pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:47/263)

Jabłecznik z budyniem 273

jesienią zawsze królują u nas jabłka. I nie może też zabraknąć naszego ulubionego jabłecznika z budyniem według przepisu mojej mamy. Bywało też tak, że piekłam go co tydzień:) Kruche ciasto, dużo jabłek i ciepły budyń, smaki moje dzieciństwa;):) Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 3 jajka, 250g masła lub margaryny(...)łyżeczka proszku do pieczenia .     Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajka oraz posiekane masło. Wszystko połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na 2 nierówne części. Większą część rozwałkować na przygotowaną blaszkę o wym. 23x33cm, mniejszą zaś owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.     Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 2 i 1/2 szklanki mleka

Z miłości do słodkości
Czy to jeszcze sezon na jabłka...? 176

formę 24x24 cm) 4 jajka 270 g mąki pszennej 180 g masła 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka nadzienie: 3 jabłka sok z 1/2 cytryny budyń: 2 opakowania budyniu waniliowego (każdy na 500 ml mleka) 700 ml mleka 25 g cukru 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: 2 łyżki(...)waniliowym ubić na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać masło, cały czas miksując. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować masłem. Wyłożyć do formy połowę ciasta. Na cieście równomiernie rozłożyć jabłka, na nich rozsmarować budyń. Do pozostałego ciasta dodać kakao i mleko, zmiksować. Ciasto kakaowe wyłożyć na budyń. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
"Słodkie środy" - najprostsza szarlotka 361

bardzo kwaśne, zwiększmy ilość cukru do 1 szklanki) 1 szklanka kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon 180 g masła (schłodzone, najlepiej w zamrażarce) PRZYGOTOWANIE Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia i mieszamy. Całość dzielimy na trzy części. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka dzielimy(...)dwie części. Tortownicę o średnicy ok 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy jedną część wymieszanych składników suchych, a na nich rozkładamy równomiernie jedną część jabłek. Jabłka posypujemy delikatnie cynamonem. Na to wysypujemy drugą część składników suchych, po czym drugą część jabłek. Ponownie posypujemy cynamonem. I na koniec wysypujemy ostatnią warstwę składników suchych. Na wierzch

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mleczne placuszki cynamonowo jabłkowe. Pyszne śniadanie w kilka chwil. 125

diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 2 małe jabłka 1 jajko klasy M 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 3/4 łyżki cukru * szczypta cynamonu * aby było zdrowiej można zastąpić np. miodem Przygotowanie(...)Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Jajko wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, znów chwilkę miksujemy. Dodajemy starte jabłka. Na koniec dodajemy na zmianę mąkę i mleko, miksujemy aż do dokładnego połączenia składników. Stawiamy patelnię na małym ogniu*. Kładziemy łyżką stołową porcje masy (małe placuszki

Słodkie okruszki
Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami 214

mąki pszennej 100 g zmielonych orzechów laskowych 170 g brązowego cukru 150 g stopionego masła 4 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny i sok z ½ cytryny 4 jabłka ½ kieliszka rumu ( zapomniałam) ziarenka z połowy laski wanilii Cytrynę( najlepiej ekologiczną) dobrze myjemy, ścieramy całą skórkę, odkładamy na talerzyk. Z połowy cytryny wyciskamy sok, filtrujemy przez sitko(...)dodajemy rum, skórkę z cytryny, ziarenka wanilii, oraz kawałki jabłek. Delikatnie mieszamy. Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy na nią ciasto. Pozostałe jabłka  cieńko kroimy w plasterki( wraz ze skórką). Układamy na cieście e formie pierścienia. Wierzch posypujemy łyżką brązowego cukru. Pieczemy w 180 stopniach

Mia Cucina Sofieta
Keks gorzowski 138

pomarańczy 6 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki krupczatki 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5  łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier waniliowy szczypta cynamonu lub kardamonu Wykonanie: Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w grubszą kostkę. Żółtka oddzielamy od białka, które ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier waniliowy oraz(...)kosteczkę gotujemy z odrobiną wody oraz 1 łyżeczką cukru ok 5 minut. Rodzynki z żurawiną sparzamy.  W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, następnie dodajemy olej, żółtka, jabłka, pokrojone orzechy, oraz rodzynki z żurawiną. Wszystko mieszamy ze sobą na koniec dodajemy białka oraz cynamon lub kardamon i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy

kgwjanczewo
Racuchy z jabłkami 152

Racuchy z jabłkami są dla większości miłym wspomnieniem z dzieciństwa. Są   idealne na śniadanie, obiad, deser podwieczorek czy kolację. Przygotowanie zajmuje chwilę, a składniki które są potrzebne na pewno znajdują się w każdej kuchni. Racuchy z tego przepisu wychodzą puszyste i bardzo(...)miękkie i są bez dodatku drożdży. W moim domu goszczą bardzo często.     Składniki: 1 jajko, 3 łyżki cukru, 2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szkl. mleka, 2 jabłka, cukier puder, olej do smażenia Wykonanie: Jajko miksujemy z cukrem na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko, dodajemy do jajka na przemian

Passion of Cooking
Szarlotka 150

znowu piekę w weekend. Pyszne, pachnące i wszystkim znane ciasto. Typowo jesienna czy zimowa szarlotka. Kilkanaście sposobów pieczenia i podania ( np. z lodami, bitą śmietaną). Jabłka dostałam, więc nie wiem jaka odmiana, były duże i kwaśne :). Przygotowałam je w sposób jaki podaję poniżej i zamroziłam by wykorzystać później.  Inspiracją był ten przepis na szarlotkę tatrzańską. Przepraszam za jakość(...)jest już sprawdzony i godny polecenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny  90 g cukru pudru  2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Jabłek miałam kilka dużych sztuk zważyłam po starciu było około 1 kg 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru Wszystkie składniki bardzo dokładnie siekamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy

NA MOIM TALERZU
Razowe ciasto z marcepanem i jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.80 183

migdałowego (pominęłam) 3 jajka 180 g mąki razowej orkiszowej (u mnie była to mieszanka pół na pól maki pszennej razowej i zwykłej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki migdałów w płatkach Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Każda cząstkę jabłka nacinamy nożem wzdłuż nie przecinając jabłek do końca. Skrapiamy sokiem z cytryny(...)dalej miksujemy. Otrzymamy dość gęste ciasto. Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem i wyrównujemy wierzch łyżką zamoczoną w zimnej wodzie. Do ciasta delikatnie wciskamy jabłka naciętą stronę do góry. Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy w 190 st.C przez 35-45 minut (do suchego patyczka i ze złocenia się ciasta z wierzchu). Ciasto studzimy w foremce, a następnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto z Watykanu / Ciasto szczęścia/ Chleb z Watykanu 213

części dodać 250 ml oleju. 250 g mąki, 3 całe jajka, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy, 2 starte na tarce jabłka, startą czekoladę, wymieszać. Piec około 45 minut w 180 o C. Chleb pochodzi z Watykanu, przynosi szczęście. Chleb piecze się raz w życiu! Spełnia życzenia całej rodziny. Przed zjedzeniem pomyśl życzenie. Oddając

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb watykański 165

Niedziela Do czwartej części dodać 250ml oleju, 250g mąki, 3 całe jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, trochę soli, 1 cukier waniliowy, szczyptę cynamonu, rodzynki, 2 starte jabłka, ½ startej czekolady. Wymieszać. Piec 45 minut w 180 o C Jak widzicie trochę zabawy jest. Pod całym przepisem był jeszcze dopisek który pewnie zdenerwuje nie jednego przeciwnika wszelkich łańcuszków: „Chleb przynosi

Świat Smaku
Biszkopt z jabłkami 224

połowy cytryny; szczypta soli; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżką mąki pszennej (do posypania ciasta przed ułożeniem owoców); 2-3 jabłka pokrojone w cienkie plastry; Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sito. Całe jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gęstą puszystą masę (powinny podwoić swoją objętość). Dodać otartą(...)łopatką).  Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (tylko dno formy), wyrównać. Wierzch ciasta posypać przez sito mąką pszenną, ułożyć jabłka.  Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170 st.C około 40 minut. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Jeżeli chcesz podglądnąć

In my kitchen
Jabłkowo-cynamonowe placuszki (na mleku, bez tłuszczu) 205

smak... spontanicznie wymyślony przepis okazał się sukcesem. Z talerzyka mojej pociechy placuszki znikły w oka mgnieniu :) Spróbujcie, zapraszam. Składniki: 2 małe jabłka 1 jajko klasy M 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 3/4 łyżki cukru szczypta cynamonu * aby było zdrowiej można zastąpić np. miodem Przygotowanie: Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Jajko wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, znów chwilkę miksujemy. Dodajemy starte jabłka. Na koniec dodajemy na zmianę mąkę i mleko, miksujemy aż do dokładnego połączenia składników. Stawiamy patelnię na małym ogniu *. Kładziemy łyżką stołową porcje masy (małe placuszki

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania