Bardzo proste i szybkie ciasto z jabłkami. Przepis z bloga Domowa cookierenka Agi. Polecam :). Składniki: 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść dowolnych orzechów garść suszonych owoców, (ja użyłam wiśni i rodzynek) 1 i 1/4 szklanki cukru kryształu 3 jajka(...)dodać pokrojone orzechy oraz sparzone suszone owoce. Dokładnie wymieszać. 7. Ciasto przełożyć do miski z jabłkami, delikatnie wymieszać, aby za bardzo nie rozgnieść jabłek. 8. Całość przełożyć na przygotowaną blachę, piec ok. 50 min. 9. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Apetyczna babeczkasłodki, jak większość tego rodzaju wypieków. Składniki : Ciasto szklanka mąki krupczatki jajko skórka starta z limonki łyżeczka miodu 1/4 kostki masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa 150 ml (pół słoika) wekowanych jabłek galaretka cytrynowa (ok. łyżki) Zagnieść ciasto z przeznaczonych na to składników. Wyłożyć do formy (10 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto palcami(...)jest miękkie, więc się poddaje), pamiętając o zrobieniu wyższych brzegów. Można ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni C. Odstawić do ostudzenia. Jabłka uprażyć w rondelku. Dodać galaretkę. Mieszać do rozpuszczenia galaretki. Wyłożyć masę na wystudzony blat. Ozdobić
Weekendy w domu i ogrodzieteż przepis na Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego Składniki na 12 pączków: 1 1/4 szkl. mąki, szczypta soli, 1 i ciut łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 3 łyżki rozpuszczonej margaryny lub masła, 3 jabłka (papierówki) pokrojone w mała kostkę, olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę, sól, proszek do pieczenia umieszczamy w misie robota, wlewamy rozpuszczoną margarynę i wbijamy jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: Biszkopt orzechowy : 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 40 g drożdży 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej szczypta(...)ciasto drożdżowe . Dzielimy na 2 części . 1 część ciasta wykładamy na drugiej blaszce . Jabłka zetrzeć na grubych oczkach , wymieszać z cynamonem i bułka tartą. Tak przygotowane wykładamy na 1 część ciasta drożdżowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 C ( kiedy ciasto nabierze pięknego złotego koloru ) Masa: 2,5 szklanki mleka wlać
Słodkości i nie tylkoopcji, żeby komuś nie wyszło - zawsze się udaje :) W sam raz do niedzielnej kawy lub herbaty. Składniki: 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2,5 szklanki * mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść dowolnych orzechów garść suszonych owoców (ja użyłam wiśni, ale równie dobrze mogą to być rodzynki czy żurawina(...)pokrojone orzechy oraz sparzone suszone owoce. Dokładnie wymieszać. 7. Ciasto (wyjdzie gęste) przełożyć do miski z jabłkami, delikatnie wymieszać, aby za bardzo nie rozgnieść jabłek. 8. Całość przełożyć na przygotowaną blachę, piec ok. 45-50 min.U mnie wystarczyło 45 min. 9. Ciasto (po ostudzeniu) posypać cukrem pudrem
Domowa Cookierenka Agimleka roślinnego - 50 g oleju roślinnego - 100g mąki gryczanej - 200g mąki z orzechów włoskich (mam wrażenie, że na mące migdałowej wypiek był ciut lżejszy!) - proszek do pieczenia - mus z 3 jabłek - 50 g cukru - 1 łyżeczka cynamonu - 3 łyżki mąki z ciecierzycy Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w kawałki u ugotować z odrobiną wody. Całość zblendować(...)Mleko z olejem i cukrem zagotować. Ostudzić. Mąki przesiać, dodać proszek i cynamon. Dodać płynne składniki i mus jabłkowy. Całość wymieszać. Wymieszać i przelać ciasto do blachy wyłożonej papierem. Piec w 160 stopniach ok 40-45 minut
Szybko Tanio Smaczniedociskając je dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem. Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać. Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. W międzyczasie przygotować nadzienie z jabłek i bezę. Uwaga - jeśli nie lubicie szarlotki z bezą możecie z ciasta(...)stopniowo - po jednej łyżce - dodawać cukier puder. Kiedy piana będzie sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować. Przygotowanie szarlotki Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z jabłek, a następnie warstwę bezy. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35-45 minut. Jeśli po tym czasie beza nie będzie jeszcze dostatecznie upieczona wyłączyć dolną grzałkę, zmniejszyć temperaturę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajedno miejsce jakim niewątpliwie jest cieplutka kuchnia. Składniki: - 250 g mąki pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 jajko - 125 g cukru kryształu - 1 opakowanie cukru waniliowego - 250 g jogurtu naturalnego - 80 ml oleju - 2 duże jabłka Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w drobną(...)kostkę. Mąkę miszamy z cukrami, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Do dtugiej miski wbijamy jajko i mieszamy je z olejem, jogurtem oraz pokrojonymi jabłkami. Łączymy obie mieszanki i mieszamy łyżką. Masą napełniamy foremki i pieczemy w 180 C przez około 30 minut
Zainspirowana w kuchniszklanka cukru pół na pół cukier brązowy z białym , użyłam Diamant -4 duże jaja -łyżeczka proszku do pieczenia -pół margaryny- rozpuść i odstaw do wystudzenia -orzeszki arachidowe naturalne niesolone, połówki -truskawki - mak niebieski około 4 łyżki Skworcu -jabłka pokrojone w cząstki POLEWA CZEKOLADOWA - 3 łyżki masła - 2 lyżki kakao naturalnego Skworcu -3 łyżki cukru cynamonowego Diamant(...)masy. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz miksując Dodaj chłodną maragrynę. A na końcu mak. Okrągłą formę do tarty lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Połóż kawałki jabłek. Wierzch posyp naturalnymi orzeszkami. I włóż do piekarnika ,na nie więcej, niż 190 stopni , około 35-45 minut. Sprawdzaj. Do suchego patyczka. Wyciągnij ciasto, przełóż na talerz
Z Kuchni Do Kuchnichrupiące. Niespodziewane. Czujesz, że jesz zdrowo. 2 szklanki mąki razowej żytniej typ 2000 3 żółtka 75 gram cukru drobnego 3/4 kostki masła 1,5 kg jabłek które nie rozpadną się podczas pieczenia posiekane w cieniutkie plasterki 1 łyżeczka cynamony sok z połówki cytryny Mąkę z masłem siekamy na stolnicy, dodajemy cukier i żółtka i siekamy dalej. W ostatnim(...)pół. Ścieramy na tarce ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Podpiekamy spód ok 15 minut. Na podpieczony spód układamy jabłka z cynamonem, a na wierzch ścieramy resztę ciasta, delikatnie ugniatając pieczemy 40 minut w 180 stopniach
AZgotuj!drobnej mąki graham lub razowej ¾ szklanki białej mąki pszennej ¾ szklanki płatków owsianych ½ szklanki brązowego cukru ¾ łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mokre 1 banan rozgnieciony na miazgę ⅓ szklanki oleju 150 ml kefiru 2 jaja dodatkowo 2 jabłka 2 łyżki brązowego cukru wymieszane z ¼ łyżeczki cynamonu Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. W jednej misce wymieszać składniki suche(...)skórką). Całość krótko wymieszać. Ciasto rozłożyć do przygotowanych foremek. Drugie jabłko przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Na wierzchu każdej babeczki ułożyć plasterek jabłka, posypać cukrem z cynamonem. Piec ok. 25 minut w 180°C. Smacznego
Pełny talerzśrodku miękkie i aromatyczne. W sam raz na jesień. Źródło: Śladami Słodkiej Babeczki . Składniki: 280 g mąki 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 jajko 2 jabłka 100 g cukru 200 g maślanki 80 ml oleju 125 ml soku jabłkowego Wykonanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę(...)składniki "mokre": jajko, olej, sok jabłkowy i maślankę. Składniki w obu naczyniach wymieszać i połączyć ze sobą. Na koniec dodać jabłka i wymieszać z resztą ciasta. W formie do muffinek ułożyć papilotki i napełniać je do 3/4 wysokości. Piec w rozgrzanym do 180 st.C. piekarniku przez 20-25 minut. Smacznego
Pasja Smakudrobnych oczkach i odciśniętej z wody cukinii 1 szklanką mąki (u mnie orkiszowa) 1/2 szklanki kakao 2 łyżki cukru 1 łyżka stewii 1 starte jabłko 2 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć) 50 gram gorzekiej czekolady 77% 2 łyżki masła Jajka mieszamy z cukinią i jabłkiem. W drugiej misce mieszamy
Mango Papajadrobnych oczkach i odciśniętej z wody cukinii 1 szklanką mąki (u mnie orkiszowa) 1/2 szklanki kakao 2 łyżki cukru 1 łyżka stewii 1 starte jabłko 2 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć) 50 gram gorzekiej czekolady 77% 2 łyżki masła Jajka mieszamy z cukinią i jabłkiem. W drugiej misce mieszamy
Mango Papajalyzeczki proszku do pieczenia(...)make z proszkiem do pieczenia i sola. Do masy maslanej dodawac kolejno jajka. Wymieszac, dosypac partiami make. Wlac mleko. Delikatnie polaczyc. Wsypac jablka i wymieszac, nakladac do foremek natluszczonych lub wylozonych papilotkami.Dodać kawałki czekolady.. Piec okolo 25 minut w temp. 190 stopni az sie zarumienia. Smacznego
w mojej kuchni