Smakowity i orzeźwiający jabłecznik bez pieczenia, świetnie sprawdza się w upalne dni. Wystarczy odrobinę chęci, kilka prostych składników oraz jabłka i możemy rozkoszować się jego wybornym smakiem. Zamiast bitej śmietany, ciasto możemy podać z lodami waniliowymi. składniki na tortownicę 23 cm 1,5 szklanki bułki tartej 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 10- 12 średnich jabłek ( najlepiej(...)szklanki wody, jabłka smażymy do miękkości od czasu do czasu mieszając ( należy uważać żeby się nie przypaliły). Gdy jabłka będą już miękkie wsypujemy cynamon i jeszcze raz wszystko mieszamy. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy bułkę tartą z masłem i cukrem pudrem, całość dokładnie rozprowadzamy po całej tortownicy lekko dociskając łyżką. Na spodzie z bułki tartej układamy
Smakowite Daniaszklanki mąki tortowej 250g margaryny 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (na 1 kg mąki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 2 łyżki bułki tartej 1 słoik o pojemności 750 ml musu jabłkowego 3 jabłka 2 budynie waniliowe (ewentualnie śmietankowe) 750 ml mleka do przygotowania budyniu Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem(...)lodówki, wysypujemy na nie bułkę tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na około pół centymetrowe plastry, które układamy na musie. Na owoce wylewamy ciepły budyń. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub skubiemy wprost na budyń .Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy
Rozpustne gotowanieprezentuje :) A jak siostry Anastazji to już wiadomo,że smaczne. Więcej chyba nie muszę dodawać :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 6 jabłek 1 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 szklanka posiekanych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa: 3 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka ananasów 2 galaretki 1 kostka masła(...)marmolada Wykonanie: Obrane i pokrojone w kostkę jabłka zasypuję szklanką cukru. Białka ubijam z resztą cukru na sztywną pianę. Dodaję jabłka z sokiem, który się wytworzył, posiekane orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° na 35-45 minut. Upieczone
Ciasteczkowy PotwórSkładniki (na jedną roladę): Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru + gruby cukier do posypania rolad 5 łyżek mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie 2 galaretki 2 szklanki wrzątku lub 2 słoiki (po350 ml) startych jabłek lub musu jabłkowego (może być też aromatyczny dyniowy) galaretka najlepiej cytrynowa ciut wody Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą(...)parze i wymieszać. Nadzienie 2. Do garnka przełożyć mus jabłkowy (u mnie to są wekowane słodzone starte jabłka). Podgrzać, by był gorący. Wsypać galaretkę. Rozpuścić galaretkę w musie. Można ewentualnie dolać wodę. Dobrze wymieszać. Rozwijamy roladę na papierze do pieczenia (może być ten, na którym wcześniej piekliśmy biszkopt). Usuwamy ściereczkę. Na chropowatej części biszkopta rozkładamy w miarę równomiernie
Weekendy w domu i ogrodziejuż moja druga tarta (po tarcie z pieczonym jogurtem greckim i owocami) ale pierwsza całkowicie pełnoziarnista. Uwielbiam takie ciasta, nie dość, że zdrowsze, to jeszcze bardzo smaczne. Dzisiejsze jest w wersji bardzo light, tylko z dodatkiem karmelizowanych jabłek ale bardzo zaskakujące smakiem. Nawet nie spodziewaliśmy się iż będzie tak dobre ... Polecam tę tartę bo jest tego warta. Przepis(...)Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy w kształcie koła i delikatnie przenosimy do formy, dokładnie wyklejając jej dno i boki. Nakłuwamy widelcem i układamy przestudzone jabłka. Ja moje jeszcze dodatkowo posypałam małą ilością cukru trzcinowego . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (termoobieg), przez pierwsze 20 minut ciasto ma być przykryte folią aluminiową. Następnie folię zdejmujemy i dopiekamy jeszcze ok.10-12
Smaczne ZdrowePieczona pierś z kaczki to produkt niedoceniany, ale również produkt, którego wielu się „boi”. Niesłusznie – dobrze zrobiona kaczka posmakuje każdemu i wcale nie jest trudna w przygotowaniu. 2 filety z kaczki Duża pomarańcza Jabłko Musztarda Miód Rozmaryn Soł Pieprz Filety z kaczki myjemy i suszymy. Nacinamy skórę, przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do miski(...)pasowały do szaszłyków. Karmelizujemy je z miodem na patelni, gdzie smażyliśmy mięso. Gdy kaczka odpocznie, kroimy ją w kostkę i nakłuwamy na patyczki naprzemiennie z jabłkiem. Gotowe szaszłyki polewamy marynatą, która została. Pieczemy w piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy je również przyrządzić na grillu. Smacznego
MarcinChefmasła 175 g cukru kryształu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka 225 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki gęstego jogurtu np. greckiego 2 jabłka 30 g orzechów włoskich lub pekan Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Orzechy siekamy na kawałki. Masło ucieramy(...)Następnie dodajemy jajka. Ucieramy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodajemy jogurt, ucieramy do połączenia się składników. Na sam koniec wsypujemy jabłka. Mieszamy drewnianą łyżka do połączenia. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki. Wlewamy masę, na wierzch posypujemy orzechy, lekko wciskając je w środek. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około
Made By Mom And SonSkładniki: (duża brytfanka prostokątna) Ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki margaryna 5 żółtek cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka (dosłownie dałam łyżkę) 3-4 łyżki cukru Pianka: 5 białek 2 łyżki cukru pudru Nadzienie: 5-6 większych jabłek cynamon 2 łyżki cukru Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać cukier pomieszać.Następnie dać(...)sokiem z jabłek). Wyłożyć jabłka. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Białka ubić, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć na jabłka. Na górę zetrzeć nasze ciasto z zamrażalki. Piec jakieś 50 minut. Jak ktoś chce to można oprószyć cukrem pudrem Smacznego :) Biorę udział w akcji. Jabłak zawsze kojażą mi się z jesienią. Wtedy
Moje pyszne gotowaniemiejsce zajmuje szarlotka, której poświęcę dzisiejszy wpis :D Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 6 łyżek cukru pudru szczypta soli i sody kostka margaryny do pieczenia, 250 g 4 łyżki stołowe zimnej wody Farsz: jabłka, min. 1 kg, ale jak dla mnie im więcej, tym lepiej cukier waniliowy, 1 opakowanie kilka łyżek wody do duszenia jabłek sok i skórka(...)temperatury 180 - 200 stopni, przygotowujemy blachę do pieczenia, którą wykładamy papierem, po czym z lodówki wyjmujemy ciasto. Dzielimy je na części w proporcji 1:2. Większą część rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki (ja użyłam tortownicy) Spód nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez ok 10-15 minut. Następnie na upieczone ciasto wykładamy farsz z jabłek Nakrywamy nasz placek rozwałkowaną mniejszą cząstką
Taste Of My Day28x19 Ciasto: 4 żółtka 1 białko ½ szklanki cukru kryształu 1i 1/3 szklanki mąki 3/4 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Warstwa kokosowa: 3 białka szczypta soli ½ szklanki cukru kryształu 50g kokosu Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek 1 łyżka cynamonu Polewa chałwowa: 40g margaryny 1/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka mleka 2 batony chałwy (200g) Sposób(...)soku i łączymy z cynamonem. Wykładamy na całość piany kokosowej starając się to zrobić równomiernie- najlepiej palcami. Na warstwę jabłek wykładamy łyżeczką jasne ciasto i również dokładnie wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego tak jak wcześniej do 180st C i pieczemy do suchego patyczka- ok 35-40 minut. 4. Polewa chałwowa: Margarynę topimy wraz z cukrem i mlekiem
Kuchnia w czekoladzieminut Składniki : Ciasto marchewkowe : 1,5 szkl. mąki 0,5 szkl. krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka imbiru garść rodzynek 1,5 szkl. cukru trzcinowego 2,5 szkl. marchwi 0,5 szkl. jabłek 3 jajka 1 szkl. oleju rzepakowego Krem miętowy : 250 ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone(...)landrynek miętowych Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania : Ciasto marchewkowe : Przesiać mąkę pszenną i krupczatkę . Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia , cynamon , szczyptę soli , imbir, rodzynki i cukier trzcinowy. Zetrzeć marchew na dużej tarce razem z jabłkami. W oddzielnej misce szykujemy 3 jajka , szklankę oleju rzepakowego. Łączymy składniki mokre z suchymi. Dobrze wymieszać . Przełożyć do blachy , pokrytej papierem
Słodkości i nie tylkopolecam !!! :) Składniki na kruche ciasto: 1/2 kg mąki krupczatki 1 margaryna 2 żółtka + 1 całe jajko 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% Dodatkowo: litrowy słoik uprażonych jabłek 1 budyń waniliowy 0,5 l mleka bułka tarta cynamon Prymat 1/4 łyżeczki mielonych goździków Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić(...)bułkę tartą. Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i gorący rozprowadzić na jabłkach. Białka, które zostały ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i rozprowadzić na budyniu. Wyjąć z lodówki drugą część ciasta i zetrzeć na grubych oczkach tarki tak, żeby przykryć pianę. Piec w temperaturze 180*C przez ok 60 minut. PS. Można również posypać wystudzoną szarlotkę
The Sweet Damselczosnek suszony 2 średnie czerwone papryki 4 średnie kiszone ogórki 1 mała czerwona cebula 1 duże kwaśne jabłko 10 dag makarony (ulubiony, najlepiej świderki ) 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu przyprawy sól, pieprz, czosnek suszony, papryka ostra listonic_name = "Sałatka z pieczonym indykiem i papryką (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "40 dag indyka przyprawy papryka ostra(...)Sposób przygotowania Krok 1 Pierś z indyka kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i paprykami. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Ogórki kiszone obieramy ze skórki. Warzywa i owoce kroimy w kostkę (ogórki, paprykę, jabłko i cebulę). Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki mieszamy razem z majonezem i jogurtem. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem
CoolinarniePLobiad była znowu nasza polska gęsina . Mięciutka bo długo pieczona i bardzo smakowita. Podlana cydrem, z warzywami i jabłkami, które nadały je ciekawego posmaku. Nie bójcie się grubej, tłustej skóry gęsi bo podczas smażenia i pieczenia wytopi się z niej prawie cały tłuszcz. Zresztą to chyba najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy . A poza tym jest nośnikiem smaku i chroni chude(...)mięso przed wyschnięciem a po upieczeniu można go zlać do słoiczka i wykorzystywać w małych ilościach do innych potraw. Zobacz przepis na równie pyszne Uda gęsie pieczone z kaszą, kapustą i grzybami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamikserem dodać pianę i na wolnych obrotach miksera powolnym ruchem mieszając połączyć z masą sernikową tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym obrane orzechy laskowe na patelni podprażyć i w rozdrabniaczu je rozdrobnić jabłka obrane ze skóry zetrzeć na tarce grubsze oczka i z dodatkiem wody, cukru(...)minut je pogotować mieszając - na koniec wsypać kisiel i szybko mieszając zagęścić na do blaszki rozłożyć z 3/4 opakowania biszkoptów - rozłożyć jabłka kisielowe i resztę biszkoptów - posypać orzechami - wyłożyć masę sernikową i piec w 200C około 40-45 minut na upieczonym serniku rozsmarować ciepłą polewę czekoladową i posypać posypką czekoladową sernik jest bardzo puszysty, wilgotny........POLECAM........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię