pieczony kurczak - 3500 przepisów (strona:154/234)

Pieczona brukselka – w miodzie i balsamico 245

razem mieszamy – najlepiej ręką – żeby kapustki równomiernie otoczyły się w przyprawach i tłuszczu. Wyrzucamy brukselkę jedną warstwą na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy na środkowy poziom piekarnika. Pieczemy aż będzie jak makaron – ale dente, prawie miękka – przez 20-25 minut (czas będzie różny w zależności od wielkości brukselki, sprawdźcie widelcem w jej najgrubszym miejscu). Brukselka lekko się skarmelizuje(...)jedną łyżką oleju. Upieczone brukselki wrzucamy do miski, mieszamy ze słodko-kwaśnym sosem i podajemy od razu. Nam tak naszykowana najbardziej smakuje z panierowanymi filetami rybnymi i jasnym mięsem kurczaka. SKŁADNIKI 2-3 porcje jako dodatek 500-600g brukselki 2 łyżki jasnego, kwiatowego miodu (wypróbujcie lipowy albo lawendowy) 2 łyżki dobrego octu balsamicznego 2 + 1 łyżka oleju ryżowego

Karo in the Kitchen
Zapiekanka warstwowa z kurczakiem, makaronem i warzywami 375

tarce o średnich oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę makaronu, połowę kurczaka oraz 1/3 sera. Następnie rozkładamy warzywa, ponownie obsypujemy serem. Na warzywach rozkładamy resztę makaronu, kurczaka i sera.  Sos: W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu powstania jasnej zasmażki. Wlewamy mleko i cały czas mieszamy aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Gotujemy(...)się rozpuści i połączy z sosem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Gotowym sosem zalewamy zapiekankę. Dodatkowo możemy ją ponakłuwać, aby sos wlał się do środka. Pieczemy pod przykryciem przez 30-35 minut w temperaturze

VioletoweKucharzenie
Mięsne roladki w ziołach 133

wyczarowania rozmaitych dań. Można je łączyć z innym mięsem, nadziewać kaszą lub warzywami. Zapiekać, dusić oraz gotować na parze. Dzisiaj proponuję formę roladek. Składniki: -4 sztuki mięsa z udek kurczaka bez kości -4 plastry szynki lekko wędzonej lub gotowanej -4 plastry żółtego sera -4 małe korniszony -4 łyżeczki musztardy delikatesowej -mieszanka ziół suszonych: czosnek, bazylia, oregano, rozmaryn, zielona pietruszka, majeranek(...)inna podobna mieszanka ziół Każdy płat mięsa smarujemy łyżeczką musztardy, nakładamy plaster szynki, plaster sera, korniszon i zwijamy na pół, przekłuwając w trzech miejscach wykałaczką, aby w czasie pieczenia nam się nie rozeszły. Wierzch roladek obficie obsypujemy mieszanką ziołową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W żaroodpornym garnku układamy roladki, wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy

Kulinarne przemyslenia
Filet z kurczaka pieczony na ziemniakach 219

Propozycja na obiad.     Składniki: -filet z piersi kurczaka -4 ziemniaki -2 jajka -2-3 łyżki mąki -łyżka mleka -sól, pieprz, pieprz ziołowy -curry -czosnek granulowany i niedźwiedzi -słodka papryka Fileta dzielimy na dwa plastry, delikatnie rozbijamy, przyprawiamy i odstawiamy na ok. godzinę . Ziemniaki gotujemy w  mundurkach w osolonej wodzie,  studzimy i  obieramy ze skórek. Jajka(...)roztrzepujemy, dodajemy mleko i mąkę, odrobinę soli, curry, czosnek niedźwiedzi i mieszamy. Ziemniaki kroimy w plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia. Filety z obu stron moczymy w jajku  i układamy na ziemniakach. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 170 st. C. Smacznego

Maminek kulinarny
Mazurek marcepanowy 161

szprycujemy ramkę. Najlepiej robić to workiem do szprycowania lnianym, lub bawełnianym żeby nie pęknął (masa jest dość sztywna). Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyschnięcia na około 2 godz. Potem pieczemy w tem. 200 stopni do uzyskania przez masę marcepanową złotego koloru. Kajmak: Gotujemy mleko w garnku z wodą w zamknięte j puszcze około 3 godziny. Należy uważać żeby w garnku(...)mleko łączymy z roztopioną wcześniej czekoladą. Tak przygotowaną masę kajmakową wylewamy na środek mazurka. Odstawiamy do wystygnięcia i potem dowolnie dekorujemy. Z lukru, marcepanu, lub masy możemy zrobić bazie, kurczaki, zajączki, żonkile lub cokolwiek co chcemy.      SMACZNEGO

Lili w kuchni
Bułka pita – idealny Kebab! 375

Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2/3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju 1/2 łyżeczki cukru Wnętrze: kapusta pekińska kurczak smażony w przyprawie kebab – gyros pomidor kukurydza sos lub Sałatka kebab Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i połowę mąki . Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy resztę mąki(...)miejscu, by podwoiło swoją objętość (ok 1h). Aby nie zaschło, przykrywamy je mokrą ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie, chwilę je wyrabiamy i formujemy okrągłe placki o grubości ok 1 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzany do temperatury 220 stopni, ok 5 minut. Jeszcze ciepłe pity przekrawamy i wypełniamy.. np. Sałatką kebab – gyros .   Post Bułka pita – idealny Kebab! pojawił

Za drzwiami kuchni
Pierś z kurczaka z błękitnym serem Lazur, owinięta w szynkę parmeńską podana z karmelizowaną gruszką 211

smak sera, przebija słodkawa gruszka. Polecam! 'pierś z kurczaka z błękitnym serem Lazur, owinięta w szynkę parmeńską podana z karmelizowaną gruszką' Składniki (na 2 porcje): - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 op. sera błękitnego Lazur - 2 plastry szynki parmeńskiej  - 1 gruszka - 2 łyżki miodu płynnego - 2 łyżki masła - S&P - rukola (do przyozdobienia) Piersi naciąć, tak aby otrzymać(...)położyć ser Lazur i zawinąć jak dewolaja. Każdą pierś owinąć długim plastrem szynki parmeńskiej, w przeciwnym kierunku, niż zwijaliśmy pierś. Dzięki takiemu zawinięciu, pierś nam się nie rozwinie podczas pieczenia. Piersi umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 45min w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Podczas pieczenia piersi, na patelni rozpuścić masło z miodem. Dodać pokrojoną w plastry gruszkę i smażyć

CookYourself
Kotlety pożarskie 160

bułka namoczona w mleku     1 jajko duże lub 2 małe     bułka tarta     masło klarowane Przygotowanie:      Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dwa żółtka ucieramy z masłem. Do posiekanego mięsa dodajemy żółtka utarte z masłem, majonez, masło, odciśniętą bułkę(...)pianę i dodajemy do masy mięsnej, delikatnie mieszamy aby piana nie opadła. Jajka wbijamy do miseczki solimy i widelcem roztrzepujemy. Formujemy kotleciki, maczamy w jajku i w bułce tartej. Pieczemy na złoty kolor

Amatorka kuchenna
Udka z kurczaka w marynacie z miodem z bakłażanem grillowanym. 186

fioletowy pan ktoś mało kiedy gości na naszym stole i w warzywniaku tak ładnie się do mnie uśmiechał, został dodatkiem do dania głównego.Czego potrzebujemy?-udka z kurczaka-marynata; olej rzepakowy, łyżka miodu, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz cayenne, papryka ostra, papryka słodka, kolendra, kminek, majeranek, gorczyca. Wszystkie składanki łączymy w moździerzu.-olej rzepakowy-pół nieobranej cebuli-dwa ząbki czosnku nieobrane(...)czosnek i cebulę.Przygotowane mięso kładziemy na cebuli i czosnku.Pieczemy w 170 stopniach zależnie od wagi danego udka w stosunku 1kg/godzinę. Ja, a w zasadzie żona piecze ok 40 minut.Ścinamy boki bakłażana i kroimy go na grube plastry.Solimy, pieprzymy i posypujemy ulubionymi ziołami (użyłem tymianku) i papryką słodką. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki

BaRepas
Pierś pieczona w marynacie jogurtowej 144

jest na praaawde pysznie, ultra proste danie! (Wiem, że bułka na fasolce to przegięcie, ale jak się oprzeć? :D) SKŁADNIKI Podwójna pierś z kurczaka 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki estragonu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Odrobina oliwy czy oleju do posmarowania naczynia żaroodpornego Piersi kroimy na mniejsze części Jogurt(...)pokrojone piersi i bardzo starannie obtaczamy je w marynacie. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, ale im dłużej tym lepiej :)  Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą /olejem, układamy mięso ( ja piekłam partiami, tak by mąż później miał prosto  z pieca:))  Pieczemy w temp. 200 stopni przez 35min

Mamuśka wraca do formy
What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu - Katie Quinn Davis 213

jasnych instrukcji zawartych w książce możemy spróbować swoich sił w kuchni i sporządzić wybrane dania. Wybór przepisów jest naprawdę ogromny. Począwszy od smoothie, duszonej fasolki, poprzez uszka z pieczonymi pomidorami, wietnamską sałatkę z chrupiącym boczkiem, minibabeczki z wołowiną i bekonem i paszteciki z wieprzowiną, jabłkiem i pistacjami aż po francuskie babeczki z malinami, bezowe całuski i tort czekoladowy. Poszukujecie(...)dobrym stylu” znajdziecie wiele pysznych różności. Jeśli pragniecie skosztować czegoś bardziej wyszukanego to może skusicie się na wołowinę curry w stylu retro, pizzę z salsą verde lub cannelloni z kurczakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi. A może marzy wam się pyszny deser? Co powiecie na tartę rabarbarową, lody z truskawkami lub florentynki migdałowo-wiśniowe? W tej książce każdy znajdzie dla siebie

Tetiisheri
Domowe pity 133

szklanki mąki 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 0.5szklanki wody przegotowanej letniej 0.5 szklanki letniego mleka 2 jajka sezam Dodatki do kebaba: sos czosnkowy, sałata, kurczak, pomidor, ogórek Sposób przygotowania: Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy oliwę, sól, jajko + białko, mleko i rozczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia(...)placki o grubości ok 3mm. Każdy smarujemy z jednej strony roztrzepanym żółtkiem z 4 łyżkami mleka i posypujemy sezamem. Wkładamy od razu do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy na rumiany kolor (ok. 15-20 minut) Gotowy krążek dzielimy na 4 części , a każdą wzdłuż tworząc kieszonki pod dodatki

Kuchnia w czekoladzie
Roladki z piersi kurczaka z szynką i serem 449

roladek : - 2 duże podwójne piersi z kurczaka - szynka ( najlepiej konserwowa ) 8 plastrów - ser żółty 8 plastrów - 2 jaja - mąka, bułka tarta - czosnek mielony - domowa wegeta Wykonanie Piersi z kurczaka kroję na kotlety ( każdą pojedynczą pierś na dwa ), rozkładam folię spożywczą i rozbijam na cienkie płaty. Na kazdy kawałek mięsa wykładam plaster szynki i sera. Zwijam w roladki. Panieruję w mące(...)Smażę na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik i po usmażeniu roladek, wkładam je na kilka minut ( aby doszły) do lekko nagrzanego piekarnika.Po takim potrzymaniu w piecu, są najsmaczniejsze, bo wypływa z nich serek,który ciągnie się jak na najlepszej pizzy :) Podaję najczęściej z ziemniaczkami puree i dowolną sałatką. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Nasze drugie Wyróżnienie Liebster Blog Award 121

kursami u mnie w mieście 7. Wasze ulubione danie/deser ? Konczi: pytanie bardzo trudne bo lubię wiele  potraw  czy deserów ... Uwielbiam makarony a jako deser dzisiaj wybrałabym  pieczone  gruszki z żurawiną  Szpileczka: Ciężko powiedzieć, bo wiele rzeczy lubię, a desery wręcz uwielbiam. Jeśli miałabym wybrać to chyba sernik, a w lecie lody, a najlepiej sernik(...)Wasza inspiracja to kto lub co ? Konczi: każde danie ma swoją własną inspirację Szpileczka: nie mam jednej inspiracji 10. Wasz ulubiony składnik w kuchni ? Konczi: hmmm warzywa Szpileczka: makaron, kurczak i warzywa, wszystko razem i z osobna. 11. Chciałbym/Chciałabym ... ? Konczi: realizować swoje marzenia Szpileczka: dużo podróżować NOMINOWANE PRZEZ NAS BLOGI: 1. http://zpamietnikapiekarnika.blox.pl/html 2. http://wesolakuchnia.blogspot.com

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka a'la tarta z gotowanego kurczaka i warzyw 355

wykorzystanie takiego mięsa jest dodanie go do zapiekanki, która jest niezwykle delikatna i daje duże pole do popisuj, jeśli chodzi o przyprawienie jej. Składniki:kruche ciasto*,gotowany kurczak,warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, seler,4 łyżki mleka,2 jajka,sól, pieprz,natka pietruszki,żółty ser.Dowolną foremkę do zapiekania lekko nasmarować tłuszczem. Zetrzeć kruche ciasto na grubość(...)pokrojone warzywa  i posypać posiekaną natką pietruszki.Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać sól i pieprz - wylać na zapiekankę. Ser żółty zetrzeć na tarce i posypać nim zapiekankę.Piec przez kilkanaście minut w temperaturze 180-190 stopni.Podawać z ulubionym sosem lub ketchupem :)Smacznego!* Kruche ciasto robię bardzo prosto i szybko. 2 kostki masła i około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Buffalo Wings czyli klasyczne, amerykańskie skrzydełka pokoju 386

jego składników. Bazą jest pieprz cayenne, ocet i roztopione masło . Sos może być łagodny , średni lub super ostry . Zazwyczaj skrzydełka są smażone w głebokim oleju ( czasami są grillowane lub pieczone ), do momentu, aż dobrze się p rzyrumianią. Następnie są osuszone , mieszane z sosem Buffalo i po trząsane do momentu aż sos całkowicie pokryje każdy zakamarek mięsa . Osobiście zawsze proszę(...)Dzięki temu są bardziej chrupkie, a jeśli nie mają wystarczająco intensywnego smaku mogę dodać więcej sosu. Skrzydełka Bufallo nie są podawane w całości, tak jak skrzydełka w Polsce. Skrzydełko kurczaka dzieli się na dwie części, a jego ostatnia, trzecia sekcja, ta na której jest tylko skóra i kości, jest usuwana. Bufallo Wings najczęściej podawane są na tacce lub w koszyczku

Jem więc Jestem
PASZTET DROBIOWY Z WARZYWAMI 412

pietruszki 1 cebula 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę,  wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.   Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso(...)którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Papryki kroimy w kosteczkę, tak samo pieczarki, które wcześniej obgotowujemy. Do masy mięsnej dodajemy warzywa, pieczarki i natkę, wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy

Z Majeczką w kuchni
Filet z piersi kurczaka, pieczony w rękawie 161

Kruche, delikatne i soczyste drobiowe mięso.     Składniki: -duży, podwójny filet z piersi kurczaka (u nas ok. 1 kg) -solanka:               1,5 l wody               7 dkg soli               po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, kolendry (stłuczone(...)mieszamy i na 24 godziny  wkładamy do niej filety. Mięso płuczemy bieżącą, zimna wodą i osuszamy. Miód, olej i paprykę mieszamy i smarujemy filety. Wkładamy do rękawów do pieczenia, zawiązujemy, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40 minut. Na 10 minut przed upływem czasu rozcinamy rękawy i zapiekamy. Smacznego

Maminek kulinarny
SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ KUS KUS 202

mrugają w naszą stronę. Dziś proponuję kolorowe szaszłyki , które w sezonie grillowym  idealnie pasują na spotkania w gronie znajomych. Składniki: pół kilo piersi z indyka (można również z kurczaka) papryka czerwona papryka zielona trzy czerwone cebule cukinia pieczarki Przyprawy: czosnek sól pasta curry pieprz mięta oregano,bazylia oliwa oliwa z czosnkiem i ostrą papryczką Warzywa i piersi z indyka(...)polałam oliwą. Odstawiłam na około 2-3 godziny aby mięso i warzywa się zamarynowały i przeszły smakiem przypraw. Następnie naprzemiennie nadziewałam składniki na patyczki do szaszłyków. Można je piec na grillu bądź na patelni grillowej. Gotowe do jedzenia wyglądają jak poniżej. Idealnie pasuje do nich kasza kus kus Składniki: pomidory oliwki kapary świeża, pokrojona pietruszka cebula czosnek bulion Składniki pokroiłam

potrawyregionalne
Niezłe ziółka - Baziółka, czyli tam, gdzie szczęście kiełkuje przez cały rok 174

bazylii i pietruszki z brązowym masłem i majerankową solą, a po nim nieprzyzwoicie orzeźwiający i pyszny sok z pomidorów malinowych z dodatkiem oleju z czerwonej bazylii.  Następnie podano pieczonego szparaga w kolendrze z kolendrową pianą, szałwiowym ciastkiem i pestkami z dyni oraz łososia przygotowanego metodą sous vide z kompresowanym ogórkiem z koprem i emulsją z estragonu(...)lody waniliowo-rozmarynowe z białym kremem z octu balsamicznego (czemu wszystko co najlepsze znika tak szybko?!).  Mylicie się sądząc, że to już koniec. Otóż nie. Nadszedł czas na kurczaka ze szczypiorkowym żółtkiem i esencją z trybuli - ponownie przygotowanego metodą sous vide i nieprzyzwoicie wręcz delikatnego - och i ach po prostu!  Uczta, prawdziwa! A skoro uczta, to musi być

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania