pieczywo - 17769 przepisów (strona:721/1185)

Grzanki czosnkowe 158

Każda zupa krem z takimi grzankami będzie smakować świetnie. Ja podałam grzanki do zupy cebulowej. To mój kuchenny debiut! :) Składniki: -kilka kromek pieczywa tostowego -łyżka masła -2 wyciśnięte ząbki czosnku -zioła prowansalskie lub inne -pieprz i sól Wykonanie: Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i przyprawy, mieszamy dokładnie i chwilkę podsmażamy. Dodajemy pokrojony chleb i smażymy

KasiekGotuje
Masło ziołowo-czosnkowe 158

zioła, ale mogą być też suszone. Świeże - drobno siekamy. Dokładnie mieszamy całość. Nakładamy do jakiejś foremki (np. po babeczce) i wkładamy do lodówki aby masło stężało. Aromatyczny dodatek do pieczywa gotowy! Smacznego

KasiekGotuje
Omlet z szynką, papryką i serem 105

jajek, doprawiamy pieprzem i solą. Wylewamy masę na rozgrzaną patelnię. Smażymy do momentu, aż jajko się zetnie. Składamy omlet na pół i jeszcze chwilę podsmażamy. Podajemy na ciepło z pieczywem lub bez. Można polać sosem ziołowo-jogurtowym :). Smacznego

KasiekGotuje
Jajecznica z owsianą wkładką 141

pokarmowego. 3. Kwasy tłuszczowe - diamenty dla naszej skóry... nawilżają od wewnątrz.  Rozgrzej patelnię. Wsyp garść płatków owsianych, wrzuć jajka, dodaj pomidorki. Mieszaj. Dopraw solą pieprzem. Podawaj z razowym pieczywem. Energia gwarantowana na cały poranek

Mój Smak na Życie
Guacamole - poczuj smak Meksyku 157

jego cudownych właściwościach, bo każdy świadomy konsument wie co dobre i wartościowe. Guacamole znajduje się jako moja propozycja urozmaicenia Twojego codziennego menu. To świetna alternatywa jako dodatek do pieczywa, ale też dip dla różnego rodzaju przystawek. 1 dojrzałe awokado 1/2 soku z małej limonki 1/2 małej czerwonej cebulki 1/3 papryczki chili pęczek kolendry (można zastąpić pietruszką) Awokado, kroimy na pół

Mój Smak na Życie
Bułeczki z rukolą i serem 281

Polecam mój kolejny przepis na pełnoziarniste drożdżowe bułeczki tym razem z pesto z rukoli i tartym serem pleśniowym. Ostatnio podawałam przepis na rewelacyjne drożdżowe bułeczki z

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żurek tradycyjny 405

jeszcze kilka minut, doprawić solą, pieprzem i zdjąć z ognia.  Zabielić śmietaną i wrzucić pokrojone w plastry kiełbasy.  Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i ziemniakami lub pieczywem

wyzwania kuchenne
Domowy paprykarz 335

chwilę poddusić razem. Do przestudzonych warzyw dodać rozdrobnioną rybę i ugotowany ryż, dokładnie wymieszać, dodać odrobinę pieprzu cayenne, aby zwiększyć pikanterię smaku:). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Podawać ze świeżym pieczywem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Obiadek 177

szwedzkiej  Dworski  , która to sałatka tak nawiasem mówiąc jest przepyszna i można ją wyjeść samą wprost ze słoika. Nie chciało mi się obierać ziemniaków, więc zastąpiłam je...pieczywem ciemnym razowym. Do tego szklaneczka czerwonego winka wytrawnego na krążenie ! Poczułam się jak robotnik , który wyrobił 150 % normy! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Biała kiełbasa pieczona w piwie 160

przykryciem. Zdejmujemy pokrywkę, nacinamy kiełbasę i ponownie, już odkrytą, dopiekamy przez 20 minut (ma być rumiana). Biała kiełbasa pieczona w piwie może być podana na kolację – z pieczywem lub jako danie obiadowe – z ziemniakami i surówką. Kto jadł, ten dobrze zna smaki i nie trzeba go namawiać, aby sobie je przypomnieć. Biała kiełbasa pieczona w piwie „warta jest grzechu

mojewypiekiinietylko
Ciepły chleb... Jak zrobić zakwas 145

dzieciństwie zazdrościłam piekarzom ich pracy, wszechogarniającego zapachu ciepłego pieczywa i tej chrupiącej skórki na każdej bułce która wpadnie o ręki. Dzisiaj, nie wyobrażam sobie życia bez chleba. Zapach prawdziwej piekarni nadal nie pozwala mi przejść obok niej obojętnie. Prawdziwej, pachnącej chlebem na zakwasie, z panem który w pocie czoła, umorusany mąką aż po czubek głowy zagniata ciasto i pani

Zapiski Młodej Żony
Chleb z Vermont na zakwasie 153

przesyłkę z blisko 500 stronicową księga która wprowadziła rewolucje w mojej kuchni. Wstęp teoretyczny pochłonęłam w jeden wieczór, wiedziona niepohamowaną ciekawością zajęłam się ćwiczeniami praktycznymi. Teraz nie kupuję już pieczywa, samodzielnie piekę chleb dla siebie i całej rodziny. Nie posiadam robota kuchennego, ciasto zagniatam ręcznie. W zależności od ilości ciasta trwa to tyle co 3 lub 4 utwory z mojego

Zapiski Młodej Żony
Simmit- tureckie obwarzanki 168

smaczne. Jedyną rzeczą o której należy pamiętać przy tym wypieku jest średnica okręgów surowego ciasta. Jak widać moje były zbyt małe, ale zapewniam, jako tradycyjne byłeczki smakują równie wyśmienicie:). *Pieczywo ze sklepu może i jest łatwiejsze, ale w moim domu nie ma dla niego miejsca, o nie! ** Hamelman zaleca 8 minut w 175 stopniach. Simmit (12 obwarzanków) 550g mąki 340g

Zapiski Młodej Żony
FORSZMAK LUBELSKI 413

przykryciem ok. godziny dolewając po trochu pozostałą wodę. Na koniec dołożyć pokrojone ogórki i koncentrat pomidorowy.Dusić ponownie pół godziny. Tuż przed podaniem dodać śmietanę i koperek. Podawać z pieczywem. Smacznego

pieprzny smaczek
Fantastyczne chrupiące chlebki z kaszy jaglanej i ryżu 144

Jak już pisałam wcześniej na temat zabójczego glutenu tutaj tak całkiem życia bez chrupania o czegoś pieczywopodobnego sobie nie wyobrażam. Więc aby jednak mieć na co

Nie Bo Piekło