Lubicie maślane chałki? U mnie w domu uwielbia je każdy. Ciepła chałka z zimnym mlekiem to jest to! Zdjęcie tych chałek jest z okresu letniego, kiedy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśmietanę. Obrane ze skorupek jajka, obraną cebulę kroimy w bardzo małą kosteczkę dodajemy do sera. Po połączeniu wszystkich składników dorzucamy przyprawy, łączymy wszystko drewnianą łyżką. Podajemy z każdym rodzajem pieczywa posypując prażonymi kiełkami. Smacznego
kgwjanczewosobą. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Zapiekamy nie całą godzinę najlepiej w naczyniu żaroodpornym na termoobiegu w temperaturze 150 stopni. Po ostudzeniu podajemy z pieczywem. Smacznego
kgwjanczewoDrożdżowe z formy Drożdżowe z keksówki to ciasto idealne do smarowania masłem i domową konfiturą. Nie jest zbyt słodkie, nie posiada kruszonki. Można nim zastąpić jedzone rankiem pieczywo, tym bardziej, że dzięki formie swym wyglądem przypomina bochenek chleba! Świetnie skomponuje się ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Kilka dni temu otrzymałam piękną, pastelową keksówkę, która swój chrzest bojowy przeszła właśnie
Moje QulinariaDoprawić do smaku . Zupę wlać do żaroodpornych miseczek lub wazy , posypać serem i wstawić do piekarnika pod rozgrzany grill, aż ser się rozpuści. Podawać z pieczywem ,grzankami lub paluszkami grissini. Zupę można podawać od razu po ugotowaniu , bez zapiekania z odrobiną śmietany 30% i grzankami. Polecam również zupę z selera naciowego
Zakamarki mojej kuchniPierwszy przepis który postanowiłam przetestować ze świetnej książki Marty Dymek „Jadłonomia”. Pasta bardzo nam smakowała, szczególnie ze świeżym pieczywem. Jestem pewna, że będę ją robić dosyć często więc polecam :) główka czosnku puszka białej fasoli 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/3 szklanki oliwy z oliwek łyżeczka soku z cytryny 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny sól i pieprz do smaku
Mienta blogawokado - 2 suszone pomidory - garść ugotowanej ciecierzycy - sól, pieprz - odrobina oliwy z oliwek Wszystkie skłądniki zmiksować razem na gładką, jednolitą masę, Wymieszać i doprawić do smaku. Podawać z pieczywem
Szybko Tanio Smaczniecałość zjadłam sam:) 400 g pomidorków koktajlowych (im mniejsze tym lepiej) opakowanie sera feta 2-3 ząbki czosnku świeży tymianek i bazylia oliwa z oliwek miąższ czerstwego białego pieczywa (wykorzystałam czerstwą bagietkę) ok. 30 g świeżo tartego parmezanu oliwa z oliwek Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Dodać pomidorki i przez minutę
KUCHARNIAzjem. Jest rzeczywiście dla prawdziwych "myśliwych" - zresztą poczytajcie sami z czego się składa! Bigos po myśliwsku, pieczeń z sarny, jelenia lub dzika, kiełbaski pieczone, pasztet z zająca, dodatki: pieczywo, pomidory, ogórki, masło, ketchup, do tego napoje: kawa, herbata, soki, wody mineralne oraz napoje alkoholowe: wódki, krupnik... Mam nadzieję, że Amber nie liczy dziś na taki zestaw! Jeśli już
KUCHARNIAsyrop z czarnego bzu . Miód z mniszka zrobiłam na podstawie spisanego kiedyś przepisu - źródła nie pamiętam. Myślę, że swobodnie w zastępstwie brioszki można użyć chałkę lub inne lekko słodkie pieczywo. Nic nie zastąpi jednak aromatu bzów .... BRIOSZKA CYTRUSOWA /składniki na 2/3 porcji oryginalnej/ 330 g mąki otarta skórka z 1 cytryny, 1 pomarańczy i 1 limonki
KUCHARNIAprzy wspólnym stole. Obłoczna lekkość , która uzależnia podobnie jak gazeta przy śniadaniu i leniwy podwieczorek. Tang zhong to popularna metoda wśród piekarzy azjatyckich, zwłaszcza w Chinach i Japonii. Pieczywo z wykorzystaniem tej metody jest niezwykle miękkie, puszyste, wilgotne i długo pozostaje świeże. Metoda polega na podgrzaniu niewielkiej ilości mąki z wodą do temperatury 65 C. Otrzymaną emulsją dodaje się
KUCHARNIAofercie przyprawy w młynkach, tzw. ruby, czekolady, kakao, wanilię i dukkah, czyli aromatyczną północnoafrykańską mieszankę nasion i przypraw. Tradycyjnie serwuje się ją, jako dip ze świeżo wypieczonym pieczywem i najlepszej jakości oliwą, także dostępną w Gustiqo . Doskonale sprawdza się także w roli dodatku do prawdziwego kuskusu, zmieszana z kawałkami sera lub jako posypka do mojej chrupiącej sałatki. Sałatka
KUCHARNIADziś mój kolejny przepis na chleb, tym razem z mąką i drożdżami. Następnym razem pokuszę się i zrobię na zakwasie. Akurat w szafce nie miałam pieczywa, a przypomniał mi się chleb, który jadłam dawno dawno temu... Postanowiłam go odtworzyć. Oto co mi wyszło ! Chleb z marchewką i pestkami dyni Składniki : 450 g mąki (100 g pszennej, 350 g żytniej
Życie na widelcusolą, pieprzem do smaku. Wbijamy jajka, szybko mieszamy, odstawiamy z ognia. Masą napełniamy papryki, ustawiamy w nagrzanym piekarniku, zapiekamy ok 15 minut w 180 st. Podajemy na ciepło z pieczywem
Z Majeczką w kuchniżeby rósł tylko w górę. Ja mam już takie przyzwyczajenie, że wszystkie chleby piekę w silikonowych foremkach, dzięki temu nie muszę smarować foremek i nie mam problemu z wyciąganiem pieczywa z nich. Jeden minus jest taki, że chlebek rośnie wtedy też na boki i przez to nie ma takiego kształtu jak chleb tostowy. Coś za coś- wygoda za wygląd :) Składniki
Aga w kuchni