pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:38/263)

Jabłecznik czy szarlotka – ciasto idealne 192

myślę, że wśród Was również znajdzie wielu fanów. Składniki: 5 jajek ( jak małe to 6 ) 1 kostka margaryny ½ szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 op. proszku do pieczenia ( małe ) 12 średnich jabłek ½ szklanki pudru cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy ½  szklanki cukru, ucieramy. Dodajemy kolejno margarynę, proszek(...)wanilinowy, mieszamy. Jabłka wykładamy na ciasto. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy ½ szklanki pudru cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszamy. Wykładamy na jabłka. Ciasto z lodówki ścieramy na tarce o dużych oczach na pianę. Pieczemy w piekarniku w 180 o C przez 30 – 40 minut ( góra i dół ). Gdy ciasto przestygnie posypujemy pudrem cukrem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Jabłecznik bez jajek 125

być  specjalnie trudna i wyszukana potrawa .Ma przede wszystkim smakować moim gościom. składniki na 4 porcje szklanka mąki szklanka cukru szklanka kaszy manny 1 kg jabłek łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 kostki margaryny cukier puder do posypania tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy przepis Mąkę, cukier ,  kaszę mannę i proszek  do pieczenia  łączy razem(...)warstwę jabłek. Na jabłka wysypujemy drugą część sypkich produktów a na to kładziemy drugą warstwę jabłek  i kolejną trzecią warstwę sypkich produktów. Na wierzch ciasta2/3 margaryny pokrojonej w cienkie plastry. Ciasto pieczemy około 50 min w temp 180 stopni .Upieczone ciasto  posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
Ciasto "Dziwak" wg Siostry Anastazji 722

ciasto.Następnie dzielimy na 4 części i musimy je rozwałkować. Dwie części wykładamy do dwóch foremek: - na jeden placek rozkładamy mak i przykrywamy ciastem, - na drugim rozkładamy jabłka i przykrywamy ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 35-40 min. JABŁKA: Składniki: 75 dag jabłek 4 dag margaryny cukier do smaku Wykonanie: Jabłka ścieramy(...)margaryny 10 dag cukru pudru 15 dag bakalii 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy Wykonanie: Mak musimy sparzyć i następnie mielimy go przez maszynkę. Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem. Dodajemy mak, miód, olejek, proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Ubijamy pianę z białek. Dodajemy ją do maku, dodajemy bakalie i całość delikatnie mieszamy. Wykładamy

psgotujemy
CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI I BRZOSKWINIAMI 243

lepszy.CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I BRZOSKWINIAMI/źródło: nie pamiętam;/1 kostka masła (250g)1 szklanka wody1,5 szklanki cukru3 czubate łyżki kakao4 jajka2 szklanki mąki 1 torebka proszku do pieczenia2 duże jabłka3 brzoskwinieMasło, wodę, kakao i cukier zagotowuję, aby masło się rozpuściło. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.  Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Owoce obieram, kroję

W kuchni Karmel-itki
Sernik makowy 221

białego sera, zmielonego 20 dag margaryny 8 jaj 25 dag cukru kryształu 1 cukier waniliowy  5 dag kaszy manny 25 dag maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kg jabłek  1. Mak sparzyć i zemleć. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  2. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać(...)żółtku. Na końcu dodać ser, proszek do pieczenia, kaszę mannę. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z masą serową. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać zmielony mak i jabłka. Wymieszać. 3. Na przygotowane ciasto wyłożyć ser z jabłkiem i przykryć drugą częścią - masa z samego sera. Upiec ciasto w tem. 180C przez ok 60-80 minut

Apetyczna babeczka
Warzywo - Dominika Wójciak i KONKURS!! 152

warzyw! A co więcej, zazwyczaj do obiadu jemy dwa rodzaje warzyw - jedne na surowo - np. w formie sałatki czy surówki, drugie po jakiejś obróbce termicznej - gotowane, smażone czy pieczone! Tak lubimy najbardziej - różne smaki i tekstury! Po prostu warzywa uwielbiamy! Wiecie jaka była nasza reakcja po przejrzeniu tej książki? Pierwsza myśl? Chcemy od razu wypróbować i zjeść(...)omletem japońskim! Sami powiedzcie - aż chce się wszystko zjeść! My na pierwszy rzut musimy zrobić - smażoną fasolę z kaparami, suszonymi pomidorami i majerankiem, pasztet z fasoli z pieczonym czosnkiem i jabłkiem, omlet z cukiniowym pad thai z tofu, marynowaną cukinię z hummusem i pieczonymi pomidorkami czy chociażby masło cukiniowo-bazyliowe! Choć gdybyśmy chcieli wymienić wszystkie przepisy, na które

Plate of Joy
Kakaowiec z jabłkami 160

Doskonałe połączenie jabłek, orzechów i czekoladowego ciasta :) Składniki: - 1 kg jabłek - 1 szklanka cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 szklanki mąki - 3 łyżki kakao - 4 jajka - 4 łyżki roztopionej margaryny - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody(...)garść orzechów włoskich Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy na 90 minut. Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Wsypujemy do jabłek. Następnie dokładamy roztrzepane żółtka, roztopioną margarynę, łyżkę oleju oraz garść pokrojonych orzechów. Starannie mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto

Zainspirowana w kuchni
Szarlotka królewska 109

dodatkiem samej żelatyny. Najlepsza jest na drugi dzień, aż smaki się przegryzą.  Biszkopt 3 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody jabłka uprażone 1 galaretka 350 ml śmietany 30% 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Przygotowanie biszkoptu - białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, mąkę, proszek(...)wodę. Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Jabłka uprażyć na patelni tak, aby się całkiem rozpadły. Wsypać do nich galaretkę i jeszcze chwilę gotować. Gorące jabłka wyłożyć na ostudzony biszkopt i wszystko schłodzić. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Wyłożyć na jabłka. Całość schłodzić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Maślane ciasteczka z orzechami laskowymi i jabłkiem 167

prawdę warto :) Zapraszam na Maślane ciasteczka z orzechami laskowymi i jabłkiem.Składniki:200 g masła śmietankowego150 g cukru2 jajkałyżka miodu naciowego2 jabłka280 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka cynamonuSposób przygotowania:Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki pozbywając się przy tym środka z ziarenkami. Następnie za pomocą blendera przygotowujemy mus - można je również zagotować i rozgnieść widelcem, jeżeli ktoś nie posiada(...)mieszamy, a następnie przekładamy do szprycy z dużą okrągłą końcówką ( można użyć również dwóch łyżeczek ).Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy za pomocą szprycy małe kółeczka, które następnie wyrównujemy lekko zwilżoną łyżeczką.Maślane ciasteczka z orzechami laskowymi i jabłkiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190`C na około 10 minut. Studzimy na kratce.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Placek z jabłkami i budyniem 329

piec, mam więc do niego sentyment :-) Składniki: kostka margaryny (250 g) szklanka cukru 4 jajka szklanka mąki pszennej szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe 3/4 litra mleka 5 jabłek, obranych i pokrojonych w grube plastry Przygotowanie: Pół litra mleka zagotowałam, a w pozostałym rozrobiłam budynie, dodając 4 łyżki cukru. Mieszankę dodałam do gotującego się(...)trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie części - jedną wyłożyłam na natłuszczoną blachę, na to ułożyłam pokrojone jabłka i wylałam gorący budyń. Całość przykryłam drugą częścią ciasta. Piekłam ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Podawałam posypane cukrem pudrem

Kulinarny Pamiętnik
Piernik z jabłkami 113

masło i starte jabłka W następnej kolejności wsypać przyprawę i sodkę Białka ubić na pianę i dodać delikatnie do masy - wymieszać Piec około 40 - 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni C. Jeśli jabłka będą za soczyste , to ciasto może mieć zakalec.Kroić dopiero po przestudzeniu ! Ja piekłam w foremce na babkę o średnicy

Proste Potrawy
Szarlotka 158

szarlotki. Dziś przepis na jedna z pierwszych pieczonych przeze mnie szarlotek. Ciasto to jest łatwe do zrobienia i bardzo dobre. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 - 1,5 kg jabłek cynamon Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć(...)części. Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, nakłuć widelcem i podpiec w  temperaturze 180 o C przez 10 minut. Na ciasto wyłożyć jabłka a następnie rozwałkowaną drugą część ciasta. Piec w  temperaturze 180 o C przez 45 - 50 minut

Mama Gotuje
Szarlotka tatrzańska 220

domu. Jest cudowna! Zużywa się do niej aż trzy kilogramy jabłek! Musimy użyć tylko kwaskowej odmiany, która nie rozpadnie się podczas długiego pieczenia – taka jest właśnie szara reneta – niepozorna odmiana późnych jabłek, która idealnie sprawdza się w tej szarlotce, nadając jej wyjątkowego smaku. Warto poszukać renety na bazarku, bo dostępne są jesienią i zimą. Potem czeka(...)pszennej (najlepiej krupczatki) 250g dobrej jakości masła (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 kg jabłek odmiany szara reneta 2 łyżki cukru pudru do jabłek + 2 łyżki do ciasta 2 łyżeczki cynamonu do jabłek

Poezja smaku
Torcik jabłkowy z bezą 119

CIASTO: · mąka pszenna 500 dag · masło 200 g · żółtka 5 szt · proszek do pieczenia 2 łyzeczki MASA: · jabłka 2 kg · galaretka w proszku 2 op · cynamon 1 łyżeczka · kasza manna 1 łyżka BEZA: · białka 5 szt · cukier puder 1 szkl · kisiel w proszku 2 łyżki  Z przesianej mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce(...)kostkę, Do garnka wlac 40 ml wody i wrzucić jabłka i dusić pare minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i manne, wymieszać, ostudzić. Ciasto wyjąć, wylepić nim formę, wyłożyć masę. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i kisiel. Wyłożyć na masę i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min w 175stC. Udekorować

Camilla w kuchni
Ucierane ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi 176

zmodyfikowany, oryginalny przepis znajdziecie  tutaj .  Składniki: 5 jajek 1 i 1/4 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 250 gram margaryny 1,5 kg jabłek kilka łyżek cynamonu ( do posypania ciasta) pół szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich cukier puder do posypania ciasta Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka(...)całkowitego rozpuszczenia. Następnie przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do jajek z cukrem, na koniec wlewamy przestudzoną margarynę i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 23 x 35 cm.  Na wierzchu równomiernie posypujemy jabłkami, następnie orzechami oraz posypujemy cynamonem. Pieczemy przez ok 45 minut

Słodka Kraina Wypieków

Proponowane wyszukiwania