lubisz kurczaka,a nie lubisz kosci tylko samo miesko ten przepis jest dla Ciebie.Kurczak pozbawiony kostek,zamarynowany w aromatycznym ciemnym piwie i dodatkiem ziol jest znakomity.Udka sa bardzo soczyste .Kurczaka w ten sposob przygotowywal Alexander Herrmann w programie TV "Topfgeldjäger".Przepis jest niezwykle prosty i latwy,a jedyna trudnosc to usuniecie kosci z udek.Koniecznie wyprobujcie ten przepis,a odkryjecie(...)przygotowana nozke zlozyc na pol,ulozyc w naczyniu ,nastepnie zalac Porterem.Naczynie przykryc folia spozywcza i umiescic w lodowce na 2 dobynozki wyjac z marynaty i ulozyc na blaszce do pieczenia skora do gorywlozyc do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C okolo 35 minut.Czas pieczenia uzalezniony jest od ilosci nozek i tak 2 nozki beda upieczone i rumiane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chrupiącej panierce z krakersów. Jedzonko palce lizać. Mięsko podałam z surówką z nutą czosnku.składniki:600 g piersi z kurczaka200 g jogurtu naturalnegook 30 krakersów1 ząbek czosnkusól,pieprzPierś kurczaka dowolnie pokroić, można na małe kawałki czy paseczki. Ja piersi rozkroiłam wzdłuż na cienkie płaty. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz odrobiną soli i pieprzu. Do jogurtu(...)Krakersy rozdrobnić w rozdrabniaczu tak aby był pył ale również małe kawałeczki. Zamarynowane w jogurcie kawałki mięsa panierować w krakersach a następnie ułożyć na blaszce włożonej papierem do pieczenia lub natłuszczoną folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekać ok 25-30 minut. Mięsko podawać z dowolnymi dodatkami
Monia miesza i gotujeNie masz pomysłu na obiad? Biegnij do sklepu po bakłażana, czyli prosty sposób na efektowne i smaczne danie, którym z pewnością wszystkich zaskoczysz. Od zawsze byłam
peanutbuttermonsterPyszny pomysł na zdrowy, aromatyczny obiad :) SKŁADNIKI (dla 4 osób- 1 porcja - 278 kcal) 2 większe pojedyncze piersi z kurczaka (600 g) 8 suszonych pomidorów 1 kulka mozzarelli (125 g) kilka listków bazylii sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka oliwa z oliwek - 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE Każdą pierś przekrawamy w poprzek na 2 cieńsze kotlety. Lekko rozbijamy, doprawiamy z każdej(...)suszone pomidory, plasterki mozzarelli i listki bazylii. Zwijamy ciasno roladki - spinamy wykałaczkami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut (pieczemy pod przykryciem). Podajemy z ulubionymi dodatkami (może być ryż z curry i sałatka z pomidorkami koktajlowymi). Smacznego :) - białka - 39 g - tłuszcze - 10 g - węglowodany
Moje Kuchenne Rewelacjeskóry i kości mięso,wtedy danie nie jest tłuste, można też zabawić się samemu, ale ja wolę już takie gotowe. Świetna propozycja dla zabieganych. Składniki: 8 podudzi kurczaka bez skóry i kości Marynata: 1 szklanka jogurtu naturalnego ½ szklanki majonezu 150 g bazyliowego pesto 3 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku świeża bazylia do posypania Sposób przygotowania: Mieso(...)smaku, miksturą zalewamy mięso, mieszamy tak, aby było całe zanurzone w marynacie, odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 1 godzinę. Na kilka minut przed końcem pieczenia, pokrywę zdjąć, aby mięso lekko się zrumieniło. Przed podaniem posypać świeżą posiekaną bazylią. Doskonale
Wanilia i Kardamonłyżeczki wymieszanych razem: kolendry, mielonej słodkiej lub ostrej papryki, mielonego kminu rzymskiego, suszonej mięty, mielonego chili, 1 roztarty ząbek czosnku) sól i pieprz do smaku Mięso z kurczaka oprószyć mocno przyprawami i podsmażyć na patelni (jeśli będziemy gotować w wolnowarze lub w garnku do tajinu, to nie ma takiej konieczności) Posiekać drobno cebulę, obsmażyć i dodać(...)mięsa. Mięso wymieszać z warzywami, dodać resztę Harissy (jeśli została), W wolnowarze lub tajinie podlać wodą. Czas gotowania piekarnik - około 1,5 godziny przy temperaturze 180 stopni. Pieczemy w rękawie ! wolnowar - 5 godzin na poziomie "Low" lub 3 godziny na poziomie „High”. garnek do tajinu - około 5-6 godzin na najmniejszym płomieniu palnika , w razie konieczności podlewać odrobiną wody
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapłat ciasta francuskiego2 plastry sera żółtego25 dag pieczarek1 mała cebulka1 jajkopieprzoreganoprzyprawa do kurczakaolejSposób przygotowania:1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić na cztery porcje. Mięso posypać przyprawą do kurczaka, oregano, pieprzem.2. Cebulkę posiekać, a obrane pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulkę, a potem pieczarki i dusić do odparowania wody.3. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić(...)ostudzone pieczarki i plaster sera żółtego. Zapleść paski ciasta na zmianę (raz prawy, raz lewy).4. Gotowe porcje włożyć na 10-15 minut do lodówki, potem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w 200 st. C. Piec 30-50 minut (w zależności od piekarnika - u mnie piekły się 50 minut). Ciasto powinno być złociste i chrupiące.5. Podawać
Kuchnia domowa Aniduze pojedyncze piersi z kurczaka 1 duzy zabek czosnku 3 liscie laurowe pieprz w ziarenkach papryka sypka jarzynka Piersi umyc i osuszyc w papierowych reczniczkach Kazda piers przekroic wzdluz Posypac jarzynka i papryka Naczynie rzaroodporne wysciolac fiolia srebrna ( potrzebny bedzie na tyle duzy kawalek, aby nakryc potem wierzch) W naczyniu(...)plasterki czosnek, posypac pieprzem i lisciem laurowym wszystko nakryc folia Odstawic mieso do lodowki na ok 1 godzine Po godzinie czasu piekarnik nagrzac do 180C, wlozyc piersi i piec 40 min Smacznego
Klaudynkowa kuchniapozwoli na nowo odkryć możliwości kulinarne jakie daje ryż. Orientalne nuty imbiru i kurkumy w połączeniu z intensywnym smakiem chili i czosnku zachwycą każdego.Czasami urozmaica się je dodając kawałki kurczaka, warzyw, makaronu smażonego a nawet omletu czy jajka sadzonego. 8. Mak Biały jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź(...)przeciwkaszlow oraz przeciwgorączkowe. Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba. 9. Ziele angielskie 10. Proszek do pieczenia 11. Kolendra stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje
Słodkości i nie tylkoPiersi z kaczki, obłędnie chrupiące, mięciutkie i smaczne! Wyszły mi idealne, chociaż z kaczką mam wiele przygód, i za nim nauczyłam się ją przyrządzać troszkę mi
SMYKWKUCHNIteraz na blogu. Jedną z nich są grillowane podudzia z kurczaka ze słodko-kwaśnej marynaty. Mięso podałam z sałatką z grillowanych warzyw z kiełkami . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka Marynata: 4 łyżki keczupu pół szklanki soku pomarańczowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3-4 łyżki sosu słodko-kwaśnego(...)Mięso osuszyć i włożyć do marynaty tak, by dokładnie były w niej namoczone. Przykryć i włożyć do lodówki na kilkanaście godzin. Mięso ułożyć na tackach na rozgrzanym grillu i piec aż mięso porządnie się zrumieni i zmięknie
Czerwień i błękitochotę na inną wersję gulaszu z serc to przepis można znaleźć tutaj. Pikantny gulasz z serc drobiowych: Składniki: 1 kg serc drobiowych, 1 cebula 1 opakowanie Pomysł na… soczystego kurczaka z papryką i ziołami Winiary 1 papryczka habanero 1 marchewka Natka pietruszki 1 szklanka kaszy pęczak 6 pomidorów koktajlowych Przygotowanie: Serca drobiowe odmaczamy w zimnej wodzie, usuwamy wszelkie zanieczyszczenia(...)habanero, wlewamy 1 szklankę wody. Wsypujemy przyprawy, zamykamy i ostrożnie obracając woreczek równomiernie rozprowadzamy przyprawy. Woreczek układamy w naczyniu żaroodpornymi, wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut. Następnie odcinamy końcówkę woreczka i wrzucamy ćwiartki pomidorów. Wyjmujemy z woreczka i mieszamy z posiekaną natka pietruszki. The post Pikantny gulasz z serc appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępowiecie na FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY , trochę mięsa szynki np. albo jeśli ktoś woli filet z kurczaka, kalafior... FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY SKŁADNIKI: kalafior 1/2 kg. szynki wieprzowej lub piersi z kurczaka cebula, sól, pieprz papryka słodka, ostra, wyciśnięty ząbek czosnku, natka pietruszki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego żółtego sera łyżka oregano WYKONANIE: kalafior włożyć do wrzącej wody, gotować(...)kostkę, bułką, czosnkiem i włożyć między różyczki kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 1/3 szkl. wody 2 łyżki masła położyć na wierzch włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, piec około 30 min. można polać sosem holenderskim ( przepis podam w osobnym poście) lub beszamelem i posypać serem
Kuchnia Beatykurczaka (u mnie pałki)1,5 łyżki miodu2 łyżki musztardy1 łyżka przyprawy do drobiusól, pieprzolej lub oliwapół łyżeczki cukruSposób przygotowania:1. Miód wymieszać z musztardą i dwiema łyżkami oleju, doprawić wszystkimi przyprawami.2. Umyte i osuszone udka obtoczyć w marynacie (można wcześniej zdjąć skórę), przykryć naczynie z mięsem i wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.3. Piec
Kuchnia domowa Anisosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny 1 łyżeczka estragonu 2 ząbki czosnku 1 goździk kawałek cynamonu 250ml bulionu z kurczaka 250ml śmietanki kremowej 100ml wina białego, słodkiego 100g masła 2 łyżeczki kaparów 2 łyżeczki mąki 1/2 łyżeczki soli i pieprzu Wykonanie. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok ,utrzeć(...)wlać szklankę wody ,wstawić do nagrzanego piekarnika,temp.170stop. i piec około1 h. Miękkie mięso ostudzić, sos zlać do miseczki ,a mięso pokroić w plastry, trzymać w cieple. W rondelku roztopić 1 łyżkę masła ,wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać zimny bulion, gotować chwilę ciągle mieszając. Dodać sos spod pieczeni (ten zlany) ,wlać wino i gotować ,aż wyparuje
Kulinarny karnet Christophera