orzechowym smaku, skusisz się? Ciasto kruche: 5 żółtek 500 g mąki pszennej kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 70 g zmielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki kakao Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, orzechy i cukier wymieszać. Dodać margarynę oraz żółtka i całość składników posiekać nożem lub szybko zagnieść (gdyby ciasto było zbyt(...)ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki na blaszkę ( u mnie 20x30 cm), delikatnie przyklepujemy ciasto i wstawiamy na ok 10 minut do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 170 st. C. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, następnie rozsmarowujemy budyń, a na górę ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Całość pieczemy ok 45-50 minut w temperaturze 180 st. C. Smacznego
Słodka Kraina WypiekówSkładniki: 3-4 jabłka 2 jajka 4 łyżki maki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej ok 4 -5 łyżek mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki cukru olej Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w talarki, wycinając środki. Jajka miksujemy w misce na jednolitą masę, dodając pod koniec cukier. Mąki łączymy, dodajemy proszek do pieczenia
ChilliJemypyszną szarlotkę z truskawkami. Składniki: 25 dag mąki, 10 dag masła, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka smalcu, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 białek, 17 dag cukru, 5 łyżek dżemu truskawkowego, 75 dag jabłek, ½ kg truskawek, 1 galaretka cytrynowa, 5 dag orzechów włoskich, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie: Z masła, śmietany, smalcu, mąki, żółtek(...)minut. Jabłka obrać, zetrzeć i przysmażyć z sypką galaretką. Upieczone ciasto posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć pokrojone truskawki, na wierzch usmażone jabłka, następnie ubitą pianę z cukrem. Placek posypać pokrojonymi orzechami i piec ponownie w temperaturze 180 stopni około 20 minut na dolnej płycie piekarnika
Tradycyjna Kuchniataka sama więc opierałam się na kilku źródłach. Składniki na ciasto : 350g mąki 4 żółtka 250g margaryny 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku Masa jabłkowa: 1kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe (dałam 2,5 bo użyłam większej ilości jabłek) 1 łyżka masła Masa orzechowa: 200g mielonych orzechów włoskich 250g margaryny 1 szkl mleka(...)podsypując mąką, aby nam się nie przykleiła do wałka lub stolnicy. Blaszkę natłuszczamy i przekładamy rozwałkowane ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180st C i pieczemy placki do czasu aż się zrumienią - ok 15min. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka, dodajemy masło i smażymy kilka minut. Dodajemy suche galaretki i dokładnie mieszamy. Masa
charlotte gotujeszklanki mąki pszennej (przesianej) 1/2 szklanki mleka ( proporcje mogą się zmienić, więc jego ilość należy kontrolować) cukier do smaku 3 łyżki wiórek kokosowych 2 jabłka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka oleju 1 jajko Przygotowanie: Do dużej miski wykładamy ser biały i chwilę go miksujemy. Dodajemy jajko i cukier, cały czas miksując. Etapami dodajemy mąkę, proszek(...)pieczenia, olej i mleko. Po połączeniu składników wsypujemy wiórki kokosowe i jeszcze raz wszystko miksujemy. Obieramy jabłko i kroimy je w talarki, wrzucając do masy serowej. Łączymy składniki łyżką. Patelnię rozgrzewamy z olejem i porcjami nakładamy łyżka masę. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni osuszamy na papierowym ręczniku. Przekładamy
ChilliJemywykleić foremki do tarteletek - lub dużą formę do tarty. Na surowym cieście ułożyć cząstki ulubionych owoców . Ja wykorzystałam banany pokrojone w grube plastry oraz niewielkie cząstki jabłek . Łasuchy mogą przed pieczeniem posypać lekko owoce brązowym cukrem . Tarteletki piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zazłocenia. Po lekkim przestudzeniu do owoców dołączyłam kawałeczki ananasa(...)wykorzystać. Chciałam, żeby to nie było coś oklepanego no i wymyśliłam tarteletki z owocami. Pomysł się sprawdził, połączenie smaków jest rewelacyjne, gdyż neutralny smak ciasta, kwaskowatość jabłek, słodycz ananasa i banana to coś po prostu pysznego :) Smacznego! p.s. ze względu na ilość anonimowych komentarzy ze spamem (pochodzących prawdopodobnie z jakichś botów) włączyłam chwilowo weryfikację obrazkową - wiem
Codzienna kuchnia niecodziennateż spróbuję nią zarazić :) Składniki: 50dag maki tortowej 1/2 szklanki cukru 25dag margaryny 2 łyżki śmietany 2 żółtka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 herbatniki 2 kg jabłek 2-3 łyżeczki cynamonu cukier do smaku 16g cukru waniliowego Przygotowanie: Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto (mąkę przesiewamy). Siekamy margarynę i szybko(...)Dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Mieszamy. Po 10 minutach wyciągamy blachę z piekarnika posypujemy ja pokruszonymi herbatnikami i wykładamy na nią jabłka. Posypujmy startym na tarce pozostałym ciastem kruchym. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
ChilliJemypodany na talerzyku z Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt z białek: 8 białek 6 łyżek cukru 8 łyżek oleju 8 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 800 g obranych jabłek 1 łyżka masła 150 ml cydru 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa cukier puder Przygotowanie: Biszkopt z białek: Zimne białka ubić(...)dnie papierem do pieczenia. Białka podzielić na pół, wyłożyć na blachy i równo rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 15-17 minut. Wyjąć, ostudzić i przekroić na pół. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka, cukier, cynamon, cydr i całość podsmażać około 10-12 minut. Zdjąć
Ala piecze i gotujeżółtka 3 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka oleju 7 jabłek Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w 1-2 cm kostkę. Do miseczki wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli(...)białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy (masa będzie wyglądała jak jabłka lekko oblepione ciastem, ale tak ma być). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blaszki, wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło, wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Gotowe
Rozpustne gotowaniesmakować. Zapraszam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 15 dag cukru, 6 łyżek oleju, 1 szklanka mąki, 2,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek, 2 galaretki zielone. PRZYGOTOWANIE: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając wlewam olej i ocet. Wsypuję mąkę wymieszaną z kakao(...)cynamonem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 22x25 cm. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. Jabłka obieram i kroję w ósemki. Przekładam do garnka, podlewam niewielką ilością wody. Gotuję na małym ogniu do momentu, aż jabłka całkowicie się rozpadną. Do gorącego musu wsypuję galaretki. Mieszam
Tradycyjna kuchnia Kasimargaryny lub masła 9 łyżek grysiku ½ proszku do pieczenia bakalie Żółtka, cukier mączkę, margarynę utrzeć do białości. Ucierając dodać grysik wymieszany z proszkiem do pieczenia. Następnie do ciasta dodać mak, starte jabłka, bakalie lekko oprószone mąką i dokładnie wymieszać łyżką. Białka ubić i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Piec w 180 stopniach C ok 1 godziny. Po wystudzeniu ciasto
kuchcikowniadodatkiem cynamonu, ja tam za nim nie przepadam więc robię bez. składniki: 125 g margaryny 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 3 jabłka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g żurawiny suszonej Kresto sok z cytryny 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki cukru waniliowego Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić(...)wysokość 2-3 cm. Ciasto jest lepkie więc najlepiej robić to zwilżoną ręką lub obsypaną maką. Na ciasto wyłożyć pokrojone jabłka z żurawiną. Na wierzch porwać resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 -180 C i piec ok 40-50 minut
Monia miesza i gotujeJeden z łatwiejszych i klasycznych sposobów na pieczonego w całości indyka. Wewnątrz nadziewany jabłkami i pomarańczami, a z zewnątrz pokryty pomarańczowo-karmelową glazurą nadającą mu pięknego koloru. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 6-8 osób) Indyk 1 niezbyt duży indyk (4kg) 2 jabłka 1 pomarańcza 1,5 łyżki suszonej szałwii (można kupić w sklepach zielarskich i przynajmniej(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Indyka pieczemy w tej temperaturze wg zasady 20 minut na każde rozpoczęte 0,5 kg mięsa (4 kg indyk powinien piec się równo 3 godziny). Co 30 minut wyciągamy go z piekarnika, odwracamy mięso na inną stronę i polewamy sosem z pieczenia. Przy pierwszej takiej okazji dodajemy również resztę wina. Po upływie
Kulinarna PokusaPrzepis dostałam w piątek i wczoraj już piekłam. Lubimy ciasta coś jak biszkopt. Tutaj w wersji z budyniem i jabłkami ale z brzoskwiniami będzie fantastyczne. Lubię takie proste a zarazem pyszne ciasta. Polecam na niedzielne popołudnie. Zawsze się udaję ! Składniki : * kostka masła roślinnego * 2 budynie śmietankowe z cukrem * litr mleka * kilogram pokrojonych dowolnie jabłek(...)bądź inne dowolne owoce - poza śliwkami. Idealnie pasują brzoskwinie. Z jabłkami i tak jest pyszne a mamy teraz dobre polskie jabłka. Na to ciepły budyń zrobiony z litra mleka i dwóch budyniowych proszków. Przykryć pozostałym ciastem. Piec około godziny w 180 stopniach na złoty kolor
Magiczne Życie MartyBakery Cookbook". Składniki: 100 g masła w temperaturze pokojowej, 65 g cukru, 2 jajka - oddzielnie żółtka i białka, 90 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 ml mleka 2 - 3 jabłka, 1 pomarańcza, garść suszonej żurawiny, szczypta cynamonu, 50 g cukru + 2 łyżeczki, cukier waniliowy (opcjonalnie), 50 g płatków migdałowych Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni(...)następnie dodajemy pojedynczo żółtka dalej miksując. Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy połowę mleka i miksujemy, następnie dodajemy mąkę z proszkiem i na koniec pozostałe mleko. Dokładnie zmiksować całość. Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem formy. Ciastem wyłożyć dno i boki. Jabłka obrać i pokroić na większe kawałki, u mnie plastry krojone
Plate of Joy