20cm) Ciasto 50 dkg mąki 25 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka Masa Budyniowa 1 litr mleka 4 torebki budyniu waniliowego z cukrem 8-10 dużych jabłek cynamon WYKONANIE Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, proszek do pieczenia(...)ćwiartki i układa na cieście, posypać cynamonem. Ugotować budyń i zalać nim jabłka, na budyniu ułożyć ćwiartki jabłek oraz posypać cynamonem, i przykryci drugą połową ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około 45-50 minut. Ciasto po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Ciasto musi być zimne aby dobrze się kroiło, najlepiej odstawić
RAROSSAszklanki mąki 1 kostki margaryny 4 -5 jajek 2 łyżki śmietany 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia powidła śliwkowe lub owoce sezonowe (jagody, wiśnie, jabłka) 2-3 łyżki kakao Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodać margarynę, śmietanę, żółtka, 1 cukier waniliowy, ¼ szklanki cukru(...)powidła śliwkowe u mnie marmolada jabłkowa i kawałki jabłek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto, na to wyłożyć pianę z 5 białek ubitą na sztywno z 1/2 szklanką cukru i cukrem waniliowym, na pianę zetrzeć na tarce kawałeczek jasnego ciasta. Wstawić do piekarnika. Piec w temp. 180 - 190 stopni ok. 50 minut
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaciasto piekłam w różnych wersjach; z jabłkami, śliwkami, a także jako spód pod sernik. To bardzo stary przepis z mojego zeszytu, sprawdzony przez lata pieczenia :) A przy tym prosty, rzadko kiedy się nie udaje. Składniki : 1 całe jajko + 3 żółtka 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g tłuszczu do pieczenia
Proste Potrawyjajka 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego Nadzienie z jabłek: 2 kg jabłek 1 cukier waniliowy 1 łyżka bułki tartej 3 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Posiekać masło z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtka, całe jajka i jogurt/ śmietanę. Zagnieść ciasto, uformować(...)Ciasto wyjąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy, nakłuć widelcem. Następnie wyłożyć nadzienie z jabłek. Na wierzch równomiernie zetrzeć (na tarce o dużych oczkach) pozostałą część ciasta. Piec 40-45 min ( u mnie 45 min. ). 10-15 min. przed końcem pieczenia wierzch ciasta można przykryć folią aluminiową, aby za bardzo się
Domowa Cookierenka Agiprzepisami. Jednak zaznaczam, że nie korzystałam z żadnego. KRUCHA SZARLOTKA CYNAMONOWA. /z głowy;/ kostka margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z czubkiem) 1,5 kg dojrzałych jabłek 1,5 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej (jeśli ktoś lubi zwartą szarlotkę/ można też pominąć) garść rodzynek odrobina rumu(...)mały kwadrat) wysmarowałam masłem, wylepiłam połową ciasta. Podpiekłam je 7 minut w 180 stopniach, "dźgając" je uprzednio widelcem. Na podpieczone ciasto wyłożyłam jabłka, pokruszyłam resztę ciasta i wstawiłam z powrotem do piekarnika. Piekłam 50 minut w 180 stopniach, aż kruszonka ładnie zezłocieje. Kiedy wystygło, polałam lukrem. Smacznego! Pozdrawiam mgliście i jesiennie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiręcznego obierania jabłek automatyczny obierak (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 jajka 1 szkl cukru 1 margaryna 2 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 4 łyżki wody jabłka lub inne owoce Wykonanie: Margarynę rozpuścić z cukrem i wodą. Ostudzić. Ubić białka , dodać żółtka i wymieszać. Wlać ostudzoną margarynę. Dosypać mąkę, proszek do pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapieczenia 100 ml mleka kokosowego Lukier: 80 g cukru pudru 3 łyżki mleka kokosowego Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka. Następnie stopniowo wsypujemy łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z wiórkami kokosowymi. Ucierając wlewamy mleko kokosowe. Powstałe puszyste ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 26 cm i wygładzamy. Jabłka obieramy, przekrawamy(...)pół, pozbywamy się gniazda i każda połówkę nacinamy na kształt paseczków. Takie połówki jabłek umieszczamy na cieście, lekko dociskając. Pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku, około 45 minut. Studzimy w formie a następnie na kratce kuchennej. Wystudzone ciasto polewamy lukrem. Cukier puder ucieramy z mlekiem kokosowymi do białości. * źródło przepisu – książka kucharska „Backvergnugen vie – noch
Made By Mom And SonWielkanocnych jeszcze trochę czasu, ale już dziś polecam ten prosty jabłecznik :) Składniki : 1 i 1/2 szklanka mąki 1/2 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 115 g masła 1-2 jajka 4-5 średnich jabłek, u mnie były 4 , ale można dać 5 mielony imbir, gałka muszkatołowa, cynamon Przygotowanie : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, dodajemy(...)cieście dokładnie zlepiamy Ciasto pieczemy w temp. 170 *C ( z termoobiegiem ) lub 200 *C bez termoobiegu przez około 35-45 min, pieczemy do zarumienienia. U mnie była to niewielka foremka w kształcie serca, ciasto piekłam w prodiżu. Moje uwagi : do masy jabłkowej, której nie przesmażałam dodałam 2 łyżki kaszy manny, po to by podczas pieczenia masa nie zrobiła się zbyt
Proste Potrawybędzie smakować jak zaprosimy kogoś bliskiego - wówczas i przyjemność będzie większa. Polecam. Składniki: Biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa Prażone jabłka – słoik 900 gram 1 kisiel cytrynowy ( duży ) 1 szklanka wody ½ szklanki cukru Cukier puder do posypania Wykonanie: Z podanych składników na ciasto pieczemy biszkopt. Dokładny sposób
Smaki Ewymąki pszennej 1 i 3/4 kostki margaryny 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru pudru 4 łyżeczki proszku do pieczenia (płytkie i płaskie) Dodatkowo: 10 średnich jabłek 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Większą część rozwałkować i rozłożyć(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia po same brzegi. Oprószyć bułką tartą i wyłożyć na nią obrane, przecięte na pół i wydrążone jabłka w odstępach ok. 1 - 2 cm. Między jabłkami posypać cukrem brązowym. Drugi placek rozwałkować i wyciąć nieco większy kwadrat niż nasze ciasto i przykryć jabłka tak, aby brzegi obu ciast się stykały. Dokładnie posklejać brzegi
Moje domowe kucharzeniedoskonałe. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g margaryny szczypta soli 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 duży kisiel wiśniowy lub truskawkowy WYKONANIE Zagniatamy(...)wykładamy na ciasto. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem, dodajemy kisiel i jeszcze chwilę ubijamy. Piane układamy na jabłka. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na cienki długi placek. Kroimy w paski i układamy na piance po skosie. Ciasto pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad
W kuchennym oknie Ewymuffiny*): - 1 szklanka cukru - 5 jaj - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 2 szklanki mąki - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka sody - 3 czubate łyżki kakao - 1 łyżeczka cynamonu - kilka szczypt imbiru - 1 szklanka oleju - 3 małe jabłka pokrojone w cząstki(...)małe gruszki pokrojone w cząstki (1-2 cm) Cukry i jajka zmiksować. Dodać mąkę, proszek, sodkę, kakao, cynamon, olej. Zmiksować ponownie. Dodać jabłka, gruszki, dokładnie wymieszać łyżką. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach. * Jeśli 24 to za dużo, zmniejszcie ilość składników o połowę i zróbcie 12 muffinów
Corner With Recipeskostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 1 szklanki mąki 1 jajo 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Moje leżakowało tam jakieś 12 godzin i chyba dlatego wyszło takie kruche, a zarazem delikatne. Dodatkowo: 11/2 kg jabłek (najlepiej lekko kwaskowatych, użyłam odmiany bojken) 1/2 szklanki brązowego(...) obieramy, ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na chwilkę. W międzyczasie tortownicę (średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy nasze ciasto. Rozwałkowane ciasto posypujemy kaszą (wchłonie nadmiar soku). Z jabłek odciskamy sok, mieszamy z cynamonem, kardamonem, sokiem z cytryny. Wykładamy na ciasto i pieczemy ok godziny w 180 st. C. Gdy szarlotka ostygnie
Cynamonowe szczęścieLubię wszystkie ciasta z jabłkami a szczególnie szarlotki bo są pieczone na kruchym cieście. Wersja z orzechami włoskimi bardzo przypadła mi do gustu. Warto upiec. Przepis podpatrzony na blogu Gotuję bo Lubię, podaję ze swoimi zmianami. Orzechowa szarlotka Temperatura pieczenia: 180 o C | Czas pieczenia : ~60 min | Ciasto 1,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. orzechów(...)małe kawałki. Dusić na wolnym ogniu z dodatkiem miodu i cynamonu do momentu aż sok, który puszczą jabłka wyparuje i powstanie mus. 2. Mus odstawić do wystudzenia. Ciasto. 1. Mąkę, uprażone na patelni i zmielone orzechy, cukier puder, proszek do pieczenia posiekać z masłem. 2. Gdy powstanie masa przypominająca kruszonkę dodać żółtka i ekstrakt waniliowy. Moja masa była
coolinarnastrefa.blogspot.comtuczące ;) i z jabłkami! Mniaaam! Racuszki na zsiadłym mleku Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 400 g zsiadłego mleka, łyżka proszku do pieczenia, opakowanie cukru waniliowego, 1/2 szklani cukru, 3-4 jabłka, cukier puder do posypania. Wykonanie: Żółtka musimy oddzielić od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, wlewamy zsiadłe(...)mleko a następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy łyżką i wrzucamy obrane i pokrojone plastry jabłka. Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Smacznego
paapilotkaa