pietruszki - 3 łyżki- pasty tahini - czosnek 2-3 ząbki - 1 szalotka mała - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, imbir, chili - świeży rozmaryn - marokańskie chili do posypania rolady Filet z kurczaka rozbij tłuczkiem na jak największy blat, najlepiej kształtu prostokąta. Oprósz solą. Natkę z pietruszki, pastę tahini, przyprawy, oliwę z oliwek i cebulę, zmiksuj w blenderze na gładką masę. Posmaruj nią(...)pomocą nici kuchennej obwiąż roladę dookoła tak aby marchew mocno przylegała. Pod marchew powkładaj liście rozmarynu. Polej oliwą z oliwek, oprósz marokańskim chili. Zapiekaj pod przykryciem w piecu przez 40 minut. Ja roladki podałam z risotto szafranowym. Smacznego
SMYKWKUCHNIPyszne piersi z kurczaka w szynce parmeńskiej nadziewane suszonymi pomidorami i czosnkowym serkiem. Super pomysł na obiad :)SKŁADNIKI4 pojedyncze piersi z kurczaka4 duże plastry szynki parmeńskiejserek o smaku czosnkowym typu Almettemały słoiczek pomidorów suszonych w olejusól,pieprzpapryka tymianek PRZYGOTOWANIEPiersi myjemy i obcinamy tłuszcz i błony. Nacinamy każdą wzdłuż tworząc kieszonki. Solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką Obsmażamy(...)każdej strony na patelni.Wnętrze kieszonek smarujemy serkiem i nadziewamy suszonymi pomidorami. Obwijamy każdą pierś plasterkiem szynki. Posypujemy tymiankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy olejem z pomidorów.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Możemy polewać kilkakrotnie tworzącym się sosem, by nie były suche.Piersi bardzo dobrze komponują się z rukolą. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeSpójrzcie, jakie bogactwo barw w tej miseczce?!, a ile witamin, a tym samym zdrowia?! pełnia zbiorów cukinii i kalafiorów więc korzystajmy właśnie z ich bogactwa i
kgwjanczewojest mnóstwo, proporcje zależą od tego ile macie tego drobiu do zamarynowania. Dziś dodatkowo znowu bawiłam się tą sprytną silikonową miską, a raczej hmmm..... oj tam, miska wielofunkcyjna, do pieczenia i nie tylko, czyli Steam Roaster firmy Lekue, ale o niej napiszę już wkrótce i pokażę kilka możliwości zastosowania tego produktu. Tymczasem, zapraszam Was do odwiedzenia sklepu, który znam już(...)się użalać, trzeba działać :) A te udka przygotowywałam całkiem niedawno, właśnie w chwilach mojej niemocy, więc nie są czasochłonne, ani trudne, a jakie smaczne! Składniki: udka z kurczaka świeżo zmielona sól (u mnie himalajska) świeżo zmielony pieprz czarny dowolna przyprawa do kurczaka (ja użyłam ostrej mieszanki w młynku Kamis) Marynata: 2 łyżki sosu Worcester (Worcestershire) 2 łyżki miodu (użyłam akacjowego
Blondynka GotujeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki podstawowe: duża podwójna pierś kurczaka. Składniki marynaty: 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżeczki kminu rzymskiego, łyżeczka czosnku granulowanego, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, łyżeczka kurkumy, szczypta cynamonu. Przygotowanie: Mięso oczyszczam, każdą pierś przekrawam(...)składników przygotowuję marynatę, mieszam z mięsem i odkładam do lodówki. Podsmażam przez kilka minut na rozgrzanej patelni na średnim ogniu - często mieszam. Podaję z ulubioną surówką i frytkami lub pieczonymi ziemniakami
JejKuchniaciągu kilku kolejnych dni sukcesywnie zużywam do przygotowywania zup oraz sosów. Pozostałe po ugotowaniu mięsko oddzielam od kości i przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest także usmażenie chrupiących pierożków z nadzieniem mięsno-warzywnym czyli empanadas. Pierożki przygotowałam z cieniutkiego ciasta na bazie mąki, wody i oliwy, które w zasadzie(...)upiec albo usmażyć, a ich przygotowanie rozłożyć w czasie i farsz zrobić dzień wcześniej. Ważne, jest, aby dobrze skleić brzegi pierożków, gdyż w przeciwnym razie podczas smażenia lub pieczenia farsz wypłynie na zewnątrz. Empanadas mogą stanowć samodzielną przekąskę. Można je podać z jogurtem naturalnym, gęstą śmietana posypaną szczyptą chili lub z zestawem ulubionych dipów. Dobrze komponują się z zieloną
cool and mintyochotę na inne przepisy z mięsem to zapraszam tutaj , gdzie znajdziecie dużo sposobów na jego przygotowanie. Nie tylko na kurczaka, ale i inne rodzaje mięsa. Składniki 6 udek z kurczaka 3 cebule 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 1/2 szklanki wody sól pieprz papryka słodka papryka ostra natka pietruszki Udka umyć, osuszyć , oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać(...)Pomidory z puszki wymieszać z wodą, doprawić solą, pieprzem, paprykami i wlać na mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż mięso będzie miękkie. U mnie trwało to około 1,15 h. Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. Udka pieczone w pomidorach
O kuchni z uczuciemCiepła kolacja, czy imprezowa przekąska - w obu przypadkach szaszłyki drobiowe sprawdza się doskonale. A żeby nie było nudno...szaszłyki proponuje podać z sosem z sera gorgonzola. Szaszłyki: filet z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy do grilla 4 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego Sos gorgonzola: 200 g sera gorgonzola 50 g śmietanki 30% pieprz mielony gruboziarnisty Wykonanie: Mięso(...)grilla. Marynatą zalać mięso, dobrze wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Zamarynowane mięso nabijać na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia, około 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Ser gorgonzola pokruszyć. W rondelku zagotować śmietankę. Dodać ser i rozpuszczać na wolnym ogniu, aż sos stanie się gładki. Doprawić
kolorowotorcikowogorącym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn mleczno drożdżowy, olej oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kosteczki. Podsmażamy z przyprawami na odrobinie margaryny. 3. Dodajemy mrożone warzywa oraz pieczarki. 4. Do usmażonych warzyw dodajemy sos pomidorowy z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem(...)mocno podsypując mąką. Smarujemy sosem pomidorowym. 6. Na jedną część krążka nakładamy farsz i kilka plasterków sera mozzarelli. 7. Zawijamy ciasto na kształt pieroga, mocno zgniatając, by w trakcie pieczenia nic nie wyciekło. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w temp 180 st C ok 25 minut. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: * 2 czerwone papryki * 1 podwójna pierś z kurczaka * pół szklanki ryżu * pół cebuli * 1 jajko * pęczek natki pietruszki * sól, pieprz * tarta mozarella (ok. 100 g) * oliwa do wysmarowania naczynia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Piersi i cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Pietruszkę siekamy. Mieszamy ryż, mięso, cebulę i natkę pietruszki. Wbijamy surowe jajko. Doprawiamy do smaku(...)solą i pieprzem. Paprykę myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Solimy i pieprzymy od środka. Nakładamy farsz. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut. Posypujemy mozarellą i zapiekamy jeszcze 5-10 minut aż ser się ładnie zrumieni
Pobite gary Barbarywlać wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć naleśniki. Na środek każdego naleśnika ułożyć przesmażone pieczarki i ugotowaną pierś z kurczaka. Zawinąć, formułując rulonik. Przygotowane naleśniki ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na sam koniec przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę ze sobą przesmażyć. Następnie wlać(...)pół lub całą szklankę mleka. Ponownie wszystko ze sobą wymieszać i przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Przygotowanym sosem polać naleśniki. Na sam wierzch posypać startym żółtym serem. Naleśniki piec pod przykryciem około 30 minut w 180. Jeżeli chcecie uzyskać lekko chrupiącą serową skórkę to w połowie czasu pieczenia - należy zdjąć pokrywkę i piec bez przykrycia
UgotowaćSKŁADNIKI: 1 duży filet z kurczaka 1-2 łyżki masła 1,5 papryki (u mnie pół zielonej,pół czerwonej, pół żółtej) 1 mały por papryka czerwona w proszku sól pieprz koperek suszony WYKONANIE: 1. Spód pojemnika żaroodpornego wysmarować masłem. 2. Mięso pokroić w paski około 1-2cm, przełożyć do pojemnika. 3. Mięso obsypać solą, pieprzem, papryką w proszku(...)koperkiem. 4. Pora pokroić w talarki, ułożyć na mięsie. 5. Paprykę pokroić w grubą kostkę, ułożyć na pora. 6. Wierzch przykryć. Piec do miękkości mięsa w temp
Dziś Ja gotujeDrób zawsze na czasie ;) Składniki 1 kg podudzi z kurczaka 200 g brązowych pieczarek 3 cebule 1 łyżka soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżki pieprzu mielonego 1 łyżeczka suszonego czosnku 70 ml oleju 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 2 łyżki sambal oelek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Udka myjemy(...)osuszamy papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy wraz z olejem, mieszamy. Pieczarki kroimy na plasterki, cebule w piórka. Mięso, przyprawy, sambal oelek, cebule i pieczarki mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem 20 min w temperaturze 180°C (góra, dół), następnie 10 min bez przykrycia (termoobieg). st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchengotować 5-7 minut mieszając. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżeczką oleju kokosowego,wyłożyć dno ryżem z cebulką. W tej samej patelni podsmażyć mięso mielone ,lub jak u mnie piersi z kurczaka pokrojone w kostkę 2-4 minuty. Odłożyć na cebulę z ryżem i posypać cienką warstwą sera . Pomidory pokrojone w kostkę dodać na patelnie ,doprawić ,solą,pieprzem do smaku,wlać szklankę(...)startym serem Układanie potrawy od dna ===== ryz z cebulka na to mięso posypać cienką warstwą sera startego na to wyłożyć sos pomidorowy całość zakończyć plastrami cukinii posypane startym serem Piec około 40 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C Dużo pisania ,ale zapewniam ,że szybko się robi....i smakuje wyśmienicie
w mojej kuchni