Nagrzać piekarnik i przygotować jabłka Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć środek . Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek, przemieszać całość widelcem, a na koniec dołożyć pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość dobrze wyrobić - ciasto bardzo łatwo(...) do góry zaokrągloną częścią, a na nie wyłożyć drugą część ciasta - postępując dokładnie tak samo jak z pierwszym kawałkiem: rozwałkować na papierze, rozłożyć na jabłkach papierem do góry i oderwać papier. Piec 45-50 minut. U mnie po ok. 35 minutach było już ładnie zarumienione z wierzchu Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki
w mojej kuchniPyszne, wilgotne i pełne jabłek - muffiny. Przygotowanie trwa kilka chwil, pieczenie również, a ten smak - niebo w gębie! Muffiny są wilgotne w środku i można je podać również z kruszonką. Ja przyznaję się bez bicia, robiłam je w pośpiechu i o kruszonce zapomniałam. Przy kolejnym wypieku - na pewno nie pogardę kruszonką np cynamonową, jaką znajdziecie w przepisie na ciasto(...)blogu. Składniki: * muffiny: - 4 jajka - 3/4 - 1 szklanka cukru - 4 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki cynamonu - 4 łyżki mleka - 100g miękkiego masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 średniej wielkości jabłka (2 starte na grubych oczkach tarki i 2 pokrojone w kostkę) * kruszonka: - 100g masła zimnego - 1 szklanka mąki - 4 łyżki cukru brązowego - 1 łyżeczka cynamonu * dodatkowo: - cukier
CookYourselfSkładniki: jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, maślanka 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jabłka 3 sztuki, rodzynki 10 dag, cynamon 1 łyżka, cukier puder - ile potrzeba jajka, olej, maślanka, cukier rózgą dobrze wymieszać wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać tylko klika razy 14 sztuk foremki silikonowe(...)każdej foremki dać kilka kosteczek jabłek, kilka rodzynek, ciut cynamonu do pełna nałożyć ciasto i piec w 200C około 30 minut wystudzone babeczki posypać pudrem cukrem................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmyśl tradycji jutrzejszego święta i w zgodzie z przysłowiem "Na świętego Marcina najlepsza gęsina..." proponuję pierś z gęsi marynowaną z okrytą listkami szałwii, pieczoną na polskich jabłkach i żurawinie. Pyszne i soczyste jabłuszka skierniewickiej odmiany Alwa o winnosłodkim smaku oraz kąpiel w Cydrze Miłosławskim pomogły wyczarować wykwintny świąteczny obiad. Kruchą i mięciutką gęsią pierś podałam z kluskami śląskimi(...)strony, najpierw skórą od dołu. Patelnię deglasujemy odrobiną cydru. Jabłka obrane ze skórki kroimy w "księżyce" i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na jabłka wykładamy pierś, obsypujemy dookoła żurawiną i zalewamy resztą cydru. Pieczemy pod przykryciem przez dwie godziny - pierwsze 1,5 godziny w 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C, a ostatnie pół godziny w 160 Normal
Delicious Titbitspowoli mąkę. W osobnym naczyniu, białka ubić na sztywną masę. Do masy żółtkowo-mącznej dodać ubite białka. Za pomocą, np. trzepaczki delikatnie połączyć je z ciastem. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Jabłka umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki (z 1 jabłka powinno powstać 8 kawałków). Wlać połowę ciasta. Ułożyć połowę jabłek. Następnie wlać odrobinę ciasta(...)przykryło jabłka) i ponownie ułożyć resztę jabłek. Wlać pozostałe ciasto. Jabłka muszą być pod ciastem, więc jeżeli jakiś kawałek wystaje – to można go delikatnie wbić w ciasto. Piec około 45 minut w 180ºC . Po upieczeniu, ostudzić i posypać cukrem pudrem
Ugotowaćkupnej tradycyjnej drożdżówki z jabłkami. Składniki: 2 jajka 4 łyżki cukru pudru (jeśli nie macie cukru pudru to przy okazji przepisu na tort w kształcie kortu tenisowego opisywałam, jak go zrobić - na dwa sposoby) 4 łyżki mąki 1 opakowanie cukru waniliowego (ja miałam pół opakowania i wystarczyło) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 łyżki mleka(...)równych porcji. Pamiętajcie, żeby foremki uzupełnić ciastem tylko do połowy, ponieważ podczas pieczenia ciasto bardzo ładnie i szybko rośnie Jabłko umyć, obrać i obieraczką do ziemniaków wycinać cienkie, długie plastry. Jeśli będą się łamać podczas obierania to nic nie szkodzi W środek każdej foremki wykładać plasterki jabłka na ciasto. Nie żałować jabłka. Ja trochę dawałam za mało. Nawet
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszklanki mleka 1 duże jajko (lub dwa malutkie) 4 i 1/2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli DODATKI: 3 jabłka (obrane i pokrojone w ósemki) kilka mrożonych truskawek, garść mrożonych jagód i porzeczek KRUSZONKA: 50 g margaryny lub masła 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru cukier puder(...)mąki i cukru, energicznie mieszamy do połączenia składników i odkładamy, by kruszonka stężała. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na cieście układamy jabłka, zamarznięte truskawki, czarne porzeczki, czerwone porzeczki, jagódki i na końcu wszystko przykrywamy kruszonką. Ciasto wkładamy do nienagrzanego piekarnika. Ustawiamy temperaturę
Rozpustne gotowanieskładników jak poniżej, jeśli chcecie zrobić w kwadratowej blaszce, trzeba podwoić ilość składników. 4 jaja szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia półtorej szklanki mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa http://mlyn-kopytowa.pl/strona,doc,pol,glowna,2114,0,4841,1,2114,plus.html szczypta soli pół maragryny szara reneta lub inne jabłka, około 5-6 sztuk, zależy od wielkości Obierz jabłka(...)pokrój w cząstki. Roztop margarynę. Odstaw ,niech się wystudzi. Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj. Następnie wlej margarynę. Ucieraj delikatnie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę. Poukładaj jabłka. Włóż do nagrzanego peikarnika na ok. 190 stopni, piecz około od pół godziny do 45 minut. Sprawdzaj patyczkiem lub ...spaghetti
Z Kuchni Do Kuchnibardziej, że nie jest pracochłonne... Składniki: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki oleju 1 ,5 szklanki cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3 łyżki kakao 5 jabłek ew. rodzynki, orzechy, żurawina Ponadto cukier puder Wykonanie: Jabłka obieramy ze skórki usuwamy nasiona kroimy w grubszą krostę. Białka oddzielamy(...)żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy żółtka, cukier, cienkim strumieniem wlewamy olej oraz stopniowo dodajemy przesianą, wymieszaną mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakaem oraz cynamonem. Na końcu wsypujemy jabłka, mieszamy delikatnie ciasto łyżką drewnianą. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C pieczemy ciasto 60 minut. Po upieczeniu, chłodne posypać cukrem pudrem. Smacznego
kgwjanczewojabłka 2 jajka 2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka bio proszku do pieczenia Ser biały przekładamy do miski i dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy płatki gryczane, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia i mieszamy. Jabłka ścieramy na tarce i wraz z dwoma żółtkami i miodem dodajemy do masy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)pomocą łyżki delikatnie mieszamy z masą. Z powstałego ciasta dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynek i wkładamy do foremek do muffin. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Dobrze jest zostawić muffiny na kolejne pół godziny w jeszcze ciepłym, ale wyłączonym piekarniku. To lekki i smaczny deser lub dodatek do kawy. Płatki gryczane powstają w wyniku gniecenia całych
My Chcemy JeśćSkładniki: 1 szklanka cukru, 3 szklanki mąki, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 margaryna, 4 jabłka słodkie, 6 brzoskwiń, 2 łyżki śmietany kwaśnej Przygotowanie: Z mąki, cukru, proszku do pieczenia , jajek, śmietany i miękkiej margaryny zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy na 30 min do lodówki. W tym czasie(...)Jedną część wykładamy na posmarowaną blachę, tak by zakryło nam całe dno blachy, na to wylewamy nasz mus z jabłek i brzoskwiń. Z drugiej części ciasta wycinamy paski i układamy na cieście na ukos tworząc wzorek. Pieczmy ok 30 min w 180 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem
Aga w kuchniłyżki mielonego siemienia lnianego 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Wykonanie: Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy 10 min. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek dodajemy - cukier, rodzynki wraz z likierem, sok z cytryny(...)uzyskania zwartej konsystencji, ale nie może być za sztywna. Dodaj wtedy jeszcze trochę wody. Jeżeli będą grudki to możesz chwilę podgrzać, energicznie mieszając. Następnie do jabłek dodajemy- mąkę, proszek do pieczenia, i siemię lniane. Mieszamy dokładnie ręką. Jabłka powinny być otoczone mokrymi składnikami. Smarujemy olejem kokosowym formę i układamy jabłka, dość mocno je przyciskając. Wstawiamy do nagrzanego
Apetyt na Zielonetakiej porcji nie będziecie myśleli o kolejnym posiłku przez dobre kilka godzin. SKŁADNIKI: 40g mąki sojowej 1 całe jajko 2 białka cynamon pół łyżeczki proszku do pieczenia woda 100g jabłka- obranego i pozbawionego gniazd nasiennych 150g jogurtu naturalnego 0% tłuszczu PRZYGOTOWANIE: Jabłko kroimy na drobne kawałki, zalewamy niewielką ilością wody i prażymy na małym ogniu przez około(...)powstanie mus Po tym czasie odlewamy nadmiar wody, dodajemy cynamon i mieszamy, aby się nie przypaliło Jabłka zdejmujemy z ognia i studzimy Mąkę sojową, jajko, białka i 80g jogurtu miksujemy na gładką masę Dodajemy pożądaną ilość cynamonu i proszek do pieczenia Ciasto wyjdzie dość gęste, więc dolewamy wody do rozrzedzenia konsystencji- mniej więcej 6 łyżek i ponownie miksujemy Łyżką
peanutbuttermonsterMożna ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach , szybkich zapiekankach itp. Bardzo oryginalnie smakuje w zupie z żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym), jednogarnkowym daniu z dodatkiem brukwi. Gęś pieczona w musztardzie(...)jarzębinową . Marynowanie: najlepiej całą noc Czas pieczenia: każdy kg gęsi razy 45 minut (np. 4 kg gęsi x 45 minut = 3 godziny pieczenia) Składniki: Wypatroszona gęś (ok. 4 kg), 3 łyżki musztardy dijon, 3 łyżki majeranku, 2 łyżki miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu, sól i pieprz, 2 jabłka ze skórą, jeden por (biała część). Przygotowanie: Musztardę
SzczyptaSmaQ