łyżki masła 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 jajo, rozbite cukier do posypania Przygotowanie: Blachę wyłożoną papierem do pieczenia posyp mąką. Połóż na niej 2 z 4 kawałków ciasta francuskiego. W garnuszku rozpuść masło, dodaj posiekane jabłka i gotuj około 6-8 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zmniejsz ogień na mały(...)wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Wyłóż jabłka na oba kawałki ciasta, tworząc pośrodku linię i zostawiając po bokach i na końcach wolne miejsce. Nałóż na wierzch po kawałku ciasta, sklej boki i końce, zrób na wierzchu kilka nacięć. Posmaruj oba ciastka jajkiem i posyp cukrem. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15-20 minut
Gotowanie to kochanienastępnie rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką pszenną (tak, pomijamy schładzanie ciasta).Jabłka ścieramy na grubych oczkach, odstawiamy.Ciasto na spód, grubo wałkujemy, następnie przekładamy do formy od tarty, ugniatamy tak, aby zakryło całą powierzchnię i dziurkujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut rozgrzanego do 180`C. Pieczemy do zarumienienia.W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.Do wysokiej miski wrzucamy(...)miękkie masło, mąkę i cukier, całość ugniatamy ręcznie, bądź przy pomocy miksera. Powinny powstać małe zlepione okruszki ciasta.Na podpieczony spód nakładamy starte jabłka, posypujemy je cukrem cynamonowym i kukurydzianą kruszonką. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 30 -40 minut w 175`C, do zarumienienia. Smacznego
Słodkie Przyjemnościdobre. Gofry z prażonymi jabłkami Do ciasta na gofry potrzebujemy: 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki oleju szczyptę soli Dodatkowo: 3-4 jabłka cukier cynamon kakao Jabłka kroimy na spore kawałki, np. w kostkę. Prażymy je w garnku z cukrem i cynamonem. Można
Ratunku obiadsuchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas. Poniższy przepis na rogaliki dostałam bardzo dawno temu, kiedy chodziłam jeszcze do szkoły. Piekłam je na różne sposoby: nadziewane owocami, marmoladą, a nawet kawałkami czekolady. Przygotowuje się je szybko i prosto. Zjada jeszcze szybciej ;) Składniki: 1/2 kg mąki, 10 dkg cukru, pół kostki(...)czasie rozwałkować na grubość około 1 cm., wykrawać trójkąty i zawijać w rogaliki. Do środka można nałożyć owoce (na przykład cząstki jabłka, gruszek czy śliwki) lub odrobinę twardego dżemu. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni do lekkiego zrumienienia. Dekorujemy według uznania. Ja przygotowałam mój ulubiony i najprostszy na świecie lukier cytrynowy. Składniki: cukier puder
Codzienna kuchnia niecodziennaSzybka i łatwa w przygotowaniu, nie za słodka i bardzo smaczna - taka jest właśnie ta crostata;) Kruche ciasto, bez jajek i bez dodatku cukru. Do tego duszone jabłka i domowy dżem, u mnie akurat powidła śliwkowe. Całość wieńczy kratka z ciasta oraz puszek z cukru pudru... Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 250g masła(...)folię i włożyć na 30minut do lodówki. 3/4 ciasta wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 20cm. Nakłuć widelcem. Piec około 20-25minut w temp. 180st. Dodatkowo: 5 jabłek, 2 łyżki cukru, słoik powideł śliwkowych (mogą być inne domowe konfitury), cukier puder trzcinowy Diamant do oprószenia. Jabłka obrać, usunąć
Z miłości do słodkościSkładniki na ciasto:3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki drobnego cukru do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g masła (może być margaryna) 3 żółtka 1 całe jajko Masa jabłkowa:1 budyń o smaku waniliowym 2 kg jabłek sok z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g KASI 50 g cukru przyprawa do szarlotkirodzynki Składniki(...)temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie) (fot.2). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek). Jabłka wyłożyć na ciasto. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę i cukier puder. Wlać roztopione i gorące masło. Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto (fot.3). Piec 35-40 min. w temperaturze 180-200°C. Zaraz po upieczeniu posypać szarlotkę brązowym cukrem trzcinowym. Po wystygnięciu
Świat Ciastasmaczny! Składa się z 4 warstw: nasączonego, domowego biszkoptu, masy z podsmażonych jabłek z cynamonem, delikatnej warstwy budyniowej oraz czekoladowej polewy. Połączenie każdej z tych starannie przygotowanych warstw sprawia, że torcik jest delikatny, nie za słodki, dostojny i pyszny! Możecie zrobić ten torcik w wersji BEZ PIECZENIA! Wystarczy, że zastąpicie biszkopt- małymi biszkopcikami,wyłożonymi na dno tortownicy, lub zrobicie(...)23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 25 do 35min, do tak zwanego suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika-odstawiamy do wystygnięcia. NIE okrajamy nożykiem boków i NIE wyjmujemy z formy. Przestygnięty biszkopt nasączamy. WARSTWA JABŁKOWA: Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Starte jabłka skrapiamy sokiem
Domowe TortyCiastka bez mleka. Przygotowanie ich razem z pieczeniem zajmuje jakieś 20 minut. Ciasto francuskie zrobione na bezmlecznej margarynie jest równie dobre jak to zrobione na maśle. A ponadto można je podać osobom nietolerującym mleka lub alergikom. Składniki:porcja ciasta francuskiego (ok.300g)2 jabłkasurowe jajkocynamoncukier lub glukoza (kilka łyżek)Rozwałkowane ciasto kroimy(...)prostokątów a następnie każdy prostokąt na dwa ciastka, jak na poniższym rysunku. Na każde ciastko układamy kilka plasterków jabłka, posypujemy szczyptą cynamonu i łyżeczką glukozy. Paseczki zakładamy w poprzek, jedne na drugie i zlepiamy. Smarujemy wierzch rozmieszanym jajkiem. Pieczemy na papierze do pieczenia przez kilka minut w temperaturze 180-200 stopni aż się zrumienią
prawdziwe jedzenieKaszę płuczemy pod zimną wodą. Do wrzącej wody wrzucamy kaszę i gotujemy, aż do całkowitego wchłonięcia wody. Jabłka myjemy i obieramy. Ścieramy na tartce o dużych oczkach. Ugotowaną kaszę mieszamy z jabłkiem, mieszanką studencką i cynamonem. Przekładamy do natłuszczonego naczynia ceramicznego. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestabyła, dieta okruszkowa nie zastąpi zbilansowanej diety. JABŁKOWE MUFFINY Z SOLONYM KARMELEM 40g masła 300g mąki 150g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 150ml jabłkowego musu (z naszych jabłek!- Golden Delicious obrany, bez gniazd nasiennych, zmiksowany) 100ml śmietany 12% 1 jajko masa karmelowa (u nas z wedlowskiego słoiczka) gruba sól (polecam Sal de fleur(...)może być go zbyt dużo w poszczególnych foremkach, bo się rozleje przy pieczeniu). Pieczemy 20-25 minut. Wychodzą z tego fajne, pachnące i delikatne babeczki, przełamane bardziej intensywnym wnętrzem. Polecam gorąco! A może przy okazji polecicie jakieś dobre seriale, które można zagryźć takim jesiennym muffinem?:-) Nasze jabłka nie były duże. Ani piękne. Ale nie były też robaczywe
les mirabellesjablka kwaskowe ze wzgledu na dosc duza zawartosc cukru pudru w przepisie. Jesli nie mamy takich jablek to najlepiej zmniejszyc ilosc bialego proszku, chyba ze lubimy ciasta slodkie. Ja osobiscie wole gdy zawartosc cukru jest mniejsza, takie mi bardziej smakuja.skladniki na ciasto: 400g maki 200g masla 100g cukru pudru 3 zoltka 2 lyzki kwasnej smietany pol lyzeczki proszku do pieczenia(...)laczymy z proszkiem do pieczenia i sola, nastepnie dodajemy zoltka, posiekane maslo, cukier puder i smietane. Wyrabiamy ciasto i odkladamy je na godzine do lodowki.Po tym czasie 2/3 ciasta walkujemy i wkladamy na wysmarowana tortownice na dno i brzegi.Pieczemy w temperaturze 180°C przez okolo 20 minut na zloty kolor.Obrane i pokrojone na kawalki jablka przekladamy do garnka i dusimy
Przysmaki KarolkiSkładniki: 8 jabłek - najlepiej takich kwaśnych 3 jajka 1 cukier waniliowy 1 proszek do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 160 g orzechów włoskich 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki Przygotowanie: Piekarnik 180 stopni, na termoobieg. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Zasypujemy to jedną szklanką cukry u mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę tak aby wyszedł
ClauditteMissCookingPyszne,proste szybkie danie lubiane przez wszystkich,szczegolnie dzieci.To chyba najbardziej znana potrawa z jablek w kuchni polskiej.Jablek nie powinno zabraknac w zadnej diecie,bo maja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mój pomysł...ale mimo wszystko wyszło co wyszło i zostało zjedzone...do jabłek dodałam pysznego miodu z cynamonem z Anielskich Przysmaków ..Polecam miodek...pyycha... 3 jaja 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubić do jego(...)jednym kierunku. Foremki do tartinek wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną lub mąką. Wylać masę do 2/3 wysokości foremek i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. 3-4 jabłka 1 łyżka masła 1-2 łyżki cukru [ ilość zależy od gatunku jabłek] 1 łyżka miodu z cynamonem 1 łyżka cynamonu śmietana cukier
Moje domowe kucharzeniestarczy ;) Składniki: 1 jabłko 2 brzoskwinie 3 łyżki otrębów 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 tabletki STEWII fruktoza 1 łyżeczka cynamonu miód do polania Sposób przygotowania: Otręby, jogurt, jajko, proszek do pieczenia, cynamon, STEWIE mieszamy razem i odstawiamy, aż otręby spęcznieją w tym czasie myjemy jabłka (obieramy) i brzoskwinie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość