder ksylitolu lub erytrolu
Ola la LCHFPierniczki z przepisu własnego i od Dr. Oetker Próbuję nadrobić zaległości, tyle przepisów a brak czasu aby wszystko wam pokazać. Postanowiłam wypróbować pierniczki od Dr. Oetker, z efektów byłam bardzo zadowolona. W opakowaniu czekała również na mnie foremka do pierniczków. :) Pierniczki robiłam również z przepisu który wykorzystałam na Chatkę z piernika przepis tutaj: ciasto na pierniczki(...)Przepis: Składniki: 1 opakowanie pierniczków Dr. Oetker 100 g masła 1 jajko dodatkowo: 1 białko 200 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny, lub wody kolorowe posypki barwnik spożywczy Wykonanie: 1. Pierniczki wykonujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Nie trzeba niczego zmieniać, nie trzeba nic więcej dodawać. 2. Gotowe pierniczki zostawiamy do wystygnięcia. 3. Przygotowujemy lukier ubijając
Mój pomysł naPierniczki z bakaliami to propozycja dla tych, którzy nie lubią czekać na dojrzewanie ciasta piernikowego lub na zmięknięcie upieczonych już pierników. Jeśli ich nie przesuszycie podczas pieczenia, od razu będą miękkie i rozpływające się w ustach. Pierniczki z poniższego przepisu, jak ich nazwa wskazuje, są najeżone bakaliami, które możecie dobrać według własnego gustu. Ważne jednak, by były bardzo drobno pokrojone(...)gdyż duże kawałki mogą utrudnić wałkowanie ciasta i formowanie pierniczków. Wierzch pierniczków bakaliowych warto ozdobić cienką warstwą lukru, nada to im dodatkowej słodyczy (ciasto piernikowe nie jest mocno słodkie) i sprawi, że będą ładnie się prezentować. Pierniczki najłatwiej uformować w kwadraty, gdyż duża ilość bakalii utrudnia wykrawanie ich foremkami. Jeśli jednak uprzecie się na różne kształty, wybierzcie foremki metalowe, które
Smakołyki BerenikiTrudno skojarzyć święta bez smaku i zapachu pierniczków. Są uwielbiane przez każdego, nikt, po prostu nikt nie może im się oprzeć. Sam bardzo lubię pierniczki, ale ich przygotowanie zawsze było dla mnie wyzwaniem, długo szukałem przepisu, który będzie naprawdę idealny. W końcu udało mi się ułożyć taki przepis, pierniczki wg. niego są cudowne, bardzo korzenne, jest dobrze odczuwalny smak(...)miodu, kształt po upieczeniu prawie się nie zmienia, ich powierzchnia wychodzi bardzo gładka, czyli nie widać żadnych pękniętych rysów. Pierniczki najlepiej przygotować 2-3 tygodnie do świąt, aby zdążyły zmięknąć i nabrać prawdziwego smaku pierniczków, bo czym dłużej leżakują, tym lepsze są :) Najlepsze pierniczki świąteczne - przepis: Z podanego przepisu wychodzi ok. 50-60 pierniczków 80 g masła
Kuchnia Łukaszawyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez zapachu pierników w domu. Dlatego przygotowuję różne małe pierniczki i każdego roku dodaję coś nowego. W tym roku zrobiłam pierniczki z ciasta dojrzewającego, takiego jak na piernik staropolski. Zrobiłam je wcześniej, żeby upiec je z dużym wyprzedzeniem i jeśli się uda to przechowam je w puszce do świąt. Oczywiście można zrobić np. podwójną(...)porcję ciasta dojrzewającego i z połowy zrobić pierniczki. Moje pierniczki wzbogaciłam pysznym nadzieniem z powideł śliwkowych. Składniki: 125 g prawdziwego miodu 55 g dobrego masła 100 g drobnego cukru do wypieków 255 g mąki pszennej tortowej 1 jajko (ze wsi) 300 ml zimnego mleka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 20 g domowej przyprawy do piernika Ponadto: powidła
Kuchnia u Krysijednolite. (Ja wyrabiam ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i wykarawać foremkami pierniczki. Pierniczki układać na blasze (najlepiej od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (środkowa półka, grzałka dolna i górna) i piec przez około(...)minut, aż staną się złociste (u mnie piekły się przez 8 minut). Upieczone pierniczki wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. puszce/słoiku) lub w związanym woreczku foliowym. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 80 pierniczków. W przypadku, gdyby miód nie był płynny, można go wraz z masłem, cukrem pudrem i przyprawami korzennymi podgrzać
Gospodyni MiejskaPyszne, pachnące, miękkie w środku, chrupiące z zewnątrz i jednocześnie rozpływające się w ustach pierniczki w czekoladowej polewie to jedne z bardz iej smakowitych wersji pierniczków jakie możemy przygotow ać w naszych domach. Dodatek kolorowych posypek sprawia, że pierniczki nabi erają wyjątkowości i idealnie komponują się ze świąteczną atmosferą oraz magią Bożego Narodzenia. Ciasto na pierniczki przygotowujemy(...)przed pieczeniem, a możemy je je ść już na drugi dzień . Pierniczki z Czekoladą - Składniki: Pierniczki: 250 g miodu 25 0 cukru trzcinowego 1 00 g masła ok. 500 g mąki tortow ej (w przepisie jest 600 g jednak uważam, że to zdecydowanie za dużo, najlepiej najpierw dodać 500 g a później ewentualnie dosypywać do momentu otrzymania pożądanej konsystencji
Słodka StronaW domu u Aniołów cały czas pierniczymy:)Składniki;40 dkg mąki,10 dkg cukru,20 dkg masła,1 jajko,15 dkg miodu,1 łyżeczka proszku do
Anioły w kuchniSkładniki:50 g masła100 g miodu150 g cukru450 g mąki pszennej1 jajko1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaprzyprawa do piernika - całe opakowanieWykonanie:Miód, cukier i masło
kolorowotorcikowo