zginamy. Złamie się dokładnie w miejscu, w którym jest zdrewniały) Gotujemy szparagi na parze przez 8 minut po przykryciem Marchewkę myjemy i kroimy w plasterki Por kroimy w piórka Kurczaka myjemy, zdejmujemy skórę i nacieramy solą i pieprzem Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego... ... dodajemy por, marchewkę i układamy szparagi Do szklanki przekładamy śmietanę, zalewamy(...)wszystko mieszamy sprężynką do dokładnego połączenia składników Sosem zalewamy mięso i warzywa Przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piecyka na jedną godzinę Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 1/2 godziny bez przykrycia Można podać z ulubioną sałatką. U mnie sałata lodowa z sosem Vinegrette (coś nie mogę ustąpić tej sałacie) :D Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comugotowana pietruszka1/4 ugotowanego seleraszklanka ugotowanej czerwonej ciecierzycy (100g)50g bułki tartej2 jajkaszklanka suszonej żurawiny1 ziarnko ziela angielskiego2 listki laurowesól i pieprzoliwa do wysmarowania formybułka do wyspania formySposób przygotowania:Mięso kurczaka oddzielamy od kości. Wszystkie składniki oprócz żurawiny, jajek i bułki tartej mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Można w tym momencie, przed dodaniem jajek, spróbować masy(...)doprawić. Mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Dodajemy żurawinę. Powinna powstać dość gęsta masa.Podłużną formę smarujemy oliwą i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy masę do formy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 70 minut w 180 stopniach aż wierzch się ładnie zarumieni.To wszystko! Proste, a wiesz co jesz
W kuchni wieczorempowinno być cienkie. Farsz (składniki mogą być dowolne): 6 pieczarek ½ piersi z kurczaka ½ papryki czerwonej ½ sera mozzarella w kulce oliwki zielone 150 g sera żółtego ulubione przyprawy Pierś z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą np. kebab-gyros. Usmażyć i wystudzić. Pieczarki i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Na połowę każdej pizzy ułożyć składniki: pieczarki, mięso, paprykę, kawałki(...)Brzegi ciasta posmarować wodą, ciasto złożyć na pół i skleić jak pieroga. Przełożyć na blachę posypaną mąką. Z wierzchu każdy pieróg posmarować delikatnie wodą i posypać ziołami prowansalskimi. Całość pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 15-20 minut do ładnego zrumienienia. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiSkładniki :4 filety piersi z kurczaka2 ogórki szklarniowe0,5l śmietany1/2szkl. mąkiczosnek granulowanysól, pieprz· Przygotowanie ;Filety dokładnie myjemy, osuszamy,przecinamy, delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy
Garnkowe fanaberiełyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka majonezu 3 jajka sól,pieprz 1 łyżeczka ostrej papryki ( ewentualnie łagodna ) 1 łyżeczka czerwonej czubrycy ( ewentualnie ulubiona przyprawa do kurczaka) Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną,dodać jajka,majonez,ser starty na grubych oczkach oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników ( ciasto jest dość gęste). Filety podzielić na mniejsze(...)serowego i odstawić na 30 min do lodówki. Schłodzone mięsko smażymy partiami na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor,po czym przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku ok 10-15 min w 150st.C. Filety wraz z ciastem serowym wykładałam na patelnię rączkami. Trzeba więc trochę się pobrudzić,ale warto.Można pomagać
Niespełnione zdolności kulinarneKolejny pomysł na piersi :) aromatyczna, soczysta i pyszna! SKŁADNIKI Podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 /4 łyżeczki soli 1 /4 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego Wykonanie jest banalnie proste :) Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i nacieramy nią(...)piersi. Ja podzieliłam pojedynczą pierś na pół. Odstawiamy do lodowki na 2h a najlepiej jeszcze dłużej :) Piersi wkładamy do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy przez 30min
Mamuśka wraca do formyFrytki z piekarnika są doskonałe jako oddzielne danie, ale także sprawdzą się w roli dodatku do mięs, np. nóżek z kurczaka czy kotletów z kurczaka . Kiedy już przygotowuję frytki, preferuję domowe, samodzielnie zrobione. Nie wybieram mrożonek, które niestety nie mają już takiego smaku i często zrobione są z masy ziemniaczanej, a po usmażeniu są nasiąknięte tłuszczem. Frytki restauracyjne raczej też(...)najdzie mnie wyjątkowa ochota Ale z kolei frytki belgijski – uwielbiam! Najbardziej lubię domowe frytki piekarnika z majonezem, posypane startym, żółtym serem a Wy jakie dodatki lubicie? Zobacz też: Pieczona ciecierzyca – zdrowa przekąska Domowe burgery wieprzowo-wołowe Przepis na frytki z piekarnika Drukuj przepis Porcji: 1 blaszka Czas gotowania: 1 godzina Składniki 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki
Kuchnia Bazyliitymiankiem, rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem - obtaczamy w niej mięso oraz warzywa . Krok 3. Rozkładamy kotleciki oraz warzywa na ruszcie, w taki sposób, żeby tworzyły pojedyńczą warstwę - pieczemy około 15 - 20 minut, aż warzywa zmiękną, ( w tym czasie obracamy mięso i warzywa, polewamy pozostałą marynatą). Mięso możemy zdjąć z grilla odrobinę wcześniej, aby odpoczęło przed podaniem (trzymamy w cieple(...)duży półmisek, obficie posypujemy posiekaną zieleniną. W oddzielnym naczyniu podajemy kaszę kuskus. Zamiast kotlecików jagnięcych, do przygotowania tego dania możecie użyć takiej samej ilości skrzydełek z kurczaka. Potrawę możecie przygotować w piekarniku. Smacznego
Moja Książka Kucharskakażdy zna!), ale również dodaje charakteru potrawom, zaostrza ich smak, dodaje lekkiej pikanterii i świeżości (polecam spróbować udka z kurczaka po chińsku czy orientalne filety z kurczaka).Z powodzeniem imbir można również zastosować do wypieków, a ciasta czy ciasteczka z jego dodatkiem są niezwykle aromatyczne.Dziś polecam Wam ciasto imbirowe, pięknie pachnące, wilgotne i mięciutkie, dodatkowo polane(...)znalazł! :) Ciasto:* mąka- 300 g* cukier brązowy- 180 g* jajka- 2 szt.* masło- 180 g* mleko- 120 ml* suszony imbir- 1,5 łyżeczki* imbir kandyzowany- 45 g* proszek do pieczenia- 1 łyżeczka* soda- 1 łyżeczkaLukier:* cukier puder- 1/2 szklanki* sok z cytryny- 2 łyżeczkiCiasto:Piekarnik nagrzać na 180 stopni.W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i suszony imbir.W dużej misce utrzeć
Kraina Miodem Płynącakostkę obie papryki. Następnie dodajemy pomidory w sosie własnym (ew. łyżkę przecieru pomidorowego). Dusimy wszystko, aż płyn odparuje. Łyżką cedzakową (aby jeszcze dodatkowo odcedzić ew.płyn) przekładamy kurczaka do miski. Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz starty na drobnych oczkach ser. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Ciasto dzielimy na 5 części, każdą z nich lekko rozwałkowujemy na kształt prostokąta (moje(...)Każdy prostokąt smarujemy łyżeczką ketchupu i układamy na nim nasz farsz. Z ciasta formujemy łódeczkę, skręcając ściśle brzegi. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 195st 25 minut.Zjadamy ciepłe
Walijskie Pichcenieposiekanej kolendry 1 szalotka (opcjonalnie) 1 żółtko szczypta ziół prowansalskichCZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce mieszamy oliwę, miód, musztardy, posiekaną szalotkę, posiekany marynowany czosnek i kolendrę. Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy dokładnie z marynatą i wkładamy do lodówki na min. 20 minut. 2. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe kwadraty (z tego co zostanie możemy zrobić(...)łączymy ze spodem, bardzo dokładnie ściskając kanty. Paczuszki smarujemy roztrzepanym żółtkiem (dzięki temu nabiorą złotego koloru), posypujemy ziołami prowansalskimi i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.3. Paczuszki pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe
My Culinary Artchilli i podsmaż do ładnego zarumienia. Dopraw solą i odstaw. Przygotuj średniej wielkości naczynie do zapiekania, natłuść je olejem i wyłóż na jego dno ⅓ ryżu. Następnie wyłóż curry z kurczakiem (zostaw w patelni trochę sosu). Wsyp na jego wierzch resztę ryżu, polej resztą sosu i posyp całość podsmażonymi ziemniakami. Na koniec polej danie resztą bulionu, przykryj przykrywką lub szczelnie folią(...)Chicken biryani (4-6 servings) Ingredients for biryani: 3 cups cooked rice 1kg boneless chicken thighs, cubed 1 large onion, finely chopped 3 garlic cloves, thinly sliced 3 cm piece fresh ginger, grated 2 cardamom pods, crushed 2 teaspoons ground coriander 2 teaspoons ground cumin 2 teaspoons paprika 1 teaspoon turmeric 1/3 tablespoon chilli powder 1 1/2 cups chicken stock
karmelowywątróbki ale za to z kilkoma innymi składnikami, które nadają pasztetowi ciekawego charakteru. Przepis na pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem Oddzielić z kurczaka (ok.1 kg) poszczególne partie mięsa - piersi oraz całe nogi od korpusu. Korpus ze skrzydełkami można zamrozić albo od razu nastawić rosół. Ściągamy skórę z piersi i nóżek. Od wewnętrznej strony nogi(...)głębokości 3-4 cm, nasmarowanego wcześniej masłem i posypanego bułką tartą. Wkładamy pasztet do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni na 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. Zawsze można sprawdzić nakłuwając pasztet wykałaczką czy w środku jest soczysty ale nie surowy. Po wyciągnięciu pasztet będzie bardzo kruchy jednak z każdą chwilą stygnięcia białko zewrze szyki
Right Behind The Kitchenktórej moczymy kawałki piersi przez minimum 30 minut - odstawiając do lodówki. Moja MARYNATA składała się z - kilu łyżek oliwy oraz ulubionych przypraw - u mnie były to : przyprawa do kurczaka ostra papryka trochę bazylii czosnek (może być świeży jak również granulowany) opcjonalnie papryka słodka i chilli(...)obtaczamy go w płatkach kukurydzianych (bezglutenowych!) które należy nieco rozkruszyć żeby lepiej trzymały się mięsa. Gdy już obtoczymy każdy kawałek mięsa - kładziemy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnika. Nastawiamy termoobieg na 180 stopni i pieczemy od 15-20 minut. Długość pieczenie uzależniona jest od grubości mięsa. GOTOWE!! :)) Można podać z frytkami - jednak mi najlepiej smakuje
BezglutenowaIzabelaSEROWAR PODLASKI - Ser Koryciński Swojski Krystyny Łukaszuk, ok. 4-5 suszonych pomidorów (z oliwy), 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu. Przygotowanie: Piersi kurczaka układamy koło siebie, przykrywamy folią i rozbijamy (nie za cienko, by nie było prześwitów). Następnie przyprawiamy z obu stron przyprawą do drobiu i natką pietruszki. Układamy je na folii aluminiowej(...)kawałki sera korycińskiego (ja użyłam z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem) i kawałki suszonego pomidora. Zawijamy mięso w roladę i owijamy ciasno folią aluminiową. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut
Aga w kuchni