Francuskie paczuszki z kurczakiem marynowanym na słodko 371posiekanej kolendry 1 szalotka (opcjonalnie) 1 żółtko szczypta ziół prowansalskichCZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce mieszamy oliwę, miód, musztardy, posiekaną szalotkę, posiekany marynowany czosnek i kolendrę. Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy dokładnie z marynatą i wkładamy do lodówki na min. 20 minut. 2. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe kwadraty (z tego co zostanie możemy zrobić(...)łączymy ze spodem, bardzo dokładnie ściskając kanty. Paczuszki smarujemy roztrzepanym żółtkiem (dzięki temu nabiorą złotego koloru), posypujemy ziołami prowansalskimi i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.3. Paczuszki pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe
My Culinary Art
Biryani z kurczakiem / Chicken biryani 306chilli i podsmaż do ładnego zarumienia. Dopraw solą i odstaw. Przygotuj średniej wielkości naczynie do zapiekania, natłuść je olejem i wyłóż na jego dno ⅓ ryżu. Następnie wyłóż curry z kurczakiem (zostaw w patelni trochę sosu). Wsyp na jego wierzch resztę ryżu, polej resztą sosu i posyp całość podsmażonymi ziemniakami. Na koniec polej danie resztą bulionu, przykryj przykrywką lub szczelnie folią(...)Chicken biryani (4-6 servings) Ingredients for biryani: 3 cups cooked rice 1kg boneless chicken thighs, cubed 1 large onion, finely chopped 3 garlic cloves, thinly sliced 3 cm piece fresh ginger, grated 2 cardamom pods, crushed 2 teaspoons ground coriander 2 teaspoons ground cumin 2 teaspoons paprika 1 teaspoon turmeric 1/3 tablespoon chilli powder 1 1/2 cups chicken stock
karmelowy
Pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem 241wątróbki ale za to z kilkoma innymi składnikami, które nadają pasztetowi ciekawego charakteru. Przepis na pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem Oddzielić z kurczaka (ok.1 kg) poszczególne partie mięsa - piersi oraz całe nogi od korpusu. Korpus ze skrzydełkami można zamrozić albo od razu nastawić rosół. Ściągamy skórę z piersi i nóżek. Od wewnętrznej strony nogi(...)głębokości 3-4 cm, nasmarowanego wcześniej masłem i posypanego bułką tartą. Wkładamy pasztet do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni na 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. Zawsze można sprawdzić nakłuwając pasztet wykałaczką czy w środku jest soczysty ale nie surowy. Po wyciągnięciu pasztet będzie bardzo kruchy jednak z każdą chwilą stygnięcia białko zewrze szyki
Right Behind The Kitchen
PIERŚ Z KURCZAKA "A'LA KFC". BEZGLUTENOWO! :) 195której moczymy kawałki piersi przez minimum 30 minut - odstawiając do lodówki. Moja MARYNATA składała się z - kilu łyżek oliwy oraz ulubionych przypraw - u mnie były to : przyprawa do kurczaka ostra papryka trochę bazylii czosnek (może być świeży jak również granulowany) opcjonalnie papryka słodka i chilli(...)obtaczamy go w płatkach kukurydzianych (bezglutenowych!) które należy nieco rozkruszyć żeby lepiej trzymały się mięsa. Gdy już obtoczymy każdy kawałek mięsa - kładziemy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnika. Nastawiamy termoobieg na 180 stopni i pieczemy od 15-20 minut. Długość pieczenie uzależniona jest od grubości mięsa. GOTOWE!! :)) Można podać z frytkami - jednak mi najlepiej smakuje
BezglutenowaIzabela
Drobiowe roladki na zimno z serem korycińskim i suszonymi pomidorami 244SEROWAR PODLASKI - Ser Koryciński Swojski Krystyny Łukaszuk, ok. 4-5 suszonych pomidorów (z oliwy), 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu. Przygotowanie: Piersi kurczaka układamy koło siebie, przykrywamy folią i rozbijamy (nie za cienko, by nie było prześwitów). Następnie przyprawiamy z obu stron przyprawą do drobiu i natką pietruszki. Układamy je na folii aluminiowej(...)kawałki sera korycińskiego (ja użyłam z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem) i kawałki suszonego pomidora. Zawijamy mięso w roladę i owijamy ciasno folią aluminiową. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut
Aga w kuchni
Faszerowane Jabłka 219uszkodzić ścianek jabłka, zostawcie je około 0,5 cm albo i grubsze. Wnętrze jabłek pozbawione pestek i części z ogryzka wrzućcie do miski i skropcie cytryną. Pierś z kurczaka trzeba rozdrobnić, ja preferuję krojoną w drobną kostkę, ale mielenie to też nie grzech. Migdały i orzechy włoskie podprażamy na patelni i dodajemy do jabłek. Na koniec dodajemy pokrojone mięso, sól(...)jest gotowy. Wydrążone jabłka wypełniamy farszem przykrywamy odciętymi wcześniej górami jabłek, ustawiamy na blaszce wyłożonej papierem lub w szklanej formie i wsadzamy do piekarnika. Funkcja grzanie góra-dół, pieczemy około 1 godz w temp. 120 stopni. Przed podaniem przygotujcie kuskus. Morele pokrójcie w cieniutkie paseczki lub kostkę, imbir zetrzyjcie lub posiekajcie na drobne kawałeczki. Do kuskusu dodajemy morele
Kuba Gotuje
Sakiewka z niespodzianką 195octu balsamicznego 3 łyżki miodu 2 łyżki wody Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki mieszamy razem. Żurawinę namaczamy, odcedzamy. Boczek siekamy drobno i mieszamy z żurawiną. Piersi z kurczaka rozbijamy na płaty, które przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami dalmatyńskimi. Na sam środek dajemy serek almette i posypujemy go kardamonem, układamy żurawinę z boczkiem, polewamy łyżką sosu. Boki piersi podnosimy(...)polewamy łyżką sosu. Posypujemy ziołami dalmatyńskimi. Piersi zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na brytfance na którą wylewamy odrobinę wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 min. Po tym czasie otwieramy folię aluminiową polewamy sosem i pieczemy jeszcze około 20 min. do zarumienienia się mięsa. SMACZNEGO
Lili w kuchni
Pieczona brukselka – w miodzie i balsamico 296razem mieszamy – najlepiej ręką – żeby kapustki równomiernie otoczyły się w przyprawach i tłuszczu. Wyrzucamy brukselkę jedną warstwą na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy na środkowy poziom piekarnika. Pieczemy aż będzie jak makaron – ale dente, prawie miękka – przez 20-25 minut (czas będzie różny w zależności od wielkości brukselki, sprawdźcie widelcem w jej najgrubszym miejscu). Brukselka lekko się skarmelizuje(...)jedną łyżką oleju. Upieczone brukselki wrzucamy do miski, mieszamy ze słodko-kwaśnym sosem i podajemy od razu. Nam tak naszykowana najbardziej smakuje z panierowanymi filetami rybnymi i jasnym mięsem kurczaka. SKŁADNIKI 2-3 porcje jako dodatek 500-600g brukselki 2 łyżki jasnego, kwiatowego miodu (wypróbujcie lipowy albo lawendowy) 2 łyżki dobrego octu balsamicznego 2 + 1 łyżka oleju ryżowego
Karo in the Kitchen
Zapiekanka warstwowa z kurczakiem, makaronem i warzywami 418tarce o średnich oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę makaronu, połowę kurczaka oraz 1/3 sera. Następnie rozkładamy warzywa, ponownie obsypujemy serem. Na warzywach rozkładamy resztę makaronu, kurczaka i sera. Sos: W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu powstania jasnej zasmażki. Wlewamy mleko i cały czas mieszamy aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Gotujemy(...)się rozpuści i połączy z sosem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym sosem zalewamy zapiekankę. Dodatkowo możemy ją ponakłuwać, aby sos wlał się do środka. Pieczemy pod przykryciem przez 30-35 minut w temperaturze
VioletoweKucharzenie
Mięsne roladki w ziołach 172wyczarowania rozmaitych dań. Można je łączyć z innym mięsem, nadziewać kaszą lub warzywami. Zapiekać, dusić oraz gotować na parze. Dzisiaj proponuję formę roladek. Składniki: -4 sztuki mięsa z udek kurczaka bez kości -4 plastry szynki lekko wędzonej lub gotowanej -4 plastry żółtego sera -4 małe korniszony -4 łyżeczki musztardy delikatesowej -mieszanka ziół suszonych: czosnek, bazylia, oregano, rozmaryn, zielona pietruszka, majeranek(...)inna podobna mieszanka ziół Każdy płat mięsa smarujemy łyżeczką musztardy, nakładamy plaster szynki, plaster sera, korniszon i zwijamy na pół, przekłuwając w trzech miejscach wykałaczką, aby w czasie pieczenia nam się nie rozeszły. Wierzch roladek obficie obsypujemy mieszanką ziołową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W żaroodpornym garnku układamy roladki, wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy
Kulinarne przemyslenia
Filet z kurczaka pieczony na ziemniakach 261Propozycja na obiad. Składniki: -filet z piersi kurczaka -4 ziemniaki -2 jajka -2-3 łyżki mąki -łyżka mleka -sól, pieprz, pieprz ziołowy -curry -czosnek granulowany i niedźwiedzi -słodka papryka Fileta dzielimy na dwa plastry, delikatnie rozbijamy, przyprawiamy i odstawiamy na ok. godzinę . Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, studzimy i obieramy ze skórek. Jajka(...)roztrzepujemy, dodajemy mleko i mąkę, odrobinę soli, curry, czosnek niedźwiedzi i mieszamy. Ziemniaki kroimy w plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia. Filety z obu stron moczymy w jajku i układamy na ziemniakach. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 170 st. C. Smacznego
Maminek kulinarny
Mazurek marcepanowy 201szprycujemy ramkę. Najlepiej robić to workiem do szprycowania lnianym, lub bawełnianym żeby nie pęknął (masa jest dość sztywna). Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyschnięcia na około 2 godz. Potem pieczemy w tem. 200 stopni do uzyskania przez masę marcepanową złotego koloru. Kajmak: Gotujemy mleko w garnku z wodą w zamknięte j puszcze około 3 godziny. Należy uważać żeby w garnku(...)mleko łączymy z roztopioną wcześniej czekoladą. Tak przygotowaną masę kajmakową wylewamy na środek mazurka. Odstawiamy do wystygnięcia i potem dowolnie dekorujemy. Z lukru, marcepanu, lub masy możemy zrobić bazie, kurczaki, zajączki, żonkile lub cokolwiek co chcemy. SMACZNEGO
Lili w kuchni
Bułka pita – idealny Kebab! 421Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2/3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju 1/2 łyżeczki cukru Wnętrze: kapusta pekińska kurczak smażony w przyprawie kebab – gyros pomidor kukurydza sos lub Sałatka kebab Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i połowę mąki . Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy resztę mąki(...)miejscu, by podwoiło swoją objętość (ok 1h). Aby nie zaschło, przykrywamy je mokrą ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie, chwilę je wyrabiamy i formujemy okrągłe placki o grubości ok 1 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzany do temperatury 220 stopni, ok 5 minut. Jeszcze ciepłe pity przekrawamy i wypełniamy.. np. Sałatką kebab – gyros . Post Bułka pita – idealny Kebab! pojawił
Za drzwiami kuchni
Pierś z kurczaka z błękitnym serem Lazur, owinięta w szynkę parmeńską podana z karmelizowaną gruszką 257smak sera, przebija słodkawa gruszka. Polecam! 'pierś z kurczaka z błękitnym serem Lazur, owinięta w szynkę parmeńską podana z karmelizowaną gruszką' Składniki (na 2 porcje): - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 op. sera błękitnego Lazur - 2 plastry szynki parmeńskiej - 1 gruszka - 2 łyżki miodu płynnego - 2 łyżki masła - S&P - rukola (do przyozdobienia) Piersi naciąć, tak aby otrzymać(...)położyć ser Lazur i zawinąć jak dewolaja. Każdą pierś owinąć długim plastrem szynki parmeńskiej, w przeciwnym kierunku, niż zwijaliśmy pierś. Dzięki takiemu zawinięciu, pierś nam się nie rozwinie podczas pieczenia. Piersi umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 45min w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Podczas pieczenia piersi, na patelni rozpuścić masło z miodem. Dodać pokrojoną w plastry gruszkę i smażyć
CookYourself