jajka 2 serki homogenizowane o smaku jabłka z cynamonem 0% tłuszczu (2x140g) 0,25-0,5 szklanki mleka 1 jabłko Sposób przygotowania: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki w drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki łączymy składniki mokre z suchymi i dokładnie mieszamy jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta(...)mieszamy wykładamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami (ja użyłam silikonowych) pieczemy około 20-25 minut w temp. 190 stopni SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZdarzyło Wam się nie dodać do ciasta proszku do pieczenia? Ja tak, niestety, dzisiaj zrobiłam. Poprzednia babka była z malinami, jabłkiem i bananem. Do tej już mi zabrakło malin i jabłka :( Ale! Nie ma tego złego :) Są borówki i banan i nowa babka :) Nie mogłam sobie darować i poprzednią, gdy się jej pozbyłam (okropny zakalec...), zastąpiłam nową :) Składniki(...)gramów mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 100 gramów cukru 3 jajka 260 gramów jogurtu naturalnego 70 ml oleju 1 banan 125 gramów borówek Oddzielnie mieszamy suche produkty: mąkę, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia. W oddzielnej misce: jogurt, jajka, olej Przesypujemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Można użyć miksera, ale według mnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcytryną jabłko sałatka (szpinak, pomidor, ogórek, koperek, pietruszka zielona) czipsy warzywne (pomidorowe, marchewkowe, buraczane - skorzystałam z gotowych) zupa z botwinki pieczone warzywa (burak, seler, pietruszka, brokuł, cebula) sok wyciśniety z selera naciowego, ogórka, szpinaku i jabłek sałatka (rukola, pomidor, rzodkiewka
pyszne zdrowościłyżka masła Wykonanie: jajka ubić z cukrem na puch. Powoli dodawać przesiane mąki i delikatnie - już ręcznie wymieszać. Wyłożyć na okrągłą blaszkę i piec w 170`C 20 minut. Studzić na kratce 400-500 g jabłek upiec i przetrzeć przez sito. 20 g żelatynny rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody, ostudzić, dodać do jabłek i wymieszać bok tortownicy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżka kakao 100 g fruktozy (już po zrobieniu przypomniałam sobie, że miałam dać ksylitol;) łyżka miodu jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 łyżki cynamonu, 1/3 łyżeczki imbiru Zrobiłam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian, czyli tak: jabłka (k) obrałam, pokroiłam (tzn. tę czynność akurat wykonała moja córka:) w średniej wielkości kostkę. Umieściłam w sporej misce i dodawałam po kolei(...)mieszając po każdej przemianie: kakao (g), fruktozę, roztrzepane jajko, cynamon, rodzynki, żurawinę i miód (sł), imbir (o), proszek do pieczenia (sn) i na koniec mąkę orkiszową (k). Przełożyłam wymieszaną masę do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką i włożyłam do piekarnika nastawionego na 170 0 C na ok. 1.5 godziny. Po wyjęciu ciasto - nie ciasto wyglądało jakby miało przy pierwszej
Zdrowa Kuchnia Sowyjajka 1 szklanka cukru 3 – 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki maślanki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 szklanki mąki Dodatkowo: 3 łyżki cukru Około ½ szklanki kokosu (lub więcej) Dowolne owoce np. brzoskwinie, jabłka, borówki, truskawki etc. Jajka, cukier, cukier waniliowy, maślankę i sok z cytryny mieszamy razem drewnianą łyżką lub trzepaczką. Następnie dodajemy(...)trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając, do momentu gdy pozbędziemy się grudek. Ciasto przelewamy do średniej wielkości blaszki (ok. 23 x 34cm) wyłożonej pergaminem. Na wierzch ciasta układamy owoce i posypujemy je cukrem wymieszanym z kokosem. Ciasto z maślanką pieczemy około 35 – 40 minut w 180 ⁰ C. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Smakowy Rajjajka 160 g cukru 2 łyżki cukru z wanilią 200 ml oleju 200 ml jogurtu naturalnego 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500-700 g owoców sezonowych (u mnie 2 pokrojone jabłka, po garści mrożonych porzeczek, wiśni, malin, jeżyn i jagód) cukier puder do posypania gotowego ciasta Piekarnik nagrzewamy do temperatury(...)Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy mątewką lub łyżką, dodajemy kolejno składniki za każdym razem chwilę mieszając, czyli olej, jogurt, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wylewamy ciasto, na wierzch wykładamy owoce i wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40-50 minut do zarumienienia, po tym czasie sprawdzamy
Rozpustne gotowaniełyżki syropu klonowego ½ szkl. pasty daktylowej 200 g rodzynek Piekarnik rozgrzej do 170°C. Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj suche składniki: płatki, orzechy, słonecznik, sezam, wiórki kokosowe oraz przyprawy. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, banana rozgnieć widelcem na gęstą papkę. Owoce dorzuć do miski, dodaj też syrop klonowy(...)blachach i wstaw do piekarnika. Co jakiś czas (mniej więcej co 7-10 min.) zaglądaj i mieszaj granolę, równomiernie ją rozkładając, aby uniknąć zbyt mocnego uprażenia w niektórych miejscach. Pieczenie powinno zająć ok. 40-60 min, w zależności od piekarnika (jeśli pieczesz w elektrycznym czas będzie krótszy). Granola powinna być w miarę sucha i równomiernie zarumieniona. Po upieczeniu wyjmij blachy
Roślinna - blog wegańskisię! Składniki: 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny twarożek 1 jabłko cynamon Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek(...)smażymy jeszcze chwilę. Jabłko kroimy w kostkę i umieszczamy w garnku. Zalewamy małą ilością wody, dodajemy cynamon i gotujemy na średnim ogniu, aż owoce z zmiękną. W razie potrzeby odlewamy wodę. Dwie łyżki jogurtu mieszamy z trzema łyżkami twarożku. Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z serkiem i ciepłymi jabłkami. Smacznego
Chocolate Muffin BlogNie mam pojęcia dlaczego, ale racuszki kojarzą mi się mocno z zimą.Wczoraj rano mocno zapachniało mi cynamonem i powstały pełnoziarniste placuchy,Mi smakowały bardzo, a
Czarnawisienkaminut mamy aromatyczne, wilgotne i przepyszne babeczki na słodki walentynkowy prezent lub poczęstunek. Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Składniki: 1 jabłko pokrojone w kosteczkę 2 szklanki mąki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru brązowego ¾ szklanki cukru białego 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka tartej marchwi 1 szklanka rodzynek 1 szklanka oleju Przyprawy: 1 łyżka cynamonu
Kulinarne przygody Gatitymąki - 2 małe jajka - 180 g masła - 100 g cukru - szczypta soli - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie jest już gotowe do wylepiania formy. 2. masa z jabłek: 1 kg jabłek kwaskowatych, obieramy i kroimy na paseczki, mieszamy z 5 łyżkami cukru, cynamonem i opakowaniem cukru(...)waniliowego. Wykładamy na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego pieca na 15 minut i podpiekamy. 3. beza W tym czasie przygotowujemy bezę. - 3 białka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki cukru Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na podpieczone ciasto. 4. dżem jeżynowy Na wyłożoną bezę wykładamy dżem jeżynowy, i posypujemy kruszonką. 5. Kruszonka (mąka pszenna, cukier
SMYKWKUCHNINiesamowite połączenie kwaskowych jabłek i galaretki ze słodkim biszkoptem. Ciasto nie jest przymulające, dzięki dodaniu do masy wiśniowego smaku galaretek. Wierzch można posypać wzorkiem z kakao lub cukrem pudrem. Ja wybrałam cukier puder, choć kakao lepiej by kontrastowało z jasnym ciastem :) Przepis zmodyfikowałam, ponieważ brakowało mi sporo składników z oryginału, ale nie żałuję, bo wolę jasny biszkopt od ciemnego(...)Składniki na ciasto: 4 jajka 150 gramów cukru 6 łyżek oleju 1 i 1/3 szklanki mąki 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu Składniki na masę jabłkową: 1 litr musu jabłkowego domowej roboty lub 1 i 1/2 kg jabłek 3 czerwone galaretki, jeśli robimy masę z gotowego musu 2 czerwone galaretki, jeśli robimy masę z jabłek Białka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compieczemy na ruszcie. Jeśli nie macie blachy do pieczenia z rusztem, kładziemy ją na kratce piekarnika, najpierw piersiami do góry, a pod spód wkładamy brytfankę na tłuszcz. Pieczemy kaczkę w tej temperaturze przez 3,5 godziny i odwracamy ją po godzinie co kolejne 30 minut, smarując resztą mieszanki sosu sojowego i octu. UWAGA! Nie nakłuwamy kaczki podczas pieczenia – pieczemy(...)Podajemy od razu. Razem z kaczką można upiec w folii aluminiowej 3-4 buraczki, jadalne kasztany albo całe jabłka z wydrążonymi gniazdami nasiennymi – wkładamy je na kratkę po 1h pieczenia mięsa. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi, okraszonymi tłuszczem z kaczki. Do kaczki świetnie pasuje żurawina, czerwona kapusta, konfitura porzeczkowa, agrestowa lub CHUTNEY Z RABARBARU . Tłuszcz
Karo in the Kitchenczęści, każde z osobna rozwałkowujemy. Dwie części wykładamy do 2 blaszek (po 23×38 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Podpiekamy przez 12 – 15 min. w 170 st. C. składniki na masę jabłkową: 750 g jabłek 40 g masła ok. 1 – 2 łyżki cukru wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy(...)masłem i cukrem. Do utartych żółtek dodajemy mak, mód, olejek oraz proszek do pieczenia i całość chwilkę ucieramy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno. Do maku dodajemy bakalie, ubite białka i delikatnie mieszamy. Przekładamy na drugie podpieczone ciasto i przykrywamy ostatnią częścią surowego ciasta. Całość pieczemy w 170 st. C przez ok 30 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto
Domowy Smak Jedzenia