pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:73/263)

Szarlotka z serkiem 344

theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "3 szkl mąki 3 żółtka 1 miękkie masło 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl cukru 3 białka jaja 1 kostka twarogu 1 serek waniliowy 0,5 szkl cukru 5 kwaskowatych jabłek cynamon cukier (do posypania jabłek) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Nastawiamy piekarnik na 180*C. Wkładamy wszystkie składniki(...)wkładamy do piekarnika na 10 minut. Krok 3 W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je na plasterki. Wyciągamy blachę i wrzucamy równomiernie jabłka, posypując je cynamonem, cukrem i na wierzch resztą kruchego ciasta. Pieczemy jeszcze prawie godzinę, aż się zrumieni. Trzeba pilnować. Każdy ma inny piekarnik.   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

CoolinarniePL
Wegańska orzechowa szarlotka pod chmurką 197

olej, wrzuć wszystkie składniki na farsz. Miałam bardzo słodkie jabłka, więc nie dodałam już cukru. Duś wszystko około 10 minut, ale tak aby jabłka się nie rozpadły. W międzyczasie wyłóż blachę do pieczenia papierem. Wyjmij ciasto z lodówki, wylep połową dno formy, nie ma być idealnie, byleby nie było dziurek. Pianka (zrób ją tuz przed użyciem, bo woda(...)wody po gotowaniu ciecierzycy 100 g cukru pudru Ubij wszystko razem na sztywną pianę. Na wylepione ciasto wyłóż jabłka a na to piankę. Na wierzchu rozkrusz resztę ciasta. Dla bajeru możesz posypać delikatnie brązowym cukrem. Piecz w temp. 170-180 C max! około 40-50 minut, na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Smacznego! ps. Ciasto wytrzymuje spokojnie nawet

greenscarf
Kasza gryczana z aromatycznymi jabłkami i rabarbarem 141

farszu do drożdżówek. Szybkie przełożenie na blachę i po 30 minutach deserek zagościł na stole :) Składniki : ok. szklanki ugotowanej kaszy gryczanej ok. dwóch szklanek aromatyzowanych jabłek z rabarbarem Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Kaszę wyłożyć na papier. Przygnieść łyżką do dna. Na wierzch wyłożyć jabłka z rabarbarem (razem z sokiem). Równo rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Weekendy w domu i ogrodzie
Zimowa szarlotka 182

Wiecie co najbardziej lubię w grudniu? To, że 'coraz bliżej święta'. Dla mnie 6 grudnia to początek świątecznego nastroju - świąteczne piosenki, kolędy i tak dalej. Pieczenie świątecznych słodkości, które stają się z każdym kolejnym dniem coraz lepsze. To także spotkania z przyjaciółmi przy ciepłej korzennej herbacie. Tak, lubię grudzień, a najbardziej to co jest z nim związane. Nie wyobrażam sobie(...)jedną część rozwałkowujemy szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę  15x15 (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 12 minut - do zarumienienia.W tym czasie jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki, doprawiamy cynamonem i resztą przypraw.Drugą część ciasta cienko rozwałkowujemy aby powstał kwadrat 15x15. Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika

Słodkie Przyjemności
Sałatka z jabłkiem, gorgonzolą i kurczakiem 204

Składniki: 150 g roszponki jabłko 100 g sera gorgonzola pieczona pierś kurczaka garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny garść kiełków rzodkiewki Dressing: saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią sok z cytryny łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Kurczaka kroimy w plasterki. Jabłko kroimy w dużą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka z bezą - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 165

ciasteczkami?;) hihi;)) Ciasto na małą, kwadratową blaszkę Składniki: Ciasto: 125 g masła 150 g cukru 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 żółtko 4 łyżki mleka Nadzienie: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej 1/2 - 1 łyżeczka cynamonu bakalie (opcjonalnie) Beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru Ciasto: Masło ucieramy z cukrem(...)miękki puch. Dodajemy jedno jajko i żółtko i nadal ucieramy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy mleko. Ciasto stanie się bardzo gęste i na tym etapie odstawiamy mikser i ugniatamy ciasto ręcznie. Przekładamy je do blaszki i równomiernie rozprowadzamy. Jabłka: Owoce obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier, bułkę tartą

My simple kitchen
Nalewka z malin z dodatkiem miodu 243

Muffiny dyniowe ) wykorzystałam je do wykonania ciasteczek z malin oraz dodatkiem świeżego jabłka. Składniki: 1,5 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,3 szkl. cukru jabłko szklanka "pijanych" malin 0,5 szkl. jogurtu naturalnego / kefiru / maślanki  2 jajka 3/4 szkl. ojeju roślinnego łyżka miodu Wykonanie: W osobnych naczyniach mieszamy ze sobą

Taste Of My Day
Pieczone Jabłka 109

dobrze to nazywam). Do garnka z wodą wsypujemy cukier waniliowy i cynamon. Gotujemy do momentu wrzenia. Wtedy wrzucamy na 2-3 minuty jabłka. Wyjmujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik mamy rozgrzany do 200 stopni z opcją góra i dół. Na spod jabłek wkładamy po dwie kostki czekolady i wypełniamy resztę jabłek dżemem(...)koniec do każdego jabłka znowu dodajemy kostki czekolady. Zakrywamy wcześniej obciętymi główkami i na każda kładziemy po 2 kostki czekolady. Pod wpływem ciepła cudownie nam się rozpuszczą. Pieczemy około 20 minut. Gdy będą gotowe posypujemy cukrem pudrem. Gotowe

ClauditteMissCooking
Ciasto śmietanowo jabłkowe 188

czyli takie jak wy i my lubicie najbardziej. Przepis Składniki: Na ciasto: 460 g mąki 20 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g cukru 180 g masła 2 jajka Na masę: 500 g jabłek (najlepiej kwaśnych) 400 g kwaśnej gęstej śmietany 100 g cukru jajko 200 ml śmietany kremówki opakowanie budyniu waniliowego Przygotowanie: Przygotowanie ciasta: Mieszamy mąkę(...)jednej czwartej ciasta odejmujemy, zawijamy w folię i odstawiamy na chwilę do lodówki. Resztą ciasta wykładamy okrągłą formę do pieczenia. Przepis jest na formę o średnicy 26 cm. Pamiętamy o wyłożeniu boków, tak jak na pierwszym zdjęciu. Obieramy jabłka i oczywiście usuwamy pestki. Kroimy je w małą kostkę i wykładamy do naszej blaszki na ciasto. Dokładnie mieszamy obie śmietany

KasiaiKrzysiu.pl
Praktyki w piekarni. I kojąca szarlotka 193

zmieniłam. Orzechowo-mandarynkowa szarlotka Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 130 g cukru trzcinowego 230 g zimnego masła masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 100 ml soku z mandarynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki cukru(...)schować do lodówki, drugi wyłożyć na spód tortownicy wysmarowanej masłem. Spód podpiec w 180 st. C. przez 20 minut. Następnie posypać go bułką tartą, wyłożyć jabłka, a wierzch przykryć pozostałym ciastem. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić. Przed podanie posypać cukrem pudrem. Smacznego! Jeśli czegoś Wam w tym wpisie brakowało - koniecznie dajcie znać. Z przyjemnością

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka Tutti - Frutti 356

mieszając.  Odstawić. Niezamrożonym ciastem wyłożyć blachę. Na ciasto nałożyć jabłka - wierzch można posypać cynamonem. Na jabłka wlać ugotowany budyń. Następnie zetrzeć na to 1 część zamrożonego wcześniej ciasta, nałożyć ubitą wcześniej pianę oraz zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec 45 minut.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Szarlotka tatrzańska 134

wypróbować ją w domu Składniki na ciasto: 500g mąki krupczatki 250g margaryny lub masła 90g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (lub 1 jajko) 2 łyżki śmietany 18% Składniki na warstwę jabłkową: 2,5kg jabłek (najlepiej szarej renety -  waga przed obraniem) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie ciasta: Margarynę (zimną), cukier puder(...)mąkę z proszkiem do pieczenia posiekaj nożem. Dodaj do tego żółtka i śmietanę i jak najszybciej zgnieć ciasto. Ciasto można zagnieść ręcznie lub z pomocą miksera.Wyłóż formę 24x24 papierem do pieczenia. Na blachę wyłóż 2/3 ciasta i włóż formę do lodówki do schłodzenia. Resztę ciasta (1/3) włóż do zamrażarki w woreczku. Wykonanie jabłek: Jabłka umyj, obierz, usuń

Mania Wypiekania
Ciasto z cukinii 408

Ciasto urozmaiciłam o dodatek owoców sezonowych - śliwek i jabłek. Cukinia starta na drobnej tarce nie jest wyczuwalna w smaku ciasta, nadaje mu jednak dużej wilgotności, a dodatek pokrojonych drobno owoców świetnie komponuje się ze smakiem i aromatem cynamonu. Aby owoce, a zwłaszcza śliwki, nie puściły zbyt wiele soku podczas pieczenia, należy wybrać egzemplarze mięsiste, mało soczyste, a pokrojone kawałki(...)Składniki: 225g mąki pszennej + 1-2 łyżki do oprószenia owoców 2 jajka 120g cukru 1/4 szklanki oleju 250g obranej cukinii bez pestek 150g jabłek (1 średnie) 150g śliwek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżki cynamonu Wykonanie: - cukinię zetrzeć na drobnej tarce, odsączyć na sitku - jabłko umyć, obrać ze skórki, wykroić gniazdo nasienne, pokroić

Smakołyki Bereniki
Chlebek watykański, u mnie słodkie ciasto 346

Składniki :mąkacukierolejmlekojajkaproszek do pieczeniasól, cynamonewentualnie bakalie : rodzynki, orzechy, suszone jabłka itp.Zaczyn na chlebek dotarł i do mnie...Porcja ciasta jaką dostałam do wypieku chlebka nie wystarcza na choć małą blaszkę. Samemu trzeba wykonać trochę roboty, by go wreszcie upiec. A po kilku dniach  znów będziemy mogli podzielić się częścią ciasta...Działa to tak, a zacznę po kolei(...)części dodajemy :250 ml oleju, 2 szklanki mąki, 4 całe małe jajka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i cynamonu oraz bakalie. Mieszamy dobrze i pieczemy w temp. 180 stopni C przez około 45 min. Ja dodałam 2 jabłka drobno pokrojone, garść rodzynek i kilka pokrojonych, suszonych moreli.Lubię takie proste ciasta (bo to raczej ciasto niż chleb

Proste Potrawy
Bułeczki drożdżowe muffinkowe z cynamonem i jabłkami 312

kupić bo wierzcie mi, że się przydaje do pieczenia smakowitych muffinów a także np. małych śniadaniowych zapiekanek jajecznych . Dość gadania bo pora zagniatać ciasto i ścierać jabłka. Jestem pewna, że już podczas pieczenia będzie Wam ciekła ślinka ponieważ bułeczki cudownie pachną. Ciężko doczekać się kiedy ostygną na tyle żeby można było wreszcie je zjeść, ale cierpliwi dostaną nagrodę

Smaczna Pyza
Śniadaniowy placek z żurawiną i maślanką 251

jajo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka mąki + 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych 1 łyżeczka sody oczyszczonej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 szklanka żurawiny 2 małe jabłka 1/2 szklanki maślanki Przygotowanie: Utrzyj masło ze skórką pomarańczową i cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Dodaj jajko i wanilię, dobrze połącz.  Jabłka obierz(...)osobnej misce połącz mąkę, płatki, sodę, proszek i sól. Powoli dodawaj mąkę do masła z cukrem, na zmianę dodając też maślankę. Wmieszaj jabłka i żurawinę. Przelej ciasto do naczynia żaroodpornego i piecz ok. pół godziny do 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.  Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:   Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz

Gotowanie to kochanie