pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:85/263)

jabłkowy rabarbar w cieście ucieranym... 198

Składniki: 3 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 1 łyżeczka cukier waniliowy, 1,5 szklanki mąka tortowa, 1 czubata łyżeczka proszek do pieczenia, 1/2 kg rabarbar, 1 litr jabłka prażone, 1 opakowanie kisiel truskawkowy, 1/2 szklanki woda, 2 łyżki cukier ,- do posypania cukier puder miałam porcje rabarbaru zamrożone i taki użyłam jak również litrowy słoik(...)razem z jabłkami wsypać cukier i wlać wodę - zagotować gotować z 5 minut na mniejszym ogniu mieszając kisiel wymieszać z ciut wodą i zagęścić owoce - odstawić do wystudzenia jajka, cukier, miękka palma, cukier waniliowy wszystko utrzeć mikserem do białości wsypać mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć na dość gęste ciasto tortownica 22cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków

W Mojej Kuchni Lubię
Jabłkowo - migdałowa tarta z różą 286

papierowym ręczniku. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami. Stolnicę lub blat wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę marcepanu rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 20 x 15 cm. Podzielić prostokąt na 3 równe prostokątne części. Na każdy z pasków marcepanu położyć 8 plasterków jabłka, skórką do góry, tak by plasterki zachodziły na siebie. Następnie zawinąć dolny brzeg marcepanu do góry(...)wymieszać. Gotową masę przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć jabłkowe róże. Z reszty masy marcepanowej uformować nieduże kulki, zawijać wokół nich plasterki jabłek - formując kwiatki. Dekorować dowolnie ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Piec tartę przez około 30 -35 minut lub do momentu aż całe ciasto ładnie się zarumieni. Jeśli brzegi ciasta zarumienią się wcześniej, można przykryć

maniapieczenia
Birthday cake today 183

drobno) cukier waniliowy cukier puder do posypania Przygotowanie: Zanim rozpoczniemy przygotowanie ciasta, warto przygotować sobie wszystkie elementy. Wybieramy formę do pieczenia. Ja lubię okrągłą (o. 30 cm śr) bo łatwiej równo się dzielić porcjami. Smarujemy formę oliwą. Obieramy jabłka i kroimy w ćwiartki, a te, w cienkie plasterki. Siekamy również orzechy. Tak przygotowani, możemy rozpocząć pracę nad ciastem(...)delikatnie musimy się z nim obchodzić :) Wierzch smarujemy powidłami i posypujemy posiekanymi orzechami. Na górę układamy, lekko nakładając na siebie plasterki jabłka. Na całość skrapiamy resztą ciasta, a uwieńczeniem jest posypka z cynamonu oraz cukru waniliowego. Pieczemy 25 min w 180 C. Gotowe posypujemy cukrem pudrem :) Enjoy

Lajtkraft food intolerance
Jabłecznik z bezą 177

Składniki na ciasto (na okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm): 3 szklanki mąki 250 gramów masła 82% 5 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na warstwę jabłkową: 8 średnich jabłek (najlepiej twardych i słodko - kwaśnych) sok z 1/2 cytryny 30 gramów cukru waniliowego cukier drobny do wypieków (do smaku) cynamon (do smaku) Składniki na piankę(...)zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach na warstwę jabłek. Wstaw ponownie do piekarnika, tym razem na 15 minut, aż wierzch się zarumieni.  Ubij białka na sztywno z odrobiną soli i cukrem. Wyjmij ciasto z piekarnika i rozsmaruj bezę na wierzchu. Wyrównaj.  Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 30 minut.  Gotowe

Garniec Magalie
Szybki jabłecznik 156

celu należy zetrzeć obrane jabłka a następnie troszkę przesmażyć je na patelni. Na koniec dodajemy cynamonu. Jeżeli jabłka są mocno kwaskowate dosładzamy je troszkę. Wszystko zależy od tego jakie lubicie. Ciasto : mąkę + proszek do pieczenia trzeba przesiekać z tłuszczem. Następnie dodać żółtka, cukier, śmietanę i zagnieść na w miarę gładkie ciasto. W razie potrzeby można podsypać mąką(...)jedną troszkę większą na spód i boki blachy i drugą na wierzch. Dla mało wprawionych „cukierników” wyjaśnienie: „mąkę + proszek do pieczenia przesiekać z tłuszczem” oznacza: do miski wsypcie mąkę i proszek do pieczenia, wymieszajcie te dwa składniki łyżką a następnie z lodówki wyjmijcie margarynę i całą kostkę wrzućcie do miski z mąką i proszkiem. Weźcie

Kulinarna Patilogia
Placuszki z jogurtem naturalnym 335

małe cząsteczki olej do smażenia Przygotowanie Jajka rozbełtać z jogurtem naturalnym (użyłam widelca). Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy. Całość dobrze wymieszać widelcem. Dodać cząstki jabłek. Ciasto odstawić na 10 minut. Placuszki smażyć z obydwu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni. Po zdjęciu z patelni położyć placuszki

coolinarnastrefa.blogspot.com
proste ciasto ucierane jabłkowo-migdałowe z kruszonką 169

migdałów/mąki migdałowej (zmieliłam płatki migdałowe w młynku do kawy) ~1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego ~2 łyżeczki proszku do pieczenia ~2 duże jajka ~70ml mleka (roślinne także się sprawdzi, ja użyłam sojowego, jeszcze lepsze byłoby migdałowe! :)) ~szczypta soli ~2-3 jabłka (ok. 500-600g) Masło ucieramy(...)cukrem. Gdy stanie się puszyste dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając, następnie przesiewamy mielone migdały oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy sól i ekstrakt migdałowy i mieszamy. Przekładamy masę do blachy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wysypujemy je na wierzchu ciasta. Przygotowujemy kruszonkę: ~100g mąki ~30g płatków migdałowych

chili & sugar
Gęś pieczona z jabłkami 243

Pierwszy raz piekłam gęś w całości. Muszę powiedzieć, że wyszła świetnie. Gęś ważyła 4,5 kg i z tego co słyszałam nie należy kupować mniejszej - będzie

Stare Gary
Prosta szarlotka sypana z otrębami i kaszą manną 196

cukier trzcinowy- 1 szklanka * mąka pszenna- 1 szklanka (lub pół na pół z otrębami- jak u mnie) * cukier z prawdziwą wanilią- 1 łyżka * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki * cynamon- 1 płaska łyżka * jabłka- 1,5 kg * masło- 150 g * płatki migdałowe- 2 łyżki Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Wszystkie suche składniki (oprócz cynamonu) wymieszać i podzielić(...)składników, a na nią warstwę startych jabłek. Na jabłkową warstwę ponownie wysypać drugą część suchych składników, ułożyć jabłka i zasypać ostatnią warstwą suchych składników. Na wierzchu 'pokruszyć' (lub zetrzeć zamrożone na tarce) miękkie masło oraz posypać płatkami migdałowymi. Piec przez 1 godzinę, aż wierzch się ładnie zarumieni. Smacznego! :) * przepis inspirowany książką 'Kuchnia Polska' Małgorzaty Caprari i lekko zmodyfikowany

Kraina Miodem Płynąca
Tarta z jabłkami 224

niedzielne popołudnie. Składniki na ciasto :  250 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła 1 łyżka cukru szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nadzienie : 0,5 kg jabłek  4 łyżki cukru łyżka masła 100 ml wody 3 łyżki miodu budyń śmietankowy 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie ciasta : Wszystkie podane składniki na ciasto mieszam razem, najlepiej(...)jabłka, dzielę na ósemki i siekam w kawałeczki, kiedy wszystkie posiekane daję je do rondla wraz z łyżeczką cynamonu, mieszam i duszę aż jabłka delikatnie zmiękną. Jak jabłka zaczną mięknąć dodaję budyń i szybko mieszam aby nie powstały grudki. Ściągam z palnika aby trochę wystygło. Po około godzinie wyciągam ciasto z lodówki, dzielę je na 3 części

Mechanik w kuchni
Placek królewski 170

Ciasto: 50 dkg mąki pszennej tortowej 20 dkg masła 4 żółtka 15 dkg cukru pudru 8 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 szklanka wody 30 dkg cukru kryształu otarta skórka i sok z jednej cytryny 1 galaretka cytrynowa Polewa: 1/2 kostki margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki(...)części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki, nakłuć widelcem i piec ok. 25 minut w temp. 180-190 st C. 2. Masa jabłkowa: Wodę zagotować z cukrem tak by po nabraniu na łyżkę ciągła się jak nitka. Roztrzepać trzepaczką, dodać kg obranych i startych na grubych oczkach jabłek, skórkę oraz sok z cytryny. Smażymy do miękkości jabłek, wsypujemy galaretkę

Kuchnia w czekoladzie
Szarlotka z masłem orzechowym 209

zarumienienia.W tym czasie ścieramy na grubych oczkach jabłka, posypujemy cynamonem, dodajemy łyżkę cukru , mieszamy i odstawiamy.Na lekko ostudzony blat wykładamy starte jabłka, które posypujemy resztą kruchego ciasta.Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 35 minut - do zarumienienia.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 225

ziemniaki, a następnie wypłukać skrobię pod bieżącą zimną wodą. Smażyć w głębokim oleju z dodatkiem szałwii w temperaturze 140 stopni. Puree z pieczone selera:  Seler kroić w mirepoix (nieregularna duża kostka) i wstawić do pieczenia na brązowy kolor w temperaturze 220 stopni. Następnie przełożyć do rondla, dodać śmietanę i masło. Gotować do miękkości, odcedzić i blenderować - powoli(...)solą i cukrem. Prezentacja: Na talerzu rozłożyć  puree, następnie kładziemy pokrojonego ogórka, jabłko, seler,  a na to łososia, którego wcześniej możemy delikatnie posypać  grubo mielonym pieprzem i czarną solą. Puder z pumpernikla: Namoczyć w soku z buraka plastry pumpernikla i wysuszyć w piecu w temp 90*C. Blenderować suche pieczywo na grudowatą konsystencję

Plate of Joy
Ciasto rabarbarowo - jabłkowe 218

Czas pieczenia:   około 60 min                     Temperatura pieczenia:   175  °C           Wielkość formy :   Ciasto: kostka margaryny do pieczenia 250g 2 łyżki smalcu 2 łyżki śmietany 3/4 szklanki cukru 5 żółtek 3 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia  cukier waniliowy Owocowe(...)nadzienie : 75dag rabarbaru i jabłek 1 opakowanie jasnego kisielu (na 0,5l wody) 3 łyżki cukru Piana: 5 białek szklanka cukru 1 opakowanie jasnego kisielu Kruszonka: 100g mąki  wymieszanej z siekanymi migdałami 100g masła 50g cukru Wykonanie: Najpierw przygotowujemy rabarbar. Rabarbar kroimy w cienkie plasterki , jabłka w kostkę ( ja dałam 1.5 jabłka)  wymieszać z cukrem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Mazurek makowy- świąteczne ciasto. 223

masy makowej z bakaliami 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła lub margaryny (ok. 180 g) ok. 400 g jabłek ze słoika – takie duszone (lub 4 świeże starte na tarce) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej duża paczka herbatników Plus ok 1,5 szklanki cukru pudru i sok z jednej cytryny na lukier(...) duszonymi ze słoika, albo startymi jabłkami świeżymi, Białka oddzielić od żółtek, Do żółtek dodać cukier i ukręcić kogel-mogel, a z białek ubić sztywną pianę, Masło rozpuścić w rondelku, a potem schłodzić,  Do masy makowej z jabłkiem dodać  rozpuszczone i ostudzone masło, kogel, pianę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko mieszać, Dużą foremkę wyłożyć papierem

Kuchnia Beaty