Dostałam od koleżanki zakwas na chleb i postanowiłam go wykorzystać. Tzn. upiekłam swój pierwszy w życiu chleb. Przepis jest uniwersalny, a smak pieczywa uzależniony jest od tego jakich użyjemy dodatków. Poniżej podaję przepis jaki dostałam razem z zakwasem, można z niego upiec dwa bochenki. Osobiście zastosowałam metodę "pół z tego" i w ten sposób uzyskałam ciasto na 1 chlebek
Kuchnia w opałachOdkąd pierwszy raz upiekłam własnoręcznie chleb, stałam się fanką pieczywa domowej roboty. Dzisiaj śniadanie z domowej roboty bułkami czosnkowymi. To moje pierwsze bułki, może nie wyszły idealnie, bo są mocno wypieczone, ale w smaku pyszne. Z tej pierwszej lekcji pieczenia bułek wyciągnęłam wnioski i podaję przepis na tyle zmodyfikowany, że Wam powinny bardziej się udać ( chodzi o temperaturę pieczenia, wielkość
Kuchnia w opałachszaro, buro i deszczowo. Kto w taki dzień, z samego rana pobiegnie do piekarni po świeże bułki? Chętnych oczywiście brak, ale ja mam na to sposób. Zapach świeżo pieczonego pieczywa jeszcze unosi się w mojej kuchni. SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 400 g mąki żytniej 160 g ziaren słonecznika 30 g świeżych drożdży 350 ml wody 1 łyżka miodu
Kuchnia w opałachhamująco na rozwój raka). Z uwagi na swój skład buraki mają działania dokwaszające, dlatego polecane są zwłaszcza osobom spożywającym dużo produktów o charakterze kwasotwórczym (tj. m.in.: mięsa, ciasta, pieczywa). Z tego powodu są też pomocne w walce ze zgagą. Warto wiedzieć, że te wszechstronne warzywa wykorzystuje się też w leczeniu grypy, anginy i przeziębień. Z uwagi
Kuchnia w opałachdrobną kostkę i przełożyć do miseczki. Dodać posiekany szczypiorek i musztardę, doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać z majonezem w proporcji: jak kto lubi. Przygotowaną pastą smarować pieczywo. Ja dodatkowo użyłam jeszcze plastrów pomidora i kiełków rzodkiewki
Kuchnia w opałachZapraszam na kolejna odsłonę past kanapkowych. Tym razem prym wiedzie wędzony łosoś. Pasta najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem lub pumperniklem. Ja ją jednak dzisiaj zaserwowałam z grzankami. Polecam serdecznie. SKŁADNIKI: 100 g wędzonego łososia 2 cebulki dymki 1 jajko ugotowane na twardo 1/2 strąka białej papryki 2 suszone pomidory 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej (lub innej ostrej) sól pieprz
Kuchnia w opałachzrobić: Pokroić: jajko w drobną kostkę, kabanosy w drobne talarki. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i dokładnie ze sobą wymieszać. Tak przygotowana pasta najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Swoją wersję podałam jeszcze dodatkowo z małymi pomidorkami i gorgonzolą
Kuchnia w opałachminut. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Pod koniec wsypać dymkę i dokładnie wymieszać. Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojone i skropione oliwą z oliwek kromki bagietki. Na tak przygotowane pieczywo nakładać grzyby
Kuchnia w opałachpomidorki. Całość smażyć, aż się wszystkie składniki dobrze połączą i zagrzeją. W między czasie kromki bagietki skropić oliwą i zrumienić na rozgrzanej patelni z dwóch stron. Na tak przygotowane pieczywo, nakładać fasolowy (gęsty) sos. Bruschetty podawać posypane posiekanym szczypiorkiem
Kuchnia w opałachOrzechowe tosty francuskie* z gruszką *z masłem orzechowym, z domowej chałki I jakbyście byli zainteresowani to wczorajszy post uzupełniłam o przepisy ;) Przepis: 2 grube kromki chałki/innego słodkiego pieczywa ok.20-30g masła orzechowego jajko 30-50ml mleka szczypta soli, cynamonu Wszystkie składniki oprócz chałki wymieszać, w powstałej masie wymoczyć kromki chałki, aż cały płyn zniknie. Smazyć na rozgrzanej patelni
More food, love and dreamstrudniej się kroi (zdjęcie powyżej) niż zimna „zawiązana” już kiełbasa (ostatnie zdjęcie) ale dla nas nie ma to żadnego znaczenia. Do tego ulubiona musztarda lub chrzan, świeże pieczywo i domowe ogórki np. małosolne. Smak nie do opisania. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że można doprawić kiełbasę dokładnie tak jak lubimy. My lubimy bardzo pieprzną i mocno czosnkową
OstryKęszagotować - pomidory blenderem zmiksować ze śmietaną i mąką, wlać do wywaru i zagęścić sos, do smaku można doprawić np. przyprawą w płynie gołąbki podać z sosem np. do ziemniaków, pieczywa, kaszy................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKolejna sałatka odhaczona... podana z pieczywem w sam raz na drugie śniadanie... oczywiście można ją podać do mięsa lub jeść samą, na kolację taka sałatka też będzie dobra... jak zwykle pełna dowolność. Ps. Sałatka dzięki dodatkowi pora i cebuli jest lekko ostra ... Składniki: 1 por (biała część) 3 małe czerwone cebule 5 jajek 1 puszka kukurydzy 3-4 łyżki majonezu
IMPRESJA SMAKUminuty aż się otworzą. Otwarte muszle przełożyć łyżką cedzakową do sosu kokosowego, posypać dymką i bazylią, gotować minutę. Przełożyć na talerze, polać sosem kokosowym. Podawać z ryżem lub pieczywem oraz sosem chili w ilości wg. uznania
SzczyptaSmaQkiełki przez 3 minuty. Wbijamy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy, aż białka trochę się zetną i mieszamy do uzyskania ulubionej konsystencji. Podajemy np. na sałacie lodowej z pieczywem. Pyszne śniadanie
Moje Kuchenne Rewelacje