jednak kilka zmian. Tortownica o średnicy 26 cm. Biszkopt cynamonowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa karmelowo - waniliowa: ok 1 kg jabłek 4 łyżki cukru 5-6 łyżek soku jabłkowego 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki budyniu waniliowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki(...)proszkiem do pieczenia, kakao oraz cynamonem. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko wystygnie zdejmujemy z niego papier i układamy na blasze/paterze. Przygotowujemy masę. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. W garnku roztopić 4 łyżki cukru. Karmel podlać sokiem jabłkowym
My simple kitchensamo zróbcie jeśli zamiast żurawiny używacie innych suszonych owoców. W dużej misce wymieszajcie ze sobą suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, przyprawy, bakalie. Zetrzyjcie na drobnej tarce obrane marchewki i jabłko.W mniejszej misce połączcie składniki płynne – ubijcie albo zmiksujcie jajka z olejem (lub wystudzonym, rozpuszczonym masłem) i sokiem z pomarańczy oraz z otartą z pomarańczy(...)młode, słodkie karotki będą najlepsze) garść suszonej żurawiny wielkoowocowej 1 duże starte na drobnej tarce jabłko, obrane (150-200g) 100g cukru – biały lub trzcinowy 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu wanilii (nie olejku!) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ mielonej gałki muszkatołowej ½ szklanki wiórków lub płatków kokosowych (jeśli
Karo in the Kitchenpłatków owsianych błyskawicznych - 0,5 szklanki płatków górskich - 4 łyżki miodu Płatki wymieszaj w misce. 3/4 ich ilości wysyp do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, polej trzema łyżkami miodu i 100g stopionego masła. - 5 jabłek dużych - 4 łyżki cukru brązowego lub białego - cukier waniliowy - łyżeczka cynamonu - 4 łyżki płatków owsianych - 150 g stopionego masła (nie używajcie margaryny! ) - masło możecie(...) na wyłożonym wcześniej spodzie z płatków owsianych, posyp połową ilości cukru i cynamonu, wyłóż resztę jabłek i posyp pozostałym cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Na to wysyp resztę płatków, polej stopionym masłem. Posyp na wierzch płatki migdałów i polej miodem. Pieczemy w temp 180 stopni C przez 50-60 minut na złoty kolor. Gotowe! Mówiłam, że proste
SMYKWKUCHNImąkę, budynie, proszek do pieczenia przesiewamy, mieszamy. Dodajemy stopniowo do ucieranego ciasta. Na końcu wlewamy kilka kropel olejku waniliowego. 3. Z przygotowanego ciasta odlewamy ok 1/3, dodajemy do niej kakao, mieszamy. Do pozostałych 2/3 dodajemy rodzynki. Na wyłożoną papierem tortownicę wylewamy najpierw ciasto ciemne i wyrównujemy. Na to nakładamy ciasto jasne z rodzynkami. 4. Jabłko obieramy, usuwamy środek(...)dzielimy na ok. 16 części. Do miski wsypujemy mąkę i cynamon, wrzucamy jabłka i mieszamy, tak by się delikatnie "obrały". Nadmiar mąki zdmuchujemy. 5. Podobnie robimy z truskawkami. Owoce układamy obok siebie, wbijając je lekko w ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 45 minut. Po tym czasie wyciągamy i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką
Kuchnia w czekoladzieCiasto z nutką jabłek i masy budyniowej na deszczowe popołudnie :) Czas pieczenia: 4 x 20 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Ciasto: 4 szkl mąki 1/2 szkl cukru 2 jajka 2 łyżki budyniu śmietankowego(...)łyżeczki amoniaku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl śmietany 1/2 margaryny 1 cukier waniliowy Margarynę roztopić. Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto , podzielić na 4 części. Czwarta część malutka na pokruszenie. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 3/4 margaryny 3/4 szklanki cukru Wszystkie składniki zagotować 2 jajka 3/4 szkl śmietany 2 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy Wszystkie składniki połączyć
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajabłecznika. Składniki: ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 kostka margaryny - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza - 5 białek - 1 szklanka cukru - 1 kisiel truskawkowy oraz 3 kg jabłek Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wylepiamy blachę. Jabłka obieramy i ścieramy(...)czas mieszając a następnie kisiel. Blachę wyklejoną ciastem posypujemy bułką tartą, przekładamy na nie przygotowane jabłka, które posypujemy cynamonem. Na jabłka przekładamy ubitą pianę a na wierzch ścieramy na grubych oczkach ciasto, które leżakowało w zamrażarce. Pieczemy w 180 C przez około 1 godziny na złoty kolor
Zainspirowana w kuchniwiórek" pozostałych po odciśnięciu soku ( w tym około 200g z marchwi, 100 g z jabłek ) 200 g cukru 2 jajka całe 210 ml oleju rzepakowego 60 ml jogurtu naturalnego 240 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu, np Kamis 50 g białej czekolady Wykonanie: "Wiórki(...)Jajka muszą się tylko roztrzepać i połączyć z pozostałymi składnikami. Do mokrych składników dodajemy suche - dokładnie mieszamy. Wsypujemy"wiórki" marchewki z jabłkiem, dodajemy czekoladę - mieszamy. Do formy na muffinki wkładamy papiotki, każdą papilotkę wypełniamy ciastem. Pieczemy w 170 stopniach C przez 35-40 minut. Smacznego
kolorowotorcikowowarzywami Piersi nadziewane porem, jabłkiem i żurawiną Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami Pierś w cieście francuskim Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym Roladki z kurczaka z żurawiną i fasolką szparagową Filet z kurczaka w warzywnym sosie Pieczeń z szynki z duszonymi warzywami Chrupiące kurczaczki Pierś w migdałach i pomidorowym sosie Schab z jabłkami i pomarańczą Rolada z indyka
Ala piecze i gotujemąki 122 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 30gr proszku budyniowego szczypta soli ok 2kg jabłek 1,5 opakowania galaretki truskawkowej 500 ml śmietany kremówki(...)budyniem i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i piec około 35 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka Po upieczeniu szybko wyjąć biszkopt i upuścić go z około 60cm na podłogę. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach i gotować około 10 minut. Następnie dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego
Amatorka kuchennaczubate szkla nki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 220 g miękkiego masła 3 ż ółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Ponadto: ok. 1,5 kg jabłek (moje były słodkie, więc nie dodawałam do nich już cukru. Jeśli będziecie mieli kwaśną odmianę, proponuję dodać łyżkę cukru) sok z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie: Wszystkie
Walijskie Pichcenieprzypomniałam sobie, że wśród nich jest ktoś, kto nie znosi rabarbaru. Stąd pomysł na drugą - z brzoskwinią i jabłkiem. Strucla z rabarbarem i amarantusem lub brzoskwinią i jabłkiem Składniki: Ciasto drożdżowe (na dwie strucle) 500 g mąki pszennej paczka suszonych drożdży (8 g) 8 g cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru szczypta soli jajko ok. 200 ml ciepłej wody(...)zostawiając marginesy na górze i po bokach. Zwinąć mocno w roladę. Brzegi podwinąć pod spód. Przełożyć struclę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, kładąc struclę na złączeniu ciasta. Drugą struclę przygotowałam z cząstkami 2 brzoskwiń i jabłka, rozkładając je w paski na rozwałkowanym cieście. Zwinąć i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Strucle odstawić jeszcze na kwadrans
Weekendy w domu i ogrodziedodać (tej która nam została): 1/2 szkl. oleju 250 g mąki 3 całe jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 opakowanie cukru waniliowego 2 starte jabłka Opcjonalnie: startą gorzką czekoladę lub pokrojone bakalie Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika(...)piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieJabłkowe placki na maślance z masłem i cukrem trzcinowym( i większa ilością cukru*.*) Już prawie weekend. Przepis: 60g mąki 70ml maślanki małe jabłko starte na tarce i odciśnięte z nadmiaru soku jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy, sól, cynamon +masło i cukier do podania Jajko miksuję z maślanką dodaję jabłko i miksuję. Następnie dodaję przesianą mąkę i resztę
More food, love and dreamsnasiennych i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z ½ cytryny i rozparowujemy pod przykryciem. Gdy jabłka zmiękną (owoce nie powinny się rozpaść tylko pozostać w kawałkach) wsypujemy suchą galaretkę – krótko mieszamy do połączenia składników. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy aromat rumowy (do smaku) i wlewamy(...)jabłka i ostatnią warstwę stanowi ryż (ostatnia warstwa ryżu jest najcieńsza, aby tylko przykryć jabłka). Polewamy słodką śmietanką. Ponieważ tortownica jest wypełniona „po szczyt”, aby nie pobrudzić piekarnika wstawiłam ją do dużej, szczelnej blaszki. Piekarnik rozgrzewamy do 185 ° C, wstawiamy ryż i pieczemy 30 minut. Po tym czasie wierzch pokrywamy wiórkami masła i chwilę dopiekamy, aby się zrumienił
mojewypiekiinietylkoPrzepis pochodzi z kolorowej gazetki Ciasta. Ciasto z jabłkami jest bardzo pysznym ciastem. Ciasto z jabłkami SKŁADNIKI: KRUCHE CIASTO śmietana - 4 łyżki żółtka jaj - 5 szt mąka - 4 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki jajka - 3 szt margaryna - 200 g cukier - 1 szkl cukier waniliowy - 1 opak MASA JABŁKOWA galaretka cytrynowa - 1 opak cukier(...)Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć jabłka do garnka, dodać cukier, przesmażyć. Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać. CIASTO KRUCHE: Schłodzoną margarynę pokroić na kawałki, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto
Kuchnia Danusi