pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:79/263)

Szarlotka z budyniem 240

grubsze plastry. Gotujemy budyń z 750 ml mleka (zamiast 1 l) i odkładamy. Gotowe ciasto wałkujemy i umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy je widelcem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy jabłka (można je lekko posypać cynamonem), i ciepły budyń. Na wierzchu ścieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach (po ok. 20 minutach

KasiekGotuje
Makowiec japoński 180

makowca dodawałam starte lub pokrojone w kostkę jabłka nie wiedząc, że ta wersja makowca japońskim się nazywa. Jabłko w makowcu dodaje wilgoci ciastu i sprawia, że nie jest tak "ciężkie". Kruche ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka ½ kostki margaryny 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 1 puszka masy makowej słodkiej 6 białek(...)żółtka 10 dag margaryny 5 łyżek mąki 2 duże jabłka 3 łyżki płynnego miodu Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa - około 1 szklanki 2 łyżeczki proszku do pieczenie Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Wyrobić kruszonkę z podanych

Jadło i czytadło
Biało-czarne babeczki z jabłuszkiem. 148

czarne babeczki z jabłuszkiem 250 g margaryny 5 jajek 30 dag mąki pszennej (około 2 i 1/4 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao (ciemne) 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jabłka       Margarynę ucieramy z cukrem(...)puch dodając po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia (jedna łyżka ciasta na jedną foremkę). Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i śmietanę, miksujemy i wykładamy na jasne ciasto (również po jednej łyżce). Jabłka kroimy w ćwiartki, obieramy i wycinamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałeczki

Rozpustne gotowanie
Ciasto na cztery pory roku 220

cynamon wykonanie:Margaryne ucieramy z 1 szklanka cukru i zoltkami. Dodajemy make i proszek do pieczenia, ucieramy. Bialka ubijamy na sztywna piane i dodajemy do ciasta. Dokladnie mieszamy.3/4 ciasta wykladamy na natluszczona blache ( ja uzylam tortownice o srednicy 26 cm)Na ciasto wykladamy jablka, starte na duzych oczkach i wymieszane w odrobina cynamonu.Dwa budynie gotujemy w 3/4 litra mleka

Przysmaki Karolki
Szarlotka 143

drugą warstwą. Ciasto: 2/3 szklanki cukru 0,5 kg mąki 2 jajka 125 g masła cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml śmietany 18% Wszystkie składniki zagnieść razem. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka: 1 kg kwaśnych jabłek cukier waniliowy około 4 łyżek cukru (do smaku) 4 łyżki bułki tarte Dodatkowo(...)pominąć. Owoce mają być lekko kwaśne (jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru). Formę nasmarować masłem i bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 zagniecionego ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy. Na ciasto przenieść jabłka. Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta lub przygotowanymi z niego wyciętymi paseczkami (ułożyć w kratkę). Wierzch można posmarować białkiem, żeby ciasto ładniej się zrumieniło

Bullio
Szarlotka 422

drugą warstwą. Ciasto: 2/3 szklanki cukru 0,5 kg mąki 2 jajka 125 g masła cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml śmietany 18% Wszystkie składniki zagnieść razem. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka: 1 kg kwaśnych jabłek cukier waniliowy około 4 łyżek cukru (do smaku) 4 łyżki bułki tarte Dodatkowo(...)pominąć. Owoce mają być lekko kwaśne (jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru). Formę nasmarować masłem i bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 zagniecionego ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy. Na ciasto przenieść jabłka. Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta lub przygotowanymi z niego wyciętymi paseczkami (ułożyć w kratkę). Wierzch można posmarować białkiem, żeby ciasto ładniej się zrumieniło

Bullio
Szarlotka z kardamonem (jedz jabłka) 240

piekarnik do 160℃.  W tym czasie obieramy jabłka, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Surowe jabłka układamy warstwami na cieście, posypując brązowym cukrem i kardamonem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podnosimy temperaturę do 180℃. Pieczemy około 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Bon Appetit Małgorzaty
ciasto kruche z jabłkami 200

składników zagniatamy ciasto. Owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy, rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. składniki na obłożenie: 4 jabłka 1/2 łyżki cynamonu 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki 1 łyżka roztopionego masła wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w plastry i mieszamy z cukrem(...)cynamonem oraz 1 łyżą mąki. Cisto posypujemy pozostałą mąką, wykładamy jabłka i smarujemy je roztopionym masłem. Kawałki cista zwijamy do środka. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Muffinki z jabłkami i cynamonem 193

Składniki na około 18 sztuk: 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g cukru 2-3 jabłka ze skórką, starte na tarce o grubych oczkach 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka miodu 220 g jogurtu naturalnego 2 jajka 120 g stopionego masła 50 g siekanych migdałów Przygotowanie: Mąkę, proszek i cukier mieszamy(...)misce łączymy jabłka, przyprawy i miód. Jajka roztrzepujemy z jogurtem i masłem, dodajemy do jabłek, następnie łączymy za pomocą łyżki (nie miksujemy) z suchymi składnikami. Formę do muffinów wypełniamy papierowymi papilotkami. Każdą z nich napełniamy ciastem, na wierzchu posypujemy siekanymi migdałami. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 40 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Jeżynowo - jabłkowe placuszki 237

Jeżyny opłukać i odsączyć z wody na sitku. Do miski wlać kefir, wbić jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól i wymieszać na gładkie ciasto. Potem razem ze skórką zetrzeć do ciasta umyte jabłko, wrzucić jeżyny ( kilka zostawić do dekoracji ), wymieszać delikatnie ciasto. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta i smażyć placuszki po chwili

Ewa w kuchni
Ciasto ucierane z jabłkiem 198

puszyste i smakowicie jabłkowe. Nic dodać nic ująć :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pół kostki margaryny 4 jajka czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy łyżka kakao Nadzienie: 2 jabłka sok z połowy cytryny  szczypta cynamonu Dodatkowo: puder do posypania migdały w płatkach do posypania półka tarta i trochę masła do wysmarowania blachy Wykonanie: Masło(...)jednej dodać kakao. (Na tą górną). Pierwszą wyłożyć na dno foremki (u mnie była to mała tortownica), następnie wyłożyć jabłka. Przykryć ciemną częścią ciasta. Wieszcz posypałam migdałami w płatkach, akurat miałam pod ręką. Do piekarnika i piec ok. 50 - 60 min. Do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika obsypać cukrem pudrem. Smacznego :) Biorę udział w tej akcji

Moje pyszne gotowanie
Racuchy z jabłkami. 532

pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki cukru  2 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka (ewentualnie wody)  7-10 jabłek olej do smażenia  Przygotowanie: Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy cukier, wbijamy jajka i wlewamy jogurt. Następnie wszystko miksujemy na gładką masę, ciasto ma mieć gęstą konsystencję. Jabłka myjemy

Symfonia smakowa
CIASTO Z JABŁKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ, WEGAŃSKIE 834

typ750 - 210-250g cukru trzcinowego (dałam 210g) - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 łyżeczki sody - 2 szczypty soli Składniki mokre: - 210ml mleka ryżowego - 250ml soku (jabłkowego lub pomarańczowego - 150g oleju kokosowego (letniego) - 80g wody - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Dodatkowo: - 4 jabłka - puder trzcinowy do posypania W jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej składniki suche(...)produktów suchych dodajemy mokre i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Tortownicę smarujemy delikatnie olejem kokosowym i wykładamy całą papierem do pieczenia. 1/2 ciasta wykładamy na dno tortownicy, układamy na nim 2 obrane i pokrojone na cząstki jabłka i zakrywamy drugą połową ciasta. Na wierzchu układamy pozostałe 2 jabłka, również obrane i pokrojone na cząstki. Ja posypałam górę jeszcze

Smaczne Zdrowe
Śliwkowe róże 237

połowę układamy ciasno plastry śliwek i zakładamy ciastem jak na zdjęciu. Następnie zwijamy je w różyczki i układamy w formie do muffin. Zamiast śliwek możemy użyć jabłek, gruszek czy brzoskwiń :) Muffiny pieczemy w  piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 15-20 minut może być dłużej dlatego zaglądajcie. Czas pieczenia zależy od owoców  Gotowe róże po pudrujcie

Niezły Młynek
Francja: Tarte tatin i troszkę na temat karmelu 156

zostawić. Zimne ciasto rozwałkować na placuszek o powierzchni większej od foremki/patelni, przełożyć go na wierzch jabłek i delikatnie podwinąć na bokach, żeby powstała rynienka, a jabłka z karmelem nie wypłynęły. Piec w 200 C przez 20 minut, następnie skręcić temperaturę do 160 C i piec kolejne 20 minut. Po lekkim wystudzeniu położyć na formie/patelni talerz, obrócić do góry

Przepysznik - BLW i nie tylko
Placek Gerbeaud 176

Ciasto posmarować dżemem, posypać orzechami i przykryć drugą warstwą ciasta. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, rozkładamy na cieście i posypujemy cynamonem. Na jabłka kładziemy pozostałą część ciasta. Piec w nagrzanym do 180 stop. piekarniku,około 45 minut. W czasie kiedy ciasto stygnie przygotować polewę. Z wody i cukru przygotować gęsty syrop, zagotować i odparować. Kiedy

Smaczne Potrawy
Tarta jogurtowa z jabłkiem i jagodami 191

przy miejscu widelcem. Zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu i ostudzeniu wylewamy na spód zmieszany jogurt, cukier, mąkę i jajka. Następnie układamy plastry jabłek i posypujemy całość jagodami. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami 297

jabłkiem będzie pasowała np. do mięs upieczonych w słodkich i cytrusowych klimatach Azji. Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami 2015-04-03 12:43:10 Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkiem pasuje przede wszystkim do lekkich pieczonych dań mięsnych zawierających słodkie i cytrusowe nuty smakowe (np. nawiązujących do klimatu kuchni azjatyckich). Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g(...)szerokości 5-10 mm. Dodajemy do kapusty dokładnie w połowie czasu gotowania (po 45 minutach). Jabłko kroimy na 2-3 cm kawałki w taki sposób, aby każdy z nich obejmował również fragment skórki; gniazda nasienne usuwamy. Czynności te wykonujemy bezpośrednio przed użyciem jabłka, aby nie zrobiło się ciemne. Dodajemy je do kapusty na 10 minut przed końcem duszenia

Kulinarna Pokusa
Pieczone jabłka z kaszą owsianą + koncert życzeń!! | dietetyczne, bez laktozy 180

tabletkami słodzika (lub słodzidłem w proszku) i aromatem. Wycinamy górę jabłka i wydrążamy środek przy pomocy nożyka. Ugotowaną kaszę przekładamy za pomocą łyżeczki do środka jabłka i posypujemy obficie cynamonem. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podajemy z orzechami i/lub żurawiną

Czarnawisienka
Jabłecznik 174

Kiedyś oglądając program pt: "Kudłaci piekarze" zwróciłam uwagę na przepis na jabłecznik, który różnił się od tego jakim ja dysponuję. Po pierwsze- ciasto bez proszku do pieczenia, po drugie-ósemki jabłek wrzucone bezpośrednio na ciasto i po trzecie- tak duża ilość, że podczas krojenia, kawałki jabłek wypadały z ciasta i postanowiłam zrobić podobnie przy najbliższej okazji. Może

Ciasteczkowy Potwór
Baba wielkanocna. 224

bardzo świąteczna babka ze skórką pomarańczową. Składniki: 250g mąki 150 g cukru 250 g masła/margaryny 4 jajka skórka pomarańczowa kandyzowana (do smaku) 2 garście suszonych jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka ucieramy na puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy  skórkę pomarańczową. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy

Malinowe Pocałunki
Szarlotka z budyniową pianką 347

już jest to staram się aby była zawsze inna i wyjątkowa. Ta jest z pyszną pianką, delikatna i bardzo dobra. Jak raz zrobicie to będziecie piekli ja częściej. A przecież jabłka mamy dostępne cały rok, więc każda okazja jest idealna do upieczenia szarlotki. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Serniczki z gruszką i sosem karmelowym 154

dodatkami, bez dodatków, klasyczny, bądź wymyślny. Jak już wspominałam uwielbiam eksperymenty i nie boję się ich zwłaszcza, gdy mam trochę czasu. Owoce takie jak gruszki, czy jabłka idealnie pasują mi do pieczenia, stają się miękkie, a skórka w gruszkach jest prawie niewyczuwalna. Podpatrzyłam ten przepis u Kasi i od razu wiedziałam, że muszę je przyrządzić. Są przepyszne, delikatne

dom-agi.pl
Sałatka śledziowa w pieczonych ziemniakach, na Święta 578

Prosta... i estetyczna sałatka śledziowa :) podane w pieczonych skórkach ziemniaczanych na grillowanych jabłkach.Śledzie zamarynowane w przyprawach korzennych, oleju rydzowym i domowym occie jabłkowym (przepis) lub occie ziołowym (przepis) z sosem korniszonowym.Czas przygotowania: 40 minut+ moczenie śledzi+ marynowanie śledziPorcje: 10  Składniki:5 ziemniaków,5 płatów śledzi solonych,2 czerwone jabłka

SzczyptaSmaQ
Ciasto z owocami 229

bezy -szklanka cukru oraz 6 łyżek do bezy -szczypta kwasku cytrynowego do bezy -2 szklanki mąki -kostka margaryny -2 łyżki kakao -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy lub brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp )    Margarynę z cukrem i aromatem ucieramy w makutrze.    Stopniowo dodajemy żółtka i nadal(...)ucieramy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.    Połowę ciasta przekładamy do blaszki z papierem do pieczenia a do reszty dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto.    Układamy owoce lekko je dociskając.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Energetyczna granola w jabłku. 258

można było dobrze przykryć  - wydrążone jabłko posypuję cynamonem wkładam do każdego jabłka po 3 łyżki granoli, nakładam górę jabłka i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 20 min , aż jabłko zmięknie, jeśli lubimy twardsze pieczemy krócej. - po tym czasie zdejmuję górę i nakładam na granole łyżkę jogurtu naturalnego - po tym czasie jest już gotowe ciepłe, pachnące, lekkie

Basia w kuchni
Szarlotka 430

było za dużo wody - trzeba je odparować lub na ciasto kruche wysypać koło 2 łyżek bułki tartej ) Wyłożyć na ciasto . Rozwałkować drugą część ciasta i wyłożyć na jabłka , lekko po-nakłuwać Piec w nagrzanym piekarniku od 180 - do 200 stopni przez około 30 - 40 min do zrumienienia Gotowe posypać cukrem pudrem jeszcze ciepłe można podać z lodami  śmietankowymi

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Makaron na słodko - Makaronowa szarlotka pod pierzynką 301

Gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu. 3. Ubijamy białko z 3 łyżeczkami cukru na sztywną pianę. 4. Do naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, potem uduszone jabłka, całość zakrywamy ubitymi białkami. Pieczenie (piekarnik elektryczny, termoobieg): Całość zapiekamy w temp. 180 stopni przez 15-20 min.  Kalorie: 1 porcja - ok. 350 kcal Smacznego

Malowane smakiem
Brak tytułu 263

ściereczkę. Bułkę rumienimy na maśle. Rozkładamy - ostygniętą - na 2/3 długości placka. Na to wykładamy jabłka i przy pomocy ściereczki, delikatnie zawijamy struclę. Boki sklejamy, by jabłka nie wypłynęły w czasie pieczenia. Przekładamy do foremki. Pieczemy 25 min w 200 stopniach C - z termoobiegiem. Do zrumienienia. Upieczony posypujemy cukrem pudrem. Tak wygląda nadzienie Smacznego

kolorowotorcikowo