pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:729/865)

PIECZARKI W CIEŚCIE z cebulą i płatkami drożdżowymi (bez jajek) 65

soczewicą i tofu mini corn dogi krążki cebulowe w cieście piwnym " } } ] } Pieczarki w cebulowym cieście są wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych przekąsek z mięsem i idealnie pasują jako dodatek do ziemniaków, sałatek czy innych dań głównych. Można eksperymentować z dodatkowymi składnikami, takimi jak przyprawy, by nadać im dodatkowego smaku i aromatu. PRZEPIS na pieczarki w cieście Pieczarki w cieście z cebulą(...)błonnika, a przy tym są smaczne i łatwo dostępne. Znajdują szerokie zastosowanie w kuchni – można je dodawać do zup, sałatek, mięs, ryb czy makaronów. Mogą być smażone, duszone, pieczone czy grillowane, a także przygotowane jako pieczarki w cieście. Pieczarki to także bogate źródło witaminy D, która wpływa na wchłanianie wapnia w organizmie oraz korzystnie wpływa na układ

Via Gusto
5 przepisów na klopsiki 96

Lubicie klopsiki? Małe mięsne lub jarskie kuleczki, smażone, pieczone, z warzywami lub zatopione w pysznym sosie…Klopsiki na obiad to popularne danie w mojej rodzinie. Jemy je przynajmniej raz w tygodniu. Pewnie nie raz jedliście klopsiki na obiad w IKEA zwane köttbullar . Jest to najbardziej znane szwedzkie danie, które charakteryzuje się dużą różnorodnością. Klopsiki na obiad Ostatnio(...)smakują z quinoa i sosami na zimno jak sosem czosnkowym. Klopsiki w sosie pomidorowo śmietankowym Z czym można jeść klopsiki na obiad? Mięso w sosie świetnie pasuje do ryżu, ziemniaków lub kaszy. Dlatego zawsze przygotowuję większą porcję klopsików i serwuję je z różnymi dodatkami. Jest to jakieś urozmaicenie, a dla mnie odpoczynek od gotowania. Klopsiki na obiad

codojedzenia
Roladki z indyka w sosie grzybowym 117

Delikatny drób,  w tym przypadku indyk i aromatyczne leśne grzyby, to duet wprost idealny, który wspaniale się równoważy smakowo. Możemy go uzupełnić Waszą ulubioną kaszą, makaronem lub ziemniakami i będziemy mieli na stole pyszny i sycący jesienny obiad. Roladki z indyka w sosie grzybowym to danie na wskroś grzybowe. W mięsnych roladkach znajdziecie farsz przygotowany na bazie suszonych podgrzybków(...)przez 3-4 minuty. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozklepujemy. Oprószamy sola i pieprzem,układamy na najpierw listki szpinaku, apotem farsz grzybowy. Zwijamy i zabezpieczamy wykałaczka. Układamy w naczyniu do pieczenia, delikatnie skrapiamy oliwą i wlewamy 2-3 łyżki wody.  Naczynie przykrywamy i pieczemy mięso w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrycie

Kulinarne przygody Gatity
Fish and chips 211

Dzisiaj ciekawa propozycja dla zwolenników niekoniecznie zdrowego jedzenia. Pewnie większość słyszała o czymś takim jak fish and chips i wie, że to popularna angielska potrawa gdzieś

Kulinarna Pokusa
Kalafior w mięsie mielonym 194

Pomysł na to danie poddała mi znajoma. Jeżeli lubicie kalafiora to jest to propozycja dla Was:) Klasyczny kalafior w nowej wersji, smakuje pysznie i też ciekawie

Krakowskie smaki Ani
GNOCCHI ALLA SORENTINA 105

krótko, a gotowe kluseczki są delikatne i lekkie. Równocześnie mają zwartą, nierozpadającą się strukturę. Będą równie dobre, jeśli przygotujecie je z ziemniaków pozostałych z obiadu, a ricottę zastąpicie dodatkową porcją ziemniaków. _____________________________________ SKŁADNIKI /3-4 PORCJE GNOCCHI 650 g ziemniaków, np.odmiany gala lub winieta 250 g ricotty 1 jajko 100 g mąki pszennej sól, świeżo zmielony czarny pieprz SOS POMIDOROWY(...)łyżeczka suszonego oregano DODATKOWO: 30 g tartego parmezanu, 1 kulka białej mozzarelli , świeża bazylia ______________________________________ WYKONANIE GNOCCHI: Ziemniaki myjemy (nie obieramy), wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na ogniu, solimy, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Redukujemy płomień do małego i gotujemy do miękkości ziemniaków. Odcedzamy, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia i obieramy. Przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski i zostawiamy do całkowitego

cool and minty
Tarta z nadzieniem z batatów 162

Ciasta z dodatkiem warzyw już nikogo nie dziwią. Bardzo lubię ciasto marchewkowe, dyniowe, czekoladowe z burakiem. Batat (słodki ziemniak) też doskonale nadaje się do przygotowania słodkich wypieków. Podobnie jak marchewka i dynia dobrze smakuje z dodatkiem sporej ilości cynamonu i innych korzennych przypraw. W tym cieście, to właśnie cynamon gra pierwsze skrzypce. Nadzienie po upieczeniu pozostaje wilgotne, a w smaku(...)trzcinowy, mleko i ponownie miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka i mieszamy łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę do pieczenia smarujemy grubo masłem. Może to być forma na tartę o średnicy 24 - 27 cm, lub tortownica o średnicy ok. 26 cm. Ciasto wałkujemy na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę

Smakowity Blog Kulinarny
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 155

takiej ilości by niemal nakrył mięso. Dodajemy przecier pomidorowy, czosnek, tymianek, liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Naczynie zamykamy i wstawiamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika. Pieczemy 2 do 3 godzin aż wołowina zmięknie. Sprawdzamy co jakiś czas nakłuwając wołowinę widelcem. W czasie duszenia się wołowiny przygotowujemy dodatki. Pieczarki starannie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie przekładamy(...)kupić małe cebulki to wówczas dodajemy je zdecydowanie w całości. Gotujemy wszystko razem około 5 minut, aby smaki się połączyły. Danie jest gotowe. Możemy podać je z gorącą bagietkę, ziemniakami, ryżem lub jak my z pyzami. Smacznego

Kolizje Smaków
Bataty zapiekane z cebulką i jajkiem 112

{"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Nie lubi\u0119 nudnych \u015bniada\u0144, dlatego lubi\u0119 czasem poeksperymentowa\u0107 z tym co mam w lod\u00f3wce. Jako

Mostek w kuchni
TRADYCYJNE GOLABKI Z PILZNA 142

sposoby. I tak np. w Beskidzie Dukielskim popularne są gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami. W Solinie, Cisnej, Lesku czy Uchercach Mineralnych od pokoleń gołąbki są przygotowywane z kaszy gryczanej i ziemniaków, w Haczowie natomiast prym wiodą gołąbki z kaszy jęczmiennej.      Kuchnia Bieszczad jest niezwykle różnorodna. Pasjonatom wyśmienitej kuchni, poszukującym w regionalnych przysmakach autentyczności i unikatowości polecam " Szlak(...)ciasno gołąbki - wrzucamy kilka ziaren pierzu i ziela, listek laurowy, ziarna kminku, trochę soli i bulionu (drobiowego lub jarzynowego). Całość przykrywamy i wkładamy na 2 godziny do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach.  Krok 5. Po tym czasie gołąbki zalewamy sosem - pomidorowym lub grzybowym, dalej pieczemy, tak około jeszcze przez 1 godzinę.  *część gołąbków możecie poddusić w piekarniku, wyjąć

Moja Książka Kucharska
Paszteciki meksykańskie z mięsem z rosołu 194

Odwieczny poniedziałkowy dylemat - co zrobić z mięsem z rosołu? Ja najczęściej robię potrawkę, nadziewam naleśniki, a jeśli mam akurat ugotowane ziemniaki to robię ziemniaczane krokieciki , byczki lub nadziewane kluseczki . Ale tym razem naleciało mnie na paszteciki - żeby nie było nudno i zwyczajnie dodałam paprykę, kukurydzę i pikantny sos meksykański. Czy muszę zapewniać, że było pysznie? Paszteciki te stanowią nie tylko(...)kawałki (u mnie ok 4-5 cm). Na odciętym kawałku ciasta znów układać mięso i ponownie rolować i kroić - do wyczerpania składników.  4. Paszteciki ułożyć na papierze do pieczenia (należy zachować odstępy - ciasto trochę urośnie).  5. Jajko dokładnie roztrzepać widelcem, posmarować wierzch pasztecików. Posypać czarnuszką. Piec do zrumienienia - ok 30-35 minut w 180*C. Najlepiej smakują

Kto ugości moich gości?
GULASZ CIELĘCY Z TYMIANKIEM, W DELIKATNYM ŚMIETANOWYM SOSIE 179

zdrowe. Może warto zaszaleć i przygotować je również w wersji smacznej dla wszystkich, nie tylko tych najmłodszych. Cielęcina ma bardzo charakterystyczny zapach i smak, zawsze przygotowywałam ją tradycyjnie, typowa pieczeń, ewentualnie gulasz. Tym razem chodził za mną bardziej konkretny smak. Nie wiem dlaczego ale skojarzył mi się z tym daniem tymianek. I to był strzał w dziesiątkę, dodatek tymianku, białego(...)ewentualnie wodę. Dusimy ok.1h. Po tym czasie dodajemy słodką śmietankę, trochę wody i całość zagotowujemy. Sprawdzamy czy mięso jest miękkie i dobrze przyprawione. Podajemy z dowolną kaszą, ryżem lub ziemniakami. U mnie z kaszą pęczak. Całkowity czas smażenia mięsa (z duszeniem i podsmażaniem) trwał ponad 1,5h. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Czym jest keto dieta? 50

Jedną z diet jakie cieszą się ostatnio sporym zainteresowaniem jest dieta ketogeniczna. Nic dziwnego, bo według źródeł dieta ta ma zapewnić utratę zbędnych kilogramów bez głodówek

Słodkie okruszki
20 przepisów na obiad jesienią! 158

robienie obiadu, a w domu wszyscy głodni! WIĘCEJ 6.  ROZGRZEWAJĄCY KREM Z PIECZONEJ DYNI I SŁODKIEJ PAPRYKI! Dzisiaj trochę takiej prostej magii w kuchni, aby wyczarować obłędnie kremową, gęstą i aromatyczną zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido. Najważniejsze są dwie rzeczy sposób pieczenia dyni i wybór dobrego gatunku o dużej zawartości suchej masy.  WIĘCEJ(...)Jeśli dodacie odrobinę papryczki peperoncini otrzymacie włoski klasyk spaghetti aglio olio e peperoncino. WIĘCEJ 12.  ZUPA Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO! Jedna z najlepszych rozgrzewających zup na jesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek. Zamiast grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną

SMYKWKUCHNI
Wigilia ludowa 102

okolicach Pińczowa możemy się dowiedzieć, że  Kartofli w tym dniu nie jeść, boby się w ciągu roku dostało wrzodów. Podczas gdy już w powiecie ropczyckim i okolicach Łukowca ziemniaki stanowiły jedną z potraw wigilijnych. Co łączy wszystkie zwyczaje? Odwołanie do cyklu solarnego, czyli początku nowego roku, zupełnie nie przejmując się kalendarzem. W okolicy Kielc w wigiliją Bożego narodzenia wziąć(...)łyżeczką sody oczyszczonej, wymieniamy wodę i gotujemy. Śliwki kroimy i podsmażamy. Mieszamy z fasolą, dolewamy trochę wody oraz majeranku i dusimy, co jakiś czas mieszając. Ziemniaki tłuczone (powiat ropczycki ) Składniki: - ziemniaki - cebula Wykonanie: Ziemniaki gotujemy i tłuczemy lekko. Polewamy olejem z podsmażoną, pokrojoną drobno cebulą. Pasternak (okolice Łukowca) Składniki: - pasternak - jakieś mleko Wykonanie: Pasternak obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy

Kryzysowa Książka Kucharska