Upiekłam pierniczki, bo nie wyobrażam sobie, żeby miało ich nie być w święta. Jest z nimi jest trochę pracy, ale za to przy dekorowaniu jest dużo zabawy. Pracę można sobie rozłożyć na dwa, trzy dni. Potem gotowe pierniczki trzeba koniecznie schować do pudełek tak, żeby nikogo nie kusiły... nawet nas. Muszą poleżeć do świąt. Wiem z doświadczenia(...)jajko 1 łyżka przyprawy (domowej) do piernika 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżka kakao 1/4 łyżeczki soli Ponadto: mąka do podsypywania ciasta Do dekoracji: 1 białko do posmarowania pierniczków kolorowa posypka lukier: z cukru pudru i 1 białka + barwniki spożywcze Wykonanie: Do garnka z grubym dnem wlałam miód, dodałam masło i oba rodzaje cukru. Podgrzewałam na średnim
Kuchnia u Krysinaszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCUWykonanie;Miód podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Do mąki dodajemy miód, przyprawę do piernika, sodę, masło, jajka. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na placki o średnicy 1/2 cm.Wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do zarumienienia. Potem dekorujemy wedle naszej fantazji
Anioły w kuchnirazem niestety podczas przygotowywania pierniczków w aparacie wyczerpały się baterie, w związku z czym proces pieczenia nie został uwieczniony. :-) Chciałabym o nich pamiętać i wrócić do nich w przyszłym roku, publikuję więc wpis z efektem końcowym. Rzeczywiście nie stwardniały, można je jeść od razu. Z ciastem pracuje się trudno (jest lepkie), ale efekt końcowy jest zadowalający. :-) Przepis ponownie z bloga
Szefowa kuchnikocha katarzynek za ich smak, kształt, który jest niezmienny od lat, prostotę. Pierniczki zaraz po upieczeniu są twarde ale po kilku tygodniach miękną to jedna z kolejnych rzeczy, którą się piecze przed świętami i niecierpliwie potem na nie czeka ...warto. Pamiętam ja je z dzieciństwa a teraz tą tradycję wpajam moim córeczką.SKŁADNIKI:- 20 dag miodu- 1 łyżeczka przypraw korzennych
Basia w kuchniDzisiaj proponuję najłatwiejszy przepis na pierniczki. Co prawda mam na blogu przepisy na pierniczki : świąteczne pierniczki, świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. ale ten przepis jest najlepszy. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne. Część pierniczków(...)lodówki na 1 godzinę aby się schłodziło.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka części i stopniowo rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,4-0,5 cm, wycinamy pierniczki w kształcie serca. Piernikowe serca układamy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach, gdyż pierniczki za sprawą sody lekko rosną . Część piernikowych serc posypujemy karmelem z wanilią. Pieczemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli mielibyście wybrać jeden typ ciasta na Boże Narodzenie, co by to było? U nas bez wątpienia piernik lub pierniczki. Pyszne pierniczki, z wyraźną miodową nutą i aromatem cynamonu, goździków. Już piekąc pierniczki nawet dużo wcześniej, poczujecie zapach Świąt w domu. Kolor i twardość pierniczków zależy od długości pieczenia ciasteczek. Jeśli preferujecie pierniczki ciemniejsze, pieczcie je ciut dłużej. Jeśli wolicie(...)nieco jaśniejsze i miększe, to pieczcie je w niższej temperaturze. Najlepiej przeprowadzić na 2-3 sztukach test, dzięki któremu zbadacie optymalny czas pieczenia pierniczków w Waszym piekarniku. Pierniczki po upieczeniu są twarde, jak to wypieki przy użyciu miodu, powinny zatem mieć czas na zmięknięcie. Upieczcie je 2-3 tygodnie przed Świętami i zamknijcie w pudełku lub słoju. Jeśli chcecie przyspieszyć
Mieszam w GarnkuŚwięta już tuż tuż. Nam już dziś udzielił się ten czarodziejski nastrój. Wraz z dziećmi upiekłam pyszne drożdżowe pierniczki (miękkie). Po powrocie z wycieczki w góry, gdzie było mnóstwo radosnej zabawy w śniegu, taki wypiek sprawdził się idealnie. Po domu unosi się świąteczny aromat, a my zajadamy się pysznymi pierniczkami. W przygotowaniu pierniczków pomagały mi moje maluchy. Każde złapało(...)rączkę swoją ulubioną foremkę i… do dzieła Jeśli macie dzieci polecam i Wam taką wspólną zabawę Pierniczki możecie też podarować rodzinie lub znajomym w formie prezentu. Ja upiekłam dwie partie i część zaniosłam w pięknym opakowaniu cukierniczym, które możecie nabyć tutaj (klik) , mojej przyjaciółce. Polecam Wam takie opakowania. Doskonale sprawdzą się na co dzień, jak i na zbliżające się
Słodkie okruszkiPierniczki idealne! Tak, nie boję użyć tego określenia, bo na prawdę spełniają one moje najśmielsze oczekiwania. Swoim smakiem, wyglądem i konsystencją bardzo przypominają znane ze sklepowych półek, pierniczki alpejskie – są niemal identyczne! Są miękkie i puszyste od razu po upieczeniu, a przechowując je w szczelnym pojemniku, będziemy mogli cieszyć się ich miękkością jeszcze długi czas Pierniczki rosną jak szalone(...)dlatego lepiej nie wałkować ich zbyt grubo, im cieniej tym lepiej Z podanego przepisu wyszło mi około 200 pierniczków Szczerze polecam, na prawdę warto. Składniki na pierniczki: 0,5kg mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 200g miodu 125g margaryny 2 łyżki przyprawy do piernika 100ml śmietany 18% 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanki cukru 4 żółtka 2 białka
NiePieprz.ploknem piękna biel, a w domu unosi się zapach pysznych pierniczków. I choć do Świąt jeszcze troszkę czasu, w moim domu pierniczki je się i piecze cały rok. Dla mnie nie ma nic piękniejszego niż małe rączki wycinające kolejne kształty, wałkujące ciasto... I ta głośna radość: "Mamo, mamo, jesce chooika... jesce serdusko...", a potem "pysneee, chce jescee...". Dlatego już dziś(...)zapraszam Was na przepis na miękkie pierniczki domowe. Idealne na Święta i co dzień. Takie pierniczki nie wymagają leżakowania, można je jeść od razu. Spróbujcie. Składniki: (na 2 blaszki pierniczków) 100 g miękkiego masła 3/4 łyżeczki kakao (do ciast) 1/4 szklanki płynnego miodu 1/3 szklanki cukru pudru 1 jajko klasy L 2 1/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania podczas wałkowania
Słodkie okruszkiNarodzenia chciałabym życzyć Wam wszystkiego co najlepsze, dużo zdrowia, radości, spokoju, wyjątkowej atmosfery przy wigilijnym i świątecznym stole i samych smakołyków! Dziś zamiast opłatkiem, dzielę się z Wami wirtualnie pierniczkami w kolorach bloga. Upiekłam je ze sprawdzonego przepisu Doroty . Pozdrawiam serdecznie. Patrycja
Czerwień i błękitPyszne, miękkie pierniczki bez glutenu i bez cukru. Ładnie pachną i są interesujące w smaku. Jeśli chcemy, aby były wegańskie proszę miód zstąpić syropem klonowym. W przygotowaniu szybkie, ale nie tak proste do zrobienia, ponieważ ciasto jest bardzo sypkie i wymaga trochę uwagi. Z przepisu uzyskamy około 20 ciasteczek. Bardzo polecam… Wszystkie produkty użyte w przepisie dostępne
Mała Cukierenkagrubość ok. 3 mm. Piec w 18 stopniach przez ok. 10 minut.Dekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.Z ciasta wychodzi ok. 4 blaszki czyli mniej więcej 80-90 pierniczków.Jeden ma ok. 65 kalorii (kaloryczność z polewą) 48 kcal (czysty)W oczekiwaniu na białą czekoladę (link)Umilały
Czarnawisienkanawet dłużej), a 1 tydzień w spokojnym, zimnym miejscu to minimum, ale... cholera, kto by chciał tyle w chłodzie oczekiwać na swój życiowy punkt kulminacyjny. Tak więc my bezglutenowe pierniczki stworzyłyśmy po tygodniu i wcale ich nie spierniczyłyśmy skracając czas dojrzewania.SKŁADNIKI:- mąka razowa Dunkel, 1 kg- miód, 0,5 litra- cukier trzcinowy, 1 szklanka- cukier biały. 1/2 szklanki,- melasa
Wypisz WymalujPiernikowe wspominki...z serii wspominek przypomnienie Bożego Narodzenia 2011. Tym razem piekłyśmy pierniczki :)Po raz pierwszy upiekłam też wtedy Mississippi-Mud-Cake czekoladowy do granic możliwości, ale jakże pyyyszny
Z butelką mleczka w tlePierniczki są od razu miękkie. Przechowywane w metalowym pudełku bardzo długo zachowają ten sam smak i miękkość. Zapachniało już świętami w domu przy okazji wypieku Składniki:1 kg mąki8 zółtek3 białka1,5 szkl cukru3 łyżki kakao200 ml gęstej śmietany3 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka zmielonego goździka1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego1 kostka masła Roślinne z Mlekovity1 słoik
Z Majeczką w kuchniPost Świąteczne pierniczki z lukrem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Świąteczne pierniczki na szybko pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojecoś z niczego ;) Mam ambitne plany z kółek (wyciętych szklankami i kieliszkami) zrobić trójwymiarowe choinki, a resztę udekorować lukrem i cukrowymi gwiazdkami :) Po raz pierwszy w życiu postanowiłam upiec pierniczki. Dziwnie to brzmi w "moim wieku", ale tak jest :) Moja mama i babcia jakoś tej tradycji nie kultywowały, może przy okazji Wigilii zapytam z czego to wynikało
Kraina Tysiąca SmakówLebkuchen - niemieckie, mięciutkie pierniczki - tak wyglądają na "surowo" bez lukru, polewy itp. Lebkuchen to pierniczkowe "last minute". Powinny być miękkie już następnego dnia po upieczeniu, czyli nie muszą długo leżeć. Można je polukrować, chociaż mi najbardziej podobają się takie "surowe", z pięknie popękanym wierzchem ;) Część przygotowałam również w blaszce ze świątecznymi wzorami...Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smaków