Lista przepisów dodanych do akcji (172 przepisy): Migdałowe dachówki Ciasto 3BIT bez pieczenia Torcik makowy Miodownik (stefanka) z masą grysikową Speculoos – ciasteczka Świętego Mikołaja Popękane ciasteczka czekoladowe Mandarynkowiec Pierniczki ziemniaczane na opłatku Pierniczki jak alpejskie – na ostatnią chwilę! Lamingtony (kokosanki) Ciasto Wenus Ciasto Coca – Cola Ciasteczka orzechowe z dżemem Rogaliki 3 składnikowe Orzeszki- skorupki do nadziewania Orzeszki -skorupki do nadziania(...)lodówki Zakręcona drożdżówka Wafle z masą i bakaliami Sernik na zimno a la ptasie mleczko Drożdżówka z masą makową Tort makowo-kawowy Ciasto "Wiewiórka" - pyszny i szybki brzydal Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego Warstwowy miodownik Cytrusowy deser w wersji świątecznej Piernik na herbacie Piernikowe muffinki Ptysie z masą piernikową Świąteczne pierniczki Solony gęsty karmel Duże ciastka z czekoladą i bakaliami
My Culinary ArtMój następny sposób na wykorzystanie poświątecznych pierniczków i ozdób oraz zalegających w spiżarni powideł śliwkowych. Ale na tym jeszcze nie koniec, bo pierniczków wcale nie ubywa, a po głowie chodzą jakieś nowe pomysły. Nie wiem tylko czy udami się je zrealizować bo chyba atakuje mnie jakieś choróbsko. Torcik nie wymaga pieczenia. Jest szybki w przygotowaniu i smakuje doskonale. Ma trzy(...)warstwy pierniczków, jedna warstwę z powideł śliwkowych wzbogaconych rumem i dwie warstwy z sera. Jest dość wysoki i może nie zmieścić się w tortownicy. Ja użyłam specjalnej obręczy do tortów, ale można zwykłą tortownice nadsztukować papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Można też zrobić go w większej tortownicy, wtedy wyjdzie niższy. Potrzeba będzie tylko trochę więcej pierniczków. ” Tort piernikowy (przepis
Wiem co jemupieczeniu i takie już pozostają :) Robiłam je na początku grudnia i nadal są miękkie :) Przechowuję je w metalowych puszkach (a właściwie to została mi już tylko jedna puszka). Pierniczki można udekorować, polukrować i posmarować polewą - wedle uznania. Dla mnie są idealne.Składniki (robiłam z połowy tej porcji):80 dag mąki pszennej25 dag cukru kryształu4 jajka12 dag tłuszczu (u mnie margaryna
Kuchnia domowa AniJuż niedługo święta, a to zdecydowanie ostatni dzwonek, by zrobić pierniczki. Przepis jest prosty i zawsze się udają! Ogranicza nas tylko nasza kreatywność.Tak więc do dzieła! Przepis pochodzi ze strony /mojewypieki.pl/ Składniki:230 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka miodu 1 duże jajko5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając(...)miejsce kakao- ciemniejszy kolor pierniczków) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2-3 łyżki przyprawy korzennej szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do naczynia przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę korzenną, sól, mieszamy i odkładamy.W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód i miksujemy. Dodajemy jajko i miksujemy
Pudełko rozmaitościZbliżają się święta Bożego Narodzenia. Na naszych stołach nie może zabraknąć pierniczków. Wczoraj przygotowałam ciasto, a dzisiaj razem z moją córką Alicją upiekłyśmy je. Ogromną frajdę sprawiło nam ich ozdabianie.Składniki:2 kg mąki szymanowskiej0,5 kg masła lub margaryny1 słoik miodu sztucznego (taki jak od dżemu)2,5 szklanki cukru4 op. przyprawy do pierników (po 2 dag)14 zmielonych(...)dodajemy ubite jajka. Dodajemy pozostałą część mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do następnego dnia. Ciasto dzielimy na małe porcje i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki i pieczemy w temperaturze 210 stopni około 9 minut. Po ostudzeniu dekorujemy je.Smacznego
Salonik smakówtych, którzy nie przygotowali odpowiednio wcześniej pierniczków, mam prosty przepis. Nie trzeba będzie czekać, aż zmiękną. Powiedziałam wręcz, że trzeba będzie pilnować, aby nie rozpłynęły się w naszych ustach przed świętami ;) Szczerze mówiąc, nie jestem fanką tradycyjnych pierników. Zjem, ale bez zachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta(...)kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam to, z którego upiekłam kolorowe choinki - sprawdziło się rewelacyjnie :)Składniki na około 100 pierniczków:300 dkg masła,15 dkg cukru pudru,40 dkg mąki pszennej,1 łyżka przyprawy do piernika,szczypta soli.Masło utrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać przesianą mąkę
Codzienna kuchnia niecodziennamiesiąc temu ciasto na staropolski piernik dojrzewający? Tak, to już ten czas kiedy możemy do niego zajrzeć i piec piernik!Dzisiaj powiem Wam co nieco jak przygotować z niego pierniczki, w sobotę będzie post o pieczeniu dużego piernika.Tak - z tego ciasta możemy upiec też małe pierniczki! :-)Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćMoje pierwsze pierniczki gotowe na choinkę :-) Na razie są jeszcze twarde ale podobno tak musi być:-) Zrobiłam z mąki razowej, trochę z lenistwa i trochę z ciekawości co, to z tego wyjdzie. W tle świąteczna muzyka, choinka już ubrana...Kocham ten czas. Wyczekiwanie na święta ale jeszcze bez tej gorączki,na spokojnie.Do Wigilii zostało jeszcze 10 dni, mam nadzieje(...)zmiękną moje cudne pierniczki. Składniki:2 szklanki mąki razowej 3 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 3/4 torebki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka łyżeczka kakao kilka łyżek mleka Sposób wykonania: Na stolnicy wysypać przesianą mąkę, dodać gorący miód, wymieszać. Dodawać kolejno sodę, przyprawę, kakao, mleko ciągle
pieprzny smaczekZapachniało dzisiaj w moim domu świętami. Pieczenie pierników to doskonały sposób, by poczuć magię i atmosferę świąt. Pierniczki poleżą teraz sobie w pudełku i do świąt będą doskonałe. Polecam.SKŁADNIKI10 dag mąki żytniej 30 dag mąki pszennej pełnoziarnistej15 dag miodu płynnego 10 dag masła10 dag cukru pudru2 jajka1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżka kakao2 łyżeczki cynamonuprzyprawa(...)maki wbić jajka dodać ostudzone mało i miódWszystkie składniki zagnieść i wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremkamidowolne kształty pierniczków.W celu zrobienia dziurki do zawieszenia, wkuć wykałaczkę, a po upieczeniu wyjąć.Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 170 stopni ok 8 do 10 min.Po ostudzeniu
W kuchennym oknie EwyPierwsza partia piernikowych wypieków doczekała się malowania .Nie są może jak z żurnala , ale cieszą oko i co najważniejsze podniebienie też .Pierniczki upiekłam z przepisu ( z małą modyfikacja ) znalezionego w starej gazetce z 2003 roku "Ciasta świąteczne "Co roku testuję co raz to nowe przepisy na pierniki i ten jak na razie jest w czołówce , bo nie dość(...)szybko się robią i nie trzeba czekać aż ciasto się mocno schłodzi , bądź tez poleżakuje całą noc , to jeszcze upieczone już pierniczki nie przypominają kamyków :)Składniki :3,5 szklanki mąki0,5 szklanki miodu0,5 szklanki cukru0,25 szklanki oleju4 łyżeczki przyprawy do piernika1 łyżeczka sody1 jajkoszczypta soli 0,3 szklanki wodyWykonanie:Wodę podgrzać z cukrem , miodem , olejem i przyprawą
Malinowa KawiarenkaPyszne okrągłe pierniczki, które zrobić można w mig. Bardzo dobry przepis dla spóźnialskich :).Składniki:1 i 1/2 szklanki mąki tortowej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2 szklanki brązowego cukru100 g miękkiego masłałyżeczka kakao4 łyżki mleka2 łyżki miodu2 łyki przyprawy do piernikaWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.Blachę lekko smarujemy tłuszczem.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą, przyprawą do piernika.Dodaj masło(...)dodaj cukier i miód. Dokładnie zagnieć ciasto.Od ciasta odrywał po kawałeczku i rób kulki (powinny być równej wielkości), i kładź na blachę.Piecz 20 min. Po czym ostudź.Smacznego :)*pierniczki można obsypać cukrem pudrem *najlepiej przechowywać w blaszanych pojemniczkach Oprócz pieczenia tworzyła świąteczny stroiczek i bukiecik :) Zakupiłam pęczek jemioły, a reszta znalazła się w domciu
Moje pyszne gotowanieświęta nadchodzą wielkimi krokami i wszędzie królują Bożonarodzeniowe wypieki, postanowiłam także podzielić się z Wami moją inspiracją.Zachęcona konkursem organizowanym przez producenta margaryny Palma wpadłam na pomysł wykonania pierniczków zainspirowanych właśnie Lamingtonami.Ciasteczka są szybkie w wykonaniu, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Idealna kiedy świąteczne wypieki musicie wykonać na ostatnią chwilę. Polecam!!Ekspresowe pierniczki ala Lamington z powidłami śliwkowymiSkładniki:Ciasto
Mania GotowaniaKorzenne pierniczki o ciemnym kolorze i niezwykłym wyrazistym aromacie dzięki melasie z trzciny cukrowej. Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami.Składniki:350 g mąki pszennej1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki soli4 łyżeczki przyprawy do piernika100 g masła w temp. pokojowej1/2 szklanki brązowego cukru1 duże jajko150 g melasyMąkę wymieszać z sodą, solą i przyprawą do piernika.Do misy miksera wrzucić masło(...)porcje ciasta na grubość około 6 mm. Wykrawać dowolne kształty i układać je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec około 10-14 minut w zależności od wielkości pierniczków. Wyjąć i wystudzić na kratce. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchennePrawdopodobnie każdy z Was zna ten smak :) Chrupiące, cieniutkie, mocno imbirowe szwedzkie pierniczki i stają się coraz smaczniejsze z każdym dniem. Jeżeli będą przechowywane w szczelnie zamkniętej puszce, zachowują świeżość nawet kilka miesięcy. Ja już zaczęłam pieczenie z myślą o Świętach, ale wątpię, żeby przetrwały do tego czasu :) przepis znalazłam na stronie White Plate. Z podanych składników przygotowałam tyle(...)pierniczków, że zapełniły sporej wielkości puszkę - o wymiarach: śr. 13,5 cm, wys. 21 cm. Zapraszam do pieczenia!Składniki na kilka blaszek ciasteczek Pepparkakor:150 g melasy lub syropu klonowego110 g masła100 g cukru trzcinowego375 g mąki1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (dałam jedną)1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki mielonych goździków*1/4 łyżeczki soli1 duże jajko2 łyżeczki
My Culinary ArtPrzepis na pierniczki mam od 3 lat i co roku robię z niego świąteczne ciasteczka :) Wypróbowałam już wiele przepisów i wydaje mi się, że ten jest najlepszy :) Nie trzeba nawet czekać aby zmiękły, ponieważ są od razu gotowe do jedzenia :)Składniki:1 kg mąki (tak jest w przepisie,ale według mnie powinno być jej o wiele więcej bo ciasto jest(...)ciasto, odrywamy kawałek i wałkujemy na stolnicy obsypanej delikatnie mąką (aby ciasto się nie przykleiło) i wycinamy foremkami kształty. Blaszkę wysmarować margaryną i układać na niej pierniczki. Posmarować roztrzepanym białkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 st.C na ok 5 min. Przed ozdobieniem :I po :Smacznego
charlotte gotuje