nadzienia Składniki na spód: 200g mąki pszennej 100g masła (zimnego) 50g cukru jajko szczypta soli Składniki na nadzienie: 300g jogurtu naturalnego 100g cukru 50g mąki pszennej 3 jajka 2 jabłka (najlepiej szara reneta) szklanka jeżyn Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki (poza jajkiem) zagnieść na jednolitą masę, pod koniec dodać jajko i ponownie zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej(...)minut w temperaturze 180 stopni. Wykonanie nadzienia: Cukier, mąkę, jajka i jogurt zmiksować i wylać na podpieczony spód tarty. Na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone na plasterki, a między nimi poukładać jeżyny. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Całość ma się przyrumienić (także masa jogurtowa). Przepis pochodzi z książki "Alfabet ciast" Zofii Różyckiej
Mania Wypiekaniaszklanki), 1 jajko, 10g cukru waniliowego, 72g cukru pudru ( niecałe pół szklanki), 125g zimnej margaryny, 3g proszku do pieczenia (1 łyżeczka). Ponadto: 1 budyń waniliowy bez cukru, 2 czubate łyżki cukru, 0,5l mleka, 710g obranych i oczyszczonych jabłek, łyżka soku z cytryny, płaska łyżka cynamonu, cukier puder, masło lub margaryna do wysmarowania blachy. Przygotowanie: Ciasto: Margarynę pokroić(...)budyń zgodnie z opisem na opakowaniu ( 0,5 l mleka + 2 czubate łyżki cukru). Gorący budyń wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch wyłożyć drugą połowę ciasta. Aby sobie ułatwić rozprowadzanie najlepiej jest uciąć sobie kawałek papieru do pieczenia i na nim rozwałkować ciasto. Odwrócić papier, ciastem do budyniu i powoli odklejać je i kłaść na wierzch
W kuchni u Monikipieczenia; szczypta soli; Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy i sól przesiać na stolnicę lub do miski, dodać margarynę i dobrze posiekać ze sypkimi składnikami, a następnie rozetrzeć w palcach. Dodać żółtka i śmietanę, zarobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Jabłka(...)pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, na spód formy wyłożyć połowę ciasta kruchego. Na ciasto kruche rozsmarować warstwę wystudzonych jabłek, jabłka posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyć białe ciasto biszkoptowe, delikatnie je rozsmarować. Na białe ciasto kupkami wyłożyć ciasto kakaowe
In my kitchenokoło 15 małych babeczek. Polecam! ;) Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła 1/3 szklanki cukru 2 żółtka łyżka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli Masa Jabłkowa: 1kg jabłek cukier Dodatkowo: tłuszcz do posmarowania foremek (margaryna/ masło) cukier puder do posypania Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, umieszczamy w rondelku i dusimy(...)jabłek) i dusimy jeszcze trochę. Zdejmujemy z gazu i studzimy. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez około pół godziny. Foremki smarujemy dokładnie tłuszczem i wykładamy w nie ciasto, dopasowując je do kształtu foremki. Następnie na ciasto kładziemy masę jabłkową. Na wierzch babeczek układamy kratkę zrobioną z małych wałeczków z ciasta. Pieczemy
Czerwona Porzeczkanadmiaru soli) 1 szklanka mąki 1 szklanka oleju 2 jajka 3 łyżki dżemu (najlepiej domowego) 1 łyżka kakao 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki domowego cukru waniliowego (przepis tutaj ) NADZIENIE: 1,5 kg jabłek i 2-3 łyżki cukru lub 1 litr gotowego jabłkowego musu 1 galaretka cytrynowa MASA BUDYNIOWA: 0,5 litra mleka 1 niepełna szklanka(...)ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy całość do nagrzanego do 160-170 stopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło, studzimy. Nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i smażymy około
Rozpustne gotowanieSKŁADNIKI: (wyszło mi 20 szt) 2 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 jajka 1/2 szkl oleju 1/2 szkl mleka 1/2 szkl jogurtu naturalnego (można pominąć i dać po prostu 1 szkl mleka) 2 szklanki jabłek pokrojonych w drobną kosteczkę 100 g posiekanej czekolady (dla mnie najlepsza jest z orzechami(...)jajka, olej, mleko i jogurt. Całość wlać do miski ze składnikami suchymi, wymieszać. 3. Dodać jabłka i czekoladę, wymieszać dokładnie. 4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem (lub 190*C bez termoobiegu) i piec ok 25-30 min. Wystudzić. Nie mogłam się powstrzymać i jedną zjadłam na gorąco prosto
Kto ugości moich gości?para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Już dawno nie piekłam żadnego ciasta z innymi owocami niż jabłka, a zapasów do wypieków mam sporo, więc czas najwyższy uszczknąć trochę tych mrożonek. W jednej z kolorowych gazet „przyślij przepis” znalazłam przepis na ciasto z wiśniami(...)kruszonką. Postanowiłam upiec to ciasto, lecz zamiast wiśni dałam do ciasta mrożone truskawki. Trochę mnie przeraziła ilość proszku do pieczenia w oryginalnym przepisie. Ja zredukowałam do jednej łyżeczki i dałam też sodę oczyszczoną. Ciasto wyszło niesamowicie delikatne i lekko wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Polecam :-) Przepis na dużą tortownicę ciasta : 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na słodko lub wytrawniemąki 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z połowy cytryny 3 żółtka 10 dag masła 6 łyżek mleka 4-5 jabłek cynamon Beza: 3 białka 150 g cukru Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Masło ubijamy z cukrem i cukrem(...)białości. Następnie dodajemy żółtka i skórkę z cytryny. Mieszamy. Wsypujemy mąkę, budyń waniliowy i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno wyjść gęste, ale jednolite. Ciasto rozsmarowujemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Na wierzchu układamy ciasno jabłka, wciskając je w ciasto. Jabłka posypujemy cynamonem. Tortownicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
My simple kitchenUltra szybkie i pyszne muffiny, które nie pójdą w boczki! :))) Składniki: - 3 duże jabłka - 2-3 marchewki - pół żółtej cukinii - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 miarki odżywki białkowej (u mnie ciastko z kremem) - 3 białka jaj - ok. 2 szklanki wody - 2 łyżki obrębów owsianych - 2 łyżki siemienia lnianego złotego - 2 łyżki mąki kokosowej Do dzieła: Pokrojone jabłka, marchew i cukinię miksujemy partiami na gładki mus dolewając szklankę wody. Później łączymy z pozostałymi składnikami i wodą, mieszamy i pakujemy do papilotek! :) Pieczemy około 30 min w temp. 180'C Możecie przed wstawieniem do piekarnika posypać muffiny wiórkami kokosowymi! :) Smacznego RECIPE IN ENGLISH Ultra fast and delicious muffins, witch you can eat without any worries about
Spektrum Smakurozgotowana) 1/2 szkl mleka 1 jabłko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej (może być pełnoziarnista) szczypta sody lub proszku do pieczenia 1 płaska łyżka cukru (u mnie brązowy) 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia 1. Jabłko zetrzeć na tartce na drobnych oczkach lub zmiksować w malakserze, dodać mleko i kaszę (zimną) i ponownie zmiksować lub zblendować. Dodać obie
Kto ugości moich gości?Składniki na ciasto:1 kg jabłek 180 g cukru 7 łyżek cukru do piany z białek 1 kostka margaryny 220 g mąki 100 g wiórków kokosowych 8 jajek 1 małe opak. cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki kakao Składniki na polewę chałwową:200g chałwy kakaowo-waniliowej 2 łyżki cukru 10 g margaryny 4 łyżki mleka(...)Przed końcem ubijania dodać 7 łyżek cukru i wiórki kokosowe. Kokosową pianę wyłożyć na ciasto kakaowe (fot.2). Następnie delikatnie ułożyć odciśnięte jabłka wymieszane z cukrem waniliowym (fot.3). A na koniec całość przykryć ostatnią warstwą białego ciasta (fot.4). Piec około 50 minut w temp. 180°C. Po wystygnięciu ciasto udekorować polewą chałwową. Aby ją przygotować należy margarynę, 2 łyżki mleka
Świat CiastaCiasto: 500 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 125 ml gęstej śmietany, 200 g cukru pudru, 4 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, kilka kropel esencji waniliowej Nadzienie: 2 kg jabłek – szara reneta, 100 g cukru, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 1 – 1,5 łyżki mielonego cynamonu, cukier puder do posypania upieczonego ciasta(...)część ciasta rozwałkować i ułożyć na dnie formy ( 34 X 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość formy. Ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim jabłka, przykryć ciastem, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 30 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posypać
królestwo garów25x35cm) Ciasto: 1 margaryna (u mnie Kasia) 1 szkl cukru 2 jajka 50 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Budyń: 2 budynie śmietankowe 3 szkl mleka 4 łyżki cukru Ponadto: 4-5 dużych słodkich jabłek cukier puder do posypania 1. Margarynę zmiksować z jajkami i cukrem. Dodać sypkie składniki i rękami zagnieść ciasto. Podzielić(...)szkl mleka budynie. Zagotować. Gorący wylać na jabłka. 4. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta. Szczypać po kawałku i układać na wierzchu. Zamiast tego można je zetrzeć na tartce, ale wtedy musiałoby troszkę dłużej się chłodzić. 5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i piec ok 50 minut. Po wystudzeniu wstawić do lodówki (najlepiej na całą
Kto ugości moich gości?można oczywiście użyc jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie ok. 1,2 kg jabłek ) 50 g cukru cynamon Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej 100 g cukru 200 g masła paczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko i żółtko Krem: 25 g mielonych orzechów włoskich 25 g cukru 25 g masła(...)przepisie tak nie ma , ale ja podpiekłam na złoty kolor spód tarty ) Składniki kremu ucieramy na masę i wykładamy na ciasto, posypujemy tarta bułką . Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem . Układamy na kremie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 45 min. W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje. Dodajemy mąkę
Słodkości i nie tylkoDziś bardzo lekkie i smaczne danie. Niby nic takiego, tylko ryba i puree... ale smak jest naprawdę nietuzinkowy. Delikatny pstrąg pieczony w całości z mnóstwem pyszności w "brzuszku" :) A do tego pure z jabłek i selera z nutą chrzanu. Pyszności! :) SKŁADNIKI rozmarynowo-lawendowy pstrąg 4 pstrągi 1 cytryna 4 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka suszonej lawendy(...)spory korzeń selera ( jabłka i seler powinny być w stosunku 1:2) 2 duże jabłka 1 łyżeczka chrzanu lub wasabi 1-2 łyżki śmietany 1 jajko sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pstrągi dokładnie umyć i osuszyć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pstrągi natrzec solą z obu stron i ułożyć na papierze. Do brzuszka każdej ryby włożyć : gałązkę rozmarynu, rozgnieciony
DefinicjaSmaku