przykryty cynamonem. SKŁADNIKI ( tortownica 20 cm) Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA JABŁOWA: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 3 szklanki wod y łyżeczka cynamonu Ponadto: 400g jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny cukier waniliowy cynamon sposób przygotowania: biszkopt: Oddzielić(...)miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. MASA JABŁOWA: Jabłka obrać wyciąć z nich kulki lub pokroić w kostkę. Zagotować 2 szklanki wody z cynamonem dodać jabłka i gotować około 2 minut- do momentu
RAROSSAFale Dunaju w oryginale piecze się z jabłkami ale czemu nie eksperymentować ? Zaproszono mnie na wydarzenie "Ciasto na niedzielę" [ klik ] i ponieważ kocham rabarbar to postanowiłam zrobić właśnie Fale Dunaju z rabarbarem. Ciasto wyszło rewelacyjnie, polecam każdemu, słodycz kremu budyniowego i kwaskowatość rabarbaru, pyszota. Zachęcam do pieczenia i korzystania z rabarbaru wszak sezon jest teraz na niego
Moje Małe Czarowanieleguminy ,to ją również trochę zmieniłam i nareście mogę ją wykorzystać. Najczęściej na śniadanie. Skladniki 1 szklanka mąki 150 g kefiru 2 jajka 5-6 dużych jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli puder do posypania ( jeśli ktoś chce) olej do smażenia Wykonanie Jabłka obieram i kroję w talarki grubości 1 cm. Gniazda nasienne wykrawam. Do miski(...)wsypuję mąkę,proszek do pieczenia ,sól ,mieszam ,dodaje żółtka i kefir , miksuję. Jak masa jest już jednolita ,ubijam z bialek pianę i dodaje do masy ,ponownie wszystko mieszam . Ciasto musi być gęste (coś w rodzaju bardzo gęstej śmietany). Do ciasta wkładam krążki jabłka dokładnie je w cieście zanurzam i przekładam na rozgrzana patelnię .Jeśli na wierzchu jest mało
Eli Gotowaniedusze i ciała:) Składniki: kruchy cynamonowy spód: 160 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 100 g margaryny 2 żółtka płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu szczypta soli masa jabłkowa: 4-5 średnich jabłek (waga po obraniu około 400g) sok z połowy cytryny (chyba że macie bardzo słodkie jabłka to sok z całej cytryny) 2 łyżki masła(...)cukru pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cynamon przesiać. Wymieszać. Dodać sól, margarynę i żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić na godzinę do lodówki. Po tym czasie tortownicę (u mnie 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć 3/4 ciasta z lodówki, wyrównać. Podpiec
na moim stole...lubię szarlotki, mogłabym je piec co tydzień. Tak też dzisiaj, zapraszam Was na szarlotkę z dodatkiem migdałów i pysznymi jabłkami, które posłodziłam miodem z cynamonem od Miody Wileńskich . Zakochałam się w tym miodzie jest po prostu rewelacyjny. Szarlotkę podałam na talerzyku z sklepu Koronkowa Filiżanka. Podając hasło "Ala piecze i gotuje" zrobicie zakupy z 7% zniżką. Składniki(...)czasie obrać i zetrzeć na dużych oczkach jabłka. Dodać płynny miód, cynamon i wymieszać. Po schłodzeniu ciasto na blaszce nakłuć widelcem, rozsmarować jabłka, zetrzeć resztę ciasta i na końcu posypać płatkami migdałowymi. Piec około 45-50 minut w 180 stopniach. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. * Jeśli jabłka mają dużo soku należy go odlać
Ala piecze i gotuje125g margaryny roślinnej - stopionej i schłodzonej 1 jajo - całe 1 żółtko - 1 białko zostawić tu do smarowania przed pieczeniem szczypta soli 120ml mleka - ciepłego 50g świeżych drożdży słoik 500ml jabłek prażonych z wanilią - przetwór własny Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia(...)rulonie, tym większe będą drożdżówki . Jeśli mamy ochotę na mniejsze drożdżóweczki - zawijać ciasto w rulon od dłuższego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby jabłka nie wypływały podczas pieczenia. Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze. Farsz jabłkowy ma to do siebie że jest mało
Grunt to przepis!smakował.Słodka bita śmietana idealnie się równoważy z kwaskowatym smakiem jabłek. Składniki: Biszkopt jajka 4 szt mąka pszenna 4 łyżki cukier 4 łyżki proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki Masa jabłkowa jabłka( obrane) 800 g sok z cytryny do skropienia jabłek miód z mniszka lekarskiego 2 łyżki cukier brązowy 3 łyżki galaretka pomarańczowa 1 szt żelatyna(...)porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewniana łyżką . Wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia . Pieczemy około 20 min w 170 st . Masa jabłkowa;Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach . Podsmażyć na patelni ( jeżeli mamy mało soczyste jabłka dolać 0,5 szklanki wody ) Gdy jabłka
Ala piecze i gotujeWątróbka. Smutne wspomnienie czasów dzieciństwa. Ale pieczona wątróbka z jabłkiem to zupełnie inna historia. Składniki 500 g wątróbki drobiowej 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól morska świeżo mielony pieprz Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie wkładamy do miski i dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Odstawiamy do lodówki. Jabłko(...)kroimy na ósemki. Cebulę kroimy w piórka. Jabłko i cebulę mieszamy z łyżką oliwy z oliwek, octem balsamicznym, dodajemy sól i pieprz. Ostawiamy na ok. 30 minut. Wątróbkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Mix jabłkowo-cebulowy układamy w drugim naczyniu żaroodpornym. Oba naczynia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 20 minut. Wątróbkę można podawać z kaszą gryczaną. Wątróbka
My Chcemy JeśćMuszę się przyznać, że nie lubię piec ciast, ale jakoś trzeba sobie osłodzić to gorzkie życie :) Dlatego pomyślałam żeby zrobić deser bez biszkoptu i wykorzystać leżące na trawie jabłka. Deser wzbogaciłam o dżem z fig, który przywiozłam z Bułgarii oraz o same boskie figi, które zagościły na sklepowych ladach. Składniki owocowe:5 dużych kwaśnych jabłekdżem z fig ( ale może(...)myjemy i kroimy w plastry (ja ich nie obierałam ze skórki), następnie każdy plasterek przekrawamy na pół. Figi kroimy w ćwiartki. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy ściśle plastry jabłek, a na jabłka układamy ćwiartki fig. wszystko smarujemy cienką warstwą dżemu. W między czasie robimy kruszonkę czyli: roztapiamy masło, do masło wsypujemy mąkę oraz cukier
Bon Appetit Małgorzatyczarny pieprzprzygotowaniepołączyć i ubić składniki sosu, doprawić do smaku solą i pieprzempokroić buraczki w półplasterki lub ćwiartki. podzielić na ćwiartki jabłko, usunąć pestki, pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Rozłożyć buraki i jabłka na talerzach lub półmisku. Posypać serem i orzechami laskowymi. Skropić winigretem i natychmiast podawać. Smacznego
Stare Garywlać 1/2 szklanki białego wina i całość wstawić do piekarnika. Piec 45 minut kilkukrotnie polewając winnym sosem spod pieczeni. DODATKOWO: W czasie gdy perliczka się piecze przygotować "szaszłyki" jabłkowe. Jabłko obrać i pokroić na cząstki. Pomiędzy dwie części jabłka wkładać 1-2 suszone śliwki, całość owinąć plastrem szynki i spiąć wykałaczką. Po 45 minutach pieczenia dookoła
Smaczne Zdrowemakowo-jabłkowa pieczona owsianka z ricottą Pączki były, donaty też, były i z nutellą i czekoladą, w cynamonem posypce, z kokosem, w migdałach i bez, były bo teraz już ich nie ma. Zdjęć też zbytnio nie ma, bo przyjaciele przyszli, a potem już co fotografować nie było. Ale udały się, tak samo jak wczorajszy wieczór(...)płatków owsianych + 60ml wrzątku małe jabłko jajko* 2 duże łyżki masy makowej cynamon, sól, aromat rumowy 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Płatki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i pozostawiamy, aż wchłoną płyn.Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i lekko wyciskamy z soku. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, przekładamy do natłuszczonego naczynka i pieczemy ok.30-35min w piekarniku
More food, love and dreamsmargaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany 1 duże opakowani cukru waniliowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 3/4 l mleka) rodzynki ok. 1 kg jabłek Na polewę: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 5 łyżek wody(...)trzy części, do jednej dodać kakao. W razie potrzeby, do dwóch pozostałych można dodać trochę mąki. Jedną jasną część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę(na papierze do pieczenia). Na ciasto rozłożyć jabłka, które wcześniej należy obrać, zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć sok i wymieszać z rodzynkami. Na jabłka zetrzeć ciasto kakaowe. Z białek ubić pianę, dodać cukier, jeszcze
Praktyczna plPodane składniki wystarczą na dużą blachę. Składniki: ciasto: 250 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka oraz: 2 - 2,5 kg jabłek ½ szklanki cukru ½ łyżeczki kardamonu 3 łyżeczki cynamonu ok 4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Przygotować ciasto: Wszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto(...)Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Do jabłek dodać cukier, kardamon i cynamon, wszystko wymieszać. Z jabłek nie odlewać soku. Ciasto wyciągnąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy do pieczenia i nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 o C przez 15 minut. Ciasto posypać bułką tartą, następnie wyłożyć
Mama GotujeSkładniki: 450 g mąki 250 g margaryny Kasia 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek 2 budynie waniliowe z cukrem 750 ml mleka 3 łyżki cukruZ mąki, margaryny, szklanki cukru pudru, jajka, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia - zagnieść ciasto. Włożyć je do zamrażarki(...)Ugotować budyń i jeszcze gorącym zalać jabłka (fot.2). Pozostałe ciasto utrzeć na tarce i posypać nim jabłka (fot.3). Dlatego najlepiej, żeby ciasto na kruszonkę aż do samego końca trzymane było w zamrażalniku – im twardsze, tym lepsze do tarkowania. Piec 50 min. w temp. 180°C. Wystudzić i posupać obficie cukrem pudrem (fot.4). Ciasto jest przepyszne. Chyba jeszcze
Świat Ciasta