ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 25 dag margaryny 5 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części , jedną część schować do lodówki. Masa jabłkowa; 1 kg jabłek 5 łyżek cukru 1/2 łyżki cynamonu Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych(...)cukru 1 czerwony kisiel Białka ubić, dodać cukier i suchy kisiel. Na blaszkę wyłożyć jedną część ciasta, rozłożyć masę jabłkową, na jabłka wyłożyć ubitą pianę, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Piec ok 1 godziny w tem 180C
Apetyczna babeczkaDzisiaj naszła mnie ochota na coś bardziej wykwintnego, a jednocześnie przypominającego minione Święta - jabłkowy chutney z wędzonymi śliwkami sprawdził się idealnie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze
My Culinary Artcukier z naturalną wanilią z Owocowego Raju 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę posikać nożem. Żółtka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę dobrze ubić. Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Jabłka: 2 kg jabłek, polecam szarą renetę Jabłka obrać, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne Masa z białym winem(...)soku jabłkowego szczypta cynamonu 4 jasne budynie, (najlepiej bez cukru) Na soku jabłkowym i winie ugotować budynie. Przygotowanie ciasta: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć dno i boki blaszki, ułożyć ciasno połówki lib ćwiartki jabłek, zalać ciasto gorącym budyniem i upiec w tem. 180C, przez ok. 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jabłka są miękkie. Ciasto po wystygnięciu
Apetyczna babeczkaSkładniki: Spód: 3,5 szkl. mąki 8 żółtek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Pianka: 8 białek 1/2 szkl. cukru 3 budynie o smaku śmietankowym Dodatkowo: 3 łodygi rabarbaru 2 duże jabłka 2 łyżeczki cukru 4 łyżeczki galaretki truskawkowej 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Z podanych składników szybko wyrabiamy(...)wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy jeszcze około 3 minuty na wolnych obrotach. Zapieczony spód smarujemy cienką warstwą pianki, równomiernie rozkładamy rabarbar, posypujemy jabłkiem i wykładamy pozostałą piankę. Na wierzch ścieramy kruszonkę z ciasta zamrożonego wcześniej. Całość pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. Dobrze jest nad blaszkę z ciastem wstawić pustą brytfannę - aby kruszonka za bardzo się nie zrumieniła
Kolorowy PrzepisownikBabeczki z Jabłkami) - Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła (schłodzonego) 1/3 szklanki cukru 2 żółtka łyżeczka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli nadzienie: ok. 1 kg jabłek łyżeczka cynamonu cukier ok. łyżeczka margaryny Mini - Szarlotki (Babeczki z Jabłkami) - Sposób przygotowania: Nadzienie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy(...)wysokiego garnka i dusimy pod przykryciem często mieszając (ok. 2 godziny). Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć
Słodka Stronabakalie, ziarna, orzechy. Foremki wypełniamy do ok 2/3 wysokości (max. 3/4) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 25 minut. Podczas pieczenia w mieszkaniu unosi się wspaniały aromat mieszanki cynamonu, jabłek, miodu... Tak przyżądzone ciasteczka są niezwykle zdrowe i pożywne. Idealne na przekąskę, jak również jako pełnowartościowe śniadanie
Taste Of My DaySkładniki: 130 g mąki 150 ml mleka 1 łyżka cukru 1 jajko 1 łyżka masła ( do smażenia) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 duże jabłka Przygotowanie: Mąkę przesiej z proszkiem i cukrem. Dodaj mleko, jajko i cynamon. Całość zmiksuj. Następnie zetrzyj na tarce jabłko dodaj do ciasta i wymieszaj
Kukuleczkizetrzeć na tarce na średnich oczkach i wymieszać z sokiem z cytryny. W dużej misce połączyć: serek, resztę masy bananowej, cukru, mąkę z tapioki/ziemniaczaną i jabłka. Schłodzonym ciastem wylepić formę do pieczenia wysmarowana olejem i podpiec około 20 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu i wystudzeniu spodu do ciasta wypełnić je masą serową i piec około
greenscarfcynamonem. Białka umieścić w misie miksera i wraz z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. W naczyniu do zapiekania ułożyć owsiankę, jabłka i na wierzchu przykryć bezą. Piec 30 minut. Podawać ciepłe. * użyłam płatków błyskawicznych nie wymagających gotowania. Jeżeli macie inne, najlepiej namoczyć je na kilka godzin lub nawet całą
Moja Galeria SmakuSkładniki: 0,5 kg tartych jabłek(ja używam LOBO) cukier wanilinowy szczypta soli 2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia jajko mleko,woda(ile potrzeba) Sposób przygotowania: Do utartych jabłek dodajemy jajko i suche składniki.Dokładnie wszystko mieszamy.Następnie dodajemy płyn. Konsystencja powinna być ciut gęstsza od ciasta naleśnikowego.Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju roślinnym.Podajemy wg.uznania
Wielki apetytmąka pszenna 200 ml śmietany 18% 1l wody kurkuma 1 łyżka masła 1 łyżeczka sosu sojowego suszony koperek, natka pietruszki, tymianek marchewka oliwa pieczone ziemniaczki surówka z marchewki i jabłka Królika pokroić na kilka kawałków. Odstawić na 15 minut w garnku z osoloną wodą. Cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Kawałki królika
MarciochaKucharzypokroić w półksiężyce o grubości ok. 2 cm Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na ok. 5 mm, szklanką wykrawać kółka, na każdym kółku ułożyć półksiężyc jabłka i zamknąć, ale nie sklejać. Piec ok 30- 35 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Jadło i czytadłocynamonu Z jabłek wydrążyć środek. Pociąć na ćwiartki i jeśli jest jeszcze taka potrzeba to dokładniej wyciąć resztki pestek Nastawić piekarnik na 180 stopni C Jabłka obsypać cynamonem... ... i polać miodem Piec ok. 15 minut. Ja, po 15 minutach, dopiekałam jeszcze 5 Na zdrowie!:) Biorę udział w akcjach
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKaczka pieczona z jabłkami Kaczka pieczona z jabłkami Składniki na kaczkę pieczona z jabłkami: 1 kaczka (ok 2,5 kg) 4 jabłka 1
Anielskie Smakiodsączyć z soku. Siemienie lniane zalać 3 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia. Do miski wsypać otręby, mąkę i płatki oraz cynamon. Połączyć z siemieniem lnianym oraz jabłkami. Nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę kulki i je rozgnieść. Posypać przyprawą do piernika. Piec ok. 15 minut w 170 stopniach. Jedno ciacho ma 43 kcal oraz
Czarnawisienkaporuszając patelnią.Kiedy sos zgęstnieje dodajemy wcześniej wyciągnięte jabłka. Upieczone piersi kaczki kroimy na plastry, układamy na półmisku, polewając sosem i obkładając podsmażonymi jabłkami. Ja tę kaczkę podałam z pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki dokładnie umyć pokroić w ósemki i gotować 10 min. w osolonej wodzie. Lekko przestudzone wyłożyć na blachę do pieczenia i doprawić czosnkiem,ziołami prowansalskimi
Kuchnia w opałachłyżki -cukier-9 łyżek -4 jajka -2 łyżki oleju -aromat śmietankowy -żelatyna -galaretka cytrynowa i truskawkowa -2 kubeczki śmietany 18%- po 400 ml -jabłka -cukier puder Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem Ubijamy na sztywno pianę z białek. Dodajemy 4 łyżki cukru nadal ubijając. Dodajemy 4 żółtka i aromat. Do ubitej(...)koniec wsypujemy wymieszane mąki. Wszystko łączymy i wykładamy na blaszkę. Pieczemy ok. 10 minut. Upieczony biszkopt przekładamy na ścierkę i zdejmujemy papier . Biszkopt razem ze ściereczką zwijamy w rulon. Biszkopt stygnie. W międzyczasie przygotowujemy jabłka, czyli rozgotowujemy 3-4 jabłka z niewielką ilością wody i cukru
Maminek kulinarnyWszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. 2. Następnie rozwałkować i wycinać zwykłą szklanką kółka. 3. Na każde kółko kłaść kawałek jabłka i sklejać jak pierożki. 4. Piec w 180st. C do zrumienienia. 5. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
charlotte gotujeDynia zapiekana z cukinią i serowymi grzankami Jak zrobić surówkę z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem? Bruschetta z cukinią i hokkaido Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Jak zrobić rozgrzewającą zapiekankę bez mięsa
Moja smaczna kuchnia