całe jajka. Bardzo smaczne i mięciutkie, zachęcam do spróbowania! 2 szklanki maki 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 3 jabłka cynamon kardamon (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki suche wymieszać. Składniki mokre również wymieszać i dodać do składników suchych. Wymieszać niezbyt dokładnie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Posypać szczyptą cynamonu i kardamonu, a następnie połączyć z ciastem. Foremki na muffinki napełniać do 3/4 wysokości. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Tak mi smakuje... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepieczenia, 2 łyżki śmietany 12%, mleko. Żółtka wbić do szklanki, dolać mleka do 2/3 jej wysokości. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier, posiekaną margarynę, żółtka z mlekiem oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, podzielić je na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na nie natłuszczoną blaszkę o wym. 23x33cm. Dodatkowo: szklanka płatków kukurydzianych, 10 średnich jabłek(...)Jabłka obrać, pokroić w plasterki i ułożyć ciasno na cieście. Posypać cukrem cynamonowym. Rozwałkować 2 część ciasta, wyłożyć na jabłka. Białka ubić na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru. Rozsmarować na cieście. Piec około 50minut w temp 170-180st. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem. * można użyć zwykłego cukru zmieszanego
Z miłości do słodkościbutelka jasnego piwa (330ml) 0,5 kubka mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,75 kg schabu bez kości sól pieprz 2 torebki kaszy jaglanej 2 jabłka 2 łyżki cukru 2 łyżki masła olej rzepakowy kolendra tymianek Przygotowanie: schab myjemy, osuszamy, kroimy na kotleciki, rozbijamy, możemy także przekroić(...)najlepiej na noc kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu przygotowujemy ciasto- mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, wbijamy jajko, dokładnie mieszamy, dolewamy piwo, tak aby ciasto miało konsystencję śmietany na patelnię wylewamy olej, podgrzewamy, na gorącym smażymy obtoczone w cieście kotlety jabłka myjemy, kroimy w kosteczki, podsmażamy na maśle z cukrem, doprawiamy tymiankiem i kolendrą, dorzucamy ugotowaną kaszę
Luźna Kuchniawłoskie + 1/4 rodzynki) 3 całe jajka 2 szkl mąki szczypta soli 1 szklanka cukru 1 płatka łyżeczka proszku do pieczenia 1 plaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta c ynamonu Polewa: 100g płatków migdałów 1 puszka kajmaku (wykorzystałam połowę) Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Rodzynki chwile(...)moczymy, odciskamy z wody. W misce mieszamy jabłka, bakalie, cukier i cynamon. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie do jabłek z bakaliami dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest bardzo gęste, i to jest prawidłowe. Pieczemy w temp
Walijskie PichcenieBlacha 22cm x 33cm Przepis podpatrzyłam u Arabeski . Składniki: Kruche ciasto: 500g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 200g cukru 200g zimnego masła (lub margaryny) opakowanie (16g) cukru waniliowego 5 żółtek 2-3 łyżki gęstej śmietany Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek kilka łyżek cukru Pianka budyniowa: 5 białek 2 opakowania budyniu śmietankowego ( takie na pół litra mleka) 1/2 litra(...)ubijamy. Na koniec białka miksujemy z budyniem, aż powstanie jednolita masa. Na wyłożoną papierem blachę, wykładamy rozwałkowane ciasto z lodówki. Następnie jabłka, a na nie piankę budyniową. Wierzch posypujemy, startym na tarce jarzynowej, ciastem z zamrażalnika. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. DOBRE RADY (tak na koniec) : Im bardziej zmrożone ciasto, tym lepiej będzie się tarło
Czerwona Porzeczkacukru pudru 150 ml oleju 200 g drobno startej marchewki 50 g orzechów włoskich 100 g drobno pokrojonego jabłka 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 150 g kremowego serka 50 g miękkiego masła 100 g cukru pudru orzechy włoskie do dekoracji(...)dalej ubijać aż masa będzie puszysta i gładka. Nadal ubijając, cienkim strumieniem, wlewać olej. Do masy jajecznej dodać startą marchewkę, kawałki jabłka, orzechy i wiórki kokosowe, wmieszać do masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cynamon i sól. Przesypać do miski z masą i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach
Domowa cukiernia Ewyinną okazję. *przepis własny (kombinacja wielu domowych wypieków) Składniki: 1/2 szklanki niebieskiego maku 1/2 jabłka (średnie, soczyste) 4 całe jajka klasy M 1 czubata łyżka krupczatki 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka budyniu śmietankowego 1/2 kostki masła 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie cukier puder do posypania Przygotowanie: Roztapiamy pół kostki masła i odstawiamy do ostygnięcia(...)dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz łyżkę krupczatki, cały czas miksujemy. Do naszej masy wsypujemy 1/2 szklanki niebieskiego maku, miksujemy. Na koniec dodajemy roztopione (przestudzone) masło, miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników. Ciasto wykładamy do posmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Jabłko kroimy na kosteczkę. Wciskamy kawałki jabłka w ciasto w dowolny sposób. Po czym
Słodkie okruszkiwarzywami i sosem chili, zapiekany bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem, jalapeno i granatem czy wspaniał zupa rybna z markelą, mulami i kuskusem! Dania mięsne, rybne i wegetariańskie! Ryby, mięsa, makarony, ryże, kasze - wybór jest niesamowity! Dochodzimy
Plate of Joydługości kawałków jabłek. Na jedną połówkę koła kłaść kawałek jabłka i przykryć drugą połową, nie sklejać boków tylko lekko docisnąć z góry do jabłka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temp. 190 stopni C bez termoobiegu lub w 170 stopniach z funkcją termoobiegu .Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem. Ten przepis
Maślane ciasteczkomomentu zgęstnienia piany. Garnek zdjąć z pary, dodać mąkę, kilka kropel aromatu, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać delikatnie i dokładnie, wrzucić obrane pokrojone jabłka. Wyłożyć do formy posmarowanej oliwą i piec w temperaturze 150 stopni około ½ godziny
Tradycyjna KuchniaSkładniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę o średnicy około 30 cm. Smarujemy je konfiturą z fig a na wierzchu układamy obrane i pokrojone jabłka. Posypujemy je cynamonem i płatkami migdałów. Pieczemy około 30 minut w 190 stopniach. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blogspód nienaruszony. W miseczce mieszamy płatki migdałowe, żurawinę, rodzynki i cynamon. Nakładamy mieszankę do jabłek łyżeczką, a na wierzch nakładamy masło. Naokoło wbijamy do jabłka goździki. Wkładamy do kuchenki mikrofalowej i pieczemy ok 3 minuty na dużej mocy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPodpiekamy na średnim poziomie piekarnika przez 10 minut. Mieszamy jajka ze śmietaną i cukrem. Na ciasto wykładamy gruszki i zalewamy masa jajeczną. Pieczemy około 50 minut. Smacznego! Wersja z jabłkami też pyszna
Humanistka w kuchnismażymy na drugiej stronie. Patelnie ze wszystkim, co na niej zostało, odstawiamy.Dno naczynia smarujemy masłem. Wykładamy skórki pomarańczy, kawałek imbiru, dwa ząbki czosnku, kaczkę i całe jabłko, podlewamy białym winem i pod przykryciem pieczemy ok 1-1,5h w 180 stopniach; do miękkości. W międzyczasie podlewamy kaczkę tłuszczem z dna brytfanki. W ostatnim etapie, ściągamy przykrycie obkładamy kaczkę plastrami pomarańczy
BaRepasprzyciskać do dna jabłka ze skórką podzielic na ćwiartki i pokroić je w talarki, na kruszonce gęsto poukładac i posypać cynamonem i cukrem na jabłka rozsypać resztę kruszonki ale bez ubijania piec w 200C około 30 minut i z formy wyjąć jak będzie wystudzona dnem do góry tarta "paryska" jest krucha, chrupiąca i można do niej użyć różne
W Mojej Kuchni Lubięskórką, posypać cukrem 3 łyżki ciasto piec w 200C około 45 minut i z blaszki wyjąć jak będzie wystudzone ciasto jest wilgotne od soku pieczonych papierówek................SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni Lubiępodsypując mąką. Posmarować masłem, obsypać cukrem z cynamonem. Pokroić na niezbyt szerokie paski. Na blacie układać w wieżę na przemian ciasto i plasterki jabłek. Ułożyć poziomo w wyłożonej papiere do pieczenia keksówce. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować mlekiem. Piec w 180 st. C. przez 40 minut. Ostudzić w formie. Smacznego! Po zabieganym weekendzie dzisiaj
Pożeraczka, czyli raz adobrzedojrzewania. Miąższ ma zabarwienie pomarańczowe, jest bardzo miękki ,kremowy ,ale mało słodki. Pyszne są smażone na maśle czy zapiekane. Tubylcy podają je pieczone w ziołach. Ja proponuję zapiekane z jabłkami. Jeżeli traficie na czerwone banany ,które są twarde ,to znaczy ,że są niedojrzałe. Należy je odłożyć na tydzień ,dwa ,aż skórka stanie się
Kulinarny karnet ChristopheraJakiś czas temu, w małej knajpce za Przewięzią, specjalizującej się w daniach regionalnych, znalazłem w karcie „Kakory”. Dowiedziałem się, że jest to danie litewskie – pieczone lub smażone w głębokim oleju pierogi z ciasta drożdżowego, wypełnione soczewicą, regionalnie zwane także „soczewiakami”. Brzmiało to interesująco, jednak bardzo się rozczarowałem. Były zbyt suche i praktycznie bez smaku. Nie mogłem uwierzyć(...)Litwini jedzą coś tak niedobrego:) Postanowiłem więc sam spróbować przyrządzić soczewiaki. Znalazłem kilka różnych przepisów w Internecie i trochę poeksperymentowałem. Zdecydowałem się na wersję pieczoną, a do farszu dodałem marchewkę i jabłko, co znacznie poprawiło jego smak. Jest przy tym daniu trochę roboty, ale było warto! Czytaj dalej
Gotuj z Misiem