roladek : - 2 duże podwójne piersi z kurczaka - szynka ( najlepiej konserwowa ) 8 plastrów - ser żółty 8 plastrów - 2 jaja - mąka, bułka tarta - czosnek mielony - domowa wegeta Wykonanie Piersi z kurczaka kroję na kotlety ( każdą pojedynczą pierś na dwa ), rozkładam folię spożywczą i rozbijam na cienkie płaty. Na kazdy kawałek mięsa wykładam plaster szynki i sera. Zwijam w roladki. Panieruję w mące(...)Smażę na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik i po usmażeniu roladek, wkładam je na kilka minut ( aby doszły) do lekko nagrzanego piekarnika.Po takim potrzymaniu w piecu, są najsmaczniejsze, bo wypływa z nich serek,który ciągnie się jak na najlepszej pizzy :) Podaję najczęściej z ziemniaczkami puree i dowolną sałatką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródkursami u mnie w mieście 7. Wasze ulubione danie/deser ? Konczi: pytanie bardzo trudne bo lubię wiele potraw czy deserów ... Uwielbiam makarony a jako deser dzisiaj wybrałabym pieczone gruszki z żurawiną Szpileczka: Ciężko powiedzieć, bo wiele rzeczy lubię, a desery wręcz uwielbiam. Jeśli miałabym wybrać to chyba sernik, a w lecie lody, a najlepiej sernik(...)Wasza inspiracja to kto lub co ? Konczi: każde danie ma swoją własną inspirację Szpileczka: nie mam jednej inspiracji 10. Wasz ulubiony składnik w kuchni ? Konczi: hmmm warzywa Szpileczka: makaron, kurczak i warzywa, wszystko razem i z osobna. 11. Chciałbym/Chciałabym ... ? Konczi: realizować swoje marzenia Szpileczka: dużo podróżować NOMINOWANE PRZEZ NAS BLOGI: 1. http://zpamietnikapiekarnika.blox.pl/html 2. http://wesolakuchnia.blogspot.com
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwykorzystanie takiego mięsa jest dodanie go do zapiekanki, która jest niezwykle delikatna i daje duże pole do popisuj, jeśli chodzi o przyprawienie jej. Składniki:kruche ciasto*,gotowany kurczak,warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, seler,4 łyżki mleka,2 jajka,sól, pieprz,natka pietruszki,żółty ser.Dowolną foremkę do zapiekania lekko nasmarować tłuszczem. Zetrzeć kruche ciasto na grubość(...)pokrojone warzywa i posypać posiekaną natką pietruszki.Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać sól i pieprz - wylać na zapiekankę. Ser żółty zetrzeć na tarce i posypać nim zapiekankę.Piec przez kilkanaście minut w temperaturze 180-190 stopni.Podawać z ulubionym sosem lub ketchupem :)Smacznego!* Kruche ciasto robię bardzo prosto i szybko. 2 kostki masła i około
Codzienna kuchnia niecodziennajest niezwykle soczysta i aromatyczna. Spróbujcie, chociażby na niedzielny obiad. Przepis ma jeszcze tę zaletę, że przygotowanie go zajmuje bardzo mało czasu. Składniki: 2 nieduże piersi z kurczaka 8 plasterków wędzonego boczku Sól, pieprz, słodka papryka Oliwa Wykonanie: Pierś myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje (polędwiczki potraktowałam jako oddzielne porcje – w sam raz dla dzieci). Pierś(...)żeby się przeszła smakiem. Jeżeli nie mamy czasu, możemy przygotować wszystko na bieżąco. Każdą część piersi zawijamy w plasterek boczku i kładziemy w naczyniu do zapiekania. Delikatnie skrapiamy oliwą. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Sto kolorów kuchnijego składników. Bazą jest pieprz cayenne, ocet i roztopione masło . Sos może być łagodny , średni lub super ostry . Zazwyczaj skrzydełka są smażone w głebokim oleju ( czasami są grillowane lub pieczone ), do momentu, aż dobrze się p rzyrumianią. Następnie są osuszone , mieszane z sosem Buffalo i po trząsane do momentu aż sos całkowicie pokryje każdy zakamarek mięsa . Osobiście zawsze proszę(...)Dzięki temu są bardziej chrupkie, a jeśli nie mają wystarczająco intensywnego smaku mogę dodać więcej sosu. Skrzydełka Bufallo nie są podawane w całości, tak jak skrzydełka w Polsce. Skrzydełko kurczaka dzieli się na dwie części, a jego ostatnia, trzecia sekcja, ta na której jest tylko skóra i kości, jest usuwana. Bufallo Wings najczęściej podawane są na tacce lub w koszyczku
Jem więc Jestempietruszki 1 cebula 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso(...)którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Papryki kroimy w kosteczkę, tak samo pieczarki, które wcześniej obgotowujemy. Do masy mięsnej dodajemy warzywa, pieczarki i natkę, wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy
Z Majeczką w kuchnigrillu. A jakie pomysły na piknik przychodzą Wam do głowy? Macie może jakieś swoje must have na spacerach z dziećmi? Piszcie!! Chętnie wszyscy na tym skorzystamy. Miodowe udka z kurczaka zagrodowego 4 udka 4 podudzia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki curcumy 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego 1 łyżeczka(...)oliwek Przygotować naczynie żaroodporne. W miseczce połączyć wszystkie przyprawy, sok z cytryny, miód, oliwę. Natrzeć marynatą udka i podudzia i ułożyć w naczyniu. Wstawiamy udka do zimnego piekarnika. Piec przez godzinę w temperaturze 150 ℃ góra dół. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut do zrumienienia. Udka dla niemowlaka to świetny pomysł na obiad! Polecamy upiec do niech
KrupeczkiKruche, delikatne i soczyste drobiowe mięso. Składniki: -duży, podwójny filet z piersi kurczaka (u nas ok. 1 kg) -solanka: 1,5 l wody 7 dkg soli po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, kolendry (stłuczone(...)mieszamy i na 24 godziny wkładamy do niej filety. Mięso płuczemy bieżącą, zimna wodą i osuszamy. Miód, olej i paprykę mieszamy i smarujemy filety. Wkładamy do rękawów do pieczenia, zawiązujemy, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40 minut. Na 10 minut przed upływem czasu rozcinamy rękawy i zapiekamy. Smacznego
Maminek kulinarnymrugają w naszą stronę. Dziś proponuję kolorowe szaszłyki , które w sezonie grillowym idealnie pasują na spotkania w gronie znajomych. Składniki: pół kilo piersi z indyka (można również z kurczaka) papryka czerwona papryka zielona trzy czerwone cebule cukinia pieczarki Przyprawy: czosnek sól pasta curry pieprz mięta oregano,bazylia oliwa oliwa z czosnkiem i ostrą papryczką Warzywa i piersi z indyka(...)polałam oliwą. Odstawiłam na około 2-3 godziny aby mięso i warzywa się zamarynowały i przeszły smakiem przypraw. Następnie naprzemiennie nadziewałam składniki na patyczki do szaszłyków. Można je piec na grillu bądź na patelni grillowej. Gotowe do jedzenia wyglądają jak poniżej. Idealnie pasuje do nich kasza kus kus Składniki: pomidory oliwki kapary świeża, pokrojona pietruszka cebula czosnek bulion Składniki pokroiłam
potrawyregionalnebazylii i pietruszki z brązowym masłem i majerankową solą, a po nim nieprzyzwoicie orzeźwiający i pyszny sok z pomidorów malinowych z dodatkiem oleju z czerwonej bazylii. Następnie podano pieczonego szparaga w kolendrze z kolendrową pianą, szałwiowym ciastkiem i pestkami z dyni oraz łososia przygotowanego metodą sous vide z kompresowanym ogórkiem z koprem i emulsją z estragonu(...)lody waniliowo-rozmarynowe z białym kremem z octu balsamicznego (czemu wszystko co najlepsze znika tak szybko?!). Mylicie się sądząc, że to już koniec. Otóż nie. Nadszedł czas na kurczaka ze szczypiorkowym żółtkiem i esencją z trybuli - ponownie przygotowanego metodą sous vide i nieprzyzwoicie wręcz delikatnego - och i ach po prostu! Uczta, prawdziwa! A skoro uczta, to musi być
KUCHARNIApospać. Cóż począć? Wyrwana z objęć Morfeusza, postanowiłam wykorzystać czas nie tylko na buszowanie po sieci. Kurczak się ucieszył i z tego wszystkiego piekielnie spiekł! 2 udka kurczaka (wymyte, osuszone) sok i miąższ z 1 pomarańczy 1 papryczka piri piri drobno pokrojona (bez pestek) 1/2 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżki oliwy *** Składniki marynaty wymieszałam(...)włożyłam na ok. 5h do lodówki (można na całą noc). Następnie zawiniątko wyjęłam, przełożyłam do żaroodpornego naczynka, zalałam marynatą i zapiekłam przez 40-50min. w 150st. (w połowie pieczenia odwróciłam udka na drugą stronę). UWAGA! Wyszło ostre!!!Moja wersja była nieco lżejsza
bastalenanawet potrawy z grilla. Takie dania są przecież dużo zdrowsze niż te smażone i przede wszystkim mniej kaloryczne. Składniki na 1 porcję: 100 g fileta z piersi kurczaka 2 pieczarki 1/2 małej cebuli kawałek czerwonej papryki ostra papryka zioła prowansalskie dodatkowo: (czarny) pomidor + kiełki sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C - opcja grill. Filet kroimy(...)papryki i cebulę - powtarzamy kolejność. Szaszłyki posypujemy z każdej strony ostrą papryką i ziołami. Wkładamy do piekarnika na środkowy ruszt wyłożony folią aluminiową. Grillujemy 10 min, następnie obracamy i pieczemy kolejne 10 minut. Szaszłyka zajadamy z pomidorem doprawionym solą i pieprzem oraz pieczywem Wasa
Alutka-GotujeOstatnio polubiłam tarty, kilka chwil i obiad lub ciepła kolacja gotowa. Dziś przedstawiam wersję bez mięsa, z pieczarkami i porem. Jeśli jesteśmy mięsożercami, możemy dorzucić do niej kurczaka lub kiełbaskę. Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 300g pieczarek 150g sera cheddar 1 duży por sól(...)pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki, por na krążki, ser ścieramy na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażamy
Szefowa kuchnikroimy. Gotujemy wodę i wkładamy do niej mięso oraz ziele angielskie i liście laurowe. 2 Kiedy boczek się lekko podgotuje dodajemy do niego pierś kurczaka. 3 Kiedy pierś z kurczaka się podgotuje wkładamy do garnka pokrojone pieczarki. 4 Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy razem z wątróbką. 5 Gdy wszystkie składniki mamy gotowe, przekładamy je do naczynia. Całość miksujemy(...)bułkę tartą, 2-3 łyżki wywaru z mięsa, vegetę oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Na koniec dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy. 7 Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. 8 Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przepis dla robota Kohersen MyCook Artykuł Domowy pasztet z pieczarkami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliijajka, marchewkę, mąkę, ser żółty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ser jest już słony, więc uważajmy żeby nie przesadzić ;) Naszą wymieszaną masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy koła równej wielkości i wkładamy do nagrzanego do 200˚C na około 15 minut. Po tym czasie tacosy powinny mieć fajnie chrupkie brzegi – jeśli nie, zostawmy na kolejne parę(...)będą się łamać ;) Wystarczy zgiąć je i zostawić na szklance/butelce. Wersję bardziej wilgotną można potem swobodnie formować :) A co wkładamy do środka? A to, co chcemy! Szynka, ser, warzywa, kurczak… wszystko pasuje :D U mnie wersja z kurczakiem, ogórkiem i pomidorem – jako lunch do pracy ;) Smacznego
Jak gotować i nie zwariować