pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:111/263)

Zimowe inspiracje kanapkowe, Kelnerka 196

jarmużowe 9.  Pasta słonecznikowo-oliwkowa   10. Pasta z białej fasoli 11.  Smarowidło z czerwonej fasoli   12. Pasztet sojowy (pieczony) Wegańskie pasty na słodko (dodaję do nich miód, plasterki banana, jabłka, domowy dżem): 13. Domowe  masło orzechowe 14. Domowa  tahina - pasta sezamowa Wegetariańskie: 1.  Twarożek ryżowy 2.  Pasta twarogowo-jajeczna(...)suszoną miętą Oczywiście nie zawsze jest czas na gotowanie i pieczenie, więc wtedy polegam na sprawdzonych gotowcach : 1. Pasztety Primaviki, np. meksykański, orientalny , paprykowy z soczewicą, z oliwkami, z pieprzem ziołowym, warzywny z cieciorką 2. Pasta słonecznikowa  Zwergenwiese 3. Pasztet warzywno-pieczarkowy  EnerBio 4. Pasztety  Sante 5. Tahina Rapuntzel Kelnerka (2007, Adrienne Shelly) to całkiem zgrabnie napisany

Qlinarnie i Qlinarnie
Górzysta szarlotka, czyli ciacho dla amatorów pieczonych jabłek 139

przepadam za surowymi jabłkami, za to uwielbiam je w każdej innej postaci: gotowane, duszone, smażone na masełku, pieczone... I dlatego górzysta szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast. Kruche ciacho i pachnące mega jabłkowe wnętrze - mmm... poezja :) Górzysta szarlotka Składniki: 3 szklanki mąki 25 dag masła lub margaryny (ewentualnie można wymieszać) 1/2 szklanki cukru 1 jajko awaryjnie(...)góry. Mniejszą porcję ciasta rozwałkowałam również przy pomocy folii. Przykryłam nim jabłka. Brzegi ciasta docisnęłam do brzegów spodniej warstwy tak, aby się skleiły. Nadmiar ciasta odkroiłam, rozwałkowałam i wykroiłam z niego listki, które rozłożyłam na wierzchu. Żółtko roztrzepałam z łyżką wody, pędzelkiem posmarowałam powierzchnię ciasta. Piekłam w temperaturze 175-180 stopni przez około 60 minut. A teraz już tylko

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasto owocowe a'la skubanek 200

Pyszne ciasto połączone z miksem owoców - śliwek, jabłek i brzoskwiń zalanych puszystą pianką to smak nadchodzącego lata... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 4 szklanki mąki 5 jajek 3 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny ewentualnie 1 łyżka śmietny Piana: 5 białek  3/4 szkl cukru 1 kisiel ( proszek) Dowolne owoce(...)większą). Większą wykładamy na blaszkę i podpiekamy ok 15 min, mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Owoce np. jabłka , śliwki pokroić w mniejsze kawałki, rozłożyć na podpieczonym cieście, zalać ubitą pianą z białek , na wierzch porwać lub zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec ok 45 min w 180 - 200 stopni

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik z jabłkami i musem z pigwy 166

odstawić. Z cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Kostki jabłek polać połową  soku z cytryny, włożyć do małego garnczka, zalać wodą tak, aby były lekko przykryte i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut, odcedzić (kompot można zachować). Odstawić na sicie do odsączenia i wystudzenia. 2. Tortownicę natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć wałkiem w woreczku do zamrażania(...)następnie dodać mąkę z cukrem. Po jednym dodawać jajka i żółtko. Na koniec wmieszać delikatnie drewnianą łyżką ubitą śmietankę, kawałki podgotowanych jabłek i odsączone rodzynki (rum zachować!). Masę (będzie dość rzadka) wyłożyć na podpieczone herbatniki. 4. Ciasto piec przez 20 minut w temperaturze180°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec przez 30 minut. Znów zmniejszyć

Kuchnia Prezydentowej
Placki z jabłkami 2833

sobie placuszki posypując je obficiej cukrem pudrem. Równie dobrze smakują ze śmietaną i cukrem. Placki z jabłkami – Składniki: 5 jabłek (ok. 670g) 1 opak. cukru wanilinowego szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200g mąki pszennej tortowej pól szklanki cukru (ok.150g) 2 jajka 100ml mleka 100ml wody olej do smażenia   Placki z jabłkami

Kulinarne Przeboje
Biszkopt kakaowy z papierówkami. 90

równomiernie rozprowadzamy. Jabłka umyte i obrane kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Nastepnie każdą ćwiartke kroimy na cienkie plasterki. Jabłka ukłądamy na cieście delikatnie wpychając je do środka. Po wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy około 30- 40 min, w temp. 180C. Foremka jaką użyłam jest nieco mniejsza niż standardowa. A tak wygląda przed upieczeniem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Cholera - zapiekanka z jabłek, wędliny i...... 145

przykrywamy połową tartego sera. Na ser dajemy por z cebulą, na to wędlina i resztę sera, następnie idą plastry obranych  jabłek, majeranek, sól i pieprz do smaku. Na wierzch ścieramy resztę ciasta, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Na koniec dodam tylko tyle, że nie spodziewałam się, że jabłka z kiełbasą mogą

Dieta moja pasja
pomarańczowo-jabłkowa babka jogurtowa... 159

Składniki: jogurt naturalny 180 ml, mąka pszenna 500 z Kopytowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, pomarańcze 2 sztuki, jabłka 4 sztuki, polewa czekoladowa - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba dobrze ubić pianę z białek i cukru, dodać żółtka, olej, jogurt i krótko zmiksować wsypać przesianą mąkę(...)proszkiem i i zmiksować krótko do połączenia składników forma silikonowa 24cm z kominkiem - na dnie położyć kawałeczki pomarańczy, jabłek dać na to trochę ciasta, znowu kawałki owoców, dać część ciasta, znowu owoce i resztę ciasta piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto z formy wyjąć zupełnie wystudzone w kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę białej czekolady

W Mojej Kuchni Lubię
Jesienny placek jabłkowy 165

naczynia i posypujemy cukrem brązowym i przyprawami (pozostawiając szczyptę mieszaniny na koniec)Kruche ciasto cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, a następnie przekładamy je na blaszkę. Wierzch ciasta smarujemy białkiem, a następnie na środek ciasta wysypujemy przygotowane wcześniej jabłka pozostawiając około 8-10 cm wolnego brzegu. Pozostawione brzegi zwijamy na owoce lekko ugniatając. Wierzch ciasta smarujemy resztą roztrzepanego białka

Słodkie Przyjemności
SZarlotkowy Serniczek Na Zimno 225

Składniki: biszkoptowy spód: 0,5 kubka mąki ryżowej 0,5 kubka mielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 0,25 kostki masła 2 jajka mus: 1 kg jabłek 0,5 kubka soku jabłkowego dobrej jakości  2 kubeczki śmietany kremówki (400-500ml) 2 łyżki żelatyny cynamon cukier galaretka: 2 kubki soku jabłkowego(...)jabłek, dolewamy do ciepłego musu, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy  śmietanę ubijamy, sok jabłkowy podgrzewamy, żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami, aby napęczniała, mieszamy, studzimy mus jabłkowy delikatnie dodajemy do ubitej kremówki, wykładamy na ostudzony spód, zalewamy galaretką wstawiamy do lodówki na min 2 godziny, najlepiej na cała noc:) SMACZNEGO!! P.S jeśli nie chcecie piec

Luźna Kuchnia
Słodka pokusa 279

się ustach ciasto. A do tego ten smak!, jabłka, kokos, bita śmietana i puszysty biszkopt....do kawy pasuje idealnie!. Przepis na dużą formę 25x40 cm Biszkopt jasny: Składniki:    5 jaj    3/4 szklanki cukru    3/4 szklanki mąki pszennej    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia     1. Białka oddzielić od żółtek(...)sprawdzonego sprzedawcy  www.Skworcu.com.pl 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszać.  2. Piec 15-20 minut w 180 C. Masa jabłkowa: 8 dużych jabłek 2 zielone galaretki 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. W rondlu mieszamy jabłka z suchą galaretką, gotujemy razem ok 10 minut

Apetyczna babeczka
PEŁNOZIARNISTE MUFFINY Z JABŁKAMI, MIGDAŁAMI I CYNAMONEM 127

wypieków dla dzieci, a wierzcie mi, że maluchy je uwielbiają ;) Składniki ( na ok. 9 sztuk) 1 średniej wielkości jabłko (ok 150 g bez pestek) 1 łyżeczka cynamonu 50 g zmielonych migdałów 150 g mąki żytniej razowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 75 g masła 50 g miodu 90 g jasnego cukru trzcinowego (jeśli lubisz słodsze, dodaj więcej cukru) ¼ szklanka(...)formy na muffinki. Można również posmarować formę masłem i posypać otrębami nie używając papierowych foremek. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę. Oprószyć cynamonem, polać odrobiną soku z cytryny, wymieszać i odstawić. W małej misce wymieszać zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Odstawić. Do małego garnuszka włożyć masło, miód i cukier trzcinowy. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru

Calzonella.com
Ciasto z budyniową masą jabłkową 119

zrobiła, a kremu- choć mniej wystarczyło na cały wypiek.  Składniki: Na blaszkę 24x36cm: 2 biszkopty: 12 białek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek cukru 10 łyżek oleju 12 łyżek mąki pszennej Krem: 1,5kg jabłek 6 łyżek cukru kryształu 2 budynie śmietankowe 2 łyżeczki cynamonu 200ml wody Dodatkowo: cukier  puder do posypania wierzchu Sposób przygotowania(...)dzielimy na dwie części. Najpierw przygotowujemy pierwszy biszkopt, a następnie w trakcie pieczenia przygotowujemy drugi. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i olej i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy drewnianą łyżką i wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 15-18minut. Tak samo

Kuchnia w czekoladzie
Dietetyczne jogurtowo-owsiane ciasto jabłkowo-gruszkowe | niskokaloryczne | szybkie | proste 674

gruszkowego lub 1/2 gruszki pokrojonej w kostke 1/2 jabłka 3 duże garście żurawiny Przygotowanie:  Jajka rozbełtać. Mąkę i proszek przesiać. Dodać stweię, sodę, olej i jogurt. Jabłko pokroić na plasterki, a plasterki jeszcze na pół. Dodać do masy. Nałożyć również dżem lub gruszke oraz żurawinę. Przełożyć do keksówki. Piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach

Czarnawisienka
Piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego 176

szklanki mąki krupczatki 2 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jabłka 4 łyżeczki (czubate) dżemu porzeczkowego 2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajko Prostokątna forma do pieczenia 32-25 Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy bez użycia miksera. Do miski wsypujemy(...)powoli ciepłe (nie gorące!) mleko, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy 2 obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłka. Mieszamy i przelewamy ciasto do posmarowanej i obsypanej kaszą manną formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Jeśli użyjecie innej formy, to odpowiednio wydłużamy czas pieczenia stosując zasadę tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto

Słodkie okruszki