jest pełna chili. Podobno są trzy rodzaje pikantności- zwykła, tzw "hot"- którą rozumie się przez to, że robi Wam się gorąco jak jecie danie oraz taka supermega, że jedząc piecze nie tylko w środku buziaka ale też usta na zewnątrz i nie wiem ile wody spróbowalibyście wypić i tak nadal jest pikantnie. W restauracjach można pytać o stopień pikantności(...)curry. Żeby przygotować dobre curry najpierw musiałam zrobić pastę- czyli utłuc wszystkie przyprawy w moździerzu- mozolna praca, ale dla smaku warto się poświęcić :) Co tu widać? Cebulkę i ziemniaka nie muszę Wam przedstawiać. Przygotowywałam Masaman curry o bardzo aromatyczny smaku. Po lewej suszone papryczki i cebulka oraz przyprawy- biały pieprz, cynamon, liście laurowe, kumin. Zielone łodygi to trawa cytrynowa, obok
Czerwona PorzeczkaKiszona papryka chili Przepis na fermentowane papryczki. Kiszona papryka chili to świetny dodatek do kanapek, burgerów i pieczonego mięsa, ale też baza do wielu ostrych sosów. Począwszy od popularnego tabasco po rewelacyjny przepis na sos sriracha. Cudownie aromatyczny miąższ kiszonej papryczki chili po utarciu z przyprawami przekształcisz w półpłynną pikantną pastę. Możesz ją dodawać do sosów, zup, indyjskich(...)babuszki autorki. Czasem także wzbogaconych o składniki, które zdobyły sobie na Ukrainie uznanie całkiem niedawno. Wbrew temu, co wielu osobom mogłoby się wydawać, kuchnia ukraińska, to nie tylko ziemniaki, kapusta i buraki. To przede wszystkim bogactwo sezonowych warzyw przyrządzanych na setki sposobów, aromatycznych ziół, pożywnych zup, jak słynny na całym świecie barszcz, chleby na zakwasie, pierogi,wspaniałe ciasta i oczywiście
Cztery Fajerykalafiorem i pulpetami Pieczony kalafior to jedno z naszych ulubionych warzyw. Pieczenie kondensuje w nim słodycz i nie pozbawia chrupkości, z której odziera go gotowanie. Razem z pieczonymi pulpetami z mielonego mięsa i parmezanu, podlany niewielką ilością sosu marinara tworzy doskonałą bazę pysznego spaghetti. Zobacz przepis Wtorek: Burgery z boczniaków, kaszy i fasoli Jeśli ktoś Was krzywi(...)marchewki 0,5 zł Opakowanie boczniaków 5 zł 2 ogórki 1,5 zł 2 cebule 1 zł Sałata 2,5 zł Natka pietruszki 1,5 zł 0,5 kg ziemniaków 1,7 zł Konserwowe Puszka czerwonej fasolki 2 zł Puszka groszku zielonego 1,65 zł Puszka kukurydzy 2,5 zł Passata pomidorowa 4 zł 2 szklanki kaszy gryczanej
Niedzielny kucharzJesień w internetach wygląda pięknie. Te wszystkie kolorowe zdjęcia, sesje z dyniami, pieczenie korzennych ciasteczek, rozgrzewające napoje, uśmiechnięte twarze, treściwe zapiekanki czy gulasze i podniosły, przytulny nastrój. W rzeczywistości dostajemy wiatrem i mokrymi liśćmi w twarz, w butach można zakładać akwarium, gil z kataru wisi nam do pasa, strach kichnąć, żeby na kwarantannę nie trafić, herbata z imbirem śmierdzi(...)minut i dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Dopiero teraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe. Do czego użyć farsz mięsny: można podać z makaronem faszerować nim warzywa (polecam podgotowane ziemniaki, wydrążone, wypełnione farszem i posypane serem) użyć jako farsz do naleśników wytrawnych (ja kocham zapiekane naleśniki) podać z chlebem lub ciepłą pitą, przepis na najlepszą pitę znajdziecie TUTAJ użyć jako farszu
ladykitchenJesień w internetach wygląda pięknie. Te wszystkie kolorowe zdjęcia, sesje z dyniami, pieczenie korzennych ciasteczek, rozgrzewające napoje, uśmiechnięte twarze, treściwe zapiekanki czy gulasze i podniosły, przytulny nastrój. W rzeczywistości dostajemy wiatrem i mokrymi liśćmi w twarz, w butach można zakładać akwarium, gil z kataru wisi nam do pasa, strach kichnąć, żeby na kwarantannę nie trafić, herbata z imbirem śmierdzi(...)minut i dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Dopiero teraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe. Do czego użyć farsz mięsny: można podać z makaronem faszerować nim warzywa (polecam podgotowane ziemniaki, wydrążone, wypełnione farszem i posypane serem) użyć jako farsz do naleśników wytrawnych (ja kocham zapiekane naleśniki) podać z chlebem lub ciepłą pitą, przepis na najlepszą pitę znajdziecie TUTAJ użyć jako farszu
ladykitchenwłoską można przygotować z dowolnego zestawu warzyw (ja obowiązkowo dodaję tylko seler naciowy). Składniki: 6 łyżek oliwy 2 łodygi selera naciowego 1 bardzo mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki ½ małej cukinii 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 1-2 garście makaronu kilka kulek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe lubczyk(...)vegetables you like to prepare this traditional Italian soup (I always add celery, though). Ingredients: 6 tbs olive oil 2 celery sticks 1 very small piece of white cabbage 2-3 potatoes ½ small zucchini 2 carrots 1 onion 3 cloves of garlic 1 red bell pepper 3-4 tbs tomato concentrate 1-2 handfuls pasta a few allspice grains
Qlinarnie i Qlinarniebaza dla obiadów do pudełka? Kasza to jeden z najzdrowszych produktów - bogatych w białko, błonnik oraz całą masę witamin i składników mineralnych. Pod kątem zawartości składników odżywczych przewyższają one ziemniaki czy makaron. Dania przygotowane na bazie kaszy są sycące i lekkostrawne - dadzą Wam energię na kolejne kilka godzin pracy i nie będziecie mieć ochoty na podjadanie. Ugotowana kasza dobrze(...)składniki, a następnie chwilę wygnieć masę ręką. Gdy masa zacznie się kleić, uformuj z niej 4 duże kotlety. Obtocz je w sezamie i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je oliwą przy pomocy pędzelka. Piecz przez 20 minut w temperaturze 190 stopni C. W połowie pieczenia przewróć na drugą stronę, a na ostatnie 2 minuty przełącz piekarnik
Chilli Czosnek i Oliwakalafiorem i pulpetami Pieczony kalafior to jedno z naszych ulubionych warzyw. Pieczenie kondensuje w nim słodycz i nie pozbawia chrupkości, z której odziera go gotowanie. Razem z pieczonymi pulpetami z mielonego mięsa i parmezanu, podlany niewielką ilością sosu marinara tworzy doskonałą bazę pysznego spaghetti. Zobacz przepis Wtorek: Burgery z boczniaków, kaszy i fasoli Jeśli ktoś Was krzywi(...)marchewki 0,5 zł Opakowanie boczniaków 5 zł 2 ogórki 1,5 zł 2 cebule 1 zł Sałata 2,5 zł Natka pietruszki 1,5 zł 0,5 kg ziemniaków 1,7 zł Konserwowe Puszka czerwonej fasolki 2 zł Puszka groszku zielonego 1,65 zł Puszka kukurydzy 2,5 zł Passata pomidorowa 4 zł 2 szklanki kaszy gryczanej
Niedzielny kucharzkalafiorem i pulpetami Pieczony kalafior to jedno z naszych ulubionych warzyw. Pieczenie kondensuje w nim słodycz i nie pozbawia chrupkości, z której odziera go gotowanie. Razem z pieczonymi pulpetami z mielonego mięsa i parmezanu, podlany niewielką ilością sosu marinara tworzy doskonałą bazę pysznego spaghetti. Zobacz przepis Wtorek: Burgery z boczniaków, kaszy i fasoli Jeśli ktoś Was krzywi(...)marchewki 0,5 zł Opakowanie boczniaków 5 zł 2 ogórki 1,5 zł 2 cebule 1 zł Sałata 2,5 zł Natka pietruszki 1,5 zł 0,5 kg ziemniaków 1,7 zł Konserwowe Puszka czerwonej fasolki 2 zł Puszka groszku zielonego 1,65 zł Puszka kukurydzy 2,5 zł Passata pomidorowa 4 zł 2 szklanki kaszy gryczanej
Niedzielny kucharzKuchnia to moje królestwo. Uwielbiam gotować, piec, mieszać, miksować. Lubię też mieć dobrych pomocników pod ręką, by wszystkie te czynności szły mi sprawniej i lepiej. Dobre, małe AGD do podstawa. Dziś chciałabym napisać Wam kilka słów o świetnym blenderze kielichowym z linii Vintage ze szklanym kielichem marki Ariete. Idealny do przygotowania zdrowych koktajli, pysznych smoothie, domowych shaków i rozgrzewających(...)pół dyni. Blender ma pojemność 1,5 litra. Jeśli wyjdzie Wam więcej zupy, to po prostu miksujcie ją partiami Składniki: 1 mała dynia Hokkaido (około 950 g) 2 średnie ziemniaki 2 małe marchewki około 900 ml bulionu (można dodać więcej, jeśli lubicie rzadsze zupy krem, ja dziś dałam mało bulionu stąd taka gęsta zupa) 1 mała cebula sok z połowy
Słodkie okruszkikraj różnorodnych smaków. Wbrew obiegowym opiniom, Amerykanie to smakosze mięsa drobiowego. Szczególnie na domowych stołach gości on częściej, niż mięso czerwone. Niewątpliwie wizytówką tamtejszej kuchni jest odświętne danie z pieczonego indyka. To symbol Święta Dziękczynienia. I symbol tego, że Ameryka nie tylko czerpie z tradycji kulinarnych reszty świata, ale i daje światu coś od siebie. Przybyły z amerykańskiej ziemi(...)skóry 2 małe cebule (najlepiej szalotki) 2 ząbki czosnku 50 g masła klarowanego 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżeczki musztardy dijon 3/4 szklanki gęstej śmietany 1 kg ziemniaków ok. 200 g boczku Sposób przyrządzenia: Przygotuj purée. Jeśli chcesz, by ziemniaki ugotowały się jak najszybciej, pokrój je w mniejsze kawałki. Wody nie musisz dosalać. Boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bardzo elegancko! Najfajniejsze jest to, że można je przechowywać w jednym miejscu, jeden włożony w drugi, a pokrywki mają z boku dziurki, które ułatwiają nam odcedzanie np. makaronu czy ziemniaków. Blender** marki Tefal jest czwartym naszym blenderem i z całą pewnością najlepszym! Od dawna chciałam mieć mniejszy pojemnik, bo zawsze zmiksowanie małych ilości jedzenia, sosów, ziół czy dresingów(...)ciasto pokroić w kwadraty, na środek każdego wykładać farsz, zwilżyć brzegi i złożyć w trójkąt, a następnie dwa rogi trójkąta połączyć ze sobą. Tackę parowaru**** wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia, w którym należy zrobić kilka otworów (coś na kształt wycinanki z papieru). Na tak przygotowany papier wykładamy pierożki i gotujemy na parze przez 7 minut. Podgrzewamy bulion, a kiedy zacznie
Plate of Joy