przyciskać do dna jabłka ze skórką podzielic na ćwiartki i pokroić je w talarki, na kruszonce gęsto poukładac i posypać cynamonem i cukrem na jabłka rozsypać resztę kruszonki ale bez ubijania piec w 200C około 30 minut i z formy wyjąć jak będzie wystudzona dnem do góry tarta "paryska" jest krucha, chrupiąca i można do niej użyć różne
W Mojej Kuchni Lubięskórką, posypać cukrem 3 łyżki ciasto piec w 200C około 45 minut i z blaszki wyjąć jak będzie wystudzone ciasto jest wilgotne od soku pieczonych papierówek................SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni Lubiępodsypując mąką. Posmarować masłem, obsypać cukrem z cynamonem. Pokroić na niezbyt szerokie paski. Na blacie układać w wieżę na przemian ciasto i plasterki jabłek. Ułożyć poziomo w wyłożonej papiere do pieczenia keksówce. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować mlekiem. Piec w 180 st. C. przez 40 minut. Ostudzić w formie. Smacznego! Po zabieganym weekendzie dzisiaj
Pożeraczka, czyli raz adobrzedojrzewania. Miąższ ma zabarwienie pomarańczowe, jest bardzo miękki ,kremowy ,ale mało słodki. Pyszne są smażone na maśle czy zapiekane. Tubylcy podają je pieczone w ziołach. Ja proponuję zapiekane z jabłkami. Jeżeli traficie na czerwone banany ,które są twarde ,to znaczy ,że są niedojrzałe. Należy je odłożyć na tydzień ,dwa ,aż skórka stanie się
Kulinarny karnet ChristopheraJakiś czas temu, w małej knajpce za Przewięzią, specjalizującej się w daniach regionalnych, znalazłem w karcie „Kakory”. Dowiedziałem się, że jest to danie litewskie – pieczone lub smażone w głębokim oleju pierogi z ciasta drożdżowego, wypełnione soczewicą, regionalnie zwane także „soczewiakami”. Brzmiało to interesująco, jednak bardzo się rozczarowałem. Były zbyt suche i praktycznie bez smaku. Nie mogłem uwierzyć(...)Litwini jedzą coś tak niedobrego:) Postanowiłem więc sam spróbować przyrządzić soczewiaki. Znalazłem kilka różnych przepisów w Internecie i trochę poeksperymentowałem. Zdecydowałem się na wersję pieczoną, a do farszu dodałem marchewkę i jabłko, co znacznie poprawiło jego smak. Jest przy tym daniu trochę roboty, ale było warto! Czytaj dalej
Gotuj z Misiemuwielbiam od zawsze . Spróbujcie, a ciasteczka zagoszczą u Was na zawsze. CIASTECZKA Z JABŁKAMI SKŁADNIKI: 2 kostki tłuszczu(ja używam 1 kostkę "kasi" i 1 kostkę masła) 1 kg mąki 2 kwaśne śmietany najlepiej kremówki, ale może być też 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli WYKONANIE: Tłuszcz, mąkę, proszek posiekać, dodać śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto odstawić(...)lodówki przynajmniej na dwie godziny, ja zostawiam na całą noc. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć kwadraty na środek położyć jabłko( ja latem używam antonówek, jesienią szarych renet-powinny być kwaskowe). Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni na złoty kolor. Ciasteczka polewam cytrynowym lukrem(sok cytryny i cukier puder). SMACZNEGO
Kuchnia Beatyczasem zostaje . Nie mieści mi się we foremce i wtedy je zamrażam. Czeka na odpowiedni moment ...Taki jak dziś :) Na podpieczone ciasto rozsmarowałam szklankę przesmażonych jabłek i ułożyłam kilka pokrojonych truskawek. Ciasto przed pieczeniem nakłułam widelcem. Na wierzch rozłożyłam resztę cienko rozwałkowanego ciasta. Piekłam w prodiżu w foremce 24 cm średnicy przez prawie godzinę
Proste Potrawyszybko zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na 2 równe części, z których uformować kule. Oba kawałki rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na 2 równe okręgi. Wstawić na 30 minut do lodówki. Nadzienie: 6 jabłek (najlepiej słodko-winnych) 4 łyżki cukru trzcinowego 1-2 płaskie łyżeczki cynamonu garść suszonej żurawiny Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne(...)brzegi ciasta staną się złote. (Można je również posmarować roztrzepanym żółtkiem przed pieczeniem dla lepszego efektu). Gotową tartę wyjąć z piekarnika i zostawić do przestudzenia. Do tarty świetnie pasuje również dżem morelowy, wtedy należy posmarować nim spód ciasta, a następnie wyłożyć na niego cząstki jabłek
Food Squarezrobiłam pomieszałam owoce, które akurat miałam w domu: rabarbar, jabłka i nektarynki. Wyszło pysznie, budyniowo, owocowo i co najważniejsze, błyskawicznie. Składniki: kruche ciasto: 450 g mąki pszennej 150 g cukru 3 żółtka 250 g margaryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia łyżka(...)bardzo zimnej wody budyń: 3 budynie śmietankowe bez cukru 1 l mleka 5 łyżek cukru dodatkowo: około 500 g owoców: rabarbar, jabłka, nektarynki, lub dowolne inne jakie lubicie Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekaną zimną margarynę, żółtka, cukier oraz łyżkę bardzo zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto kruche, dzielimy je na 2 części
na moim stole...Składniki na biszkopt kakaowy : 6 jajek 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa : 1 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe Masa budyniowa : 0,5 litra mleka 4 łyżki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 2 żółtka 3 łyżki masła Polewa: 1.5 tabliczki czekolady 2 łyżki mleka(...)cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel Dodać kakao i mąkę z proszkiem , wszystkie składniki dobrze wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach dodać 1/2 szklanki cukru , cukier waniliowy , 1 łyżkę cynamonu , jabłka smażyć aż zmiękną. Dodać
Sama słodycz i szczypta chiliNajlepiej podzielić ciasto na dwie części. Rozwałkowane kroimy przy użyciu szklanki z ostrym brzegiem . W każdym kole jak w pierogu zamykamy kawałek jabłka i odkładamy na wytłuszczoną blachę w odstępach, bo ciastka podrosną podczas pieczenia. Przygotowuję z jednej porcji 2 blachy ciastek. Kiedy zaczynam przygotowywać drugą blachę, włączam już piekarnik i rozgrzewam(...)cukrem pudrem. To już wszystko. Proste, ładne i smaczne - czego chcieć więcej? Spróbujcie, okazuje się, że nie tylko dziewczynki lubią piec ciacha! Szczególnie, kiedy są to małe złote księżyce wschodzące prosto do roześmianych ust. #ciastka #zdrożdżami #zdziećmi #jabłka
I tu będę miała takie tesiebie dodałam migdały i posypałam grubym cukrem. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1,5 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki oleju 2 kwaskowe jabłka 3/4 szklanki płatków migdałowych Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po trochu cukier, następnie po jednym żółtku. Mąkę, cynamon, proszek(...)sodę przesypujemy przez sito, mieszamy i dodajemy do masy, na samym końcu dolewamy olej. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki lub w ósemki. Dodajemy do ciasta wraz z płatkami (płatków trochę zostawiamy do posypania na górę) , mieszamy wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy płatkami, ja posypałam jeszcze grubym cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Pelusiowa Kuchniawymieszaj do połączenia składników. Łyżką nakładaj masę do papilotek, następnie do każdej z babeczki włóż po jedenj truskawce, może być czereśnia, mogą być borówki, jabłka itd...Na koniec posyp kruszonką ..i do piekarnika! Piec około pół godziny do max 40 minut w nie więcej niż 200 stopni ! Zimne posyp cukrem pudrem, smacznego. To się robi naprawdę szybko
Z Kuchni Do Kuchnikażdą okazję - sernik i szarlotka. Pomysł na kolejną wersję szarlotki zrodził się niedawno przy okazji Wielkanocy i postanowiłam go w końcu zrealizować. Mamy serniki pieczone i te na zimno, a ciasta z jabłkami głównie występują w tej pierwszej wersji. Ta propozycja jest trochę inna, lekka i świeża, w sam raz na wiosnę :) Wiosenna szarlotka z budyniem(...)szklanki cukru 1/4 szklanki mąki orkiszowej i gryczanej, pół na pół 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 czubata łyżeczka karobu w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier i ubijać przez chwilę. Po kolei, ciągle ubijając, dodawać po jednym żółtku, a następnie łyżkę oleju. Na koniec dodać wymieszane mąki
FitKotjednak kilka zmian. Tortownica o średnicy 26 cm. Biszkopt cynamonowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa karmelowo - waniliowa: ok 1 kg jabłek 4 łyżki cukru 5-6 łyżek soku jabłkowego 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki budyniu waniliowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki(...)proszkiem do pieczenia, kakao oraz cynamonem. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko wystygnie zdejmujemy z niego papier i układamy na blasze/paterze. Przygotowujemy masę. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. W garnku roztopić 4 łyżki cukru. Karmel podlać sokiem jabłkowym
My simple kitchen