Ciasto jest bardzo delikatne, rabarbar kwaskowy a beza słodka ! Kruche ciasto rabarbarowe Składniki: 1 kostka masła 5 jajek 2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 jabłko 3 laski rabarbaru szczypta soli 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z zimnego masła, żóltek, mąki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto(...)plasterki rabarabar. Białko ubijamy ze szczyptą soli i z cukrem na sztywną masę. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Na ciasto układamy rabarbar i jabłko, posypujemy przyprawami, wykładamy pianę z białek, a na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalnikana. Pieczemy w piekarniku
Kulinarne przygody Gatitymąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian ze śmietaną.Kolejnym krokiem jest dorzucenie do ciasta rodzynek i większej części zmiażdżonych na małe kawałki orzechów. Białka ubijamy i połowę dodajemy do ciasta - łączymy delikatnie łopatką. Następnie dodajemy drugą połowę białek i świeżą żurawinę.Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wierzch dekorujemy obranymi jabłkami w kształcie półksiężyców(...)posypujemy wszystko resztą orzechów i kilkoma przekrojonymi żurawinami.Pieczemy około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C, do suchego patyczka.Smacznego
Słodkie Przyjemnościpominąć, jeśli chcemy podawać napój dzieciom, albo zastąpić swoim ulubionym alkoholem, na przykład brandy. Musicie przyznać, że to wyjątkowy niecodzienny sposób na zapiekane jabłka, które były tematem naszego kolejnego, wspólnego pieczenia. Koniecznie sprawdźcie, co ze swoich piekarników wyjęły Emilia i Mirabelka . Herbatka jabłkowa z piekarnika Składniki: (na 4 słoiczki) 1 kg jabłek 400 g cukru(...)ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę o boki 1 cm, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przysypać cukrem, polać sokiem z cytryny i ekstraktem. Między jabłka włożyć laski cynamonu, goździki i wyłuskane ziarenka kardamonu. Piec w 180 st. C., w połowie przemieszać. Gdyby soku było za mało, dolać nieco wrzątku. Dolać rum, wymieszać. Przełożyć do słoiczków, można zapasteryzować. Podanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoleju - 2 jaja - 180 gram jogurtu naturalnego - 3 jabłka - 1/2 szklanki płatków owsianych - garść orzechów laskowych - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Płatki owsiane zalewam gorącą wodą. Jabłka obieram i kroję w drobną kostkę. Orzechy siekam na kawałeczki. Mieszam suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, orzechy. W drugiej misce łączę ze sobą mokre: olej(...)jogurt, płatki owsiane, jabłka. Wszystko łączę ze sobą. Napełniam foremki do 3/4 ich wysokości. Piekę ok. 40 minut w temp. 170'C (termoobieg). Muffinki są miękkie, delikatne, z lekko chrupiącą skórką. SMACZNEGO
Wielopokoleniowoporcje 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki gęstej kwaśniej śmietany 20 dag margaryny 3 żółtka 15 dag cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 2 małe słoiczki słodkiego przecieru z jabłek 3 łyżki kaszy manny przepis Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, siekamy nożem z margaryną , żółtkiem i śmietan. Zagniatamy ciasto i oziębiamy(...)dwie części .Pierwszą część rozwałkowujemy i układamy na blasze, posypujemy równomiernie kaszą manną a następnie nakładamy przecier z jabłek . Resztę ciasta rozwałkowujemy i układamy na jabłkach , wierzch ciasta dziurkujemy widelcem . Pieczemy około 50 minut w gorącym piekarniku .Posypujemy cukrem pudrem
Smakowite Daniaogórki kiszone2 jabłka1 cebula1 puszka czerwonej fasoli1/2 pęczka szczypiorkutarty chrzan ze słoiczka do smaku2-3 łyżki gęstej śmietanysól, pieprzSposób przygotowania:1. Ugotowane (u mnie pieczone) i obrane buraki, jabłka i ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej.2. Cebulę i szczypiorek siekamy drobno.3. Fasolę odsączamy z zalewy.4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i chrzanem.5. Sałatkę
Kuchnia domowa Aniłyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść rodzynek 1 jabłko Sposób przygotowania: Fasolę przepłukujemy kilka razy, a następnie pozostawiamy na około 10 minut w wodzie wrzucamy odsączoną fasole do blendera, dodajemy pozostałe składniki (oprócz rodzynek i jabłka) wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy(...)papilotki na muffinki do około 1/2 wysokości jabłko obieramy i kroimy w kostkę wykładamy jabłko na środku każdej muffinki przykrywamy jabłka resztą ciasta, tak żeby jabłka nie przebijały przez ciasto pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około 30 minut (ja sprawdziłam drewnianym patyczkiem czy nie ma już surowego ciasta) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżeczka proszku do pieczenia - płaska 1 szklanka mąki pszennej - u mnie tortowa INNE: masło do posmarowania papieru - przyznam się, że zapomniałam... ale użyłam dobrej jakości papieru do pieczenia i obyło się bez przypalenia, papier oderwałam bez problemów cukier pude r - do obsypania ciasta po upieczeniu i wystudzeniu Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i dość grubo wysmarować(...)krótko miksować na najwolniejszych obrotach miksera do połączenia składników - lub delikatnie wymieszać przy pomocy łopatki, jak było w oryginalnym przepisie . Masę wyłożyć na przygotowane jabłka, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do piekarnika. Piec 30-35 minut w 160C. Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką kuchenną, a następnie stolnicą - lub dużą deską czy tacą - odwrócić ciasto do góry dnem
Grunt to przepis!szkl. mąki; 1 szkl. kaszy manny; 1 szkl. cukru - następnym razem dam 3/4 szkl. bo wyszła dość słodka; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1,5 kg jabłek; 1 kostka masła lub margaryny; margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy; cukier puder do posypania. Masło/margarynę wkładamy do zamrażalnika. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy(...)nacieramy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wysypujemy połowę mieszanki mącznej. Następnie wykładamy jabłka i przykrywamy je pozostałą mieszanką. Na wierzch ścieramy na tarce masło/margarynę i posypujemy równomiernie ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 200 stopni i pieczemy 45 minut. Jeszcze gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Miksturownikbloga "Gotuję, bo lubię" Składniki: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 ½ łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki wody ½ proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 1/4 szklanki wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ opakowania galaretki pomarańczowej Masa budyniowa: 900ml mleka 3 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki(...)składniki dokładnie się połączą, przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. W czasie kiedy biszkopt się piecze przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i myjemy. Kroimy na kawałki średniej wielkości i wkładamy do garnka. Dodajemy cynamon, cukier, masło oraz wodę. Dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Zdejmujemy wówczas garnek
Kolizje SmakówDlatego polecam wszystkim spróbujcie na pewno się rozsmakujecie. SKŁADNIKI Ciasto margaryna 1 szk. cukru 5 jajek 2 szk. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao do ciasta 1 kg jabłek krem 1 budyń waniliowy 3/4 kostki masła 2 łyżki cukru pudru żółtko Polewa: odrobina mleka gorzka czekolada WYKONANIE Jabłka obieramy i kroimy(...)masy. Mieszamy za pomocą miksera. Wykładamy na blachę połowę ciasta, a do pozostałej części dodajemy kakao i wylewamy na górę. Na ciasto wciskamy jabłka układając w jodełkę, Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 1 godz. W czasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem. Gotujemy 2 budynie, studzimy. Ucieramy masło z cukrem, żółtkiem i cukrem pudrem
W kuchennym oknie Ewyprzekrojeniu wrażenie ok salcesonu. Składniki (na 2 keksówki): 5 jaj szklanka cukru (dałam 3/4) 3/4 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 2 jabłka (dałam 1 bardzo duże) 3 gruszki (dałam 2 mniejsze) Jajka ucieramy z cukrem. W drugiej misce dokładnie mieszamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem. Dodajemy utarte jajka(...)cukrem i olej i całość dokładnei mieszamy. Dodajemy obrane, wydrążone i pokrojone w dużą kostkę jabłka i gruszki. Ciasto przelewamy do 2 posmarowanych masłem i wysypanych bułką keksówek. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szklanki cukru 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % 1 płaska łyżeczka proszku 3 jajka 1 łyżka cynamonu 3 duże jabłka cukier puder Forma do tarty o średnicy 28 cm Wykonanie : Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodać śmietankę , mąkę ziemniaczaną i tortową z proszkiem. Wszystkie składniki(...)wymieszać mikserem. Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub ćwiarteczki , jak wolicie. Pokrojone jabłka wyłożyć na spodzie tortownicy posypując je z wierzchu cynamonem i cukrem. Jabłka zalewamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilii kiwi. Pycha! Składniki na biszkopt z jabłkami i kiwi 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli olejku waniliowego 30 dag jabłek 2 kiwi Jabłka dzielimy na ćwiartki, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Kiwi również obieramy i kroimy w dosyć cienkie(...)plasterki. Cukier ubijamy z jajkami na puszystą masę, dodajemy olejek, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Szybko mieszamy, dodajemy pokrojone jabłka i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, delikatnie układamy plastry kiwi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 40 minut, następnie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Wyjmujemy ciasto
Rozpustne gotowanieSkładniki: Ciasto: 4 szkl. mąki pszennej 3/4 kostki margaryny 2/3 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 2 całe jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek 1 cukier wanilinowy 1 czubata łyżka bułki tartej Sposób przygotowania: Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę siekamy na kruszonkę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajka(...)części (45% i 55%). Obie rozwałkowujemy na placki wielkości naszej blaszki, większą część trochę bardziej. Większym plackiem wykładamy dno formy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia robiąc zakładki na bokach. Nakłuwamy ciasto widelcem, rozkładamy jabłka, przykrywamy drugim plackiem i również nakłuwamy widelcem. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem
Kolorowy Przepisownik