zamiast bułeczek zrobiłam rożki:) (takie małe wizualne oszustwo sprawiające, że jest ich więcej;)) Jest to absolutny "MUST BAKE" obojętnie w jakim sezonie owocowym:) U mnie dzisiaj wersja z jabłkami:) Ale z wiśniami czy porzeczkami również są wyśmienite:) Pyszne, mięciutkie i z wyraźnym nadzieniem. Jedne z moich ulubionych wypieków. Zresztą nie tylko moich, bo zawsze znikają w mgnieniu oka :) Porcja(...)łyżek mleka 6 łyżek oleju 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 30 dag mąki + trochę mąki do podsypywania 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 2 średnie jabłka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu odrobina soku z cytryny Lukier (opcja niekonieczna) cukier puder sok z cytryny mleko Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasiennie i kroimy w bardzo drobną
My simple kitchenciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej 2/3 szklanki cukru 200 g masła 4 żółtka 2 łyżkikwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 6 łyżek cukru 1/2 łyzeczki cynamonu Dodatkowo: 200 g malin ( mogą być mrożone,choć ja robiłam je, kiedy były świeże z działki) Sposób przygotowania: Mąkę i proszek(...)czasu do czasu mieszając przez około15-20 minut. Lekko przestudzić. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia uprzednio ją można lekko naoliwić, zeby papier się nie przesuwał. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować 2 na spód i wyłożyć nim blachę. Na cieście ułożyć jabłka, a na nich maliny. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni
Gosia gotujespecjalnych umiejętności kulinarnych :) Tortownica o średnicy 26 cm 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z połowy cytryny około 75 dag jabłek Dodatkowo: cynamon cukier brązowy cukier puder Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na grubsze plasterki. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)wysypujemy bułką tartą. Wylewamy połowę ciasta i układamy połowę jabłek. Następnie wlewamy resztę ciasta a na wierzchu układamy pozostałą część jabłek. Można teraz posypać dodatkowo ciasto cynamonem lub cukrem brązowym (niekoniecznie). Ciasto pieczemy 40 minut w temp. 180 o C. Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem
My simple kitchenstandardowych muffinek) 300g mąki 80g cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 300ml gęstego jogurtu naturalnego/śmietany (lub jogurtu zmieszanego ze śmietaną) 1/3 szklanki oleju 1 średnie jabłko (obrane i drobno pokrojone) 100g kruchych krówek (drobno pokrojonych) Kruszonka: 100g mąki (dałam troszkę więcej(...)masła 3 łyżki cukru 4 drobno pokrojone krówki 1. Zagnieść kruszonkę i odstawić do lodówki. 2. W misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia). Dodać pokrojone drobno krówki i jabłko, wymieszać. 3. W drugiej misce roztrzepać razem składniki mokre (jajko, olej i jogurt/śmietanę). Wlać do składników suchych i wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do silikonowych foremek
Kto ugości moich gości?ciasta naleśnikowego, tylko trochę gęstszego robi się racuchy, tak z ciasta „grykowego” również można je... Obłędne 2 składnikowe racuchy z gryki z jabłkami – bezglutenowe is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłomąki krupczatki250 g masła90 g cukru pudruopcjonalnie - 2 łyżeczki proszku do pieczenia2 żółtka2 łyżki śmietany3 kg jabłek szara reneta3-4 łyżki cukru pudru2 łyżeczki cynamonuRozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Mąkę, proszek do pieczenia (opcjonalnie), margarynę i cukier puder - szybko posiekać razem. Dodać żółtka, śmietanę i również szybko zagnieść spójne ciasto. Aby ułatwić(...)wszystkie jabłka. Postaraj się nie połamać plasterków. Na chłodzone ciasto w blasze wyłożyć wszystkie jabłka, układając plasterki poziomo (fot.3). Powstanie nam wysoka warstwa (około 6-7 cm). Dokładnie je docisnąć i wyrównać. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika (fot.4). Szarlotkę piec ok. 60-80 minut, w temperaturze 160ºC – do zarumienienia się wierzchu. Po wystudzeniu posypać pudrem.Źródło
Świat Ciastaposzedł w zapomnienie i ostatnio przeglądając internet trafiłam na niego ponownie na blogu Moniki . Tym razem klamka zapadła - piekę :) Strasznie żałuję, że skorzystałam z przepisu tak późno, bo ciasto jest przepyszne. Kruchy spód, słodziutka góra i rozpływające się jabłka w środku. Rewelacja! Zachęcam do skorzystania z przepisu jeśli lubicie ciasta z jabłkami (ja uwielbiam!). Proporcje(...)Składniki: 2,5 s zklanki mąki (u mnie krupczatka) 200g masła lub margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 serek homogenizowany waniliowy(150 g) aromat cytrynowy Dodatkowo: 8 jabłek średniej wielkości Polewa: 1 łyżka śmietany 18% 1 szklanka cukru pudru Wykonanie: Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia
Walijskie Pichcenienowo. Ale fajnie, że wszystko się udało, ciasto smakowało jak tamte co jadłem raniej. Także chcę dodać że ta tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jej przygotowanie (bez pieczenia) zajmuje ok. 20 min, co jest bardzo przydatne w dni kiedy chcemy czegoś słodkiego, a nie mamy dużo czasu. Składniki: Ciasto pół-kruche: 200 g masła 2 łyżki miodu(...)cukier, cynamon i odstawiamy na bok. Dla kremu dokładnie miksujemy wszystkie składniki, aby nie było grudek. Ostudzonym ciastem wylepiany dno i boki tortownicy. Na spód układamy jabłka i zalewamy kremem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 minut. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy żółtym kiwi. Smacznego
Kuchnia Łukaszapojemności ca. 4-5L, wyrabiamy ciasto i dzielimy je na trzy porcje. Wałkujemy ciasto na dolną część placka. Układamy je na standardowej (42x26cm) blaszce do pieczenia wyłożonej od spodu papierem do pieczenia (łatwiej później wyjąć ciasto z blachy jeśli jest taka potrzeba) i smarujemy powidłami śliwkowymi. Dobrze jest posmarować boki blaszki masłem lub margaryną i oprószyć lekko mąką(...)jabłka starte na grubych oczkach tarki i wymieszane z 2 łyżkami cynamonu. Rozwałkowujemy ciasto na trzecią, ostatnią warstwę i układamy placek na masie z jabłek. Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w temp ca. 160-180st. C. Podajemy z lodami waniliowymi, możemy delikatnie posypać mielonym cynamonem
upichconaPyszne, słodziutkie placuszki idealne na deser czy kolację. Składniki: ciasto 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 jabłka olej do smażenia 2 łyżkki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć razem na gładką masę
magiczna kuchnia Kasisody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 2 szklani mąki pszennej Margarynę ucieramy z cukrem, cały czas ucierając dodajemy po 1 żółtku, a następnie pozostałe składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie mieszamy z ciastem. Pieczemy ok 35 minut w 180 st. C. Wkładka jabłkowa: 4 jabłka 3/4 szklanki cukru kryształu 2 szklanki mąki(...)pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (orzechy, rodzynki, żurawina) Białka ubijamy na sztywną pianę. Jabłka obieramy i kroimy drobno, mieszamy z cukrem i bakaliami i odstawiamy by puściły sok, a następnie mieszamy z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą, a na końcu dodajemy pianę z białek. Całość pieczemy ok 35 minut
Cynamonowe szczęścieLubię prawie każde ciasto,ale jabłeczniki i serniki najbardziej Kruche z budyniem i jabłkami CIASTO KRUCHE: margaryna -250 g proszek do pieczenia -2 łyżeczki mąka- 2 szkl jajka - 5 szt cukier - 3 łyżki MASA JABŁKOWA jabłka-1,5 kg galaretka cytrynowa -2 opak masło -1 łyżka MASA BUDYNIOWA budyń śmietankowy -2 opak mleko -3 szkl cukier -4 łyżki(...)cukier puder PRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE: Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać pokrojoną margarynę,cukier i jajka,zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części,włożyć do zamrażalnika na 30 minut. MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do rondla włożyć masło rozpuścić,dodać starte jabłka,chwilę przesmażyć. Do przesmażonych
Kuchnia Danusiblachy 40x 26 ) 3,5 szklanki mąki 250 g margaryny 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru drobnego szczyptę soli 5 jajek osobno białko i żółtko 1 szklankę cukru pudru 1 łyżkę mąki ziemniaczanej jabłka dobry kilogram cynamon małą łyżeczkę 2 łyżki cukru brązowego (może być też tradycyjny(...)woli dodajemy cukru pudru, a pod koniec łyżkę mąki ziemniaczanej, beza nam, wtedy nie opadnie. Na wyłożoną blaszkę papierem do pieczenia rozkładamy większą kulę ciasta. Można spokojnie odrywać kawałkami i tak wyłożyć cały spod, na, to nakładamy jabłka naszą błyszczącą beze z białek oraz teraz mniejszą część ciasta, ja trę ją na tarce do warzyw. Pieczemy
Basia w kuchninazwy podobne do strudla z jabłkami, ale to zupełnie co innego. Strucle z jabłkami od zawsze przygotowywała moja babcia, mama i teraz robię to ja. Gdy byłam mała to babcia opowiadała, że przepis ten był w naszej rodzinie od zawsze, piekła je zarówno jej mama, jak i babcia. Oprócz mojej rodziny, wśród moich znajomych nikt nigdy(...)jeśli już ktoś je u mnie spróbuje to prosi o przepis. Dziś zapraszam wszystkich na strucle z jabłkami. Składniki na strucle z jabłkami 2 szklanki mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 125 g masła (margaryny) 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 3-4 duże jabłka (najlepsze są miękkie np. lobo
Rozpustne gotowanieogniu, co jakiś czas mieszając, aby masa nie przywarła do garnka. Nie należy gotować zbyt długo, ponieważ owoce mogą się rozpaść. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Na sam spód zetrzeć większy kawałek ciasta, następnie wyłożyć uduszone jabłka, a na sam wierzch zetrzeć mniejszą część kruchego ciasta. Zimne białka (z 6 jajek) ubić na sztywną pianę. Pod sam koniec ubijania(...)ubijając białka. Przygotowaną masę włożyć do szprycy i wycisnąć na sam wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzać do 180 °C . Jabłecznik piec około 45-55 minut. Białka przed ubiciem na sztywną pianę Warstwy od spodu: starte ciasto, duszone jabłka i ponownie starte kruche ciasto Dekorowanie pianą z białek Pomysł na przepis kotlet.tv
Ugotować