kilka dni mamy z głowy. Jak wspomnieliśmy na początku, w grę wchodzi nie tylko pracochłonny bigos. Aby stworzyć nowe danie, wystarczy dodać kilka ulubionych warzyw (paprykę, pomidory, cebulę, ziemniaki) oraz przypraw (majeranek i oregano). Pozostaje już tylko przysmażyć składniki, dolać wody i chwilę poczekać aż wszystkie składniki zmiękną. Prosto i smacznie! Dla głodomorów Zdarzają się takie chwile, że masz ochotę(...)stanie się przebojem naszego następnego przyjęcia! Wszyscy znamy pierogi z mięsem. Nie zliczymy ilości pochłoniętych pierogów z kapustą i grzybami. Stwórzmy z nich smakowity mix! Po chrupiące pierogi z pieca z nadzieniem z mięsa i kapusty goście będą ustawiać się w kolejce. Dla elegantów Dawniej kapusta była kojarzona z nieciekawą kuchnią ubogich warstw społecznych. Całe szczęście, że jej wizerunek przeszedł
Codogarawiem jak Wy, ale ja bym o tej porze roku mogła przejść na wegetarianizm :) Szparagi, młoda kapusta, ziemniaki, wreszcie (!) jadalne pomidory, kalafior, brokuły - jest w czym wybierać, do tego świeże owoce - po prostu raj! Unikam nabiału, więc chłodnik niestety odpada. Botwinka - tak, ale z mikroskopijną ilością śmietany. Za to chłodnik z awokado i ogórka bez jogurtu? Czemu nie? Tylko(...)trochę to może dziwnie brzmi, ale w ten sposób usuwam różne kawałki kostek. Mięso układamy w brytfannie na obranych warzywach, na wierzch układamy zioła, zalewamy bulionem i winem i pieczemy pod przykryciem około 2,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Albo na oko - jak ktoś woli. Sprawdzam od czasu do czasu, czy jest miękkie i czy się nie przypaliło
Cytryna&Co.Bardzo szybka i pyszna potrawa, która zachwyci Waszą rodzinę. Podobno w Polsce jadamy za mało kaszy, bo wyparły ją ziemniaki. Dlatego też ja staram się po nią sięgać jak najczęściej. W połączeniu z mięsem mielonym i sosem bolońskim jest przepyszna. Nawet mój dwuletni syn się zajadał. Dlaczego wykorzystałam gotowy sos, zamiast przygotować swój? Głównym powodem jest fakt, że przepis przygotowałam(...)naczynia żaroodpornego i nalać do naczynia wody z gotowania kaszy, tak aby zanurzona była 1/4 papryki. Pozostałą część papryki posmarować pędzelkiem olejem rzepakowym i włożyć do piekarnika. Piec około 45 minut. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Uwagi: Aby wierzch się za bardzo nie przypalił, to po około 20 minutach, można ułożyć na wierzchu każdej papryki kawałek folii aluminiowej
Passions hobbies lifeKotlet pożarski, zwany też kotletem Pożarskiego lub kotletem a'la Pożarski, był znany już w XIX wieku i pochodzi z kuchni rosyjskiej. Jest to po prostu
Kuchnia MagdaLenyZ racji zaistnienia najgorszej pory roku, dedykuję to wszystkim, którzy myślą, że lato jest fajne. Kurwa, jak ja nienawidzę lata, serio. Niby wszyscy mówią "oh ah
Marder&Marder ManufactureBoeuf bourguignon czyli francuski gulasz wołowy z pieczarkami, marchewką i czerwonym winem. Kwintesencja smaku. U nas podany z domowymi speclami, ale idealnie sprawdzą się także wszelakie kasze, ziemniaki, a także bagietka, itp. Inspiracją był ten przepis pominęłam tylko mąkę (nigdy nie zagęszczam nią gulaszów), jak dla nas warzywa zagęszczają wystarczająco. Składniki: - 1,5kg wołowiny (np. rozbratel, karczek, itp.) - 150g(...)laurowy, posiekane listki tymianku oraz natki pietruszki, wkładamy podsmażone mięso oraz boczek. Wszystkie składniki powinny być zakryte zalewą. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150*C i pieczemy ok. 2,5-3h (u mnie termoobieg). Na reszcie masła podsmażamy obrane szalotki oraz całe pieczarki. Dodajemy do mięsa i podsmażamy jeszcze ok. 30 minut bez przykrycia, do czasu
Smaczne Zdrowestołach. Podobnie jest i u mnie. Schabowe to zarówno bardzo smaczne, jak i proste i szybkie do zrobienia jedzenie, którym można najeść się do syta. Można go podać do ziemniaków czy pieczywa, lub np. do sałatki jarzynowej. Jednak czasem każde, nawet najlepsze jedzenie potrafi się przejeść, więc gdyby ktoś szukał odmiany, to mogę zaproponować schabowe w nieco innym wydaniu(...)następnie przyprawiłam ją delikatnie solą i pieprzem, oraz papryką i majerankiem. Wszystko wymieszałam i chwilę razem podsmażyłam. Zestawiłam z ognia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Ułożyłam na niej kotlety. Każdy kotlet posmarowałam cienko majonezem i wyłożyłam na każdy porcję usmażonej cebuli. Ser żółty starłam na tarce na drobnych oczkach. Startym serem posypałam kotlety i na wierzchu polałam
Waniliowe ImprowizacjeLubicie shepherd`s pie. Jest to przepyszna zapiekanka , do której można wykorzystać resztki ziemniaków lub inne warzywa jak bataty czy kalafior. Tradycyjny shepherd`pie to jagnięcina zapiekana pod ziemniaczanym puree, stąd nazwa potrawy, zapiekanka pasterza . Polecam Wam dzisiaj kolejną wersję tej smacznej potrawy z sosem z mielonego mięsa i kalafiorowego puree. Jest to pyszny i szybki obiad dla całej rodziny(...)pieprzem. Wymieszaj kalafior z utartym serem i pietruszką. Dopraw solą i pieprzem. Rozprowadź kalafiorowe puree równomiernie po sosie. Pokrój boczek i posyp wierzch zapiekanki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Zapiekankę można przygotować na dzień przed podaniem. Wyjętą z lodówki zapiekankę należy piec dłużej i w niższej temperaturze aby dobrze się rozgrzała. Podaj zapiekankę ze świeżą sałatą
codojedzenia"Nieboszczyk pan mój, Stolnik, pierwszy pan w powiecie, Bogacz i familiant, miał jedyne dziecię, Córkę piękną jak anioł [...] I już miał się oświadczać, lecz pomiarkowano
kgwjanczewoChicken sweet potatoes under a cloud of mango Potrawa jest lekko pikantna ,ale delikatna. Smak curry świetnie komponuje z mango. Składniki. 2 udka z kurczaka 1
Kulinarny karnet ChristopheraGołąbki to moje ulubione danie, które robię na różne sposoby. Zapiekam, duszę, w kapuście włoskiej, z mięsem, z pieczarkami, z ziemniakami itp. Wszystkie te przepisy znajdziecie na blogu. Dzisiaj mam dla Was gołąbki z mięsem i pieczarkami zapiekane w sosie. Niestety u mnie wszystkie zjedzone i pozostało tylko zdjęcie, ale w najbliższym czasie zrobię ponownie. A jakie Wy gołąbki robicie(...)gładko wraz z zalewą,, dodać wodę doprawić solą, pieprzem , odrobiną oregano, bazylii i wlać na gołąbki. Przykryć liśćmi z kapusty, aby gołąbki nam się nie spaliły.Pod koniec pieczenia liście można zdjąć i chwilę podpiekać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godzinę
O kuchni z uczuciemBataty to słodkie ziemniaki, które są źródłem wielu minerałów potrzebnych dla naszego organizmu (wapń, potas, sód, magnez, żelazo) oraz witamin (A, B6, C, E). Do Europy przywiózł je Krzysztof Kolumb z Ameryki Środkowej, a obecnie głównymi producentami są Chiny, Nigeria, Uganda, Indonezja, Wietnam, Indie, Japonia. Bataty w zależności od odmiany mogą mieć biały, różowy lub fioletowy miąższ. Bataty wykorzystuje się(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Frytki powinny być ułożone jedna obok drugiej tak, aby nie zachodziły jedna na drugą, pomiędzy położyć ząbki czosnku bez obierania. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 20 - 25 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem stan upieczenia, nie dopuścić by się zbyt mocno zapiekły (pod koniec szybko się przypalają). W czasie pieczenia po kuchni unosi
Kuchcik gotujekołderce z cebuli i marchewki. W magazynie Good Food (02/17) znalazłam ciekawy i prosty pomysł na przygotowanie jej na porach. Łosoś w porach pasuje praktycznie do wszystkiego – gotowanych ziemniaków, frytek, ryżu czy czarnej soczewicy. A smakuje wyśmienicie – jest delikatny i soczysty. Mięciutkie pory doskonale się z nim komponują. Kilka składników wystarczy, aby na naszych talerzach zagościło coś pysznego(...)łyżkę posiekanego koperku. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na blacie rozkładamy dwa (lub trzy, jeśli przygotowujemy 3 porcje) duże kawałki papieru do pieczenia. Na każdym rozkładamy na środku pory. Na porach układamy łososia. Posypujemy go wcześniej startą skórką, a na wierzchu posypujemy posiekanym koperkiem i kaparami, które nadadzą rybie wyrazistego smaku. Zwijamy krawędzie papieru
Poezja smakuNaukę pieczenia słodkości mam w małym paluszku. Teraz czas na coś bardziej treściwego. Postanowiłam zrobić roladki z tego co miałam w lodowce zapiekane w zupie cebulowej, która mi została. Składniki: 1 pierś z indyka (ok. 1 kg) 150 g wędzonego boczku 100 g dowolnej szynki 1 duży bądź 2 małe ogórki kiszone 1 duży liść pory mała cebula(...)wielkości mięsa) Od czasu do czasu podlewamy roladki wywarem aby góra nam nie wyschła. No i cóż :) gotowe. Moje pierwsze zapiekane mięsne tym razem roladki Podałam ze z ziemniakami oraz surówką :) mięsko w przekroju Jedno jest pewne ... czas rozpocząć szkolenie robienia zdjęć pełnym danią
W Moim Magicznym Domu