pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:720/865)

Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie 296

gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 10 minut. Pory obieramy z wierzchnich części, kroimy na półplasterki, dodajemy do ziemniaków i gotujemy razem kolejne 10 minut lub do czasu, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Odlewamy wodę, dodajemy masło i rozgniatamy tłuczkiem na gładką masę, stopniowo dolewając ciepłe mleko (można też zblendować). Dodajemy ser, przyprawiamy solidnie solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy(...)żaroodpornego. Wyrównujemy i na wierzchu rozkładamy delikatnie puree ziemniaczano-porowe. Wygładzamy. Widelcem tworzymy faliste wzory. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C z termoobiegiem (200°C bez termoobiegu) i pieczemy ok. 25-35 minut. Przed pokrojeniem wiejska zapiekanka z mięsa mielonego musi odstać ok. 5 minut, aby sos przestał wrzeć. Wierzch można ozdobić słodką lub ostrą papryką w proszku

Poezja smaku
GOŁĄBKI KLASYCZNE Z SOSEM POMIDOROWYM 78

KURCZAKIEM Z AWOKADO I SOSEM CZOSNKOWYM     STEK CIELĘCY Z GNOCCHI I GRZYBAMI     ZIEMNIAKI Z PIKANTNYM CHORIZO I MIĘTĄ PIEKIELNIE DOBRE     SCHABOWY Z SEREM FASOLKĄ EDAMAME I GROSZKIEM     PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE     CHILI CON CARNE INACZEJ     SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM(...)ciepłe miejsce. Do pozostałego wywaru z gołąbków dodaj passatę pomidorową. Dopraw solą i pieprzem, chwilę pogotuj aby zredukować sos. 7. Gotowe gołąbki serwuj z sosem pomidorowym w towarzystwie np. pieczonych pomidorków. Print GOŁĄBKI KLASYCZNE Z SOSEM POMIDOROWYM Obiad jak u mamy? O tak! Te gołąbki, to najpyszniejsze i najprostsze gołąbki jakie jadłam w życiu. Gołąbki klasyczne z sosem pomidorowym

globuskulinarny
Chleb/bułeczki ketonowe 164

chlebem i bułkami. Na początku swojej przygody z dietą ketonową nieraz się złamałam tylko i wyłącznie dla małego kawałka chlebka z masełkiem. Nie tęskniłam za słodyczami, ani za ziemniakami, czy ryżem. Chleba pragnęłam najbardziej, pewnie dlatego, że sam chleb ma mnóstwo cukru, który uzależnia jak kokaina… Znalazłam wiele przepisów na chleb nieskowęglowodanowy (nie ketonowy) i niestety nie mogłam go skosztować(...)przepisie złożą się na 10 bułeczek lub na jeden mały bochenek chleba (11 kromek). Kaloryczność w przepisie podałam na jedną porcję chleba, czyli 1 kromkę ważącą 40g.Bułeczki należy piec około 20 minut w 205 stopniach, a chlebek około 30 minut. Używam słowa „około”, bo czas pieczenia będzie się różnił w każdej kuchni, bo mamy inne piekarniki. Obserwuj swoje bułeczki

Keto Przepisy
Pogaca - tureckie bułeczki z serem feta i natką pietruszki 242

zrobienia, smaczne i puszyste bułeczki z wytrawnym nadzieniem. Jest to tradycyjne pieczywo popularne w Turcji i krajach bałkańskich. Istnieją różne wersje pogaca z różnymi nadzieniami, takimi jak ser, ziemniaki czy mięso. Można je także spotkać bez nadzienia. Często posypane z wierzchu sezamem lub czarnuszką. Mają różną formę i wielkość, mogą to być zarówno miniaturowe bułeczki jak i dużo większe. Każde(...)równych części. Bułeczki można formować i nadziewać w dowolny sposób. Ja robiłem je w kształcie spiralek "ślimaczków" tak jak pokazuję na zdjęciach poniżej. Uformowane układać na papierze do pieczenia. Zostawić na ok. 20 minut, aż trochę się napuszą. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180oC. Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem lub mlekiem. Można posypać sezamem, czarnuszką lub makiem. Piec

Przepisy na domowy ser i chleb
Warzywa gotowane na parze 157

Pora na małą przerwę w pieczeniu, właśnie wzięliśmy się z Magdą za gotowanie :) Wróciliśmy do domu późnym wieczorem, sporo po 21, głodni i zmęczeni całodniowym łażeniem po mieście i załatwianiem różnych spraw. Zatem trzeba zrobić coś szybko, coś lekkiego i coś czym można się najeść. Dobrze by było jakby to jeszcze było w miarę zdrowe, bo ostatnio Magda coraz bardziej(...)maszyny ma same zalety: jest smaczne, jest zdrowe, a przede wszystkim właściwie robi się samo, niewiele trzeba przy tym robić :) Podam zatem przepis na 4 porcje: Kilkanaście malutkich młodych ziemniaków 1 bakłażan 1 cukinia 1 sałata karbowana 500 g piersi z kurczaka Ziemniaki oskrobujemy ze skórki i myjemy. Z racji, że będą się robić dłużej od innych warzyw i kurczaka

Marder&Marder Manufacture
EKSPRESOWY OBIAD - INDYK W PAPRYCE Z DIPEM CZOSNKOWYM + ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA I FASOLKA. 261

odrobiną oleju. 180 stopni, góra-dół (+ termoobieg jeśli na czasie nam zależy). 15-20 minut im wystarczy. Na gorące ziemniaczki możemy dać odrobinę masła. (i mamy prawie, że ziemniaki z ogniska). Gotujemy fasolkę. Gdy będzie "al dente" dodajemy masło, domową vegetę i wstrząsamy. :) Zamrożona latem ma w takim wypadku swoje wielkie wejście. Punt kulminacyjny - dip czosnkowy.  W naszym domu(...)oleju - bardzo dobrze wychodzi. Fakt, faktem, że patelnia u nas rzadko widzi się z mięsem, bo przygotowujemy je zwykle w bardziej dietetycznej i zdrowej wersji - króluje u nas drób pieczony, ale od czasu do czasu można zgrzeszyć. Wersja ekspresowa przewiduje różnego rodzaju obróbki termiczne, więc postaramy się uchylić rąbka naszej tajemnicy. ;)  No, to jeśli marzy się nam powrót

Wypisz Wymaluj
Zupa chrzanowa 196

Dla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Frytki z kozy 80

Koza to nazwa dla wolnostojącego pieca czasem mylonego z kominkiem. Bardzo często uważa się, że koza to taki mały piecyk, a jak już jest duże z super oknem i kaflami to kominek. No nie. Abstrahując od przepisów budowlanych, gdzie do jednego przewodu można podłączyć jeden kominek i kilka kóz to podstawowa różnica jest taka, że kominek jest zabudowany na stałe(...)Przez pojemnik mam na myśli również taki sklecony własnoręcznie z cienkimi aluminiowymi ściankami, czytaj - kulka z folii aluminiowej. Zacznijmy od tego czym są frytki. Frytki to smażone słupki zazwyczaj ziemniaków, ale też innych warzyw, których nazwa pochodzi od odmiany francuskiego czasownika frire (smażyć). Są na tym świecie ludzie, którzy każą do siebie mówić per profesor, którzy twierdzą, że frytki

Kryzysowa Książka Kucharska
Piątkowy obiad 200

Składniki: pęczek szczypiorku ,lub pietruszki 900 g ugotowanych ziemniaków 1-2 jajka ,(małe 2 ,lub duże 1) 150 g mąki pszennej sól, pieprz, masło klarowne do smażenia Wykonanie Ugotować ziemniaki w mundurkach ,jak na sałatkę jarzynową..Obrać i zmiksować ,lub przecisnąć przez praskę. Gotową masę ziemniaczana wkladamy do miski .Następnie dodajemy jajko, drobno pokrojony szzypiorek ,lub pietruszkę ,oraz , mąkę pszenną(...)cytryna Wykonanie Buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, doprawiamy kwaśną gęstą śmietaną, miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładanie mieszamy . Pieczenie buraków.... Składniki: 2-4 buraki ze skórką Wykonani Rozgrzewamy piekarnik do 180 -190 stopni. Buraki porządnie szorujemy i myjemy.Nastepnie zawijamy w folie aluminiową, układamy na blaszce.Pieczemy około 60-80 minut(zależy

w mojej kuchni
Wytrawne faworki 102

Gotowe w : 1,5 h   Ponieważ nie każdy lubi słodkości a chciałby jakoś świętować w tłusty czwartek, wytrawne faworki będą idealną propozycją. Bardzo proste w

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Szybkie pączki serowe z powidłami 158

mielonego - 2 szklanki mąki tortowej * - 4 jajka (L) - 3 łyżki cukru (dałam domowy waniliowy) - 3 łyżki jogurtu greckiego (gęsty) - 1 łyżka alkoholu - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - woda różana Dodatkowo: - powidła śliwkowe (290 g) - cukier puder - olej rzepakowy * szklanka – u mnie miarka o pojemności 250 ml Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ucieramy jajka z cukrem(...)winie Churros z masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane

mojewypiekiinietylko
KRÓWKA BEZ PIECZENIA W PÓŁ GODZINY 195

WYKONANIE: ŁATWE  PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT (+ OKOŁO 12 GODZIN CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 24 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-15 WYMIARY BLACHY: 25*25 CM

JejKuchnia
Wołowina po burgundzku 119

przepisu. Mięso po upieczeniu jest bardzo miękkie, wręcz rozpada się. Sos jest gęsty, zawiesisty, aromatyczny. We Francji danie podaje się ze świeżą bagietką, można je również serwować z ziemniakami, kaszą lub gnocchi. Jak dla mnie jest to najlepszy gulasz, jaki kiedykolwiek miałam okazję jeść. Polecam!     Wołowina po burgundzku   Składniki na 4 porcje:   800g mięsa wołowego(...)zagotowujemy. Gulasz przelewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i gotujemy około 2,5 godziny, co 30 minut gulasz mieszamy. Następnie pokrywkę zdejmujemy i pieczemy jeszcze 30 minut.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni