Składniki: masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jabłka 10 średnie, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 1 łyżka, jogurt naturalny 250 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, czekolada gorzka 100 gram miękka palma, jajka, aromat migdałowy, cukier ubić mikserem do spienienia - masa będzie grudkowata wsypać mąkę(...)proszkiem i zmiksować gęste ciasto - tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką - 3/4 ciasta dać do blaszki jabłka bez skóry pokroić w kosteczkę, wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i przełożyć na ciasto, rozsmarować resztę ciasta piec w 200C około 45 minut, ciasto dobrze wystudzić i wyjąć zimne z blaszki galaretkę rozmieszać w 3/4 szklanki gorącej wody, wymieszać
W Mojej Kuchni Lubięsłodkich a równocześnie kwaskowych jabłek i puszystej bitej śmietany. Składniki: - 7 jajek - 1 szklanka mąki - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 kg przesmażonych jabłek - 2 śmietany śnieżki - 2 galaretki cytrynowe - 400 ml mleka Przygotowanie: Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy. Jak jabłka odparują sok i zmniejszą swoją(...)dodajemy dwa rodzaje cukrów i żółtka miksując wszystko na puszystą masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pieczemy 25 minut w 175 C. Ciasto studzimy a na nie przekładamy przygotowane wcześniej jabłka. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżki ubijamy z mlekiem i miksujemy z tężejącą
Zainspirowana w kuchnidwoje! Do babeczek dołożyłam jabłko, dzięki temu są wilgotne. No i kruszonka, obłędna! SKŁADNIKI Babeczki 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szkl. cukru 15 dag krówek 1 duże jabłko 250 ml mleka 90 ml oleju 1 duże jajko cukier waniliowy 1 plaster cytryny Kruszonka 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki(...)jednej łyżce mąki. Jabłko obrać i pokroić w małą kosteczkę, skropić sokiem z cytryny. Przygotować dwie miski, do jednej wrzucić suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sodę, cukier, krówki i jabłko. Wymieszać widelcem. W drugiej wymieszać mleko, olej i jajko. Mokre składniki przelać do suchych i szybko wymieszać widelcem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto
zabawa smakiemSkładniki: 3 sztuki jajka, 1 szklanka cukru, 1/2 kostki palma, 2 szklanki mąka tortowa, 1 czubata łyżeczka proszek do pieczenia NADZIENIE: 1 słoik 1/2 litra prażone jabłka, 6 sztuk duże gruszki, 2 łyżki cukier, 1/2 szklanki woda, 1 torebka kisiel wiśniowy, - ile potrzeba cukier puder do posypania gruszki obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę, dodać cukier, wodę(...)zmiksować na dość gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie natłuszczać niczym 3/4 ciasta przełożyć do blaszki i rozsmarować prażone jabłka a na nie kisielowe gruszki i resztę ciasta - piec w 200C około 40-45 minut wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem łatwe, szybkie, tanie ciasto ucierane z gruszkami w kisielu i jabłkami prażonymi obficie
W Mojej Kuchni Lubięlodówce. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy warstwą ciasta foremki (uprzednio wysmarowane masłem). Nakłuwamy widelcem ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 15-20 minut, do zrumienienia ciasta. Jabłka obieramy, kroimy na pół, po czym usuwamy gniazda nasienne. Jabłka nacinamy z jednej strony i skrapiamy sokiem z cytryny(...)tartaletki lekko ostygną smarujemy je warstwą masy kajmakowej i układamy na niej połówkę jabłka. Jajko rozmącić i wymieszać z cukrem pudrem i śmietanką. Śmietanką polewamy jabłka na babeczkach i pieczemy kolejne 15 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy miętą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipszennej szklanka cukru ( dodałam cukru trzcinowego) 4 jajka 1/2 szkl. oleju łyżka miodu 2 łyżki kakao łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka przyprawy do piernika ( dodałam 2 łyżeczki - lubię smak piernika ) 3 średnie jabłka 10 dag posiekanych orzechów włoskich ( nie miałam orzechów to dodałam 15 dag bakalii) cukier(...)puder do posypania na wierzchu Jajka z cukrem ubijamy tak długo , aż zrobi sie piękny biały krem. Nadal miksując dodajemy miód , olej, kakao, sodę , proszek do pieczenia, przyprawe do piernika i mąkę. Jabłka myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Do ciasta dodajemy jabłka i bakalie, lekko całośc mieszamy , wylewamy do dużej keksówki i pieczemy
Słodkości i nie tylkoCzas pieczenia: ok. 40 min Ciasto 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 margaryna KASIA 2łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 4 żółtka zapach waniliowy cukier waniliowy 2 łyżki smalcu Masa jabłkowa około 1,5 - 2 kg jabłek 4 goździki cynamon (w ilości wedle uznania) 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie Masa jabłkowa. Jabłka lekko rozdusić, jeśli są bardzo(...)sito, dodać pozostałe składniki. Wszystko posiekać. Włożyć na 1 h do lodówki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na tarce połowę ciasta i zapiec na rumiano w temp. 220°C. Wyjąć z pieca, troszkę ostudzić, posypać 1 łyżeczką bułki tartej i wyłożyć jabłka. Zetrzeć pozostałe ciasto i piec do zrumienienia przez ok. 40 min. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comDzisiaj przepis na pieczoną kaczkę faszerowaną jabłkami z majerankiem. Kaczkę którą robiłam dostałam od teściów, więc kaczka ta sama w sobie była znacznie smaczniejsza niż te sklepowe. Składniki: kaczka jabłka ½ cytryny majeranek sól pieprz Wykonanie: Kaczkę umyć i osuszyć, odciąć szyję i kuper. Następnie natrzeć ją na zewnątrz i od środka solą, pieprzem i majerankiem. Jabłka(...)dokładnie umyć. Jabłka pokroić w ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne. Cytrynę pokroić w ósemki. Kaczkę nafaszerować jabłkami i cytryną a następnie naciągnąć skórę i ją zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Kaczkę przełożyć do formy wysmarowanej smalcem. Piec w temperaturze 180 o C w sumie przez 2 godziny. Pierwszą godzinę kaczka powinna być przykryta, następnie piec bez przykrycia
Mama Gotujedrugie. Od razu wróciły wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to mama przygotowywała mi podobne, a ja maczałam palce w cieście, aby je oblizać. Uwielbiałam tę słodycz ciasta połączoną z kwaskowatością jabłek i tak pozostało mi do dziś. Obecnie rzadko robię potrawy, które jadłam dawno, ale od czasu do czasu staram się wrócić do okresu, kiedy było się dzieckiem. Wzbogaciłam(...)spowodował, że ciasto było bardziej aromatyczne. Składniki na 8 sztuk: 0,5 szklanki mąki 1 jajko Łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ok. ¼ szklanki mleka 1 małe jabłko Olej do smażenie Przygotowanie: Mąkę, jajko, cynamon, cukier, proszek do pieczenie i mleko połączyć ze sobą na jednolitą masę. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta
Fabryka pomysłówmasła 200g cukru + łyżka opakowanie cukru waniliowego 4 jajka szczypta soli 200g masy marcepanowej 250g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania z wierzchu Zaczynamy od obrania jabłek i pokrojenia je w grube plastry. Masło miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, solą i masą marcepanową. Następnie dodajemy obie mąki, wraz(...)proszkiem do pieczenia. Mąki wsypujemy dość powoli, aby ułatwić wymieszanie poszczególnych składników. Część ciasta ok 1/4 przekładamy do natłuszczonej wcześniej formy ( albo wyłożonej papierem do pieczenia), a następnie rozkładamy na nim pokrojone wcześniej jabłka. Potem na jabłka nakładamy resztę naszego ciasta i lekko posypujemy z wierzchu pozostałym cukrem. Pieczemy 45 min w 180 stopniach. Po wyjęciu ciasto można
Kolizje SmakówZapach jaki roznosi się po mieszkaniu podczas pieczenia ciasta z jabłkami nie ma sobie równych. Pachnie pięknie... Będzie to jabłecznik na kruchym cieście, takim prawdziwym. Przepis mam od szefa kuchni z Tyrolu Freddiego N. - 300 g mąki pszennej - 200 g masła - 100 g cukru pudru - cukier wanilinowy op. - jajko Mąkę z cukrem mieszamy. Wysypujemy na stolnicę i robimy(...)drugą połowę wałkujemy i wykładamy na blaszce, czy średniej tortownicy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstępnie pieczemy sam spód 10 min/200 st. Po upieczeniu spodu, gdy chwilę przestygnie wykładamy farsz jabłkowy. Wyciągamy z lodówki drugą połowę ciasta, wałkujemy i przykrywamy nasze jabłka. Robimy dziurki widelcem i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem.Pieczemy 35 minut
Pasje Jolkipieczenia i obciążamy suchą fasolą. Ja miałam jej trochę za mało i boki ciacha odeszły mi od formy, ale nie miało to większego znaczenia dla całokształtu ;) 4. Wstawiamy tak przygotowane ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 10 minut, a następnie ściągamy papier z fasolą i pieczemy ciasto jeszcze parę minut, aż się ładnie zarumieni. 5. Pozostałe jabłka(...)sokiem z cytryny. Na ciasto wykładamy najpierw jabłka prużone, a na wierzch jabłka w plasterkach, tak jak na zdjęciu. Posypujemy je cukrem trzcinowym. 6. Pieczemy około 10 - 15 minut, aż jabłka zaczną się delikatnie rumienić. Po wystudzeniu można jeszcze delikatnie posypać cukrem trzcinowym. Proponuję podawać z "kleksem" bitej śmietany posypanym startą czekoladką. Pycha
Kraina Tysiąca Smakówslodki, idealny do popoludniowej herbatki :-)Babkowe ciasto z Normandiiskladniki: 300g maki + do obtoczenia rodzynek 200g cukru 250g serka ricotta 3 jajka 110g masla 2 jablka 50g rodzynek 2 torebki cukru waniliowego male opakowanie proszku do pieczenia (wychodza 3 lyzeczki) szczypta soli starta skorka z polowy cytryny lub pomaranczy wykonanie:Rodzynki zalewamy wrzatkiem i moczymy przez 30 minut. Nastepnie odsaczamy
Przysmaki Karolkiszklanki cukru białego 1 1/2 kg jabłek 1/2 szklanki cukru brązowego 150g masła 1/2 łyżeczki cynamonu Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia,wymieszać z kaszą manną i białym cukrem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej z grubymi oczkami. Wymieszać z cukrem brązowym, cynamonem, rozpuszczonym masłem i jagodami goji. Suche składniki wymieszać z jabłkami i wyłożyć do formy o wymiarach 21x30cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok50min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , Szarlotki Tagged: jabłka , jagody goji , kasza manna
https:KKuchniaMniamKLIK, a u mnie z delikatnymi zmianami poniżej, polecam :) 500 g mąki krupczatki 250 g masła 80 g cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki maślanki 3,5 kg jabłek szara reneta 3 łyżeczki cynamonu 3 łyżki płatków migdałów Masło siekamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka(...)Najlepiej zrobić to za pomocą robota kuchennego. Pokrojone jabłka delikatnie mieszamy z cynamonem po czym poziomo układamy na schłodzonym cieście. Mniejszy kawałek ciasta ścieramy na jabłka. Całość posypujemy jeszcze płatkami migdałów. Pieczemy około 70-80 minut w 160 stopniach. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
Mienta blog