obiad. W małym, przytulnym, fajnie urządzonym miejscu. Ceny nie spod sufitu, potrawy proste i smaczne. Warte polecenia. rozpływający się gulasz wołowy w piwnym sosie... Po zjedzeniu rewelacyjnych pieczonych ziemniaczków z jabłkiem, boczkiem, cebulą i natką oraz gnocchi z sosem z bryndzy i boczku oraz gulaszu chwilę jeszcze pospacerowaliśmy i musieliśmy wracać do Polski. Wiewióra pozdrawiała z Pragi :) Pisałam(...)ledwo zjadłam. Syncio miał problem z połowa porcji makaronu z serkiem i jagodami. Obsługa specyficzna ale sympatyczna i stwarzająca wrażenie jakbyśmy byli stałymi klientami. No i pyszny kompot z jabłek na stałe w karcie. Menu niezbyt obszerne ale karta dań polecanych inna każdego dnia. Jeśli lubicie smaczne domowe obiady warto tam wpaść. Taaa daaam! zdobyliśmy najwyższą górę Karkonoszy
Dzieje kuchennej Wiewióryherbaty w dzbanku za 4 PLN sztuka. Ponad 30 rodzajów do wyboru - ciężko było się zdecydować! W końcu stanęło na herbacie czarnej Prażone Kasztany (cejlońska z cząstkami jabłek, wyciągiem z pieczonych kasztanów i płatkami ostu) oraz herbacie zielonej Sencha Truskawki w Śmietanie (chińska z dodatkiem owoców, płatków róży i rokitnikiem). Mogę tu wracać dla samej herbaty - doświadczenie było
Grunt to przepis!fareast-language:EN-US;} 1 szklanka mąki pszennej/pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mleka roślinnego np. ryżowego enerbio z rossmana 1 jajko szczypta cukru z wanilią 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jabłko typu reneta lub banan olej do smażenia/masło do smażenia wykonanie: 1. Do michy wlej mleko. 2. Mąkę,jajo,proszek i cukier wrzuć do michy. Wymieszaj
Fiolka w kuchnijabłek. Składniki kruszonki wymieszać palcami. Schłodzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie margaryną. Układać na przemian ryż z jabłkami. Ostatnią warstwę jabłek posypać kruszonką. Piec w temp. 180 °C ok. 30 minut, do zrumienienia kruszonki
Atlas Smakówtemu w prezencie. Jabłka umieścić w foremce i polać olejem. W miseczce wymieszać miód, masło, cynamon, amarantus i porzeczki. Masę amarantusową wkładać do środka wydrążonych jabłek. Dopychać palcem. Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. pół godziny. Podawać gorące
Weekendy w domu i ogrodzieinnego, to co lubi. Tym razem była domowa zupa jarzynowa z mięskiem indyczym i pyszna pomidorówka. A na drugie do wyboru: udziec pieczony, bitki wołowe lub pieczona kaczka faszerowana jabłkami. Do tego ogóreczki małosolne, fasolka szparagowa i kalafior. Słowem dla każdego coś miłego. Na desery? Kisiel wiśniowy domowej produkcji (z tego przepisu powstał mój kisiel wieloowocowy
Kuchnia po mojemuproblem z kaczkami. Kiedyś kiedy piekłam całe nadziewane jabłkami smakowały mi bo tłuszcz się wytapiał , a kaczka była aromatyczna i wilgotna. Piersi z kaczki jakie teraz można kupić są jakieś inne. Nie znoszę mięsa pół krwistego , a jak pierś obsmażę i potem duszę to skóra robi się nie taka. Pewnie w końcu dojdę do czegoś metodą prób i błędów
Buniabaje w kuchniKorale od Marysi. Ulubione. I radość, że pamięta. Słoiki z perłowym agrestem przechowywane staranniej niż cenna biżuteria. Wrzesień. Jabłka i karmel. Karmel i jabłka. Kruche tarty pieczone niemal codziennie. Zawsze oblane karmelem. Nie umiem już inaczej. Nie chcę. Zapas kruchego ciasta ukryty w zamrażalce "na zaś". Październik. Czas pigwy. Wielkie szklane słoje
KUCHARNIAczasu rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy kawałek jabłka i składamy na pół, tak aby grubsza część jabłka była widoczna. Pieczemy 20 minut w 190°C. Jeszcze ciepłe posypujemy obficie cukrem pudrem
Walijskie Pichcenieschłodziło. Jabłka obrać z łupiny i wydrążyć gniazda nasienne, nadziać je konfiturą i migdałami. Schłodzone ciasto rozwałkować, pokroić na paseczki i owijać jabłka, na górze zrobić ozdobne dekoracje. Ciasto na jabłku smarujemy białkiem. Piec ok 25-30 minut w tem. 200 C. Wspaniale smakują na gorąco
Apetyczna babeczkajajkami, zaczynem. Dodać cukier waniliowy i wyrobić. Dodawać masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachę, ułożyć pokrojone jabłka, posypać cynamonem. Piec 40 minut w 180 stopniach
Magiczne Życie Martydomu podstawą jest kuchnia bawarska... Zdziwiłam się, bo gotowałam w stylu "domowej, maminej kuchni.." Otóż okazało się, że bardzo lubiana przez moich domowników "wątróbka w duszonych jabłkach i cebuli", " Pieczona biała kiełbasa z cebulą". " roladki z boczku, z wędzoną śliwką" okazały się Bawarskim specjałem i wręcz rarytasem tamtejszej kuchni. Tak więc będąc na moim ukochanym pobliskim bazarku
Zainspiruj się kuchniąJuż wiecie, że my lubimy wątróbkę, zarówno drobiową, wieprzową, czy też inną. Ostatnio pokazałam Wam przepis na przygotowanie pieczonej wątróbki z jabłkami i suszonymi śliwkami. Każdy powinien pamiętać, że zła obróbka wątróbki sprawia, że twardnieje i staje się gorzka, do tego niesmaczna. Przed obróbką wątróbki zawsze moczę ją w mleku, co usuwa goryczkę i zdecydowanie poprawia jej smak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSernik z jabłkami jest pyszny. To wyjątkowe połączenie. Dla mnie lepszy od tradycyjnego. Oryginalne marmurowe patery znajdziecie na stronie http://allegro.pl/listing/ user/listing.php?us_id= 24804096 Składniki na ciasto: 1 i 1/2 szk mąki 1/3 szk cukru kryształu 3 żółtka 7 dag margaryny 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zarobić ciasto z wszystkich składników(...)jabłek Margarynę utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać ser, a na końcu pianę z białek. Masę serową wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Na serze układać ćwiartki obranych jabłek. Piana: 3 białka 1/2 szk cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną. Wylać równo na jabłka. Ciasto zetrzeć
Apetyczna babeczkasmakiem dzieciństwa (tak, tak ten kompot!). Ich orzeźwiający, kwaskowaty smak idealnie sprawdza się w słodkich deserach. Dziś kawałki rabarbaru w godnym towarzystwie jabłek postanowiłam posypać grudkowatą migdałową mieszanką. Gorące, wydobywające się podczas pieczenia owocowe soki wspaniale smakują się ze słodkimi grudkami kruszonki. Uważam, że dodatek słodkiej, roślinnej śmietanki (w celu dopełnienia całości najlepiej migdałowej) to obowiązek, a nie kwestia(...)proszku (nie za długo, powinno to zając ok. 2 minuty). Gdy skończysz, widelcem wmieszaj kawałki migdałów i cukier. Kruszonkę wysyp na rabarbar i jabłka, równomiernie ją rozprowadzając. Postaw naczynie na blasze w piekarniku i piecz przez 40 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru, a przy brzegach zacznie bulgotać różowy sos. Wyjmij, odstaw na 15 minut do przestygnięcia. Przełóż
Roślinna - blog wegański