Przepyszne, miękkie i rozpływające się w ustach pierniczki polane aromatyczną czekoladą to propozycja, która ucieszy niejednego łakomczucha. Są to pierniczki, które z pewnością warto dodać do listy świątecznych łakoci. Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (a'la Pierniczki Alpejskie) - Składniki:100 g masła170 g miodu100 g cukru1 jajko1 żółtko jajka330 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka przyprawy do piernika1(...)łyżka kakao 250 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30%łyżka rumu (lub wódki) Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (ala Pierniczki Alpejskie) - Sposób przygotowania:Masło, miód oraz cukier rozpuszczamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy. Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło z miodem
Słodka StronaŚwięta zbliżają się nieubłaganie, więc przyszła pora na pieczenie pierniczków. Dzisiaj proponuję przygotować łatwe, ale pełne uroku pierniczki z witrażami z kolorowych cukierków landrynek, czy też z karmelków. Jest to najłatwiejszy przepis na pierniczki świąteczne. W zeszłym roku napiekłam pierniczków z tego przepisu hurtową ilość. Na blogu jest kilka przepisów na pierniczki : świąteczne pierniczki, świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe(...)choinki.ale pierniczków z witrażami jeszcze nie ma, nadrabiam szybko. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, można zrobić ręcznie, ja tym razem ciasto zrobiłam hakiem robota, gdyż mój ukochany pies podczas spaceru, tak się szarpał na smyczy, że nadwyrężył mi prawą rękę.Zróbcie sobie już teraz Świąteczne Pierniczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPierniczki nadziewane są pyszne, mięciutkie i trudno poprzestać na jednym, kiedy się po nie sięga. Można je przygotować tuż przed świętami, gdyż od razu po upieczeniu są miękkie i nie twardnieją, a schowane do szczelnego pojemnika, nabiorą jeszcze większej miękkości.Pierniczki można pozostawić nieudekorowane, polukrować lub pokryć, tak jak ja, polewą czekoladową. Jako nadzienia użyłam gęstych powideł śliwkowych.Z poniższego(...)przepisu upiekłam około 60 sztuk, średnica każdego pierniczka to około 4-4,5cm.Pierniczki nadziewane Składniki:300g mąki pszennej50g mąki ziemniaczanej75g masła75g miodu75g cukru pudru60g (3 łyżki) kwaśnej śmietany 18%1 jajko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej200g powideł śliwkowych Wykonanie:- do miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder i kakao, dodać miód (jeśli jest
Smakołyki BerenikiDzisiaj proponuję najłatwiejszy przepis na pierniczki świąteczne. Co prawda mam na blogu dwa przepisy na pierniczki :świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. ale w tym wypadku zależało mi na szybkości wykonania ciasta i szybkości wykrawania pierniczków. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. A, że miałam okazję jeść wcześniej pierniczki wykonane wg tego przepisu(...)Margarytki . Skróciłam jedynie czas chłodzenia ciasta, gdyż zależało mi na czasie, gdyż piekłam 5 porcji. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne. Świąteczne pierniczki Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (1/2 kg) 4 pełne łyżki miodu lipowego 200 g cukru pudru 125 g margaryny Palma z Murzynkiem 1 jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPierniczki Katarzynki...Tradycyjne, niezbyt słodkie pierniczki.Wymagające kilkutygodniowego leżakowania.Wykrawane specjalną foremką.Delikatne i rozpływające się w ustach.Bez dodatku tłuszczu.Zapraszam!Składniki:200 g płynnego miodu;1 łyżeczka przyprawy do piernika;1 łyżka kakao;100 g cukru pudru;1 jajo;400 g mąki pszennej;3 łyżeczki proszku do pieczenia;1 - 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 % - opcjonalnie(...)ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy na grubość 5 mm do 1 cm (nie cieniej), wykrawać foremką do katarzynek i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.Wierzch każdego pierniczka posmarować (przy pomocy pędzelka) delikatnie wodą.Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 12 - 15 minut (nie dłużej, bo będą twarde
Gospodyni MiejskaSmaczne, puchate w środku, chrupiące z zewnątrz i jednocześnie rozpływające się w ustach pierniczki, które idealnie komponują się ze świąteczną atmosferą i magią Bożego Narodzenia. Bajeczne, kolorowe pierniczki na pewno urzekną dzieci, ale także dorośli z pewnością ulegną ich urokowi. ...a ile zabawy w ich przygotowywaniu.... Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Składniki:Pierniczki:1/3 szklanki miodu1/3 szklanki cukru135(...)masła2 szklanki mąki2 jajkałyżeczka sody (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia)2 łyżki przyprawy do piernikaLukier:1 białko jaja1,5 szklanki cukru pudrudowolne barwniki w proszkuPuszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Sposób przygotowania:Pierniczki: Miód, cukier oraz masło podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników. Całkowicie studzimy.Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera, a następnie
Słodka Stronauzbieramy już naszą pierniczkową drużynę wszyscy bez wyjątku wyłączamy telefony! :) I to nie są żarty! :) Kiedy już zbierzemy drużynę i odłączymy się od sieci można przystąpić do właściwego dekorowania pierniczków. Potrzebne będą przede wszystkim pierniczki, przepisy na pierniczki idealne do dekorowania podam w najbliżych dniach, a Wy w tym czasie zaopatrzcie się we wszystkie pozostałe przybory :) Zadbajcie(...)mogłam znaleźć nigdzie wystarczająco dużej foremki w kształcie serca, więc sama stworzyłam szablon, a wycięte z niego pierniki niczym nie różnią się od tych wyciętych foremkami. Poza pierniczkami obowiązkową rzeczą jest lukier. Ale nie taki zwykły lukier z wody i cukru pudru, nam potrzebny jest lukier królewski! Co to takiego? To najlepszy z możliwych lukrów, wręcz stworzony do dekorowania pierników
DefinicjaSmakuPierniczki jak marzenie.... Puszyste, mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach. Jeśli nie przepadacie za piernikami, na których niekiedy można sobie połamać zęby, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Będziecie zachwyceni smakiem mięciutkich pierniczków. Ich przygotowanie trzeba rozłożyć sobie na 2 dni, ponieważ ciasto potrzebuje doby, aby zgęstnieć w lodówce. Jeśli nie macie ochoty bawić się w nadziewanie pierniczków dżemem (jest(...)dość pracochłonne), rozwałkujcie ciasto nieco grubiej (na około 5 mm) i foremką wytnijcie pierniczki. W wersji bez nadzienia, też z pewnością będą pyszne.Składniki:500 g mąki pszennej4 żółtka2 białka1/2 szklanki cukru1,5 łyżki kakao100 ml gęstej śmietany 18%1,5 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika120 g masła200 g miodudżem truskawkowyDo dekoracji:200 g czekoladyłyżeczka olejuzłoty barwnik
Smakowity Blog KulinarnyLebkuchen - tradycyjne niemieckie pierniczki...Miękkie i rozpływające się w ustach.Pokryte warstwą słodkiego lukru.Idealne dla zapominalskich - nie wymagają długiego leżakowania.Pyszne!Składniki:250 g mąki pszennej;85 g zmielonych na pył migdałów;3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika;1 łyżeczka cynamonu;1 łyżeczka proszku do pieczenia;1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;200 ml płynnego miodu;85 g masła;1/2 szklanki drobno posiekanej(...)formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można zwilżać w wodzie, aby ciastka łatwo się formułowały), lekko spłaszczać je dłonią i układać w dość sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia pierniczki bardzo rosną) na wyłożonych papierem do pieczenia blachach (u mnie na blasze od piekarnika).Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około
Gospodyni MiejskaPrzepyszne, mięciutkie i rozpływające się w ustach pierniczki. Gotowe do jedzenia już na następny dzień po przygotowaniu. Dodatkowo, nasze pierniczki możemy ozdobić lukrem - dzięki temu zyskają uroku, niepowtarzalności i oryginalności....a ile zabawy będą miały dzieci....Miękkie Pierniczki z Lukrem - Składniki:100 g masła170 g miodu100 g cukru1 jajko1 żółtko jajka330 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka(...)przyprawy do piernika1 łyżka kakaoLukier:1 białko jaja1,5 szklanki cukru pudruMiękkie Pierniczki z Lukrem - Sposób przygotowania:Masło, miód oraz cukier podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy. Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto
Słodka Stronaczekam niecierpliwie. I jak tylko spadnie, pójdziemy z Ptysią na spacer do ośnieżonego, białego, cichego parku, i będzie wdychać jego atmosferę. Aż się rozmarzyłam...Grudzień najlepiej, moim zdaniem, przywitać pierniczkami. Co roku piekę sporo świątecznych ciasteczek, w tym jednak postanowiłam skupić się właśnie na różnych rodzajach pierniczków. A jest ich całe mnóstwo! Każde zachwycające i godne wypróbowania.Na pierwszy ogień(...)poszły nadziewane pierniczki z przepisu Niuli. Bardzo lubię pierniczki alpejskie, te tradycje, z powidłami śliwkowymi, oblane pyszną czekoladą. Te są właśnie takie - miękną dwa dni po przygotowaniu ze względu na nadzienie i polewę, ale będą pyszne aż do Świąt. Na początku zastanawiałam się, czy przypadkiem nie zrobić z połowy porcji - wyobrażałam sobie, że z kilograma mąki wyjdzie mi ich cała
Pożeraczka, czyli raz adobrzelampek i kolorowych bombek i ozdóbek, krasnale zerkają radośnie niemal z każdego kąta, a świece adwentowe są już niemal całkowicie wypalone. Wczorajsza wizyta udała się znakomicie - zbiorowe dekorowanie pierniczków okazało się hitem! Od najmłodszych do najstarszych, wszyscy ubabrani kolorowym lukrem (łącznie z Ptysią), bawiliśmy się znakomicie. I choć, jak to stwierdziła siostra C., efekty naszych działań są raczej urocze(...)niż eleganckie, to i tak nas zachwycają. Całe mnóstwo pierniczków zostało udekorowanych na różne sposoby; szczególnie prawie pięcioletni bratanek C. miał przy tym ogromną frajdę (choć większość swoich małych dzieł od razu pochłonął, niewiele więc było później do podziwiania). Na obiad zjedliśmy zupę z kasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzemówią lepiej późno niż wcale… Z lekkim poślizgiem ale są.Są i u nas, pierniczki świąteczne, zrobione i udekorowane przez nas.Już rok temu nie mogłam przeboleć, że nie zdążyłam z pierniczkami a tak bardzo chciałam je zrobić z moim synusiem.Chcąc nie chcąc mojej córeczce nie spieszyło się na świat, zamiast 13/11 urodziła się 20/11 Powrót do domu(...)nowo zapoznawanie się z maleńką istotką, karmienie, chuchanie, dmuchanie, obserwowanie….I choć miałam energii aż nadto a malutka była dla mamy bardzo wyrozumiała to na zrobienie pierniczków było już trochę za późno W tym roku się udało. Samo pieczenie pierniczków jest szybkie i mało skomplikowane.Bardziej absorbujące jest ich dekorowanie. I choć do dusz artystycznych nie należę tak z moim
Made By Mom And SonPepparkakor to szwedzkie pierniczki o wyrazistym aromacie imbiru, goździków i cynamonu, czyli zapachów charakterystycznych dla Świąt Bożego Narodzenia. Ponadto pierniczki charakteryzuje cienkość i chrupkość, co sprawia, że można pokusić się o nazwanie ich "piernikowymi chipsami". Pepparkakor to pierniczki o niezwykłym, świątecznym smaku i gdy tylko skosztuje się jednego pierniczka - nie sposób nie sięgnąć po następny... i następny...Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące(...)Pierniczki - Pepparkakor - Składniki:150 g miodu100 g masła100 g brązowego cukru375 g mąki duże jajko 1/4 łyżeczki sody1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/4 łyżeczki mielonych goździkówłyżka przyprawy do piernikówSzwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor - Sposób przygotowania:Masło, miód oraz cukier podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników. Całkowicie studzimy.Mąkę przesiewamy wraz z sodą i łączymy z przyprawami
Słodka StronaZaczyna się grudzień, a wraz z nim świątecznie przygotowania. Jak co roku, aby wprawić się w ten świąteczny nastrój piekę pierniczki katarzynki. Robi się je bardzo łatwo, ciasto nie musi leżakować, od razu możemy wałkować i piec. Zapach, który się rozchodzi po domu od razu nastraja nas świątecznie. Do tej pory piekłam katarzynki z dodatkiem proszku(...)pieczenia, ale na forum cincin znalazłam przepis, który wykorzystuje drożdże. Pierniczki wyszły doskonałe, tuż po wystygnięciu są lekko twardawe (takie też są pyszne), ale już następnego dnia po nocy w puszce miękną. Jeśli do przepisu wykorzystamy świeże drożdże również nie robimy zaczynu, tylko kruszymy drożdże od razu do ciasta.Pierniczki katarzynkiProporcje
Kulinarne przygody Gatity