bardzo smaczne, smak jabłka idealnie komponuje się z kokosem i migdałami. Niestety nie dałam rady zrobić ładnych zdjęć, gdyż ciasteczka piekłam wieczorem i była to jedyna okazja na ich fotografowanie. Rano już zniknęły:) Ciasteczka owsiane z jabłkiem Składniki: 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 jajko ¼ szklanki otrębów owsianych 1/2 szklanki kokosu 1/3 łyżeczki sody 2 łyżki miodu(...)szklanki płatków migdałowych 40 g roztopionego, ostudzonego masła Przygotowanie: Jabłko ścieramy na tarce na grubych oczkach. Płatki migdałowe rozdrabniamy na nieco mniejsze kawałki. Wszystkie suche składniki łączymy w misce . Dodajemy składniki mokre i wszystko dokładnie zagniatamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładamy porcje masy na papier do pieczenia i formujemy
Mania Gotowaniamargin-bottom: 0.21cm; } Specjalnie na Dzień Jabłka zainicjowany przez Tatter , chciałabym zaprezentować Wam Panią Szarlotkę. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, w związku z czym przepisów na nią mam zgromadzonych mnóstwo, od przesłodkiego Placka Niebo z masą orzechową, poprzez Szarlotkę z Budyniem, aż po amerykańskie Apple Pie. Dziś zaprezentuję jednak najklasyczniejszą z jabłecznikowych wersji, której kawałek mój(...)kawy, w nasz rocznicowy, poniedziałkowy poranek. Szarlotka na półkruchym spodzie 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła (200g) 2 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówki) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny cynamon 100g rodzynek Wymieszać mąką z cukrem pudrem
Przepysznik - BLW i nie tylkosalceson. Zapraszam do spróbowania ;) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 280 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1 szklanka oleju pół kilograma obranych i pokrojonych w średnią kostkę jabłek Dodatkowo: 3/4 tabliczki mlecznej czekolady 3/4 tabliczki białej czekolady Sypkie składniki przesiewamy(...)mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, do sypkich składników dodajemy jajka i miksujemy, a następnie dodajemy olej i jabłka i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temp. 180°C prze 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu na przemian polewać białą i mleczną czekoladą (czekolady
Pelusiowa Kuchniaszklanki cukru kostka margaryny 4 żółtka 3 łyżki oleju 1 łyżka octu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany opakowanie cukru waniliowego garść bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jabłka 5-6 sporych truskawek garść borówek amerykańskich Przygotowanie: Przesianą mąkę mieszamy ze szklanką cukru, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Ścieramy do tego margarynę(...)trochę większą wykładamy na blachę (wysmarowaną bądź wyłożoną papierem). Drugą cześć schładzamy w zamrażalniku. Nakłuwamy ciasto widelcem i posypujemy bułką tartą by wciągnęła nadmiar soku z owoców. Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę. Wykładamy na ciasto. Posypujemy cynamonem i odrobiną mąki ziemniaczanej. Wykładamy osuszone i pokrojone w kostkę truskawki oraz całe borówki. Ze schłodzonych białek ubijamy pianę
Kuchnia po mojemusoku z cytryny i cukru pudru. Utrzeć na jednolitą masę twaróg, olej, mleko, jajko, cukier i cukier waniliowy. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dalej ucierać mikserem a następnie ręcznie wyrobić elastyczne ciasto. Jabłko i gruszkę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt wielkości 20x30
My simple kitchenkawki czy herbatki takie ciacho będzie jak znalazł Składniki: - 500 g mąki - 200 g masła - 150 g cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka - cukier waniliowy - 3 łyżki śmietany 18% - 1,5 kg jabłek - cynamon, cukier Do robota wsypujemy przesianą mąkę i cukier puder. Następnie wrzucamy po kolei inne składniki i miksujemy do ich połączenia. Gotowe ciasto(...)częścią wykładamy formę i na ciasto dajemy jabłka starte na tarce o grubych oczkach (odciśnięte z soku). Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Na wierzch dajemy drugą część ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy 45 minut. Gotowe i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Kuchenne Wariacjezawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 2 szklanki startej drobno marchwi 1 szklanka startego jabłka 0.75 szklanki oleju 3 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 łyżeczki sody 0.5 łyżeczki soli cynamon Przygotowanie: Wbić do miski jajka , wlać olej , zasypać cukrem i rozmiksować. Dodać marchew(...)jabłka a później wszystkie sypkie składniki . Mieszać mikserem lub drewnianą łyżką aż do połączenia składników. Tyle Proste, prawda? Całą masę wlać do formy – keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160-170 stopni, aż do suchego patyczka. W moim zeszycie mam napisane 30 min, ale moje ciasto potrzebowało posiedzieć znacznie dłużej. Idealnie smakuje polane lurem pomarańczowym, który
Za drzwiami kuchnimajerankiem (możemy też dodać pokrojony w kostkę boczek ) - składamy brzegi do środka i i zwijamy (robimy taką bombę :)) - gotowe tak przygotowane układamy na grillu i pieczemy - podajemy w towarzystwie musztardy Smacznego Jedzmy nasze polskie jabłka i oraz inne produkty tylko w taki sposób nie damy upaść naszym rolnikom, sadownikom
Basia w kuchniroladki. Biszkoptowa Rolada Jabłkowa - Składniki: Biszkopt: 6 jajek 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy (można użyć waniliowego) Nadzienie: 1 kg jabłek płaska łyżeczka cynamonu cukier ponadto: cukier puder Biszkoptowa Rolada Jabłkowa - Sposób przygotowania: Nadzienie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych(...)nagrzanym do temperatury 170 °C. Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka". Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy biszkopt na kształt rolady. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie rozwijamy ciasto i smarujemy nadzieniem jabłkowym zostawiając koniec rolady pusty. Ponownie zawijamy tym razem juz wraz z jabłkami. Całość oprószamy cukrem pudrem. Moje posty
Słodka Stronaidealna. Ja po schłodzeniu podgrzewałam ją sobie w mikrofali :), i wcinałam. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 4 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 300 g serka homogenizowanego waniliowego kostka margaryna Nadzienie: 8 jabłek 2 łyżki cukru łyżeczka cynamonu Wykonanie: Piekarnik na 180 stopni Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier i masło posiekać. Dodać serek. Zagnieść ciasto. Podzielić(...)brytfankę nasmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować (to większe) i dać na dno blachy. Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w plasterki, wymieszać z cukrem i cynamonem. Delikatnie, aby nie połamać i dać na ciasto. Następnie drugie ciasto rozwałkować i dać na gorę. Delikatnie przycisnąć i piec 50-60 minut. Smacznego
Moje pyszne gotowanieszklanki mąki pszennej - 1 kostka masła - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 czekolady mlecznej - 1 szklanka orzechów – ja dałam włoskie - 1 kieliszek rumu - 5 kwaskowych jabłek Najpierw przygotowujemy sobie jabłka i orzechy. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Orzechy rozłupujemy, no chyba(...)cynamonem i rumem. Jeżeli ktoś nie lubi alkoholu to polecam aromat rumowy. Do zmiksowanej masy dodajemy pokrojone jabłka i rozdrobnione orzech i mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Kuchenne Wariacjeposzatkowaniu i wycięciu głąba)40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta)700 g wieprzowinytłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)300 g wędzonego boczku300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka)300 g kiełbasy150 g koncentratu pomidorowegomały słoiczek powideł śliwkowychok. 1 łyżeczki soliok. 0,5 łyżeczki pieprzu1 łyżka majeranku6 liści laurowych10-12 ziaren ziela angielskiegoIstnieje(...)wszystkie produkty. Dodać liście laurowe, i ziele angielskie. Gotować bez przykrycia do miękkości kapusty.Po ugotowaniu produktów, dodać:- obrane i starkowane jabłka,- namoczone we wrzątku przez 20 minut i pokrojone drobno grzyby,- pokrojone pieczone mięso,- sos z pieczenia mięsa,- pokrojoną kiełbasę.Im więcej rodzajów mięsa, tym bigos jest smaczniejszy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Koncentrat
Świat Domowej Kuchnijestem skromny ;) , ale wyszedł naprawdę super i są to opinie również osób, które robiły go z mojego przepisu :) Niektórzy twierdzą, że do pieczonego sernika już nie wrócą :) Pomysł na zrobienie ciasta z jabłkami podsunęła mi starsza siostra :) Nie jestem, albo raczej nie byłem specjalistą od ciast :) Pomału się to zmienia. Choć ostatnio wyczytałem gdzieś, że albo ktoś jest(...)trzcinowego. Po godzinie odlewamy sok, który się wydzielił, a do jabłek dodajemy jajko, len mielony, mąkę amarantusową, bakalie i żurawinę. Przyprawiamy cynamonem i kardamonem i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy, aż wyrobi się jednolita masa. Podobnie jak przy serniku pojemnik na ryż wykładamy folią do pieczenia. Spód folii posypujemy otrębami owsianymi i wkładamy na nie naszą masę
Parowar FacetaSkładniki na ciasto: 250g margaryny lub masła 82% ½ szklanki cukru 5 żółtek 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kokosową bezę: 5 białek 1 niepełna szklanka cukru 10 dag kokosu Dodatkowo: Około 2 kg świeżych jabłek lub 1 ½ kg potartych jabłek ze słoja Świeże jabłka obieramy ze skórki, trzemy na grubych oczkach tarki(...)pergaminem. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy na nie tarte jabłka i rozprowadzamy równomiernie. Z białek ubijamy sztywną pianę, a następnie wsypujemy cukier, miksujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wsypujemy kokos i miksujemy jeszcze chwilę, by się dobrze połączył z bezą. Gotową masę kokosową rozprowadzamy na cieście. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175 ⁰ C około
Smakowy Rajcałe jajka. Bardzo smaczne i mięciutkie, zachęcam do spróbowania! 2 szklanki maki 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 3 jabłka cynamon kardamon (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki suche wymieszać. Składniki mokre również wymieszać i dodać do składników suchych. Wymieszać niezbyt dokładnie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Posypać szczyptą cynamonu i kardamonu, a następnie połączyć z ciastem. Foremki na muffinki napełniać do 3/4 wysokości. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Tak mi smakuje... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie