Składniki na ciasto:225 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli małe opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru125 g masła 6-8 łyżek zimnej wody Składniki na nadzienie:1 kg jabłek 3 łyżki cukru starta skórka z 1/2 cytryny szczypta tłuczonych goździków płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżki drobno pokruszonych biszkoptów Jest to jedno z tradycyjnych angielskich(...)pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier i przyprawy i chwilę poddusić, żeby jabłka puściły soki. Odstawić z ognia i wystudzić. Dodać pokruszone biszkopty, wymieszać. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać cukier waniliowy, sól , posiekane masło i zimną wodę. Szybko zagnieść ciasto. W dużym garnku przygotować łaźnię wodną. Garnek
Świat Ciastaśmietany kremówki 30% 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) 1 łyżka skórki otartej z cytryny Dodatkowo: ½ kg jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych) 1 łyżka cukru pudru do posypania Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i otartą skórkę z cytryny. Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie wkładamy do lodówki, na około(...)ciasto było na jej spodzie i bokach. Obrane jabłka kroimy w ząbki i układamy dość gęsto naokoło ciasta. Kremówkę, żółtka i jajko miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. Po około 3 minutach, dodajemy skórkę z cytryny, jeszcze raz mieszamy i zalewamy mieszaniną ciasto. Niebiański jabłecznik pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, około 45 – 50 minut
Smakowy Rajzwracając uwagę, aby nie zrobić tego za mocno) i trzymać na ogniu do zagotowania. Dodać starte jabłko i pozostałe bakalie (migdały zostawić na sam koniec do posypania). Zostawić do przestygnięcia, dodać posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Krok 2W misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi (napój roślinny, olej). Konsystencja powinna być dość mokra. Zmiksować dobrze
CoolinarniePLwierzchu, a miękkie i wilgotne w środku. Słodki cynamonowy smak z wyczuwalną nutą jabłek...Niebo w gębie! :-) No i robi się je błyskawicznie. Przepis na 18 muffin. Składniki "suche": 2 szklanki mąki (szklanka 250ml) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej lub mieszanki przypraw do grzanego(...) i olej) . Wszystko mieszamy do połączenia składników. Mokre skłaniki przelewamy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy z kostkami jabłek. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Muffiny przekładamy do papilotek lub silikonowych foremek i pieczemy przez ok.18-20 minut. Smacznego
kuchnia do kwadratuOstatnio sporo potraw robiłam z truskawkami, a mam przecież jeszcze mnóstwo pysznego rabarbaru... Tym razem przygotowałam tartę z przepisu Kasi . Doskonałe połączenie jabłek, rabarbaru i kruchego ciasta. Do tego ta kruszonka z chrupiących płatków owsianych... Nie jest mocno słodka, a dzięki owocom nie jest też sucha. Polecam! Ciasto: jajko, 150g masła lub margaryny, 300g mąki pszennej, 3 łyżki(...)ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wylepić dno i boki formy na tartę, nakłuć widelcem. Obciążyć np. ziarnami fasoli. Piec ok. 15min w temp. 180st. Masa owocowa: 1/2 kg jabłek, 1/2 kg rabarbaru, 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków, czubata łyżka mąki pszennej, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka cynamonu. Jabłka obrać
Z miłości do słodkościkażde podniebienie. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Poncz: 100 ml mocnej herbaty czarnej, 1/2 kieliszka rumu, Masa jabłkowa: 80 dag jabłek, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń w syropie, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany(...)stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Poncz: Herbatę mieszam z rumem. Ponczem nasączam przestudzony biszkopt. 3. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki. Owoce przekładam do garnka. Wlewam odrobinę wody. Duszę ma małym ogniu
Tradycyjna kuchnia Kasibłonnik i zdrowsze dzięki temu, że do jego przygotowania nie używa się tłuszczu. Jest tak banalnie proste, że jego pieczenie można zlecić nawet dzieciom. Na sporą blachę, moja ma ok. 35 cm na 28 cm, potrzeba: - 6 dużych jabłek - 1 lub 1,5 szklankę pokrojonych bakalii (mieszamy to, co mamy i lubimy) - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru(...)pieczenia - tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy Pierwszą czynnością , jaką wykonuję, jest przygotowanie blaszki, głównie dlatego, że bardzo tego nie lubię ;) Bakalie kroję, jeżeli używam migdałów sparzam je i obieram ze skórki. Zawsze staram się używać różnych orzechów i rodzynek, reszta, wg aktualnych zasobów spiżarki, figi, daktyle, suszone gruszki, morele itd. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka
I tu będę miała takie terozwałkowujemy na wymiary formy i układamy na dno (jeśli wystarczy Wam ciasta można też lekko wyłożyć ciasto na bokach formy). Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15-20 minut w 180*C. W tym czasie przygotowujemy jabłka. ~1,5 kg ulubionego rodzaju jabłek ~łyżeczka cynamonu ew. cukier, jeśli macie kwaśne jabłka Jabłka obieramy i kroimy(...)mniej-więcej równej długości. Wyjmujemy podpieczony spód z piekarnika, wykładamy na niego jabłka. Na jabłkach robimy kratkę: najpierw układamy paski na długości naszej blachy, następnie na szerokości, przeplatając je z paskami ułożonymi pionowo. Lekko sklejamy paski. Wkładamy przygotowane ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut (do zarumienienia się wierzchu). Smacznego! :) Wpis dodaję do akcji
chili & sugarUwielbiam kaczkę z jabłkami. Idealnie soczyste mięso, które przesiąknęło delikatną słodyczą z owoców. Czasami jednak nie chcemy piec lub nie mamy całej kaczki. Na szczęście podobny efekt możemy osiągnąć używając tylko piersi, które udusimy w jabłkach z dodatkiem żurawiny. Jeszcze tylko nutka miodu i tymianku i mamy wyśmienity obiad, który ucieszy nawet wybredne podniebienia
Milion Smakówodstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy formę o średnicy 26 cm, wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy, staramy się jak najmniej podsypywać mąką. Przekładamy do formy. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i układamy blisko siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie na około 20 minut, do napuszenia się. Kruszonka(...)mąki 100 g cukru 100 g roztopionego masła 50 g rodzynek Składniki łączymy ze sobą a następnie rozkruszamy po jabłkach. Na kruszonkę rozrzucamy namoczone wcześniej w gorącej wodzie rodzynki. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 45-50 minut, do zarumienienia się. The post Szarlotka z Kruszonką na Drożdżowym Spodzie appeared first on Made
Made By Mom And SonPyszne ciasto połączone z miksem owoców - śliwek, jabłek i brzoskwiń zalanych puszystą pianką to smak nadchodzącego lata... Ciasto: 4 szklanki mąki 5 jajek 3 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny ewentualnie 1 łyżka śmietny Piana: 5 białek 3/4 szkl cukru 1 kisiel ( proszek) Dowolne owoce jabłka, śliwki(...)większą). Większą wykładamy na blaszkę i podpiekamy ok 15 min, mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Owoce np. jabłka , śliwki pokroić w mniejsze kawałki, rozłożyć na podpieczonym cieście, zalać ubitą pianą z białek , na wierzch porwać lub zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec ok 45 min w 180 - 200 stopni
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSKLADNIKI: -1 szkl. Maki -2 jaja -3/4 szkl. Cukru + troche cukru do posypania owocow -5 dag margaryny -1 lyzeczka proszku do pieczenia -2 jablka lub 2 banany ( możemy zrobic 1 polowe babeczek z jabłkami a druga z bananami, wtedy uzyjmy 1 jablko i 1 banana) -cukier puder do posypania ( nie koniecznie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Owoce obrac, pokroic w drobne(...)czastki, posypac cukrem ( jeżeli uzywamy jabłek, możemy posypac również cynamonem). Polowe porcji margaryny roztopic. Zoltka utrzec z cukrem, dodac przestudzona margaryne. Do zoltek z cukrem dodac proszek do pieczenia i make, dokladnie wymieszac. Jeżeli ciasto jest zbyt geste, dolewamy wody. Bialka ubic na sztywna piane, delikatnie polaczyc z ciastem. Foremke natłuszczamy 2 czescia margaryny ( ja mam metalowa forme
PychaDaniaDawno nie piekłam żadnego mięsa, więc pora nadrobić zaległości :) Szynkę w tej wersji wykorzystałam do obiadu a to co zostało posłużyło jako wędlina na kanapki. Składniki: - 1 kg szynki - 1 jabłko - 1 cebula - 1/2 szklanki oleju - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka pieprzu czarnego - garść majeranku Przygotowanie: Szynkę nacieramy przyprawami, obkładamy plasterkami cebuli oraz jabłka. Całość zawijamy w folię(...)zostawiamy na noc. Zamarynowaną szynkę pieczemy w 160 C przez około 2 godziny
Zainspirowana w kuchniłyżki lemon curd - 2 żółtka -120 g cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia + mąka do podsypywania Ciasto szybko zagnieść, włożyć w folię i schłodzić przez 20 minut w zamrażarce. Ciastem schłodzonym wylep formę, pozostawiając 1/5 część na wierzch ciasta. - 6 jabłek o kwaśnym smaku - 3 łyżki cukru brązowego - 2 łyżki lemon curd Jabłka obierz(...)pokrój na równe plasterki. Na schłodzone i wyłożone w formie ciasto, wyłóż krem lemon curd, posmaruj nim całą powierzchnię równo. Ułóż plasterki jabłek wymieszane z cukrem. Na wierzch poukładaj po kawałeczku ciasta. Ciasto pieczemy w nagrzanym piecu przez 55 minut w temp. 200 stopni C. Na ostanie 10 minut włączyłam termoobieg. Smacznego! Zapraszam na mojego Fanpage na Facebooku
SMYKWKUCHNIJeżeli lubisz jabłka z dodatkiem cynamonu, a do tego cudownie kruche ciasto, jest to propozycja dla Ciebie :) Do pieczenia wykorzystałam formę do muffinów, wysmarowałam ją tłuszczem i posypałam bułką tartą, dzięki temu babeczki po upieczeniu pięknie wyskakiwały z formy do moich dłoni. Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym Składniki: 1,5 szklanki mąki 100g margaryny 2 żółtka 5 łyżek cukru(...)wypełniły dno i boki - ciasto posypać odrobiną mąki ziemniaczanej i nałożyć dwie dość pełne łyżeczki jabłek - z reszty ciasta wyciąć mniejsze krążki, zakryć nimi górę babeczek dość mocno przyciskając brzegi, żeby się skleiły, a środek babeczki lekko wybrzuszył - piec w temperaturze około 200 stopni przez 25-30 minut Taką babeczkę można zjeść na ciepło, próbowałam - smakuje genialnie
Smakołyki Bereniki